Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 11:55, 04 cze 2022

Nowa12 napisał(a)
Ale fajne ujęcie z kotkiem. Kot sąsiadów też się ze mną bawi w chowanego w stipach .

Kotek został przyłapany na gorącym uczynku Widać, że stipy mają coś w sobie i koty je lubią.
anuska2507 12:25, 04 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Moje psy też lubią trawy, a najbardziej Venus (lubiła je wykopywać ).

Aniu, rzeczywiście masz trochę towaru na rabatce pod oknami. Trzeba to jakoś uporządkować . Dałabym tam jeszcze jakieś trawy, ale to już jak wysadzisz stamtąd „niepotrzebne” roślinki.

Ładnie wyglada posadzony klon .

Ja póki co pielę, pielę i pielę. Później podosypuję kory. Sadzić będę później. Jeszcze kilka dni mi zejdzie w towarzystwie chwastów

Aga, klonik dziękuje

Ja opieliłam truskawki i ogórki, rabaty z borówkami i malinami, ale czeka mnie jeszcze dłubanina w marchewkach i buraczkach - pielenie i przerywanie. Cieszę się, że w końcu posadziłam drzewa, bo najlepszy czas na sadzenie drzew już i tak minął, drzewa już dawno w liściach i boję się, że teraz mogą odchorować.

Na rabacie pod oknami trochę się nazbierało, bo pierwotny pomysł nie wypalił, a jeszcze w zeszłym roku dostałam sporo roślin, trochę sama rozmnożyłam (np. żurawki z jednej sadzonki) I taki przechowalnik tu wyszedł. Nawet kilku roślin jeszcze nie wymieniłam
Widzę, że największy błąd, jaki zrobiłam przy tej rabacie, to jest zbyt płaska. Myślę, że przydałoby się coś wąskokolumnowego między oknami. Jest tam 1,7 m szerokości. Zastanawiałam się, co mogłoby tam rosnąć:
1) jodła koreańska cięta w stożek - nie wiem, czy jednak to nie za duże drzewo w pobliżu domu;
2) cis - chyba optymalne rozwiązanie;
3) miłorząb Mariken wysoko szczepiony - też chyba by się nadawał;
4) miłorząb Menhir - kolumnowe i wolnorosnące, ale jednak drzewo, więc też obawiam się, czy może rosnąć blisko domu;
5) parocja perska Persian Spire - jw. + za ciekawe liście.

Co myślicie? Co z powyższych zdecydowanie odrzucić?

ajka 21:57, 04 cze 2022

anuska2507 napisał(a)
Przed dęba i jodłę przesadzę jesienią krzewuszkę. Teraz nie będę jej ruszać, bo po zeszłorocznym sadzeniu w lipcu zgubiła wszystkie liście. Nie znam odmiany, bo to z darowizny, dopiero teraz widzę jak kwitnie. Da plamę koloru o tej porze roku i będzie trochę kontrastować ciemniejszymi liśćmi.

Podobna do mojej Nana Purpurea. Osobiście bardzo jej nie lubię i zastanawiam się gdzie ją wywalić, żeby nie rzucała się w oczy

Mój kot pod oknem ma rabatę trawiastą i jak tylko wychodzi z domu, to od razu bierze je na "przekąskę"
anuska2507 22:51, 04 cze 2022

Moja krzewuszka teraz też nie rzuca się w oczy, jesienią nasadziłam jej w nóżkach różnych siewek od Effki i schowała się za naparstnicami
anuska2507 15:23, 06 cze 2022

Już prawie postanowiłam, że pod domem między oknami posadzę bez czarny Black Tower. O wiele bardziej podobają mi się liście odmiany Black Lace Eva, ale niestety ma zbyt rozłożysty pokrój na tą miejscówkę. Myślę, że te czarne liście będą odpowiednio wyeksponowane na jasnym tle domu. Obawiam się trochę o ilość słońca, bo to strona wschodnia, ale zaryzykuję.
Do towarzystwa miałabym: hortensje Diamant Rouge, hakone Aureola, rozchodnik Thunderhead.

Mam takie inspirki na rabatę:
https://pl.pinterest.com/pin/828662400197883340/
https://pl.pinterest.com/pin/828662400197883328/
https://pl.pinterest.com/pin/828662400197883262/
https://pl.pinterest.com/pin/11047961568719575/

Agatorek 18:07, 06 cze 2022

Aniu, wrzuciłam Ci dzisiejsze zdjęcia bzu (i nie tylko). Jest wielopienny, tzn był, ale psy bardzo lubiły go gryźć .
anuska2507 18:45, 10 cze 2022

Rabaty frontowe

anuska2507 18:57, 10 cze 2022

Sadzone rok temu szałwie ładnie się rozrosły. Spokojnie mogłam sadzić rzadziej.

Szałwia po prawej jest z podziału przy sadzeniu. Mniejsza od sadzonej "w całości", ale w tym roku już ją widać

Róże w pąkach, buksy czekają na cięcie

Agatorek 21:48, 10 cze 2022

Ślicznie!
Bardzo ładnie wyglada ta szałwia. Świetny kolor ma . W ogóle rabaty super się prezentują

Ja swoje bukszpany chyba dopiero za tok będę cięła, czasu mi brakuje
olciamanolcia 22:40, 10 cze 2022

anuska2507 napisał(a)
Sadzone rok temu szałwie ładnie się rozrosły. Spokojnie mogłam sadzić rzadziej.

Szałwia po prawej jest z podziału przy sadzeniu. Mniejsza od sadzonej "w całości", ale w tym roku już ją widać

Róże w pąkach, buksy czekają na cięcie

Pięknie! Podoba mi się bardzo. Nie za dużo gatunków roślin , kolorystyczny ład - super.
A ta szałwia to jaka to odmiana? Taka zwarta i chyba dość niska…