Enya73
22:31, 04 wrz 2012

Skoro szukasz dużych drzew w dodatku soliterów, to musisz jednak zaglądać do dużych renomowanych szkółek. Ale naprawdę polecam Ci wizytę u p. Piotra Cholewy w Radzionkowie. Umów się z nim w jego ogrodzie lub punkcie ekspozycyjnym, a będziesz naprawdę zaskoczona. Ceny ma różne i można negocjować

Z dużymi drzewami jednak zawsze jest ryzyko, że się w nowym miejscu nie przyjmą i zaczną chorować. Ja niestety mam złe doświadczenia z dużymi drogimi drzewami. Buk purpurea 'Pendula' wysoko zaszczepiony z grubym pniem i szeroką parasolowatą koroną w tym roku mi przemarzł całkowicie, a katalpa 'Aurea Nana' złamała się podczas wichury mimo solidnego podparcia. Na szczęście wiązy 'Camperdownii' i buk 'Purple Fountain' (też wielkie okazy) odpukać trzymają się nieźle

Ale raczej nie dam się w przyszłości namówić na takie zakupy za kilkaset złotych.