Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

olciamanolcia 13:17, 22 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
Zdjęcie z frontu prac. Widok od strony tarasu. Na wprost, gdzie jest wyrównana ziemia, dosiałam trawę. Na lewo rozrzuciłam obornik. Właśnie tam będzie brzozowa rabata z wrzosami, wymiary ok. 7,5 x 4 m. Suszarka na pranie oczywiście wyleci, choć jak widać jeszcze się broni

A ja już chciałam napisać że ciekawe drzewo masz w ogrodzie
olciamanolcia 13:39, 22 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
Tu jeszcze nie ma budowy w tle

Szukam pomysłu na tulipany w rabacie z brzozami. Myślę o Queen of the night, ale dałabym im jakieś do towarzystwa. Tylko jakie? Może białe albo jakieś brzoskwiniowe (Van Ejki)? Może macie jakieś inspiracje albo sprawdzone połączenia.

Ja do czarnych właśnie tej odmiany o której napisałaś mam pomarańczowe orange van Eijk , ciemny róż prawie fiolet Negrita i białe White flag

Tylko weź pod uwagę że one są późniejsze i nie kwitną razem

Tu czarne w pączkach i trochę później

olciamanolcia 13:42, 22 paź 2024

Judith napisał(a)
Tu na forum kolor żółty nie jest lubiany, ja natomiast mam w towarzystwie czarnych tulipanów właśnie żółte . Wyglada to świetnie .
A tak naprawdę to każdy kolor będzie do czarnych pasował .

A mnie się ostatnio żółty podoba tylko z samą bielą bądź w samym fioletem broń cię ręka z różowym - sorbet cytrynowo malinowy

Tatammm

anuska2507 15:35, 22 paź 2024

Polon napisał(a)
No w końcu wrzosy

Żarcik taki

Ładne sadzonki, fakt przekwitania nie odebrał im uroku. Niestety znowu sucho zrobiło, więc sadzenie ponownie trudniejsze

Na grzyby nadal nie pojechałam - kompletnie nie mam kiedy, więc tym bardziej zazdroszczę zbiorów

W końcu są wrzosy na wrzosowisku
No właśnie wszędzie już sucho, a mój mąż co wjedzie na pole, to się zakopie W niektórych miejscach od miesiąca stoi woda.
Nie masz tam jakichś zagajników w okolicy? Może wcale nie trzeba daleko jechać na pół dnia. Ten zbiór pójdzie dla teściowej, bo bardzo lubi zbierać grzyby, a też wciąż nie może się wybrać
anuska2507 15:36, 22 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)

A ja już chciałam napisać że ciekawe drzewo masz w ogrodzie

Nie ma co się śmiać, bo ta suszarka jest tam wbetonowana
anuska2507 15:42, 22 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ja do czarnych właśnie tej odmiany o której napisałaś mam pomarańczowe orange van Eijk , ciemny róż prawie fiolet Negrita i białe White flag

Tylko weź pod uwagę że one są późniejsze i nie kwitną razem

Tu czarne w pączkach i trochę później

Dzięki za zdjęcia! Wiem, że te czarne są późniejsze. Zanim się namyśliłam, to w mojej biedrze i tak większość juz wykupili, więc z tulipanami chyba nie poszaleję w tym roku. Mam tylko kilka paczek Dolls Minuet.
Judith 16:18, 22 paź 2024

Trochę czekałaś na wymarzone wrzosowisko
Imponująca liczba pięknych sadzonek . Będziesz tworzyć jakąś kompozycję kolorystyczną czy artystyczny nieład? Bardzo ciekawa jestem efektu.
anuska2507 19:07, 22 paź 2024

Co poradzić, kiedy w miejscu przewidzianym na wrzosowisko był tymczasowy wjazd na działkę dla większego sprzętu na szczęście roboty ziemne za nami i wjazd nie będzie już potrzebny - mogę sadzić!
Będą plamy po kilkanaście sadzonek w jednym kolorze, postaram się, żeby były trochę nieregularne
An_na 20:07, 22 paź 2024

anuska2507 napisał(a)

Nie ma co się śmiać, bo ta suszarka jest tam wbetonowana

I tu jest ten moment, kiedy powinnam dziękować opatrzności za opieszałość mojego chłopa
Też chciałam wbetonowaną suszarkę. Na szczęście nie zdążył zrobić zanim zmieniła mi się koncepcja

I żeby nie było, takie suszarki są całkiem praktyczne, gdzieś z tyłu schowane
An_na 20:11, 22 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
Co poradzić, kiedy w miejscu przewidzianym na wrzosowisko był tymczasowy wjazd na działkę dla większego sprzętu na szczęście roboty ziemne za nami i wjazd nie będzie już potrzebny - mogę sadzić!
Będą plamy po kilkanaście sadzonek w jednym kolorze, postaram się, żeby były trochę nieregularne

Ale będzie czadersko
Ja zabijam wrzosy, więc traktuję je jako roślinę jednoroczną do dekoracji jesiennych
Mimo, że im wytrzepuję torf z korzeni (może za słabo), one i tak zachowują kształt doniczki i usychają.