Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:18, 02 lut 2019

Mgduska napisał(a)
Nie miałam na myśli prawdziwego dużego mrowicha ! Takie, to chyba już nawet prawem chronione - ale przecież nie takie mamy w ogródkach - mam na myśli takie, które MIEŚCI SIĘ na szpadlu

Tak w ogóle, to myślę, że najlepszą bronią na wszelką zarazę w ogrodzie jest ... cierpliwość

Niesamowite są te różnice w porach roku - u mnie wiosny ani trochu!

Nie wiem czy takie co się na szpadlu mieszczą wogóle są? Bo mrówki głęboko w ziemię potrafią z mrowiskiem zejść, zwłaszcza na zimę, lub gdy pada.
A naruszone mrowisko odbudują raz dwa
https://www.google.pl/search?rlz=1C1AVFC_enPL791PL795&q=mrowisko&tbm=isch&source=univ&hl=pl&authuser=0&sa=X&ved=2ahUKEwi6wsrr-53gAhULKlAKHeaOBegQsAR6BAgDEAE&biw=1532&bih=746#imgrc=XzNxpnUqwY-bMM:
No właśńie z drugiej strony Krakowa widzę, że też jeszcze nie ma....dziwne to...
sylwia_slomc... 22:21, 02 lut 2019

anabuko1 napisał(a)
No nie , I u ciebie wiosna ruszyła .
U mnie śnieg topnieje.Ale wiosny nie widać.a może lepiej .

Na pewno lepiej dla roslin Aniu. U mnie zawsze późno cebulowe startowały, a w tym sezonie jakos tak na odwrót.
Nie wiem dlaczego. Zbocze mam północne, ziemia w głąb zamarznięta, a wszystko rusza.
Co ciekawe krokusy w podwórku jeszcze śpią, choć tu wystawa południowa i o wiele cieplej niż na dużym ogrodzie, bo tam wiatry, a tu między budynkami cieplutko. Tym bardziej zastanawia mnie to.
kasiek 08:00, 03 lut 2019

U mnie wiosnę też juz widać, a wczoraj to słychać i to bardzo
Ale te jelonki odważne, czyżby już jedzenia zabrakło? Byle one nie sforsowały płotu bo będzie cienko z drzewkami...
Anda 08:16, 03 lut 2019

roma2 napisał(a)
Jeszcze parę słów do Sierotki. Przepraszam Sylwia, że u Ciebie. Ja nie używam randapu, bo wiem, że to świństwo. I wierz mi, że mój ogród, to ciągle przyszły ogród, właśnie dlatego, że nie idę na skróty. Jestem tam zbyt rzadko, by poszaleć z pracą, a i siły niestety też już nie dopisują. Przyjęłam zasadę, że co mogę to robię, ale tak, by nie szkodzić przyrodzie. W miarę moich możliwości. Zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich to jest ogród, bo i nasze wyobrażenia o ogrodzie są różne. I dobrze. Dlatego świat jest ciekawy, bo się róznimy. Ale by ten świat przetrwał i nas cieszył, trzeba powściągnąć umiłowanie perfekcji w ogrodzie. Ogród ma być życiem.

Brawa biję
Wystarczy, że chemię używają rolnicy. My, ogrodnicy hobbyści, naprawdę nie musimy tego robić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:20, 03 lut 2019

Sylwio, wiosna u Ciebie już bardzo się rwie do przodu Oby w tym roku była długa i przyjazna roślinom i nam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwonka 10:46, 03 lut 2019

Wróciłam dzisiaj do początku nowego wątku, Sylwia normalnie jak powieść w odcinkach Super pamiątka! Gdy za oknem szaro i ponuro, aż trudno uwierzyć, że już niedługo tak bardzo się to zmieni... Blask zieleni jest niesamowity. Chyba dobrze, że mamy taką zmienność pór roku. Gdyby tylko nieco dłużej trwały te soczyste, kolorowe okresy

sylwia_slomczewska napisał(a)

to pobojowisko kretów

U mnie jest tak samo, trawnik zryty na maksa! Brak śniegu niestety odsłania zimowe wykopki. Jedyne pocieszenie to fakt, że nie mam wypasionego trawnika a trochę ziemi z tych kopców wykorzystam gdzie indziej
sylwia_slomc... 11:22, 03 lut 2019

Obecna temperatura w cieniu
anabuko1 11:33, 03 lut 2019

To podojowisko kretów to tarza masz ??
Temperatura chyba wszędzie na plusie.
Ale to początek lutego nie marca
kerii 11:35, 03 lut 2019

Plątałam się po necie i coś takiego znalazłam,

http://www.pracowniawikliny.pl/#

od razu sobie o Tobie pomyślałam, że lubisz takie bajery
sylwia_slomc... 12:40, 03 lut 2019

kasiek napisał(a)
U mnie wiosnę też juz widać, a wczoraj to słychać i to bardzo
Ale te jelonki odważne, czyżby już jedzenia zabrakło? Byle one nie sforsowały płotu bo będzie cienko z drzewkami...

Pasą się w ugorze sąsiadaMuszę w tygodniu znów posypać antydzika wokół siatki.
U nas wczoraj ptaki tasńce w powietrzu godowe odstawiały