Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Polon 08:17, 26 paź 2024

Zanim zdążyłam pomyśleć i coś “mądrego” napisać, brzozy już posadzone
Ja bym chyba poszła bardziej w kierunku Patrycji, w sensie 3+1. Przesunęłabym tawuły w lewo, tam gdzie miał być oczar, w prawym rogu dałabym trzy, a jedna przed tawułami.

Ostrogowce kupiłam pod wpływem ogrodu Mrokasi, Ania też ma, moim zdaniem są cudowne (dlatego kupiłam ), nie pamiętam jakie docelowo wysokie są, żeby tam z tyłu u Ciebie nie zginęły

Bardzo czekam na efekt z wrzosami, spodziewam się, że będzie pięknie

Edit- jeszcze o gęstości sądzenia brzóz - trochę chyba zależy, czy chcesz je jako pojedyncze drzewa, czy “zagajniczek”. Nieraz widać rosnące samosiejki jedna drugiej i też dają radę. Nie namawiam do sadzenia bardzo gęsto, ale te “właściwe” odległości chyba też zależą od efektu, jaki chce się uzyskać
anuska2507 10:13, 26 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Szczerze mówiąc podobają mi się takie grupki po 5-7 sztuk, ale nie miałem miejsca

Poproszę o fotorelację

Ja też nie mam aż tak dużo miejsca na zagajnik, bo trzeba było zmieścić w ogrodzie dużo innych roślin i rzeczy

Zaraz ruszam do ogrodu, więc relacja na pewno będzie
anuska2507 10:24, 26 paź 2024

Polon napisał(a)
Zanim zdążyłam pomyśleć i coś “mądrego” napisać, brzozy już posadzone
Ja bym chyba poszła bardziej w kierunku Patrycji, w sensie 3+1. Przesunęłabym tawuły w lewo, tam gdzie miał być oczar, w prawym rogu dałabym trzy, a jedna przed tawułami.

Ostrogowce kupiłam pod wpływem ogrodu Mrokasi, Ania też ma, moim zdaniem są cudowne (dlatego kupiłam ), nie pamiętam jakie docelowo wysokie są, żeby tam z tyłu u Ciebie nie zginęły

Bardzo czekam na efekt z wrzosami, spodziewam się, że będzie pięknie

Edit- jeszcze o gęstości sądzenia brzóz - trochę chyba zależy, czy chcesz je jako pojedyncze drzewa, czy “zagajniczek”. Nieraz widać rosnące samosiejki jedna drugiej i też dają radę. Nie namawiam do sadzenia bardzo gęsto, ale te “właściwe” odległości chyba też zależą od efektu, jaki chce się uzyskać

Nie ma co tracic czasu dzisiaj wysłałam męża na gospodarstwo, dzieci do babci, żeby mieć czas tylko na ogród
Moja rabata jest chyba za mała na taki układ jak u Patrycji i nie osiągnę efektu.

U Mrokasi ostrogowce wyglądały na wysokie. Też mi się spodobały i próbowałam je wysiać. Wzeszły, ale nie przetrwały zimy (były w doniczkach, zadołowane). Stacjonarnie chyba ich nie widziałam. Nad nimi jeszcze się zastanowię. Mam też dużo jeżówek i stipy z samosiewu, ukorzeniałam Caradonnę - może wybiorę coś z tych roślin na wypełnienie rabaty.
A w temacie brzozek - zdecydowałam, że będzie na gęsto, żeby szybko zasłoniły dom, który powstanie za płotem
anuska2507 17:19, 26 paź 2024

Posadziłam brzozy, tawuły szare Grefsheim, (tam, gdzie czarne doniczki posadzę jeszcze 2 sztuki), molinie Cordoba, jedną kosodrzewinę i trochę wrzosów. Chyba będę musiała wziąć urlop, żeby dosadzić resztę

DariaB 17:27, 26 paź 2024

Aniu sprawdziłam, moje brzozy są co 2,3m i 2,4m posadzone.
Polon 17:48, 26 paź 2024

Ania, szacun, pracy mnóstwo, wrzosy wyglądają ślicznie

Ale jak patrzę na to, ile pracy na kolanach, to mnie wszystko od samego patrzenia boli.

Będziesz dawać kartony i korę?
Marcin89 18:13, 26 paź 2024

Rabata wygląda już teraz bardzo ładnie, głównie dzięki wrzosom Brzozy masz takie duże, teraz je lepiej widać niż po ciemku.

Dużo zrobiłaś przecież

Dobra decyzja w kwestii ilości brzóz i chęci zasłonięcia domu sąsiada w przyszłości.
anuska2507 19:01, 26 paź 2024

DariaB napisał(a)
Aniu sprawdziłam, moje brzozy są co 2,3m i 2,4m posadzone.

Dziękuję
anuska2507 19:06, 26 paź 2024

Polon napisał(a)
Ania, szacun, pracy mnóstwo, wrzosy wyglądają ślicznie

Ale jak patrzę na to, ile pracy na kolanach, to mnie wszystko od samego patrzenia boli.

Będziesz dawać kartony i korę?

Prawie cały dzień ryłam wrzosy śliczne, ale rozluźnianie sfilcowanej bryły korzeniowej to jakaś abstrakcja korzenie są tak splątane, że po prostu się nie da. Ciekawa jestem, ile z nich się przyjmie i przetrwa zimę.

Na pewno dam korę. Kartonów nie mam, ale może coś zdobędę i ułożę między krzewami.
anuska2507 19:13, 26 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Rabata wygląda już teraz bardzo ładnie, głównie dzięki wrzosom Brzozy masz takie duże, teraz je lepiej widać niż po ciemku.

Dużo zrobiłaś przecież

Dobra decyzja w kwestii ilości brzóz i chęci zasłonięcia domu sąsiada w przyszłości.

Dziękuję, wrzosy mają być główną atrakcją rabaty o tej porze roku
To prawda, dużo dzisiaj zrobiłam, ale zostalo mi jeszcze 40 sadzonek do posadzenia. Po zmianie czasu ciężko będzie dokończyć sadzenie po powrocie z pracy. Zanim wrócę do domu będzie prawie 17 i zaraz zrobi się ciemno.