Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Enya73 22:31, 04 wrz 2012

malkul napisał(a)
Enya73 bardzo Ci dzieukję za namiary na szkółki. te moje okazy chyba ciężko będzi coś namierzyc a nie chcę małych bo moja tęsknota za ogrodem jest na to zbyt WIELKA. a jak oglądam Wasze ogrody zadbane i bujne , z feria barw i odcieni zieleni to już mi się odechciewa marzyć

Skoro szukasz dużych drzew w dodatku soliterów, to musisz jednak zaglądać do dużych renomowanych szkółek. Ale naprawdę polecam Ci wizytę u p. Piotra Cholewy w Radzionkowie. Umów się z nim w jego ogrodzie lub punkcie ekspozycyjnym, a będziesz naprawdę zaskoczona. Ceny ma różne i można negocjować A jeśli czegoś nie będzie miał, to Ci ściągnie.
Z dużymi drzewami jednak zawsze jest ryzyko, że się w nowym miejscu nie przyjmą i zaczną chorować. Ja niestety mam złe doświadczenia z dużymi drogimi drzewami. Buk purpurea 'Pendula' wysoko zaszczepiony z grubym pniem i szeroką parasolowatą koroną w tym roku mi przemarzł całkowicie, a katalpa 'Aurea Nana' złamała się podczas wichury mimo solidnego podparcia. Na szczęście wiązy 'Camperdownii' i buk 'Purple Fountain' (też wielkie okazy) odpukać trzymają się nieźle
Ale raczej nie dam się w przyszłości namówić na takie zakupy za kilkaset złotych.
Madzenka 06:41, 05 wrz 2012

Małgosiu czy u Kapisów będziesz?
malkul 07:01, 05 wrz 2012

po drzewa? nie mają tych mioch dzwoniłam już
mirela 07:41, 05 wrz 2012

Mam namiar na gościa ktory ma szkółkę bukow. Miałam od niego brać 100 sztuk ale było już za późno (maj). Będę w październiku sadziła z nich żywopłot - może on ma tanie większe okazy ? Bo za małe sadzonki liczył tanio.Gość jest z górek wielkich.
malkul 08:10, 05 wrz 2012

Mirela to daj mi prosze namiary to zadzwonię czy ma te moja odmianę. PLISSSSS

A podobno (nie weim czy znasz) tu mają dobre ceny różnych roslin: http://www.juniprex.com.pl/podstrona.php?link=oferta&opcja=katalog_produktow&id_kat=40&strona=1

malkul 09:56, 11 wrz 2012

Ostatnio mam straszny młyn zawodowy. Ale że mnie dziś fachowcy od szafy wystawili do wiatru mam wolny dzień. siadłam do szukania klonów ginnala. Pszczółka mi dała namiary na szkółkę KULAS z Pisarzowic i mają w Katowicach punt sprzedaży , dzwoniłam rano i mają KLON GINNALA , będzie kopany i z bryła taki okaz 1,50m-1,70 forma krzaczasta CENA 60zł. a za taki sam z gołym korzeniem to CENA 30zł.
Magnolio- doradź co sądzisz o tej cenie?
Forma drzwiasta natomiast to za 2,5cm obwód 4,6 CENA 90zł.
magnolia 10:16, 11 wrz 2012

czyli jak- ten za 60 zł będzie w jakiejś jucie w zabezpieczeniu?

Trudno coś doradzić, bo najlepiej zerknąć jakie to są formy. Potrzeba formy nie jednopniowej, najlepiej 2-4 pnie, ale znów nie 8-10 pni. I warto żeby te pnie były podkrzesane od dołu- tzn żeby do pewnej wysokości były tylko te 2-4 pnie, bez gałązek. Oczywiście można to sobie zrobić samemu, to podkrzesanie, ale przedtem warto wiedzieć czy nie dopłacasz za to co zetniesz.
Będziesz tam fizycznie, w szkółce przy zamawianiu?

malkul 10:25, 11 wrz 2012

jeszcze teraz namierzyłam jednego goscia co ma klony G i on ma tez kopane z bryła wysokośćk 1,2m za 15-zł. mnie się wydaje że one szybko rosną więc chyab szkoda przewpłacać.
malkul 10:26, 11 wrz 2012

w jucie, ale nie będzie mnie żeby wybrac bo to wysyłkowo by leciało. jeszcze będę dzwoniła tu w oliocy ale juz kulka szkółek na miejscu obdzwoiniłam i doooppaa
malkul 10:27, 11 wrz 2012

w jucie, ale nie będzie mnie żeby wybrac bo to wysyłkowo by leciało. jeszcze będę dzwoniła tu w oliocy ale juz kulka szkółek na miejscu obdzwoiniłam i doooppaa