Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

malkul 18:55, 10 maj 2012

Magnolio jak zaglądasz czasem to chciałam zapytać czy może doradziłabyś jakie odmiany borówki amerykańskiej kupić?
Madzenka 18:59, 10 maj 2012

Malkul leź cierpliwie, rośnij, czytaj wątki.
Szmaragdy tworzą piękne tło dla roślin, czego najlepszym przykładem są fragmenty ogrodu Danusi.
U mnie sąsiadka posadziła dookoła to zielonej siatki nie widać a ja mam ładne tło
agniecha973 21:30, 10 maj 2012

Pewnie już sobie poczytałaś, ale proponuję zaglądnąć tu
http://www.borowka.biz.pl/pl/oferta
Według tych opisów przynajmniej część odmian wyeliminujesz a z pozostałych wybierzesz to na co masz ochotę. Ja polecam Patriot. Owoce są smaczne i dość duże. Mam też Herbert i Bluecrop, ale Patriot smakuje naj. One i tak są wszystkie przepyszne prosto z krzaczka, o niebo lepsze od kupowanych. Kiedyś nad morzem kupiliśmy sobie podczas spaceru i były bez smaku. Moje dzieci powiedziały, że nie będą tego jeść, bo do borówki niepodobne w smaku.

A co Magnolia doradzi to i ja chętnie poczytam.
malkul 08:57, 11 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)
Malkul leź cierpliwie, rośnij, czytaj wątki.
Szmaragdy tworzą piękne tło dla roślin, czego najlepszym przykładem są fragmenty ogrodu Danusi.
U mnie sąsiadka posadziła dookoła to zielonej siatki nie widać a ja mam ładne tło

MArzenko leżę , rosnę hihihihi ale ręce i mózg mam sprawne więc czytam, szukam , planuję, organizuję i marzę.

Agnieszko dziękuję za linka. Faktycznie często jest tak że kupne owoce nie zawsze mają smak Staram się kupować od babć bo wiem że z ogódka i mało pryskane.

Co do odmian borówek to wybrałam taki zestaw, wszystko po 2 sztuki-na dobry początek:
Patriot, Chandler (tu mam obawy), Bluecrop, Herbert, Darrow (tu też mam obawy)
malkul 08:59, 11 maj 2012

moze komus sie przyda,skopiowane z bloga forumowej DPS-i - domowe sposoby zalczania mszyc

Wyciąg z pokrzywy
l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h.
Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.
Wyciąg z liści paproci
l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie.
Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.
Wyciąg z aksamitki
Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła.
Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.
Wyciąg z rumianku
3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.
Wyciąg z łętów ziemniaka
Około l kg świeżych łętów ziemniaka lub 0,6 kg suchych, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny.
Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom.
Wyciąg z łusek cebuli
200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłej wody Pozostawić na okres 4 – 5 dni.
Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.
Wywar z liści pomidora
l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.
Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
Wywar z tytoniu
400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Wywar z krwawnika
800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny kilkakrotnie przeciwko mszycom, przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków.
Wywar z siana
400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Ałun
40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów.
Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom.
Roztwór szarego mydła
150 – 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody.
Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom.
Serwatka
l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody,
stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom.
malkul 09:22, 12 maj 2012

Oststnio zaprosiłam kilku Panów na wycenę założenia trawnika.
I jedna wycena jest dziwnie niska ale tez niezwykle kusząca.
Pan bardzo młody, ale ja zwsze na wszystko pisze sama umowy i się zabezpieczam z każdej strony. Koszt na gotowo wykonania trawnika wycenił mi na 4zł za metr kwadratowy ( w tym: wyrównanie i spulchnienie terenu,grabienie,nawożenie (nawóz), wałowanie , przegrabienie,zasianie trawy,wałowanie) wraz z nasionami trawy dekoracyjnej. Gdyby chodziło o przywiezienie czarnej ziemi pod trawnik,to dodatkowo koszt w granicach 30 zł kubik.
Jak myślicie zaryzykować?

Madzenka 12:33, 12 maj 2012

malkul napisał(a)
Oststnio zaprosiłam kilku Panów na wycenę założenia trawnika.
I jedna wycena jest dziwnie niska ale tez niezwykle kusząca.
Pan bardzo młody, ale ja zwsze na wszystko pisze sama umowy i się zabezpieczam z każdej strony. Koszt na gotowo wykonania trawnika wycenił mi na 4zł za metr kwadratowy ( w tym: wyrównanie i spulchnienie terenu,grabienie,nawożenie (nawóz), wałowanie , przegrabienie,zasianie trawy,wałowanie) wraz z nasionami trawy dekoracyjnej. Gdyby chodziło o przywiezienie czarnej ziemi pod trawnik,to dodatkowo koszt w granicach 30 zł kubik.
Jak myślicie zaryzykować?

A referencje jakieś może podać? Bo albo wariant, że jest młody i zdobywa dopiero kłientow! albo na niczym się nie zna... Niech poda referencje
Ja też mam umowy i co, procesować się będziesz z czlowiekiem , ktory ci się ulotni???
malkul 12:44, 12 maj 2012

Nie ulotni się bo nie dam zaliczki. A to przeciez jakaś super skomplikowana praca nie jest, nie wymaga magistra tylko tężyzny fizycznej i chęci. Najgorsze grabienie.
agniecha973 13:18, 12 maj 2012

Młody też musi kiedyś zdobyć doświadczenie. Może mieć wiedzę, a mało doświadczenia i nie mieć tych referencji. Po kilku godzinach będzie widać czy wie co robi, trzeba mądrze się dogadać, że jak zobaczysz, że to nie tak, to jakoś rozsądnie trzeba się rozstać. Będziesz wklejać postęp prac, a ogrodowisko skomentuje i podpowie.
malkul 13:36, 12 maj 2012

Agniecha dokładnie, on jest z jakieś wsi koło nas i ma gospodarstwo i sprzęt, gadał mądrze. Młodych nie skreślam a zawsze to oszczędność. Można zaryzykowąc i zobzaczyć co i jak. I tak to będzie w okolicach września jak miną upały i będzie troszke deszczu. Tak nam doradził.