Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 12:44, 29 lip 2023

Noo jest ich trochę, oby tylko zdążyły dojrzeć
anuska2507 19:08, 29 lip 2023

Co ile sadzić Ivory Halo?
Na zdjęciu są co 1 metr.

A tu co 1,5 m (doniczka i konewka udają trzecią sztukę)
Wiolka5_7 19:37, 29 lip 2023

Ja mam co 1,3 m
Polon 20:55, 29 lip 2023

Jakie masz super pomidory, kupujesz nasiona i sama siejesz, czy gdzieś kupujesz sadzonki?
Ten na ostro może być ciekawy, daj znać czy faktycznie taki jest

Derenie IH to chyba max do 1,5 m się rozrastają, więc pomiędzy będziesz miała dziury. Coś pod nimi zadarniającego planujesz? Ja wszystko co dotychczas sadziłam starałam się nie za ciasno, bo wszyscy piszą, że rośliny się rozrastają i trzeba im zostawić miejsce. Efekt mam taki, że mam łyso. Teraz sądzę gęściej, nadmiernym zagęszczeniem będę się martwić za 15 lat.
Tak więc ha bym posadziła co 1m
anuska2507 21:54, 29 lip 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja mam co 1,3 m

Dzięki pomierzyłam i taka odległość będzie optymalna, bo wcisnę 4 sztuki
anuska2507 22:11, 29 lip 2023

Polon napisał(a)
Jakie masz super pomidory, kupujesz nasiona i sama siejesz, czy gdzieś kupujesz sadzonki?
Ten na ostro może być ciekawy, daj znać czy faktycznie taki jest

Derenie IH to chyba max do 1,5 m się rozrastają, więc pomiędzy będziesz miała dziury. Coś pod nimi zadarniającego planujesz? Ja wszystko co dotychczas sadziłam starałam się nie za ciasno, bo wszyscy piszą, że rośliny się rozrastają i trzeba im zostawić miejsce. Efekt mam taki, że mam łyso. Teraz sądzę gęściej, nadmiernym zagęszczeniem będę się martwić za 15 lat.
Tak więc ha bym posadziła co 1m

Derenie posadzę co ok. 1,3m, żeby za 2 lata nie okazało się, że muszę je rozsunąć pod nimi dam przebiśniegi - mam kilka doniczek w przechowalniku, ale jeszcze ukopię sobie od mamy.
Z pomidorami to różnie Costoluto Fiorentino i San Marzano kupiłam jako nasiona i mama zrobiła mi rozsadę. Oprócz tego zrobiła rozsadę innych odmian z kupionych lub zebranych nasion i się podzieliła a te kolorowe wynalazki kupiłam do przetestowania jako gotowe sadzonki na uczelni, kiedy miałam zajęcia w szklarni jeśli nam posmakują, to zbiorę nasionka, żeby wysiać w kolejnym sezonie.
ajka 23:06, 29 lip 2023

Jakie czarne te pomidory! Pierwszy raz takie widzę. Ja kupuje już tylko koktajlowe i jakieś zwyklaki bo te odmianowe nam nie podeszły.

I jaką masz wielką paprykę, u mnie w ogóle nie chce rosnąć. Drugi raz próbuje i nici z tego.

Ja derenia bym sadziła co 1m.
anuska2507 10:56, 30 lip 2023

Kolejny głos, żeby sadzić bliżej - biorę pod uwagę.

Ja też pierwszy raz widzę takie kolorowe pomidory, wcześniej miałam tylko żółte
Papryka i mnie zaskoczyła, bo rok temu nic nie urosło, a w tym patrzę pod liście, a tam już takie wielkie
Polon 14:09, 30 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
pod nimi dam przebiśniegi - mam kilka doniczek w przechowalniku, ale jeszcze ukopię sobie od mamy.
Z pomidorami to różnie Costoluto Fiorentino i San Marzano kupiłam jako nasiona i mama zrobiła mi rozsadę. Oprócz tego zrobiła rozsadę innych odmian z kupionych lub zebranych nasion i się podzieliła a te kolorowe wynalazki kupiłam do przetestowania jako gotowe sadzonki na uczelni, kiedy miałam zajęcia w szklarni jeśli nam posmakują, to zbiorę nasionka, żeby wysiać w kolejnym sezonie.

Jak wyglądają przebiśniegi latem? Nie zanikają? Widuję je tylko wiosną w lesie na spacerach z psem, latem nie jestem w stanie rozpoznać, czy są widoczne
Czyli pomidory z zajęć to jakieś eksperymentalne? A co to za szkoła, że pomidory się kupuje? Można tak „z ulicy” też kupić?
anuska2507 18:11, 30 lip 2023

Przebiśniegi latem w ogóle nie wyglądają ale w ziemi siedzą cebulki, trzeba tylko wiedzieć, w którym miejscu kopać.
Eksperymentalne dla mnie, bo wiedziałam, że będę miała wystarczająco dużo swoich sadzonek, ale byłam ciekawa tych odmian. Jeśli nam posmakują, to zbiorę sobie nasiona na przyszły rok.
Szkoła to Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Katedra Ogrodnictwa ma Stację dydaktyczno-badawczą w Psarach pod Wrocławiem i tam produkuje rozsadę kwiatów i warzyw częściowo na własne potrzeby, a częściowo na sprzedaż. Ale niestety nie wiem, na jakich dokładnie zasadach odbywa się handel, bo ja miałam zajęcia w sobotę lub niedzielę, więc jeśli coś się kupowało, to zostawiało się kartkę z listą zakupów i gotówkę, żeby po weekendzie jakaś pani mogła to nabić na kasę Wiem też, że sprzedawali sadzonki na imprezach plenerowych, np. Jarmarku Pawłowickim.