Witaj po powrocie! Mimo śniegu za oknem na wielu wątkach pachnie już wiosną. Szklarnia taka jak nazwa wskazuje czy poliwęglan? Co w warzywniku będziesz mieć?
Cześć! Poliwęglan. Mieliśmy robić sami drewnianą konstrukcję, ale raczej nie będziemy mieli czasu, więc chcę zamówić gotowca z aluminium do złożenia. Wstępnie już coś wybrałam z tej strony, chociaż kierowałam się głównie wymiarami. Może ktoś ma jakieś opinie o tych szklarniach?
W warzywniku będą na pewno pomidory. Zebrałam trochę nasion z zeszłorocznych odmian, może jeszcze coś dokupię albo dostanę od mamy lub teściowej.
Ogórki
Marchewka
Pietruszka
Por
Cebula
Trochę groszku do jedzenia na zielono
Jarmuż
Fasolka szparagowa
Z tym rolnictwem to długa historia, nie planowałam się tym zajmować, ale ostatecznie wyszło tak, że rodzice przekazali nam część gospodarstwa. Jesienią posialiśmy rzepak i pszenicę. Zostało nam jeszcze poletko 30 arów. Myślałam, żeby posiać tam jakieś warzywa, ale jest dosyć daleko od zabudowań, więc nie mam tam nawadniania i niestety obawiam się kradzieży. Chyba posadzimy tam ziemniaki i posieję trochę dyni, cukinii. Jak cos urośnie to część zjemy/przerobimy, a reszta będzie dla kur
Zobaczymy, jak nam będzie szła ta praca, bo musimy dojeżdżać prawie 30 km do mojej rodzinnej miejscowości. Przy pracy zawodowej i małych dzieciach jest to trochę upierdliwe logistycznie.
Ja też miałam małą przerwę . Będę powoli się wybudzać, ale naprawdę bardzo powoli .
U Ciebie sporo planów, trzymam kciuki za realizację ! Zostałaś prawdziwą rolniczką, super .
Jako, że „normalnie”, czyli w pracy i w domu jestem raczej z tych dobrze zorganizowanych, to w ogrodzie mało planuję. Pamiętam, na początku mojego wątku, jak stworzyłam sobie bardzo długą listę zadań na sezon, pewnie trochę zrobiłam (zrobiliśmy), ale później stwierdziłam, że lepiej mi wychodzi ogrodowanie bez planowania . Może dlatego, że w części prac potrzebny mi był eM, a często bywało tak, że go akurat nie było, jak był potrzebny.
W sumie to mam dwa zadania na liście, niezmienne . Pielenie i podlewanie, jak jest długo sucho.
Reszta to pełen spontan .