Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

katiaxx 13:04, 10 wrz 2014

ja bym spróbowała : butelka po płynie do szyb z psikaniem, ocet sam lub pół na pół z wodą , osłoń rośliny obok, psiknij z bliska, trawa zżółknie
ale nie wiem czy nie odbije
agniecha973 13:14, 10 wrz 2014

U mnie po occie odbija, nawet nierozcieńczonym. Wypala tylko liście. Może trzeba być mocno "upierdliwym" i jak się pojawia to znów i wtedy roślina nie da rady. Mnie nie stać na taką systematyczność.
13:20, 10 wrz 2014
mnie się też tak zrobiło..trawa przerosła z trawnika (nikt jej tam nie siał) i jakies chwasty sie nasiały ...wywaliłam żwirek ..przepliwiłam przekopałam motyczką i kora

tez chciałam mieć lawende w żwirku ale nie umiem jakoś utrzymać porządku
Toszka 13:21, 10 wrz 2014

a u mnie po occie zaaplikowanym na szczawik mam taki efekt jakby szczawik dostał turbonapędu
szczawik przywlokłam sobie z CO, w jakiś doniczusiach

Randap to na prawdę toksyczne i rakotwórcze świństwo wpływające m.in na DNA... świństwo to latami utrzymuje się w glebie... reklama dźwignią handlu... bo koncern ma wyłączność na wiele roślin uprawnych GMO...dłuższa historia...
Toszka 13:25, 10 wrz 2014

ach, ocet MUSI być rozcieńczony wodą, bo inaczej nie wchłonie się poprzez liście do systemu korzeniowego... nierozcieńczony pali tylko liście, ale się nie wchłania w soki rośliny (jak zwykle w skrócie, po babsku tłumaczę, by nie rozpisywać się i nie używać "elokwentnego-szyfrowanego" słownictwa).
ewakatowice 14:32, 10 wrz 2014

malkul napisał(a)
ktoś sie jeszcze wypowie?

Klepię po ramieniu
AgaeM 15:00, 10 wrz 2014

Mam ten sam problem na placyku żwirowym do parkowania aut. Podczas podlewania nasiona mi spływały , szczególnie przy obrzeżach. Ja mam matę pod kamieniami, więc łatwiej je wyciągać. Nie pryskam chemią, bo nie cierpię chemii i boję się jej. Więc co jakiś czas rękawice na dłoń i drę i drę. Zawsze wracają..))
Magda_ 15:23, 10 wrz 2014

ale lipa z tą trawą nie wiem czy oprysk to dobry pomysł bo można nim zrobić sąsiednim roślinkom kuku
Sonka 15:57, 10 wrz 2014

Przeczytałam wszystkie posty dot. traw w trawniku, więc kupujesz herbicyt na jednoliścienne ale nie Raundap, są inne teraz nie pamiętam nazw w ogrodniczych Ci doradzą, kupujesz kapturek herbicydowy do opryskiwacza, z tego co pamiętam to chyba tylko do Kwazara pasują / ja kupiłam w Prakti..... / lub pomyliłam markę, kurcze nie jestem w domu, aby sprawdzić i robisz oprysk strumieniem li tylko na kamienie z trawką. Działa na części zielone więc nic nie stanie się innym roślinom obok rosnącym.
Toszka 16:20, 10 wrz 2014

Otóż to Sonka - herbicyd selektywny działa tylko na określony typ roślin - albo na jednoliścienne np. trawa, albo na dwuliścienne, czyli wszystko co trawą i trawopodonym nie jest
I po za swoim spektrum działania innych roślin nie rusza.