Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 20:29, 03 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Już próbowałam różnie i nic, rok temu posiałam tam hastatę i też nic, tam zupełnie inna ziemia czarna bardziej przepuszczalna, wydawałoby się lepsza, a tu wolą w glinie na dole rosnąć, nie wiadomo czemu, a patagońskiej nie odpowiada nigdzie chyba na naszej działce

Wyobraź sobie że u mbie werbena wyrasta na mokrym gruncie. Lubi wodę to u Ciebie powinna rosnąć przy rowie
ewsyg 20:55, 03 lip 2019

Też kupiłam sobie tego przetacznika

Piękny jest Twój ogród.
sylwia_slomc... 21:43, 03 lip 2019

Milka napisał(a)

Cholewcia, to moi już poszli...i my sami

Też mnie to czeka, ale póki mieszkają to nie hotel i pomagać trzeba
sylwia_slomc... 21:48, 03 lip 2019

Anda napisał(a)
Piękne zakupy. Naparstnice cudowne, zwłaszcza ta morelowa Rownież nie przeszłabym obok nich obojętnie

Deszczu życzę i Tobie i sobie

Teraz żałuję, że tych morelowych nie wzięłam trzech, a nie wiem czy za tydzień jeszcze będą mieli. Liczę, że się wysieje, tylko tak musze posadzić by mi się siewki nie pomieszały z naparstnicą purpurową, co łatwe nie będzie
Babcia dzisiaj przyszła do mnie do ogrodu i mówi: Podlewajcie, ratować trzeba bo deszczu na razie nie zapowiadają.....a jeszcze niedawno mówiła, że wody szkoda. Oby nam w studni nie zabrakło bo wtedy to już będzie katastrofa , z sieci tyle nie będę mogła podlać bo by mnie rachunki zjadły i trzeba by ogród sprzedać
sylwia_slomc... 21:48, 03 lip 2019

Doranma napisał(a)
Miłe takie kolorowe zakupy, morelowa naparstnica super ☺
Urzekła mnie
sylwia_slomc... 21:49, 03 lip 2019

Urszulla napisał(a)

Wyobraź sobie że u mbie werbena wyrasta na mokrym gruncie. Lubi wodę to u Ciebie powinna rosnąć przy rowie

Tylko, ze ja jej nad rowem nie chcę, chciałam na rabacie i w łące, a tam ona czemuś nie chce i mamy pass
sylwia_slomc... 21:53, 03 lip 2019

ewsyg napisał(a)
Też kupiłam sobie tego przetacznika

Piękny jest Twój ogród.

Dziękuję choć w obecnym stanie raczej straszy. Byliny co poprzekwitały nie poprzycinane, nie ma czasu na nic oprócz podlewania. Plewnik też czeka, trawa zaczyna schnąć. Ptaki jak w ukropie do oczek po wodę latają zwłaszcza pod wieczór, w poidełkach codziennie pusto jak zachodzimy. Dopełniamy, żeby miały. Oczka ratuja sytuację choć i w nich w zastraszajacym tempie wody ubywa.
Magara 22:48, 03 lip 2019

w zeszłym roku pierwszy raz miałam naparstnice, dostałam w prezencie białe i różowe, ale też mnie taka morelowa urzekła więc kupiłam, nie ścinałam żeby się wysiała, zebrałam trochę nasion i wysiałam w innym miejscu, ale w tym roku ani jednej takiej morelowej nie mam możliwe, że za rok dopiero zakwitnie? bo takich maciupkich mam jeszcze wszędzie pełno i nie wyrywam licząc, że coś z nich właśnie za rok będzie
generalnie mam wrażenie, że wysiały się głównie różowe, białe może ze dwie kwitną, a w ogóle w tym roku strasznie jakieś słabe są... w zeszłym roku kwitły do listopada, wielkie kępy były, a teraz pojedyncze pędy z kwiatami, przekwitają i nie zapowiada się, żeby nowe były
sylwia_slomc... 22:53, 03 lip 2019

Naparstnice są roślinami dwuletnimi, czyli kwitną w drugim roku od siewuNie wyrywaj!!!
Magara 23:00, 03 lip 2019

Sylwia, po obserwacji moich to nie do końca wierzę, że kwitną w drugim roku od siewu
w zeszłym roku miałam siedem sztuk darowanych plus ósmą kupioną tą morelową, tam gdzie były posadzone nie mam nic, część z tych, które się niby miały wysiać kwitnie już teraz (na różowo) a część nic a nic - więc głupia już jestem z tym jak to z tymi dwuletnimi ma być
na logikę skoro dwa lata temu nie miałam żadnej, a wszystkie się wysiały w zeszłym roku to jakaś równomierność powinna być, a nie ma
oświeć laika