Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

popcorn 11:59, 26 kwi 2015

Joaska napisał(a)

Toja tez bym chciała tak sobie nie podziwiać u mnie taką trawę a podziwiam niestety na razie błoto a aktualnie skorupę po błocie

jesuu trawa z bliska wyglada jak sztuczna. Przecudna jest!
Ewkakonewka 17:05, 26 kwi 2015

Wpadłam trawie złożyć pokłon w o w
Mam nadzieję, że po grillu nie wytłukliście jej zbytnio huhhuhuhu
siakowa 18:48, 26 kwi 2015

Dziolszka jak Ty w tych białych dużych donicach sadzisz?? Glupie pytanie ale...cale wypelniasz ziemią????
gusiarz 20:44, 26 kwi 2015

Jesooo same kucharki!!! Ile przepisów... mam doła ... No Gosiaczku... powalasz swoim nie-kokoszkowym ogrodem
katiaxx 09:23, 27 kwi 2015

Gocha, masz hortensję , jaką ? pokłada się ?
Wieloszka 09:32, 27 kwi 2015

Kokochy niet Chyba jednak były proporcje grillowe z przepisu Waldka
Ensata 10:31, 27 kwi 2015

Wieloszka napisał(a)
Kokochy niet Chyba jednak były proporcje grillowe z przepisu Waldka
Ma swoje 5 minut siedzenia na leżaku
malkul 19:12, 27 kwi 2015

pięć minut na leżaku było

imprezka się udała, przepisy sobie zapisałam będą na kolejna imprezkę

pianek z patyka nie będzie bo to bomba chemiczna.
kaszankę robię tak że robię takie mini pakieciki z kiszoną kapustą - pycha

w podziekowaniu wstawiam smaczne sałatki które robię i polecam:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/rukola_z_brzoskwiniami/przepis.html

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/truskawki_feta/przepis.html

a tu cos na co zawsze mam ochote ale jeszcze nie robiłam:
Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
1. 6 jabłek (średnich), umytych
2. 500 g rabarbaru, umytego, obranego, pozbawionego końcówek, pokrojonego w 1-centymetrowe kawałki
3. 2 łyżki masła
4. 100 g suszonej żurawiny
5. 70 g cukru trzcinowego
6. 1 opakowanie cukru wanilinowego
7. 1 płaska łyżeczka cynamonu
Ścinamy górną część jabłka (ok. 0,5 cm) i za pomocą łyżki do wydrążania gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki ok.0,5 cm). Wydrążony miąższ przekładamy do osobnego naczynia.
1/2 rabarbaru wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek. Całość prażymy pod przykryciem ok. 10-12 minut do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, do podsmażonego farszu dodajemy pozostałą część rabarbaru oraz cynamon, mieszamy. Odstawiamy na bok pod przykryciem na około 10 minut. Tak przygotowanym nadzieniem całkowicie wypełniamy wydrążone jabłka.
Nafaszerowane zawijamy w folię aluminiową, (każde osobno) Zawinięte jabłka układamy na ruszcie rozgrzanego grilla. Grillujemy mniej więcej przez 15 minut pod przykryciem.

wszystkim za przepisy dziękuję

ps. mam zdjęcia i nie zawacham się ich użyć
malkul 19:13, 27 kwi 2015

katiaxx napisał(a)
ja moją podrapałam grabiami - kupę siana wygrabiłam - i teraz jest strasznie nędzna tam, chyba źle zrobiłam, rocznego trawnika nie każą wertykulować ale czy drapanie grabiami to zaraz wielka wertykulacja - drapałam tymi prawdziwymi, nie do liści ...

ja też miałam wczesna wisna taki pomysł żeby wertykulować ale mój połowiczek zadzwonił do fachowcow co nam trawnik robili i powiedzieli że absolutnie bo za młody. jadnak mam nadzieję że twój trawnik sie pozbiera i będzie kiedyś cieszył oczyska

ps. hortensje mam dwie odmiany:
polar bear i incrediball- obie sie pokładały zeszłego roku ale one były młodziutkie więc ten rok będę obserwowała czujnym okiem
malkul 19:16, 27 kwi 2015

siakowa- w donicach miałam tak że prawie całe wypełnione ziemią ale to nie było dobre rozwiązanie bo były mega ciężkie i się strasznei syfiły, teraz planowo chcę w donicach wkładac a te białe traktowac jako osłonkę.