Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 13:48, 14 cze 2023

Mam taki plan na różankę:
wymiary ok. 3,5 x 2 m, na tyły pójdzie róża Novalis i Artemis oraz 2-3 trzcinniki Overdam, przed nimi na mijankę Orangerie (2 albo nawet 3 szt.) i z przodu najniższe MW. Pomiędzy wyższymi różami szałwie Caradonna, a pomiędzy MW - pomarańczowy kuklik Mai Tai (nie narysowany). A te mniejsze białe kółka to np. biała szałwia, żeby nawiązać do białej róży.
Co myślicie?

anuska2507 13:51, 14 cze 2023

Dorii napisał(a)
Fajniutkie zaplecze masz. Jak się kiedyś dorobię domku ogrodnika to też sobie takie zrobię. Teraz gnojóweczka stoi przy domu od wschodniej strony a obok parkuje mój mąż. W końcu mnie wymelduje za te moje wywary bo dość że przy wsiadaniu wysiadaniu ma takie atrakcje to jeszcze zawiewa nam zapachy na taras, podobno, bo ja nie czuję :⁠-⁠P

Haha, ja też nie czuję nie no, trochę śmierdzi, kiedy rozlewam, ale da się przeżyć
Widzę, że Twój ma podobne nastawienie jak mój: z miesiąc temu coś huknęło na ogrodzie, mój mąż mówi, że to na pewno jakaś moja mikstura wystrzeliła. A to opona w taczce pękła od gorąca

PS: Ja to liczę, że wraz z urządzeniem ogrodu zmniejszę ilość doniczek z wszelakimi sadzonkami Trochę wysadziłam w tym roku, np. hosty i irysy, ale znowu przybyło innego dobra
Margerytka40 18:53, 14 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Mam taki plan na różankę:
wymiary ok. 3,5 x 2 m, na tyły pójdzie róża Novalis i Artemis oraz 2-3 trzcinniki Overdam, przed nimi na mijankę Orangerie (2 albo nawet 3 szt.) i z przodu najniższe MW. Pomiędzy wyższymi różami szałwie Caradonna, a pomiędzy MW - pomarańczowy kuklik Mai Tai (nie narysowany). A te mniejsze białe kółka to np. biała szałwia, żeby nawiązać do białej róży.
Co myślicie?

Dobry plan. Jak Ci się uda wciśnij pomiędzy kukliki może niską kocimiętkę albo kalamintę
kasiab 21:26, 14 cze 2023

Ale różankowe plany
Ja dzisiaj również delikatnie się przymierzam i widzę że będę miała skąd czerpać inspiracje ja akurat mam skarpę do obsadzenia

Będę podglądać
anuska2507 22:30, 14 cze 2023

Dzięki Asiu, dobra myśl z tą kocimiętką, nawet mam 3 malutkie sadzonki, które podobno są kocimiętką Purssian Blue
anuska2507 22:35, 14 cze 2023

Kasiu, zapraszam ale po inspiracje to najlepiej zgłosić się do właścicielek wypasionych różanek, np. do Asi - Margerytki ciekawy pomysł na różankę w kolorach retro (brudny róż, bordo) ma też Asia - Rojodziejowa.
anuska2507 21:15, 15 cze 2023

Pojechałam do szkółki kupić przyjaciółce prezent do nowego domu, a właściwie ogrodu. Kupiłam różę Cremosa, ma certyfikat ADR.
Przy okazji przytaszczyłam jeszcze 2 szt. pomarańczowych na swoją różankę
anuska2507 19:41, 17 cze 2023

Jak myślicie, czy mogę nawieźć laurowiśnie Pinivitem? Czy lepszy będzie uniwersalny nawóz?
kasiab 11:14, 19 cze 2023

Nie wypowiem się w kwestii laurowisni bo nie mam jednak ja nawoże albo gnojówkami albo nawozami z Peter's Profesional bo kupiłam w zeszłym roku w dobrej cenie ostatnio nawozilam tuje nawozem do iglaków i od razu z tego co zostało podlałam byliny: żyją i mają się nieźle

Ja tu z prośbą własciwie przychodzę po Twoim poście w moim wątku Anula przychodzę: mogłabyś zrobić zdjęcie Novalis? i proszę o opinie na temat zapachu
anuska2507 13:27, 19 cze 2023

Jeśli raz podleję, to pewnie też przeżyją Na pewno musze je czymś nawieźć, bo trochę słabo wyglądają. Złapały dziurkowatość liści. W weekend przycięłam cały żywopłot, obrywałam chore, pożółkłe liście. Mam też taką "dziurę" w żywopłocie. Kilka krzewów rośnie dużo słabiej niż reszta. Pierwszej zimy mocno zmarzły, a do tego słabo przyrastają. Może gleba im nie pasuje. Nornice też mi tam ryją Myślę nad przemieszaniem krzewów, tzn. żeby wykopać ze 2 słabe sztuki i 2 ładnie zagęszczone i zamienić je miejscami. Ale to może na jesień.

Wrażeniami na temat Novalis na pewno się podzielę na razie w pąku ma kolor chłodnego różu. Czekam na rozwój kwiatów i bardziej fioletowy odcień. Może po pracy zrobię jakieś zdjęcia.