Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kawa 11:59, 31 maj 2019

Sylwia spotkanie z ptaszorem niesmowite!!
piękny był
dmuchawiec ekstra po prostu!
ściskam mocno!
sylwia_slomc... 12:38, 31 maj 2019

Kawa napisał(a)
Sylwia spotkanie z ptaszorem niesmowite!!
piękny był
dmuchawiec ekstra po prostu!
ściskam mocno!

Dzięki
Waclaw 14:35, 31 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Te maluchy tak pieknie świergolą, no i opiekują się moimi roślinami A drapieżnik gdyby polował na nornice to mile widziany, ale na ptaszki to już mniej, choć prześliczny to fakt i wyjątkowe spotkanie było, nigdy takiego nie miałam

Rozumiem Cię doskonale. Kiedyś niedaleko domu zobaczyłem orła. Siedział na gałęzi starego dębu. Zatrzymałem samochód i zacząłem się skradać do niego ale nie dał całkiem blisko podejść. Miałem do niego jakieś 10 m a on majestatycznie rozwinął skrzydła i spłynął w dół aby zaraz wzbić się wysoko. Kiedy relacjonowałem to leśnikowi, potwierdził, że w okolicy jest para orłów bielików.
Do dzisiaj to wyjątkowe spotkanie wspominam
Waclaw 14:40, 31 maj 2019

Sąsiada, a w zasadzie sąsiadki pomysł, a wykonanie sąsiada

Szerszenie u nas nie pierwszy raz, właściwie to działkę z nimi dostaliśmy. Jedno gniazdo miały na strychu chałupy sąsiada, drugie w ścianie naszego warsztatu przed remontem w jednym z pustaków, trzecie w starej szklarence sąsiadki- w jednym roku wszystkie trzy. Do strychu sasiada wezwaliśmy strażaków, u sąsiadki nic nie dało się zrobić nawet straż miała problem, w naszej ścianie były do zimy i nas obserwowały jak węgiel spod ściany sprzątamy, ciągle jeden na straży w wylotce stał. wiosna otynkowaliśmy ściane i już nie było w ścianie.
Za to kolejnego sezonu zrobiły gniazdo na strychu naszej drewutni takiej wielkości, że w zimie( wcześniej się nie dało, bo nie zrobiliśmy sobie tam drzwiczek- dopiero zimą)nie zmieściło sie w 120 litrowy worek na śmieci, kolejnego sezonu było malutkie jeszcze, a w ubiegłym roku nie było nigdzie choć jeden stale przyatywał i całą kore z karmnika zabrał po odrobinie.
teraz znowy się pojawiły, ale jeszcze nie wiemy gdzie siedzą.
nigdy nam krzywdy żaden nie zrobił, budza obawę, ale są spokojniejsze niż osy, które też są tyle, że już nas kilka razy pogryzły.

Lepiej szerszeni nie mieć w sąsiedztwie, zwłaszcza gdy jak ja - dla anafilaktyków. U mnie miały gniazda w starych wierzbach ale od dwóch lat już ich nie widuję - i dobrze
Katkak 16:47, 31 maj 2019

Zbyszku ozłoce Cię
Dziękuję
Najbardziej bałam się ochojnika bo mam świerki też

Zbyszku ale z nami masz: jedna chce Cię ściskać, a druga ozłacać)-D
elwirka67 18:17, 31 maj 2019

Witam Cię Sylwio i Wszystkich Ogrodowiczan, którzy tu zaglądają. Jestem na O od 7 lat, mało piszę, ale kibicuję Wszystkim. Garściami czerpię wiedzę
Tym razem chciałam ostrzec, że prawdopodobnie ćma zaatakowała trzmieliny. Pokazałam zdjęcia w wątku o ćmie

Ciągle Was podziwiam za ogrom pracy, jaki wkładacie w swój ogród i mocno trzymam kciuki.
Ed., bo telefon wiedział lepiej
sylwia_slomc... 21:31, 31 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Rozumiem Cię doskonale. Kiedyś niedaleko domu zobaczyłem orła. Siedział na gałęzi starego dębu. Zatrzymałem samochód i zacząłem się skradać do niego ale nie dał całkiem blisko podejść. Miałem do niego jakieś 10 m a on majestatycznie rozwinął skrzydła i spłynął w dół aby zaraz wzbić się wysoko. Kiedy relacjonowałem to leśnikowi, potwierdził, że w okolicy jest para orłów bielików.
Do dzisiaj to wyjątkowe spotkanie wspominam

Ale miałeś niesamowite spotkanie
sylwia_slomc... 21:33, 31 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Lepiej szerszeni nie mieć w sąsiedztwie, zwłaszcza gdy jak ja - dla anafilaktyków. U mnie miały gniazda w starych wierzbach ale od dwóch lat już ich nie widuję - i dobrze
No Ty musisz szczególnie uważać i nosić ze sobą adrenalinę. Nosisz?
sylwia_slomc... 21:36, 31 maj 2019

Katkak napisał(a)

Zbyszku ale z nami masz: jedna chce Cię ściskać, a druga ozłacać)-D

Opryskałam dzisiaj, ale chwilę potem zapadła decyzja żegnamy się z nimi bo niestety świerki znowu zaatakowane ochojnikiem mimo oprysków i to bardzo, łańcuch trzeba przerwać padło na modrzewie bo jednak swierki wolę.
sylwia_slomc... 21:38, 31 maj 2019

elwirka67 napisał(a)
Witam Cię Sylwio i Wszystkich Ogrodowiczan, którzy tu zaglądają. Jestem na O od 7 lat, mało piszę, ale kibicuję Wszystkim. Garściami czerpię wiedzę
Tym razem chciałam ostrzec, że prawdopodobnie ćma zaatakowała trzmieliny. Pokazałam zdjęcia w wątku o ćmie

Ciągle Was podziwiam za ogrom pracy, jaki wkładacie w swój ogród i mocno trzymam kciuki.
Ed., bo telefon wiedział lepiej

Kurcze to muszę moje poprzeglądać, a mam ich sporo po całym ogrodzie. Dzięki za ostrzeżenie. I witaj