Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hanka_andrus 21:35, 29 sty 2019

Pozdrawiam przedwiosennie, bo przecież już pierwsze "kotki" widać. Gratuluję tapicerowania, bardzo, bardzo udana robota!
sylwia_slomc... 21:36, 29 sty 2019

daszum napisał(a)
Sylwia tak wcześnie chcesz pryskać na ochojnika? Gdzieś czytałam, że pryska się jak jest ustabilizowana temperatura +14 stopni C w dzień.

Czekam jeszcze, aż się temp. podniesie, ale w Roku w Ogrodzie w kalendarium było, żeby pryskać tydzień albo dwa temu....to teraz już nie wiem pryskać czy nie pryskać?
Pierwotnie myślałam o początku marca, ale tak mówili w programie....
sylwia_slomc... 21:37, 29 sty 2019

hanka_andrus napisał(a)
Pozdrawiam przedwiosennie, bo przecież już pierwsze "kotki" widać. Gratuluję tapicerowania, bardzo, bardzo udana robota!

Dzięki Haniu Staraliśmy się jak się dało i się udało
Rumianka 21:53, 29 sty 2019

Siedziska wyszły perfekto...I teraz trzeba się zastanowić, czy "tapicer" to rodzaj żeński? Bo rodzaj męski, to byłby "tenpicer"...
jolanka 21:58, 29 sty 2019

Też czekam na końcowy efekt. Gąbkę też wymieniałaś na siedzisku?
Do głowy by mi nie przyszło teraz cokolwiek robić w ogrodzie a Wy kostkę kladziecie O rany, to chyba wiosna rzeczywiście puka
daszum 22:05, 29 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czekam jeszcze, aż się temp. podniesie, ale w Roku w Ogrodzie w kalendarium było, żeby pryskać tydzień albo dwa temu....to teraz już nie wiem pryskać czy nie pryskać?

Sylwia ten preparat na ochojnika jest oparty na oleju parafinowym i jak jest zimno to on nie działa.Toszka kiedyś pisała, że nie ma sztywnego terminu na ten oprysk, to wszystko zależy od temperatury.
W ubiegłym roku w ogóle nie zdążyłam popryskać, bo z zimy zaraz zrobiło się lato i widzę, że żółknie największy świerk, chociaż galasów na nim nie było.
Mariposa 22:06, 29 sty 2019

Drodzy Państwo ogłaszam, że nadeszło przedwiośnie
Koty się wołają, psy gonią za dziewczynami, a ptaki w ogrodzie dzisiaj śpiewały już prawdziwe wiosenne melodie, aż uwierzyć nie mogłam

O rany, to już ??? A ja jeszcze planów rabat nie skończyłam
Przebiśniegów u nas jeszcze nie widziałam, ale ptaki wyraźnie się ożywiły, to fakt.
anabuko1 22:29, 29 sty 2019

Sylwio, ten twój watek naprawdę pędzi jak oszalały..Zerknij na 62 stronę do mojego wpisu ..
Krzesełka wyszły świetnie .Brawo dziewczyno!!
Gruszka_na_w... 22:44, 29 sty 2019

"Temperatura powietrza podczas wykonywania oprysku Promanalem musi być dodatnia, a najlepiej by wynosiła nie mniej niż 5°C (niektóre źródła zalecają nawet temp. aż 12°C).

Jeżeli w dni tuż po wykonaniu oprysku temperatura spadnie znacznie poniżej 0°C, skuteczność zabiegu ulega zmniejszeniu. Dlatego też przed wykonaniem oprysku Promanalem warto sprawdzić prognozy pogody na najbliższe dni i upewnić się czy utrzymają się temp. dodatnie."

Jeszcze trzeba trochę poczekać.
PS. Piękny materiał obiciowy nabyłaś.
Edit: w niższej temperaturze parafina się zetnie i nie pokryje dokładnie jajeczek szkodników. Będzie też zatykać spryskiwacz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 23:04, 29 sty 2019

Rumianka napisał(a)
Siedziska wyszły perfekto...I teraz trzeba się zastanowić, czy "tapicer" to rodzaj żeński? Bo rodzaj męski, to byłby "tenpicer"...

To w tym przypadku dwoje picerów to jak?