Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:45, 02 lip 2019

paradas napisał(a)
Zachwycam się jeżówkami! Ale ładnie te firletki rosną
Jak nie zalanie to susza
Też mam z tym problem. Porzeczka chyba zaraz umrze, 3/4 truskawek już umarło.
Miały być burze, wiatry a postraszyło pół godziny a później lekki deszczyk przez 1,2 godziny

Dobry i taki deszczyk, u nas do tej pory nic, zero.
sylwia_slomc... 10:47, 02 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
U nas pokropiło ledwie i też sobie poszło, jedynie pociecha, że chłodniej trochę ale podlewać nadal trzeba. Masz rację, sezon fatalny

Jeszcze tak trudnego sezonu nie mieliśmy, było, ze były upały ba ledwo 30 stopni człowiek upałami nazywał i podlewaliśmy po pół dnia, ale roslin była połowa tego co teraz jest i nie te temperatury. Ten rok to koszmar jakiś
sylwia_slomc... 10:47, 02 lip 2019

jolanka napisał(a)
Sylwia, a co to te hastaty? Nie znam takiej nazwy a fajnie u Ciebie wygląda.

Werbena hastata
sylwia_slomc... 10:48, 02 lip 2019

Urszulla napisał(a)
Mimo suszy pięknie u Ciebie kwitną roślinki. Ale rozumiem problem

Ula zdjęcia z zeszłego tygodnia teraz już takiego kwitnienia nie ma, jedynie liliowce i juki
sylwia_slomc... 10:49, 02 lip 2019

abiko napisał(a)

co to? mam od Ciebie i nie wiem. Miało być wysokie piętro jest całe nic Ogród to jakaś masakra.. z chcęcią wykopałabym całą rabatę I trojeść marna.. gdzie ją przesadzić?

Mydlnica. U mnie do płowu uda. Choc w tym sezonie z braku wody taka bo normalnie prawie do pasa.
sylwia_slomc... 10:50, 02 lip 2019

mira napisał(a)
Twojego watku nie ogarniam - widziałam kiedys łąkę - cudo po prostu aż wierzyć się nie chce że to nie jest dzika tylko jednak trochę jej pomagasz - kiedyś o tym pogadamy

pozdrawiam

Stale w nią dosiewam co roku i dosadzam bo inaczej to bym tylko trawy miała i nawłocie
Gosiek33 11:40, 02 lip 2019

Czytałam, że werbena nie chce rośnąć w łące, bo chyba ją trzeba rozsiewać na kamieniach a potem przesadzać w łąkę, albo lepiej na obrzeżach łąki
sylwia_slomc... 12:27, 02 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Czytałam, że werbena nie chce rośnąć w łące, bo chyba ją trzeba rozsiewać na kamieniach a potem przesadzać w łąkę, albo lepiej na obrzeżach łąki

Już próbowałam różnie i nic, rok temu posiałam tam hastatę i też nic, tam zupełnie inna ziemia czarna bardziej przepuszczalna, wydawałoby się lepsza, a tu wolą w glinie na dole rosnąć, nie wiadomo czemu, a patagońskiej nie odpowiada nigdzie chyba na naszej działce
Brzozowadzie... 12:27, 02 lip 2019

Współczuję tej suszy i mordęgi z podlewaniem. Ale fotki i tak piękny ogród pokazują
Poppy 12:47, 02 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

No i niestety calutką noc wietrzysko ziemię suszyło, od rana 28 stopni i słóńce, a zero deszczu, jestem załamana sytuacją. Do tej pory podlewaliśmy to co sadzone w tym i ubiegłym sezonie, trocinówek wcale bo tam ciut wilgoci było pod spodem, ale wczoraj jak sprawdzałam to już niestety wilgoci brak tylko suchy beton. Czeka nas podlewanie wszystkiego......nie wyobrażam sobie tego, a jak nie podlejemy to padnie.
Do tego podlać, a podlać.
Podlewając przez 4 godziny dziennie, codzień inne rośliny nie jestem w stanie nawilżyć ziemi na głębiej niż 2-3cm byliny ledwie ratuję, a co z krzewami i drzewami? Judaszowiec już wczoraj mimo podlewania mdlał i klony esk sunset codziennie wiszą
A w prognozie kolejne dwa tygodnie zero deszczu pokazują Masakryczny sezon

Trzymam kciuki za deszcz. Wszedzie go za malo, a jesli juz pada to bywa ze za duzo.
Z brakiem wody lacze sie w bolu, w tym roku chyba w marcu podlewalam nowoposadzone roze, bo bylo tak sucho, najsuchsza zima od lat. Po mega suchym lecie.
Ty masz kawal pola, wiec to moje podlewania to nic w porownaniu z Twoim.
Dlugoterminowa prognoza ma to do siebie,ze sie myli, wiec moze cos spadnie z nieba jednak.