Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

olciamanolcia 15:52, 21 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Ma podobnie trupi kolor jak tulipany Candy Prince Ale będzie miała do towarzystwa aż 3 róże w żywym odcieniu pomarańczu oraz fioletową szałwię Caradonna

Jesienią dam Ci znać, czy mam za dużo, bo zobaczę ile przeżyje

Pomarańcz i fiolet super.
A wiesz że dziś sobie myślałam żę gdybym teraz robiła ogród od nowa jedną rabatę zrobiłabym we fioletach i pomarańczach .

I do tego dałabym pissardi i czarne irysy i czarne orliki
LIDKA 21:39, 21 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Ukorzeniane patyki hortensji Diamant Rouge. Co dalej z nimi zrobić? Trzymać w tej donicy czy już rozsadzić?

Ania rozsadż do doniczek pijedyńczo do dobrej ziemi. Daj w półcień. I jesienią posadzisz w grunt. A do jesieni sie pięknie im korzenie rozrosną.
LIDKA 21:41, 21 cze 2023

Judith napisał(a)
Ależ te bodziszki gęste! Moje tez mam drugi sezon, rosną, ale są raczej rzadkie, do Twoich sie nie umywają... Co im dajesz jeść? I jakie mają stanowisko?

Te Same pytania mam bo moje płaskie jak naleśnik a sadziłam w sierpniu zeszłego roku. A Ty kiedy?
anuska2507 22:32, 21 cze 2023

olciamanolcia napisał(a)

Pomarańcz i fiolet super.
A wiesz że dziś sobie myślałam żę gdybym teraz robiła ogród od nowa jedną rabatę zrobiłabym we fioletach i pomarańczach .

I do tego dałabym pissardi i czarne irysy i czarne orliki

Te kolory razem wyglądają bardzo energetycznie i w ogrodzie pasują.

Na innej rabacie przez przypadek także wyszło mi połączenie tych kolorów. Mama dała mi lilie. Nie miałam na nie pomysłu i trochę niechętnie wsadziłam gdziekolwiek. Okazało się, że są pomarańczowe na razie kwitnie tylko jedna, ale kolejne zaraz rozwiną pąki.

Na tej rabacie miało być jeszcze połączenie perowski i wysokich białych jeżówek. Teraz zwątpiłam i zastanawiam się, czy jednak nie pójść w pomarańczowe jeżówki ale z tym zaczekam na dostawę jeżówek w szkółce.
anuska2507 22:38, 21 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Ania rozsadż do doniczek pijedyńczo do dobrej ziemi. Daj w półcień. I jesienią posadzisz w grunt. A do jesieni sie pięknie im korzenie rozrosną.

Tak zrobię z hortensjami.

A co to bodziszków - sadziłam w czerwcu albo lipcu. Przed sadzeniem rabata dostała mieszankę różnych dobroci: obornika bydlęcego niegranulowanego, mączki bazaltowej, kompostu własnej produkcji z dużą ilością kory sosnowej. Moje też są płaskie, rosną głównie na szerokość
edi75 13:59, 22 cze 2023

Ania jak będziesz przesadzać hortensje zrób proszę fotkę jak wyglądają korzenie....To sobie porównam czy moje tez już nadają się do przesadzenia
LIDKA 20:16, 22 cze 2023

Wiola pisze ze w kolejnych latach rozanne się podniesie. Plaskaty mnie wkurza ale ma milion kwiatów i jakoś te plaskatość muszę przeżyć.
Wiolka5_7 21:27, 22 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Wiola pisze ze w kolejnych latach rozanne się podniesie. Plaskaty mnie wkurza ale ma milion kwiatów i jakoś te plaskatość muszę przeżyć.

Tak moje tak miały
anuska2507 22:31, 22 cze 2023

Mi plaskatość bodziszków nie przeszkadza mam ja z przodu rabaty, na zdjęciu po lewo) i najważniejsze, że kwitną

Dla odmiany firletka w drugiej części rabaty wypiętrzyła się aż nadto dam jej jeszcze krótką chwilę kwitnąć i pójdzie na kompost

Edi, na pewno pokażę efekty ukorzeniania. Może jutro się za to wezmę.

Dzisiaj zmniejszałam stan roślin w doniczkach. Posadziłam kilka małych kocimiętek i kuklików. Te drugie pominęłam przy podlewaniu i prawie je ususzyłam. Lepiej niech rosną w ziemi.
ajka 22:35, 22 cze 2023

Rosanne plaskate czy nie, są piękne, dają wspaniały kolor na rabacie. Ja przestałam się swoimi przejmować, byleby rosły.