Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

brzydula 07:31, 29 maj 2025

Oj coś zdjęcie nie weszło. Teraz powinno być ok. Proszę o opinie. Wrzosowisko ma 9 lat.

Roocika 10:10, 29 maj 2025

anuska2507 napisał(a)
Zabiegana jestem, bo od czerwca zmieniam pracę
Pomidory w szklarni posadziłam z 10 dni temu, w gruncie dopiero mam zamiar mogłam dzisiaj, ale przeszły u nas 2 ulewy, więc odpuściłam.
Posiałam ogórki Soplica do gruntu, a Octopus do doniczek w szklarni, ale słabo wschodzą.
W końcu wzeszła dosiewana trawa, a przed warzywnikiem powstaje rabatka z daliami łubinami, mieczykami i jednorocznymi.

Bardzo ładna i jaka duża Pokaż z bliska
anuska2507 18:00, 31 maj 2025

Z bliska szklarnia wygląda tak na razie posadziłam tam ok. 15 pomidorów, po 1 sztuce z każdej odmiany.

A to samosiejka pomidora, która mi wyrosła w szklarni
anuska2507 18:03, 31 maj 2025

Tu 2 pomidory wysadzone jeszcze w kwietniu (przetrwały bez okrywania i dogrzewania) i resztki szpinaku do zebrania

Te pomidory posadziłam w połowie maja.
Polon 19:51, 31 maj 2025

Ania, czy Twoja szklarnia też jest aluminiowa?
Bardzo ładna i dużo tam zmieścisz. Samosiejka chyba najsolidniejsza . Też znalazłam samosiejki, ale moje to takie po 10cm mają, więc nie wiadomo czy przeżyją. Szczególnie, że właśnie przeszła ulewa i wszystkie pomidory stoją w wodzie - no zawsze coś . Twoim szklarniowym to nie grozi
Magara 23:01, 31 maj 2025

Jaka piękna szklarnia
Ja wciąż nie wiem czy moją dalej wyklinać czy się z niej cieszyć

Ania, pisałaś mi, że myślicie o domówieniu automatycznych zamykaczy do okien. Niejako w podziękowaniu za Twoje porady odnośnie "naszej wspólnej" szklarni - podzielę się moimi spostrzeżeniami Może przy okazji, ktoś jeszcze skorzysta

1. Zamawiając automatyczne zamykacze byłam pewna, że reagują też na wilgoć i będą się zamykać na deszczu. Myślenie naiwne, podpompowane nieuważnym oglądaniem filmików na YT. Są owszem i takie, ale kosztują dużo, bardzo dużo.
2. Zamawiając automatyczne zamykacze byłam pewna, że będę mogła je wyregulować i będą się otwierać w takiej temperaturze, w jakiej ja będę chciała. Po raz kolejny myślenie naiwne, podpompowane takim samym nieuważnym oglądaniem filmików na YT. Są owszem i takie, ale kosztują jeszcze więcej

Podsumowując: większość zamykaczy automatycznych działa w temperaturze ok. 25 stopni (sporo ofert przejrzałam już po czasie). Faktycznie okna się otwierają w takiej temperaturze samoczynnie i samoczynnie zamykają jak temperatura spada.

Bardzo żałuję, że nie pochyliłam się nad tym tematem wcześniej.
Optymistycznie założyłam, że szklarnia z automatami rozwiąże problem wietrzenia rano i np. w czasie naszej nieobecności. Nie rozwiąże. Sprawdzałam ostatnie kilka dni - o 8 rano wilgotność 99 procent, okna zamknięte bo temperatura poniżej 25 stopni. Trzeba ruszyć tyłek i iść drzwi otworzyć.
Bardzo poważnie zastanawiam się nad demontażem tych "automatów". Tyle moich przemyśleń
ajka 20:14, 01 cze 2025

Aniu twoje piwonie u mnie kwitną, wszystkie trzy. Gwiazdorzą
LIDKA 22:21, 01 cze 2025

Szklarnia super. Warzywnik wymiata.
Ja ledwo 2m2 zielenini i 12 póki co marnych pomidorów w skrzynkach.

Cienias jestem przy Tobie i innych szklarniowych ogrodniczkach.

Upraszam o więcej fot z ogrodu.❤️
Basieksp 22:43, 01 cze 2025

Ale masz fajną przestrzeń na szklarnie i warzywnik Fajnie nasłonecznione miejsce, mi takiego miejsca brakuje. Wszystko tak trochę musimy upychać.
anuska2507 18:10, 04 cze 2025

brzydula napisał(a)
Oj coś zdjęcie nie weszło. Teraz powinno być ok. Proszę o opinie. Wrzosowisko ma 9 lat.

Wydaje mi się, że te wrzosy przemarzły. Gdzieniegdzie chyba odbiją, ale wydaje mi się, że trudno im będzie odbudować się całkowicie.