Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Magara 23:16, 01 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
No i wykrakałam sobie tydzień temu dylemat chciałam połączyć perovskie i białe wysokie jeżówki, ale zaczęłam rozważać też pomarańczowe, żeby powielić zestawienie kolorów z różanki. No i w szkółce białych brak, a są pomarańczowe, wysokie Big Kahuna. Przeznaczenie, hehe

Które połączenie lepsze?
https://in.pinterest.com/pin/356980707974430239/
https://in.pinterest.com/pin/362047257560036338/

Oba połączenia najlepsze Idź w to co dostępne

Ja w tym roku stawiam na kolor, żółtego znienawidzonego dosadzam, pomarańczowego też, sama z siebie się śmieję, że chciała mieć poukładane wszystko w jednej tonacji Tylko czerwonego jeszcze nie wpasowałam

anuska2507 21:50, 02 lip 2023

ewsyg napisał(a)

Ja dla pomidorów nastawiłam gnojówkę z ich liści. Czytałam gdzieś o tym, ale nie pamiętam gdzie, że taka ponoć dobra dla pomidorów.

Też robiłam taką gnojówkę w poprzednich sezonach. Z tego, co pamiętam, ma dużo potasu, którego pomidory potrzebują.
anuska2507 21:55, 02 lip 2023

Roocika napisał(a)

Dla mnie pierwsze

Co do choin to cięłam je pierwszy raz w tym sezonie. Wiosną nie zdążyłam

Dzięki za głos
A już myślałam, że drugi raz tniesz i zastanawiałam się, czy swoich też nie przyciąć drugi raz (pierwsze cięcie było w marcu). Jak uważasz?
anuska2507 21:58, 02 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dla mnie też pierwsze, ale to osobista preferencja do braku żółtego koloru w ogrodzie.

Dzięki za opinię
anuska2507 08:39, 03 lip 2023

Magara napisał(a)

Oba połączenia najlepsze Idź w to co dostępne

Ja w tym roku stawiam na kolor, żółtego znienawidzonego dosadzam, pomarańczowego też, sama z siebie się śmieję, że chciała mieć poukładane wszystko w jednej tonacji Tylko czerwonego jeszcze nie wpasowałam

Na białe jeżówki napatrzyłam się m.in. u Ciebie w zeszłym sezonie
Żółty i czerwony - też kolor, a upodobania każdemu mogą się zmienić W ogóle nie wiem, skąd ta często spotykana niechęć akurat do tych barw.

A tak a propos kolorów w ogrodzie - byłam wczoraj w miejscu, w którym można było dostać oczopląsu od bogactwa kolorów, głównie w postaci surfinii i begonii. Ta różnorodność wręcz odwracała uwagę od przepięknych, strzyżonych form zielonych: ekranów z grabów i ambrowców, grabowych żywopłotów, kostek bukszpanowych i cisowych.

Nawet Wrocław w miniaturze się znalazł
Roocika 10:16, 03 lip 2023

anuska2507 napisał(a)

Dzięki za głos
A już myślałam, że drugi raz tniesz i zastanawiałam się, czy swoich też nie przyciąć drugi raz (pierwsze cięcie było w marcu). Jak uważasz?

Jak celujesz w bardziej zwarty żywopłot to pewnie, że tak.

Przycinam do zagęszczenia, bo baty popuszczały Ale u mnie jest duży rozstaw i mają być takie luźniejsze
anuska2507 10:55, 03 lip 2023

Tak, wolę zwarty żywopłot, bo ma osłaniać przed wiatrami i przy okazji przed przyszłymi sąsiadami U mnie są chyba co metr.
To zapowiada się tydzień cięcia w kolejce pomidory, cisy i bukszpany, potem choiny. Oby pogoda dopisała.

W weekend prawie oczyściłam chwastowisko wokół pryzmy z obornikiem. Zostało mi wybranie dorodnego perzu, który rozrósł się w tej pryzmie, i rozrzucenie obornika na rabacie.
To jest miejsce, gdzie niedawno planowałam huśtawkę.
Powstanie rabata łącząca Pissardi i hortensje bukietowe z hortensjami Annabelle od oknem. Dzięki temu cały prawy bok działki będzie obsadzony Zrobię jakieś szkice rabaty i będę prosić o pomoc przy doborze roślin. Chociaż pierwsze małe nasadzenia już tam poczyniłam

Niestety odkryłam na 2 cisach baccata miseczniki Mam nadzieję, że nie było jeszcze za późno na oprysk.

edi75 13:37, 03 lip 2023

Ania dziękuje za podesłane piny...mam zawrót głowy tyle pięknych rabat brzozwych
anuska2507 15:32, 03 lip 2023

Polecam się.
edi75 19:08, 03 lip 2023

Całuski