Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tkany marzeniami

Ogród tkany marzeniami

Kociamama 11:49, 01 mar 2019

mikina34 napisał(a)

Piękna ta hosta

Hosta jest faktycznie urokliwa. Czekam na czas, gdy buczek troszkę podrośnie i ochroni ją przed słońcem. Powinnam napisać, że ta piękna odmiana to Sum and Substance. Sadzonki kupowałam już późną jesienią w dużym centrum ogrodniczym . Były jednakowo oznakowane. I wyglądały na identyczne. Wiosną okazało się, ze jest minimalna różnica w odcieniu liści
Kociamama 12:14, 01 mar 2019

...Bardzo fajną masz tą ścieżkę z pieńków To chyba beton imitujący ? Świetny pomysł, bo te naturane to po kilku sezonach prochnieją - ja juz mam je do wymiany właśnie w tym roku, wytrzymały 4 lata
A jakieś aktualnie zdjęcia masz? Cebulowe już wychodzą ?

Dobrze zauważyłaś, że to pieńki oszukance . Bardzo je sobie chwalę, chociaż Danusia odradzała. Oprócz ścieżki z takich niby desek zrobiony mam także placyk. Z tymi imitacjami i podobieństwami to czasami wiążą się śmieszne historie. Przyszła do mnie kiedyś sąsiadka. Pierwszy raz zajrzała po zrobieniu nowej wersji ogrodu i mówi: jakie masz fajne drewno na placyku i ścieżkach. Na to ja rezolutnie, to nie prawdziwe drewno tylko betonowe. Patrzy na turzyce - jakie piękne trawy. Na co ja radośnie tak po prawdzie to nie trawy. Rozgląda się i mówi trawa też ładna ale zaraz mi powiesz, ze też sztuczna
Kociamama 12:17, 01 mar 2019

Milka napisał(a)
Tez mnie te plastry na ścieżce urzekły
U nas spadł wielki konar, drzewo nie moje, ale że suche, to w plastry mąż potnie i wykorzystam do rękodzieła

Widziałam takie plastry z prawdziwego drewna. Były naprawdę piękne, niepowtarzane. Niestety wystarczyły tylko na 3 sezony. Może jakby tak grubiej pociąć wolniej by się rozkładały.
Kociamama 12:22, 01 mar 2019

abiko napisał(a)
Witam się z Kocią mamą Miłośników kociaków jest tutaj więcej, nie ujmując miłośnikom psiaków.. ja wolę kociaki jednak
Historia Gacka mnie ujęła.. rozumiem.. ja za swoimi dwoma tęsknię każdego dnia

Z projektem Danusi jest łatwiej to prawdaWidzę, że dziewczyny już wyprostowały, że kupowanie małych roślin to nic złego. Raczej mniejsza ilość osób kupuje to wielkie.. wiadomo koszty.

Będę zaglądała... z przyjemnością

Z tymi małymi sadzonkami to chyba trochę kiepsko to określiłam. Spotkałam się z taką opinią, że jak się robi w/g projektu to sadzi się od razu duże sadzonki i gęsto, aby osiągnąć natychmiastowy spektakularny efekt. Wiem, że bardzo dużo osób na Ogrodowisku sadzi maleństwa i to niezbyt gęsto, a potem uzupełnia nasadzenia własnymi sadzonkami.
sylwia_slomc... 13:15, 01 mar 2019

Na maleństwa mniej kasy idzie, trudniej zbankrutować
Grubiej pocięte plastry też tylko 3-4 sezony wytrzymują wiem bo mam do wymiany
Kociamama 13:48, 01 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na maleństwa mniej kasy idzie, trudniej zbankrutować
Grubiej pocięte plastry też tylko 3-4 sezony wytrzymują wiem bo mam do wymiany

Bankrutować nie możemy, bo z czego zapłacimy za te wszystkie chciejstwa .
Sonka 22:27, 01 mar 2019

Aniu, będę bardzo uważnie śledzić tworzenie Twojego/Waszego ogrodu.
Kociamama 12:02, 02 mar 2019

Sonka napisał(a)
Aniu, będę bardzo uważnie śledzić tworzenie Twojego/Waszego ogrodu.

Witaj Sonko,
obydwie musimy obiecać poprawę w robieniu i wstawianiu zdjęć .
Kociamama 11:31, 04 mar 2019

W niedzielę wykradłam chwilkę na sprawy ogrodowe Zajrzałam do piwniczki, gdzie zimują w donicach hortensje. Piwnica częściowo zagłębiona w ziemi, nieogrzewana, z malutkim okienkiem.
Wygląda na to, że hortensje bardzo się ucieszyły z moich odwiedzin bo powitały mnie młodymi przyrostami, a nawet co prawda niepozornym, ale jednak kwiatem

Kociamama 11:33, 04 mar 2019

Oczyściłam, przytuliłam i przeniosłam do cieplejszej piwnicy z dużym oknem. Na powitanie zaserwowałam koktajl z siarczanu glinowo-potasowego na niebieskie kwiaty. Bardzo lubię tę hortensję - Blue Wonder seria Everbloom. Kwitnie zarówno na starszych jak i jednorocznych pędach.