Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Mala_Mi 22:19, 30 maj 2019

Zaglądam.. współczuje... trzymam kciuki za powrót do normalności.

A foto sowy super
Doranma 22:55, 30 maj 2019

Super dmuchawiec - podobny do tego, który był na ubiegłorocznej wystawie Zieleń to życie, tylko tamten był z cieniutkich drucików. Czy to Twój projekt, czy sąsiad taki kreatywny ? Pięknie wygląda
A na szerszenie co roku od maja wywieszam butelki z niewielką ilością piwa z sokiem malinowym Boję się ich bardzo, a ze względu na bliskość lasu, jest ich sporo. W maju królowe szukają miejsca na gniazdo - kilka razy zagnieździły się na poddaszu starego domku. A we wrześniu przylatują na owoce, głównie winogrona. Dlatego staram się ograniczyć ich liczebność właśnie przygotowując takie proste pułapki i wieszając w kilku miejscach ogrodu. Do tego zawsze mam na ganku w pogotowiu "gaśnicę" na te owady, bo z nimi nie ma żartów.
sylwia_slomc... 23:02, 30 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)
Zaglądam.. współczuje... trzymam kciuki za powrót do normalności.

A foto sowy super

Aniu trzymaj kciuki za normalizację pogody, bo od niej wiele zależy, na razie nic nie podeschło bo ciągle dolewa nie dużo, ale jednak i to wystarcza...
Sowa mi niespodziankę zrobiła jak ta lala
sylwia_slomc... 23:13, 30 maj 2019

Doranma napisał(a)
Super dmuchawiec - podobny do tego, który był na ubiegłorocznej wystawie Zieleń to życie, tylko tamten był z cieniutkich drucików. Czy to Twój projekt, czy sąsiad taki kreatywny ? Pięknie wygląda
A na szerszenie co roku od maja wywieszam butelki z niewielką ilością piwa z sokiem malinowym Boję się ich bardzo, a ze względu na bliskość lasu, jest ich sporo. W maju królowe szukają miejsca na gniazdo - kilka razy zagnieździły się na poddaszu starego domku. A we wrześniu przylatują na owoce, głównie winogrona. Dlatego staram się ograniczyć ich liczebność właśnie przygotowując takie proste pułapki i wieszając w kilku miejscach ogrodu. Do tego zawsze mam na ganku w pogotowiu "gaśnicę" na te owady, bo z nimi nie ma żartów.

Sąsiada, a w zasadzie sąsiadki pomysł, a wykonanie sąsiada

Szerszenie u nas nie pierwszy raz, właściwie to działkę z nimi dostaliśmy. Jedno gniazdo miały na strychu chałupy sąsiada, drugie w ścianie naszego warsztatu przed remontem w jednym z pustaków, trzecie w starej szklarence sąsiadki- w jednym roku wszystkie trzy. Do strychu sasiada wezwaliśmy strażaków, u sąsiadki nic nie dało się zrobić nawet straż miała problem, w naszej ścianie były do zimy i nas obserwowały jak węgiel spod ściany sprzątamy, ciągle jeden na straży w wylotce stał. wiosna otynkowaliśmy ściane i już nie było w ścianie.
Za to kolejnego sezonu zrobiły gniazdo na strychu naszej drewutni takiej wielkości, że w zimie( wcześniej się nie dało, bo nie zrobiliśmy sobie tam drzwiczek- dopiero zimą)nie zmieściło sie w 120 litrowy worek na śmieci, kolejnego sezonu było malutkie jeszcze, a w ubiegłym roku nie było nigdzie choć jeden stale przyatywał i całą kore z karmnika zabrał po odrobinie.
teraz znowy się pojawiły, ale jeszcze nie wiemy gdzie siedzą.
nigdy nam krzywdy żaden nie zrobił, budza obawę, ale są spokojniejsze niż osy, które też są tyle, że już nas kilka razy pogryzły.
Poppy 23:32, 30 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale mialas przygode, zdjecia super!
Dmuchawiec tez niczego sobie
Mam nadzieje,ze Ci juz odrobine lzej na duszy, na oczku sie nie znam, ale moze i to tez sie jakos 'naprawi', samo, lub z Wasza pomoca.
sylwia_slomc... 23:57, 30 maj 2019

Poppy napisał(a)

Pewnie trzeba będzie przegrodę kapilarną zrobić od nowa.
Urszulla 00:29, 31 maj 2019

Sowa świetna, Łukasz w lot rozpoznał że to sowa.

Mostek elegancki
Gardenarium 07:35, 31 maj 2019

Sowę i dmuchawca oglądnęłam i wyczyszczony mostek. Wracacie do normalności.

Instagram Ogrodowiska
anbu 07:41, 31 maj 2019

Dmuchawiec ekstra!
Krakus 07:41, 31 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

pomysłowy en sąsiad...krokwiaków mi zostało to i pomysł na wykorzystanie jest