Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:55, 01 lut 2019

roma2 napisał(a)
Ogród ma być życiem.

Dla mnie to jest samo sedno jego posiadania My mamy jego- czerpiemy doznania, odpoczynek dla skołatanych życiem serc i tlen, a on ma nas i naszą opiekę, ale tak jest przecież w całej przyrodzie, wszyscy na takim układzie korzystają
roma2 18:01, 01 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dla mnie to jest samo sedno jego posiadania My mamy jego- czerpiemy doznania, odpoczynek dla skołatanych życiem serc i tlen, a on ma nas i naszą opiekę, ale tak jest przecież w całej przyrodzie, wszyscy na takim układzie korzystają

Do całej przyrody należy człowiek. I jego umysł, wybory i czyny. I ja sie tego własnie boję. Mam na myśli człowieka jako takiego. Nie miałam zamiaru nikogo obrażać
sylwia_slomc... 18:27, 01 lut 2019

Swoją drogą nie widziałam jeszcze nawet na filmie fragmentu ziemi której by obecność człowieka wyszła na dobre. Wszędzie ingerujemy, gdzie tylko można. Namieszaliśmy na ziemi, teraz mieszamy w kosmosie i nie chodzi mi o samo odkrywanie tylko o to co po sobie zostawiamy
Waclaw 20:15, 01 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

W kompoście to może być Kruszczyca złotawka
https://www.google.pl/search?q=kruszczyca+z%C5%82otawka&rlz=1C1AVFC_enPL791PL795&oq=kruszyca+z&aqs=chrome.1.69i57j0l5.9855j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2013/07/11/kruszczyca-zlotawka-cetonia-aurata-klejnot-wsrod-polskich-chrzaszczy/
One pomagaja przerobic kompost
A dorosłe osobniki są jak klejnowy w ogrodzie

Anitka z Mójego Azylu na Wichrowym Wzgórzu wyrzuciła cały kompost bo miała pedraki i myślała, że opuchlaki lub coś groźnego, a to były właśnie One.

Niestety u mnie nie są to larwy kruszczycy złotawki. To na 100% pędraki chrabąszcza majowego. Dzisiaj wybrałem kolejne wiadro kompostu do tulipanów. Znalazłem w nim 28 pędraków. W jednym wiadrze! Dokładnie przesiewałem ziemię do donic. Mam nadzieję, że żadnego nie przeoczyłem. Wówczas to nie późne sadzenie czy brak stratyfikacji będzie przyczyną zwiędnięcia tulipanów
Szkoda mi wyrzucać takiej masy kompostu bo jest go naprawdę dużo. Chyba zastosuję wiosną chemię.
sylwia_slomc... 20:36, 01 lut 2019

O kurcze
Mgduska 21:07, 01 lut 2019

roma2 napisał(a)
Jeszcze parę słów do Sierotki. Przepraszam Sylwia, że u Ciebie. Ja nie używam randapu, bo wiem, że to świństwo. I wierz mi, że mój ogród, to ciągle przyszły ogród, właśnie dlatego, że nie idę na skróty. Jestem tam zbyt rzadko, by poszaleć z pracą, a i siły niestety też już nie dopisują. Przyjęłam zasadę, że co mogę to robię, ale tak, by nie szkodzić przyrodzie. W miarę moich możliwości. Zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich to jest ogród, bo i nasze wyobrażenia o ogrodzie są różne. I dobrze. Dlatego świat jest ciekawy, bo się róznimy. Ale by ten świat przetrwał i nas cieszył, trzeba powściągnąć umiłowanie perfekcji w ogrodzie. Ogród ma być życiem.

Mam tak samo Dokładnie tak samo - jak mnie ogród przerasta - siadam i na niego patrzę A zielsko jest pojęciem względnym - przecież tyle pięknych roślin to uszlachetnione wersje dzikusów jeszcze niedawno tępionych w ogrodach - lepiej wyrwać lub przesadzić. Jasne, że lubię porządek w ogrodzie - ale to JEST żywy organizm, nie można go podtruwać
sierotka 21:18, 01 lut 2019

roma2 21:50, 01 lut 2019

sierotka napisał(a)
Przepraszam ,ale chciałabym wierzyć że wszystko we wszystkich ogrodach jest takie eko i bez chemii
Chyba gdzieś na początku wątku mojego widać działkę po zakupie .
Tylko zniszczenie trway prawie dzikiej było możliwe randapem a nie usuwanie motyczką; )
Mroweczki tez wszyscy posypujemy chemią a nie czekoladkami by się wyniosły
Pozdrawiam

Każdy orze jak może

Ja też przepraszam, bo nie miałam zamiaru Cię osądzać. Pewnie, że nie wszystko i we wszystkich ogrodach jest bez chemii. Chodzi tylko, a może aż, o wyważenie proporcji. Mrówki mam i nie posypuję chemią, ale faktem jet też, że nie karmie ich czekoladą
Mgduska 21:58, 01 lut 2019

Mrówki też można przesadzić! Na szpadel i do lasu!
sierotka 22:00, 01 lut 2019

przesadzalam i mezus tez przesadzał kreciki bojąc się raka zmieniły miejsce zamieszkania