Pozdrawiam przedwiosennie, bo przecież już pierwsze "kotki" widać. Gratuluję tapicerowania, bardzo, bardzo udana robota!
Czekam jeszcze, aż się temp. podniesie, ale w Roku w Ogrodzie w kalendarium było, żeby pryskać tydzień albo dwa temu....to teraz już nie wiem pryskać czy nie pryskać?
Pierwotnie myślałam o początku marca, ale tak mówili w programie....
Też czekam na końcowy efekt. Gąbkę też wymieniałaś na siedzisku?
Do głowy by mi nie przyszło teraz cokolwiek robić w ogrodzie a Wy kostkę kladziecie O rany, to chyba wiosna rzeczywiście puka
Sylwia ten preparat na ochojnika jest oparty na oleju parafinowym i jak jest zimno to on nie działa.Toszka kiedyś pisała, że nie ma sztywnego terminu na ten oprysk, to wszystko zależy od temperatury.
W ubiegłym roku w ogóle nie zdążyłam popryskać, bo z zimy zaraz zrobiło się lato i widzę, że żółknie największy świerk, chociaż galasów na nim nie było.
"Temperatura powietrza podczas wykonywania oprysku Promanalem musi być dodatnia, a najlepiej by wynosiła nie mniej niż 5°C (niektóre źródła zalecają nawet temp. aż 12°C).
Jeżeli w dni tuż po wykonaniu oprysku temperatura spadnie znacznie poniżej 0°C, skuteczność zabiegu ulega zmniejszeniu. Dlatego też przed wykonaniem oprysku Promanalem warto sprawdzić prognozy pogody na najbliższe dni i upewnić się czy utrzymają się temp. dodatnie."
Jeszcze trzeba trochę poczekać.
PS. Piękny materiał obiciowy nabyłaś.
Edit: w niższej temperaturze parafina się zetnie i nie pokryje dokładnie jajeczek szkodników. Będzie też zatykać spryskiwacz.