Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 08:59, 27 lip 2019

kasiek napisał(a)

Nie zaorasz, a jak zaorasz to na jeden sezon a potem znów zaczniesz od nowa.
Byłabyś w stanie pogrzebać kilka lat tytanicznej pracy? Ogród można zmniejszyć a nie że od razu trzeba cały niszczyć. Porwałaś się z motyką na słońce zakładając tak gigantyczny ogród. Teraz wypłacz się, wykrzycz i zastanów co dalej bo wierz mi zaoranie przyniesie Ci gorycz rozczarowania a nie ulgę - to podobnie jak zemstą, pozostawia tylko pustkę.

Ja bym łąkę przeniosła na parter bo jej zalanie takiej tragedii nie zrobi, a to co na parterze - na łąkę. Pewnie że dalej od wody - ale może warto rozważyć czy na dłuższą metę nie będzie lepsze i mniej ryzykowne?
Druga rzecz to wały - nie myślałaś by od strony podwórka wzdłuż siatki zrobic wał albo zrobić coś w rodzaju drewnianej palisady dookoła? Donice pokazują że nie poddały sie i stoją mimo powodzi, więc moze warto coś takiego przemyśleć - moze taką gigantyczna donicę z bali wzdłuż siatki? To luźne pomysły, może się nie sprawdza ale coś trzeba działać na przyszłość
Domek mimo wszystko bym przeniosła - tam gdzie masz ten placyk z podłogą z plastrów. Wiem że dziury w deskach zostają, ale lepsze dziury niż grzyb i smród popowodziowy.

Sylwia nos do góry, dziś masz doła ale to minie. Nie należysz do tych co sie poddają. Warto jednak przemyśleć zmiany by zmniejszyc straty na przyszłość. Klimat się zmienia - jest gwałtowniejszy i takie kataklizmy mogą jeszcze się zdarzyć.

Góras miała byc dzika dla zwierząt bardziej niż dlanas, zwierzyniec pod dom nie podejdzie
Wał jest usypany, dawno nie byłaś, przelało go górą
Urszulla 09:54, 27 lip 2019

Sylwia przyszły tydzień znów pokaże burze, opady i nie wiadomo co. Aż nie chcę myśleć. To jest jak siedzenie na płocie.
kasiek 12:43, 27 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Góras miała byc dzika dla zwierząt bardziej niż dlanas, zwierzyniec pod dom nie podejdzie
Wał jest usypany, dawno nie byłaś, przelało go górą

Rozumie zamiar z ta góra ale to jest właśnie ten czas gdy życie weryfikuje nam nasze plany.
Znasz to powiedzenie: ,,Chcesz rozśmieszyć Pana Boga - powiedz mu o swoich planach"
Rozumiem Twój ból, wierz mi nie raz miałam juz dość życia i cierpienia, ale zawsze wtedy znalazł się ktos kto mnie złapał za rekę, potrząsna i powiedział - nie poddawaj się!

Wiem że dawno nie byłam, teraz weekendy trudne, ale w sierpniu mam jeszcze trochę urlopu to się zdzwonimy jak będziesz chciała
tulucy 15:02, 27 lip 2019

Mądrze Kasia radzi. Plany czasami musimy zweryfikować. Ale nie musimy ich całkiem odrzucać.
sylwia_slomc... 21:53, 27 lip 2019

Urszulla napisał(a)
Sylwia przyszły tydzień znów pokaże burze, opady i nie wiadomo co. Aż nie chcę myśleć. To jest jak siedzenie na płocie.

Nie strasz bo nas już dzisiaj niebo straszyło, a jeszcze noc niepewna
sylwia_slomc... 21:55, 27 lip 2019

kasiek napisał(a)

Rozumie zamiar z ta góra ale to jest właśnie ten czas gdy życie weryfikuje nam nasze plany.
Znasz to powiedzenie: ,,Chcesz rozśmieszyć Pana Boga - powiedz mu o swoich planach"
Rozumiem Twój ból, wierz mi nie raz miałam juz dość życia i cierpienia, ale zawsze wtedy znalazł się ktos kto mnie złapał za rekę, potrząsna i powiedział - nie poddawaj się!

Wiem że dawno nie byłam, teraz weekendy trudne, ale w sierpniu mam jeszcze trochę urlopu to się zdzwonimy jak będziesz chciała

Jak trochę ogarnę bo na razie to nawet poruszać się po ogrodzie trudno.

Aga dzisiaj powiedziała, że się kolory w ogrodzie uspokoiły, takie mam lato, by potem jesień dała spektakl
sylwia_slomc... 21:58, 27 lip 2019

tulucy napisał(a)
Mądrze Kasia radzi. Plany czasami musimy zweryfikować. Ale nie musimy ich całkiem odrzucać.

Bardzo bym chciała żeby się te moje góry dało obrócić, czyli tam gdzie szałas by bylo tu gdzie dom, wtedy by był ogród łatwiejszy do ogarnięcia, bo większa część by była bezpieczna przy domu, ale się nie da. Muszę się rządzić na tym co mam i czym dysponuję
zszywka 17:15, 28 lip 2019

Zobaczyłam co się stało i nie wiedziałam co napisać.. Dalej nie wiem a minęło kilka dni, strasznie Ci współczuje... I trzymam kciuki, będzie dobrze
Urszulla 07:49, 29 lip 2019

Zaglądam bo u mnie wczoraj była znaczna burza ale padało spokojnie.
sylwia_slomc... 10:28, 29 lip 2019

Nas ostatnie dwa dni omineło, ale straszy....
Wczoraj w towarzystwie burzy, która nas goniła od Ani wracałyśmy.