Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Polon 08:09, 11 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Wiosna zbliża się wielkimi krokami

Ogłaszam, że u mnie krokusy pokazały żółte główki
anuska2507 20:53, 11 lut 2024

ajka napisał(a)
Piękne ! Witam w nowym roku Aniu, też czekam na wiosnę

Cześć Aniu!
To czekamy razem; w prognozach na najbliższy tydzień temperatury wiosenne
anuska2507 20:55, 11 lut 2024

Polon napisał(a)

Ogłaszam, że u mnie krokusy pokazały żółte główki

Oo, moje krokusy jeszcze się chowają. Może uda mi się w najbliższych dniach ściąć seslerię, to będą lepiej widoczne
anuska2507 23:58, 11 lut 2024

Wczorajszą piękną pogodę wykorzystałam na bieganie ze szpadlem ale nie w ogródku, a na polach. Robiliśmy/poprawialiśmy odprowadzenie wody do rowów. Niestety w kilku miejscach mamy wręcz jeziora, z resztą nie tylko my. Z jednego mokradła nie ma nawet dokąd odprowadzić wody. Nadmiar opadów zrobił swoje i uprawy, które znalazły się pod wodą, są już spisane na straty.
Próbowałam też odmłodzić śliwkę w ogródku rodziców, ale muszę się zaopatrzyć w lepszy sprzęt i kogoś wysokiego do pomocy
Polon 09:04, 13 lut 2024

Cięcie drzew i krzewów to jest coś co mnie paraliżuje. Drzewka mam młode, idealny czas na właściwe kształtowanie, a ja nie wiem jak . Boje się, że coś źle wytnę i strata nie do odbudowania, więc zostawiam i już widzę, że też źle . Zazdroszczę wiedzy
Woda na polach wszędzie stoi. Chodzę z psem na spacery, to widzę jakie jeziora powstały. Mój pies mały nie jest (ON), a włazi tam cały, po szyję. Straszą wylewaniem rzek, więc na trudny rok trafiliście z inauguracją rolnikowania, ale dacie radę
anuska2507 10:50, 13 lut 2024

Wychodzę z założenia, że lepiej ciąć źle niż wcale
Trochę podszkoliłam się na studiach, bo mieliśmy praktyczne zajęcia w sadzie. Kiedy profesor podchodził do drzewa i ciął gałęź za gałęzią, to wiele osób wydawało okrzyki przerażenia a potem cała grupa miała za zadanie przyciąć rząd jabłoni czy brzoskwiń, a profesor chodził i poprawiał, czyli jeszcze coś tam docinał
Oglądałam też filmiki Zielonego Pogotowia. Tam pan pokazuje jak ciąć młode drzewka, ale też jak odmłodzić stare.
Myślę, że musisz się przełamać. Zostawiać bez cięcia nie można, bo drzewka będą wyglądać jak ta śliwa, na którą się czaję: korona uciekła do góry, dolne gałęzie usychają z braku światła. I teraz nawet drabinka nie wystarczy, żeby tą śliwę przyciąć czy w sezonie zebrać owoce.
Ale to nie znaczy, że wszystko wiem. Sama zastanawiam się, co tu ciachnąć

DariaB 11:11, 13 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Widać żurawie?

Ale głuptas ze mnie, wpatrywałam się w niebo dobre kilkadziesiąt sekund i myślę, gdzie te żurawie w końcu wzrok skierowałam ku ziemi
U mnie oczar też już otworzył pająki.
anuska2507 14:52, 13 lut 2024

Hehe taka zmyłka
anuska2507 20:28, 14 lut 2024

Zamówiłam dzisiaj miedzian i tak przy okazji parę nasion do warzywnika. Będę testować:
- fasolkę szparagową tyczną Blauhilde,
- Pak Choi,
- bób Bartom (u siebie jeszcze nie siałam).
Polon 10:12, 15 lut 2024

Prześledziłam wątek o cięciu drzewek i mój stres wzrósł
Zielone pogotowie bardzo lubię, kiedyś też oglądałam o cięciu, ale dawno, czas odświeżyć, może w końcu mnie olśni