Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 22:00, 27 cze 2023

LIDKA napisał(a)
ANIA przedopgródek piękny masz. Szałwie dają piękny efekt.

Klape te okrągłą możesz zasypać korą.
Mam takie 3 i zasypałam i nie wkurzają mnie jak wcześniej.

Anabelki sie rozrosną a w miejce gdzie Ci brakuje możesz wsadzić wiosną patyki.

Lidka, dziękuję.

Mam już z tej wiosny chyba kilkanaście ukorzenionych patyków z anabelek. Nawet jakiś 3-centymetrowy kawałek zgubiony na rabacie przypadkiem wypuścił listki. Niektóre już kwitną

Duże krzewy też już kwitną
Jeszcze jedną hortensję chcę posadzić w miejscu krzewuszki widocznej na dole zdjęcia. Jesienią będą roszady
anuska2507 09:42, 28 cze 2023

kasiab napisał(a)

Dobrze, że Mama zrobiła rozsady i się podzieliła Ja dostałam ogórki w doniczkach od sąsiadki i stoją jak zaklęte nie mam już pomysłu co dalej robić. Wypadła mi marchewka, kalarepy, koper, sałatę pożarły ślimaki. Póki co kapusta jest ładna i sałata lodowa. Reszta to klapa. Czekam aż to co rokuje jakoś zostanie zebrane i muszę posiać gorczycę na poplon a na jesień wszystko przekopać z obornikiem.

Tak byłyśmy ugadane z mamą, że zrobi sadzonki dla mnie i dla siebie
Może podlej swoje ogórki gnojówką z pokrzywy, jeśli masz, lub jakimś innym nawozem. Zimne noce też na pewno im nie sprzyjały.
I u mnie nie wszystko rośnie. Marchewka słabo wzeszła. Pietuszka i sałata prawie wcale. Rzodkiewkę zjadły robaki. Szpinak nie rokował, ale po podlaniu gnojówką z pokrzywy mszyca oduściła i coś tam zebrałam. Nawet żałowałam, że posiałam tak mało.
Liczę na pomidory, pory, buraki ćwikłowe. Marchew może jakoś urośnie. Testuję buraki liściowe. Kapusty też mam sporo. W zeszłym roku miałam kilka główek i eksperymentalnie ukisiłam ją w litrowych słoikach i przechowywałam w lodówce. Chcę powtórzyć ten patent, bo była przepyszna
kasiab 14:04, 28 cze 2023

anuska2507 napisał(a)

Tak byłyśmy ugadane z mamą, że zrobi sadzonki dla mnie i dla siebie
Może podlej swoje ogórki gnojówką z pokrzywy, jeśli masz, lub jakimś innym nawozem. Zimne noce też na pewno im nie sprzyjały.
I u mnie nie wszystko rośnie. Marchewka słabo wzeszła. Pietuszka i sałata prawie wcale. Rzodkiewkę zjadły robaki. Szpinak nie rokował, ale po podlaniu gnojówką z pokrzywy mszyca oduściła i coś tam zebrałam. Nawet żałowałam, że posiałam tak mało.
Liczę na pomidory, pory, buraki ćwikłowe. Marchew może jakoś urośnie. Testuję buraki liściowe. Kapusty też mam sporo. W zeszłym roku miałam kilka główek i eksperymentalnie ukisiłam ją w litrowych słoikach i przechowywałam w lodówce. Chcę powtórzyć ten patent, bo była przepyszna

Przepis na kapustę poproszę bo ja nigdy nie kisiłam
ogórki oczywiście podlane gnojówką z pokrzywy podobnie pomidory. Czekam i liczę że się zbiorą
anuska2507 15:27, 28 cze 2023

Proszę przepis na kapustę
Jeśli nawozy były, to trzymam kciuki za Twoje ogórki, żeby się zebrały
kasiab 20:30, 28 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Proszę przepis na kapustę
Jeśli nawozy były, to trzymam kciuki za Twoje ogórki, żeby się zebrały

Dziekuję bardzo za przepis i oczywiście w imieniu roślin niech się ogarniają
ajka 20:54, 28 cze 2023

Ja dziś wyrwałam cała sałatę, jak zobaczyłam ile tam bezdomnych ślimaków to aż mnie zemdliło. Ogórki i pomidory w niedoczasie, dopiero kwitną. Za to groszek już do zerwania, marchewka chyba będzie fajna. Muszę dosiac rzodkiewki i rukoli bo nawet fajnie rosły. Czekam jeszcze na cukinie.

Ładne te anabelki u ciebie.
anuska2507 21:05, 28 cze 2023

Relacja z przesadzania ukorzenionych hortensji Diamant Rouge
Prawie wszystkie mają mniej lub więcej korzonków, tylko u jednej brak, ale wciąż jest zielona, więc też trafiła do doniczki.

LIDKA 22:26, 28 cze 2023

Ania nasyp jeszcze drobnej kory. Łatwiej Ci będzie wilgoć utrzymać.

anuska2507 08:30, 30 cze 2023

ajka napisał(a)
Ja dziś wyrwałam cała sałatę, jak zobaczyłam ile tam bezdomnych ślimaków to aż mnie zemdliło. Ogórki i pomidory w niedoczasie, dopiero kwitną. Za to groszek już do zerwania, marchewka chyba będzie fajna. Muszę dosiac rzodkiewki i rukoli bo nawet fajnie rosły. Czekam jeszcze na cukinie.

Ładne te anabelki u ciebie.

Anabelki dziękują Jestem zadowolona z tego, że posadziłam je w miejscu rododendronów. Wschodnia strona im odpowiada, ale w przeciwieństwie do rodków nie mają tak dużych wymagań.

Groszek też już podjadamy. Może dosieję trochę na drugi rzut.
anuska2507 08:32, 30 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Ania nasyp jeszcze drobnej kory. Łatwiej Ci będzie wilgoć utrzymać.

Dosypię i może zadołuję je gdzieś w zacisznym miejscu.