Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 12:46, 26 sie 2020

Anda napisał(a)
Po czereśni nie sadź niczego z rodziny pestkowych Powinnaś też szczególnie zadbać o odnowienie, użyźnienie ziemi w tym miejscu.

Ewa, w sensie że lepiej nie świdośliwa? To co mam posadzić? Raczej ona musi być...
Ziemię będę przekopywać z kompostem, obornikiem i mączką bazaltową (bo taką mam), tylko korzenia trzeba się pozbyć
Edit: Ewa, radź jak to zrobić, ale muszę na jesień zasadzić jakieś drzewko, żeby się szybko osłonić
Kokesz 13:15, 26 sie 2020

Helen napisał(a)

Muszę pomyśleć czy jednak nie potrzebuję niższych dziękuję

Bobo są niższe
Helen 13:57, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)

Bobo są niższe

Czytam, że 60-70 cm a ja jeszcze niższe chcę
makadamia 14:40, 26 sie 2020

Ja bym już żadnego drzewa nie sadziła w miejsce czereśni.
Ona i tak zasłaniała tylko krzewy u sąsiadów
Kokesz 14:45, 26 sie 2020

Też mi się tak wydaje jak Asia pisze.
Helen 15:18, 26 sie 2020

makadamia napisał(a)
Ja bym już żadnego drzewa nie sadziła w miejsce czereśni.
Ona i tak zasłaniała tylko krzewy u sąsiadów

Asia, jak dobrze że wróciłaś to co mam posadzić? Jakiś krzaczek / wysokie trawy lub drzewko w innym miejscu?
Helen 15:25, 26 sie 2020

Kokesz napisał(a)
Też mi się tak wydaje jak Asia pisze.

Renia, podpowiadaj, bo Ty wiedz jak w realu wygląda
Anda 15:31, 26 sie 2020

Helen napisał(a)

Ewa, w sensie że lepiej nie świdośliwa? To co mam posadzić? Raczej ona musi być...
Ziemię będę przekopywać z kompostem, obornikiem i mączką bazaltową (bo taką mam), tylko korzenia trzeba się pozbyć
Edit: Ewa, radź jak to zrobić, ale muszę na jesień zasadzić jakieś drzewko, żeby się szybko osłonić

Możesz posadzić świdośliwę, ona z rodziny jabłkowatych
Świdośliwa to krzew. Wg mnie pasowałaby tam Obelisk. Ewentualnie mogłabyś pójść w coś o czerwonych/ bordowych liściach, np. niewielki Cotinus coggygria 'Royal Purple'.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 15:41, 26 sie 2020

Anda napisał(a)

Możesz posadzić świdośliwę, ona z rodziny jabłkowatych
Świdośliwa to krzew. Wg mnie pasowałaby tam Obelisk. Ewentualnie mogłabyś pójść w coś o czerwonych/ bordowych liściach, np. niewielki Cotinus coggygria 'Royal Purple'.

Bordowe liście, chyba z pissardi, wchodzą od sąsiada po prawej stronie. Jak dla mnie to za dużo wolimy z eMem drzewka/krzewy użytkowe. Więc muszę obejrzeć w szkółce obelisk i zdecyduję czy mi się podoba. Jeśli nie, to będę myśleć o innym krzewie
sarenka 16:01, 26 sie 2020

Helen napisał(a)

Bordowe liście, chyba z pissardi, wchodzą od sąsiada po prawej stronie. Jak dla mnie to za dużo wolimy z eMem drzewka/krzewy użytkowe. Więc muszę obejrzeć w szkółce obelisk i zdecyduję czy mi się podoba. Jeśli nie, to będę myśleć o innym krzewie

U mnie mąż woli użytkowe, a ja takie i takie, ale już się mąż nie sprzeciwia jeśli chce sadzić ozdobne, wręcz przeciwnie