Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 10:37, 25 paź 2024

Wrzucam jeszcze link do zeszłorocznych rozkminek na temat rozstawu brzóz na tej rabacie. Może ktoś ma jakieś sugestie, czy dać 4, czy lepiej z jednej zrezygnować, żeby było luźniej. Brzozy kupione jako Doorenbos.

A tu zrobiony rok temu projekt:

Wymiary: 8x4 m
4 koła, zielona przerywana linia - brzozy
3 czarne kółka - tawuły Grefseim,
4 pomarańczowe - wysokie molinie Cordoba,
ciemno zielone - karłowe sosenki, mam 4 szt. zwykłych kosodrzewin,
jasno zielone - rozchodniki Autumnjoy,
żółte kółka - stipa - do rozważenia
różowe - ostrogowce na tyłach - nie mam, do rozważenia
Żółte kółko w lewym rogu - oczar - znalazłam mu inne miejsce, nie będę go tutaj dawać, więc nasadzenia z tyłu trochę się "rozciągną" albo dokupię jedną tawułę
Judith 10:40, 25 paź 2024

Ania, zobacz wątek AngelikiX Na zielonej trawce. Ona ma dorenbosy rosnące od lat i tworzące zachwycający efekt. Nie wiem czy tu jeszcze bywa, ale spróbować zapytać o odległości chyba można .
anuska2507 10:40, 25 paź 2024

DariaB napisał(a)
Ania moim zdaniem bardzo fajnie te brzozy wyglądają, jak się boisz, że będzie im za ciasno to może te z przodu jeszcze ciutkę wysuń w przód.

Tak zrobię. Pierwszą z lewej też spróbuję posadzić jak najbliżej lewej strony rabaty.
anuska2507 10:47, 25 paź 2024

Judith napisał(a)
Ania, zobacz wątek AngelikiX Na zielonej trawce. Ona ma dorenbosy rosnące od lat i tworzące zachwycający efekt. Nie wiem czy tu jeszcze bywa, ale spróbować zapytać o odległości chyba można .

Pytałam i czytałam już u wielu osób o odległości, np. u Olcmanolci. Część z tych osób posadziła dosyć blisko, nawet co 2m, ale po czasie stwierdzały, że lepiej w większych odstępach. Szukam złotego środka, ale też potwierdzenia, że te moje 4 są ok, bo mam je już u siebie i szkoda mi się pozbywać jednej sztuki
ajka 11:04, 25 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
Aniu, Ty raczej nie masz do nich gleby, a nie ręki One bardzo lubią piaszczyste podłoże i nie tolerują nadmiaru wody.

A no widzisz, w sumie nawet o tym nie pomyślałam. Pewnie masz rację.
Patrycja_KG_Lu 11:56, 25 paź 2024

Jak u mnie był temat moich brzóz Doorenbos to dostałam porady o tym by były w odległości 3-4 metry od siebie. U mnie szuka A i B jest oddalona o 3 metry od siebie, ale ta wysunięta do przodu między nimi już jest w 1,5 m. Czyli A, B i C tworzą taki trójkąt równoboczny. Czy to dobrze czy źle się okaże. Z tego co pamiętam to Olciamanolcia kilka razy swoje przycinała.
anuska2507 14:01, 25 paź 2024

O to masz jeszcze bliżej posadzone niż ja planuję posadzić swoje.
Tak, Justyna przycinała, a i tak ma w większych odległościach u siebie.
Ale chyba nie ma sensu za dużo się zastanawiać. Posadzę mniej więcej w takim układzie, jak już są ustawione. Przynajmniej nie będę musiała tłumaczyć mężowi, dlaczego jedna mi została
Marcin89 14:14, 25 paź 2024

A u mnie wyszły 3 sztuki w jednej linii. Brzozy co 3,8 m od siebie.
anuska2507 21:10, 25 paź 2024

To przynajmniej wiesz, że nie będziesz miał ścisku na rabacie.

Posadziłam dzisiaj 3 brzozy, czwartej nie zdążyłam. Jutro planuję sadzić resztę roślin.
Marcin89 08:03, 26 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
To przynajmniej wiesz, że nie będziesz miał ścisku na rabacie.

Posadziłam dzisiaj 3 brzozy, czwartej nie zdążyłam. Jutro planuję sadzić resztę roślin.
Szczerze mówiąc podobają mi się takie grupki po 5-7 sztuk, ale nie miałem miejsca

Poproszę o fotorelację