Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Marcin89 19:19, 26 paź 2024

anuska2507 napisał(a)

Dziękuję, wrzosy mają być główną atrakcją rabaty o tej porze roku
To prawda, dużo dzisiaj zrobiłam, ale zostalo mi jeszcze 40 sadzonek do posadzenia. Po zmianie czasu ciężko będzie dokończyć sadzenie po powrocie z pracy. Zanim wrócę do domu będzie prawie 17 i zaraz zrobi się ciemno.
Rozumiem Cię doskonale, bo pracuję na 2 zmiany. Po pierwszej zmianie zanim wyjdę, to zaraz ciemno. Przed drugą zmianą rano zimno, a potem nagle robi się godzina 13 i jestem niemalże spóźniony do pracy. Ale nie narzekam - inni mają gorzej. Może faktycznie urlop weźmiesz?

W kwestii kartonów, które właśnie rozkładałem między cisami. Teraz miałem kartony po sadzonkach bardzo duże, które zrobiły mi robotę. A wcześniej z osiedlowego sklepu spożywczego. Mieli poskładane na kupkę i pozwolili wziąć ile chcę Jedynie to, że były i małe i średnie, ale i z takich się udało. Rozkładam po posadzeniu dopiero. A niekiedy widziałem wycina się "okienka" na rośliny w rozłożonych już kartonach. Pierwszy raz zastosowałem w maju kartony i jestem zadowolony. Prawie nie było chwastów, więc moim zdaniem warto dać
Polon 19:26, 26 paź 2024

Ania, a pod wrzosy glebę jakoś przygotowujesz?
Przyznam, że ja nigdy korzeni nie rozluźniam, sadzę w dołek i tyle. Ostatnio zaczęłam moczyć przed posadzeniem, bo widzę, że to rozluźnia i “budzi” korzenie.

Z kartonami ze sklepu - dobry pomysł, muszę zobaczyć koło mnie, bo też mi się już kartony zerują.
LIDKA 21:08, 26 paź 2024

Kawał roboty zrobiłaś Ania.

Te tawuły duże rosną. Moja siostra swoją tnie jesienią w dużą kulę. Wiosną obsypana kwieciem piękna jest.
anuska2507 21:58, 26 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Rozumiem Cię doskonale, bo pracuję na 2 zmiany. Po pierwszej zmianie zanim wyjdę, to zaraz ciemno. Przed drugą zmianą rano zimno, a potem nagle robi się godzina 13 i jestem niemalże spóźniony do pracy. Ale nie narzekam - inni mają gorzej. Może faktycznie urlop weźmiesz?

W kwestii kartonów, które właśnie rozkładałem między cisami. Teraz miałem kartony po sadzonkach bardzo duże, które zrobiły mi robotę. A wcześniej z osiedlowego sklepu spożywczego. Mieli poskładane na kupkę i pozwolili wziąć ile chcę Jedynie to, że były i małe i średnie, ale i z takich się udało. Rozkładam po posadzeniu dopiero. A niekiedy widziałem wycina się "okienka" na rośliny w rozłożonych już kartonach. Pierwszy raz zastosowałem w maju kartony i jestem zadowolony. Prawie nie było chwastów, więc moim zdaniem warto dać

Urlop mam nawet wstępnie dogadany, tyle że miał być na naukę, a nie na grzebanie w ziemi ale co zrobić, kiedy pogoda zachęca do ogrodu, a nie do nauki
Też dawałam kartony na nowych rabatach. Na jednej się sprawdziły, było mało chwastów. Na drugiej nornice zryły rabatę i kartony. Wiosną wyrzuciłam je razem z chwastami do kompostownika. Dlatego mam mieszane odczucia co do kartonów i nie zawsze je stosuje.
anuska2507 22:07, 26 paź 2024

Polon napisał(a)
Ania, a pod wrzosy glebę jakoś przygotowujesz?
Przyznam, że ja nigdy korzeni nie rozluźniam, sadzę w dołek i tyle. Ostatnio zaczęłam moczyć przed posadzeniem, bo widzę, że to rozluźnia i “budzi” korzenie.

Z kartonami ze sklepu - dobry pomysł, muszę zobaczyć koło mnie, bo też mi się już kartony zerują.

Cała rabata jest przekopana z obornikiem, korą i moim kompostem. Pod wrzosy dodatkowo wysypałam siarkę granulowaną i do dołka wrzucam ziemię do kwasolubów (mieszam z rodzimą ziemią).
Przyschnięte doniczki też moczę i czytając forum przyswoiłam, że trzeba rozluźniać bryłę korzeniową. Czy to konieczne - nie wiem, ale tak zawsze robię.
anuska2507 22:13, 26 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Kawał roboty zrobiłaś Ania.

Te tawuły duże rosną. Moja siostra swoją tnie jesienią w dużą kulę. Wiosną obsypana kwieciem piękna jest.

A jesienią ładnie się przebarwia. W necie piszą, że dorasta do 2 metrów wysokości i szerokości. Swoje posadziłam co 1,5m.
Judith 22:29, 26 paź 2024

Ania, super rabata będzie . I przesłona . Już wiadomo, w którym miejscu działki będzie posadowiony dom?
anuska2507 23:15, 26 paź 2024

Mam taką nadzieję oby przesłona szybko rosła

Tak, mniej więcej wiadomo.
Poniżej fragment wizualizacji ze strony dewelopera. Ten szary dom i zielona dzialka na dole to moje włości. Na sąsiedniej działce będą 2 domy: jeden w linii z moim domem, drugi gdzieś na wysokości mojego placyku pod basen, może nawet bliżej.
Judith 23:53, 26 paź 2024

Ups! To nawet dwa domy… Oby budowali jak najdłużej, by przesłona zdążyła nabrać masy .
Marcin89 07:36, 27 paź 2024

Współczuję tych nornic. Mi kret porył tam gdzie kartony i zrębka były i dostawałem szału na ten widok....