Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 07:56, 02 lip 2019

Magara napisał(a)
Dziewczyny, korzystając z gościnności Sylwii, bardzo dziękuję za Wasze pomysły odnośnie moich pokładających się dzwonków karpackich
anpi - wiatru nie brałam pod uwagę jako sprawcy, ale to może faktycznie być przyczyna; wiatry bywają tu potężne, a miejsce z dzwonkami osłonięte nie jest,
Ewa - za mokro to chyba nie, w tym roku raczej nic nie ma za mokro dzwonki rosną na skarpie a raczej skarpiszczu, tam rośnie dosłownie wszystko, mydło i powidło... i wodę to wszystko dostaje tak samo i dzwonek i lawenda, która odpukać, rośnie prima sort podlewanie późnym wieczorem ze zraszacza... no wstyd mi, szczególnie że to w wątku Sylwii piszę, która biega z konewkami, ale inaczej póki co nie da rady, rośliny (mam nadzieję) się z tym oswoją...
ElaFranka - faktycznie na zdjęciach wygląda jakby za wysoko rosły, za mało ziemi było, nie zwróciłam na to wcześniej uwagi to skarpa, może wypłukało??? może pozostałości po kreciej robocie w zimie??? no sama nie wiem, jutro za dnia pójdę oglądać i dosypywać

jeszcze raz dzięki

No widzisz znalazło sie kilka podpowiedzi i spostrzeżeń do sprawdzenia
sylwia_slomc... 08:01, 02 lip 2019

Poppy napisał(a)

Sylwio, fajne te hastaty
A morze lilkowcow robi wrazenie.
Mam nadzieje, ze spadnie niedlugo deszcz i ulzy w podlewaniu.

No i niestety calutką noc wietrzysko ziemię suszyło, od rana 28 stopni i słóńce, a zero deszczu, jestem załamana sytuacją. Do tej pory podlewaliśmy to co sadzone w tym i ubiegłym sezonie, trocinówek wcale bo tam ciut wilgoci było pod spodem, ale wczoraj jak sprawdzałam to już niestety wilgoci brak tylko suchy beton. Czeka nas podlewanie wszystkiego......nie wyobrażam sobie tego, a jak nie podlejemy to padnie.
Do tego podlać, a podlać.
Podlewając przez 4 godziny dziennie, codzień inne rośliny nie jestem w stanie nawilżyć ziemi na głębiej niż 2-3cm byliny ledwie ratuję, a co z krzewami i drzewami? Judaszowiec już wczoraj mimo podlewania mdlał i klony esk sunset codziennie wiszą
A w prognozie kolejne dwa tygodnie zero deszczu pokazują Masakryczny sezon
AgnieszkaW 08:22, 02 lip 2019

Sylwio, kwiatów masz od groma, pięknie to wygląda, ale zastanawiam się, jak to wszystko utrzymujesz w obliczu permamentnej suszy? Ja już nie daję rady, wszystko schnie, oprócz lawendy i...cisów. Najgorsze u mnie są hortensje...
Wczoraj u nas pogrzmiało dookoła i...nic...dalej susza.
paradas 08:23, 02 lip 2019

Zachwycam się jeżówkami! Ale ładnie te firletki rosną
Jak nie zalanie to susza
Też mam z tym problem. Porzeczka chyba zaraz umrze, 3/4 truskawek już umarło.
Miały być burze, wiatry a postraszyło pół godziny a później lekki deszczyk przez 1,2 godziny
Margerytka40 08:38, 02 lip 2019

U nas pokropiło ledwie i też sobie poszło, jedynie pociecha, że chłodniej trochę ale podlewać nadal trzeba. Masz rację, sezon fatalny
jolanka 09:03, 02 lip 2019

Sylwia, a co to te hastaty? Nie znam takiej nazwy a fajnie u Ciebie wygląda.
Urszulla 09:09, 02 lip 2019

Mimo suszy pięknie u Ciebie kwitną roślinki. Ale rozumiem problem
abiko 09:45, 02 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

co to? mam od Ciebie i nie wiem. Miało być wysokie piętro jest całe nic Ogród to jakaś masakra.. z chcęcią wykopałabym całą rabatę I trojeść marna.. gdzie ją przesadzić?
mira 10:17, 02 lip 2019

Twojego watku nie ogarniam - widziałam kiedys łąkę - cudo po prostu aż wierzyć się nie chce że to nie jest dzika tylko jednak trochę jej pomagasz - kiedyś o tym pogadamy

pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:45, 02 lip 2019

AgnieszkaW napisał(a)
Sylwio, kwiatów masz od groma, pięknie to wygląda, ale zastanawiam się, jak to wszystko utrzymujesz w obliczu permamentnej suszy? Ja już nie daję rady, wszystko schnie, oprócz lawendy i...cisów. Najgorsze u mnie są hortensje...
Wczoraj u nas pogrzmiało dookoła i...nic...dalej susza.

U nas Aga to samo, ani kropli, wszystko omdlałe, najgorzej, że zaczynają mdleć drzewa. Coś sie teraz chmurzy licze jeszcze na deszcz, albo przynajmniej na wcześniejsze podlewanie to więcej roślin podleję. dokąd wody w studni nie braknie, bo z sieci to bym z torbami poszła podlewając pół hektara