Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:24, 01 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)

Hej Zuzka Obornik przekopuje widłami amerykańskimi (które apropos dzisiaj złamałam, przekopując zbitą ziemię na przedpłociu) z rodzima ziemią, dodając jeszcze kompostu i mączki bazaltowej. Super podłoże dla roślin.(...)

Koniecznie dodaj sporo kory do kopania, większej frakcji...zobaczysz jak na kilka lat rozluźni ziemię i ją dodatkowo wzbogaci, a miskanty bardzo lubią (jak większość traw). Tawuły tez bardzo lubią.

Ogólnie na rabatach bardzo polecam przekopywanie z korą...takie głebokie kopanie to jedyna okazja. Potem, jak rosliny będa rosły już się nie da.
Przedziwny Ogród 21:33, 31 sie 2018

Do góry
edi75 napisał(a)
Oj poczułam się jak w bajce.. Przepiękny ogród. . Bardzo ładne jeżówki, tawuły ,perowskie...wszystko. Ozdoby rewelacyjne ( Synek Skarb).Pierścień to jak w Sandomierzu.

Witaj Edytko Bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Cieszę się, że podoba się Tobie mój ogród. To takie budujące a zarazem uświadamia mnie, że praca jaką wykonałam nie poszła na marne
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 09:48, 31 sie 2018

Do góry
Oj poczułam się jak w bajce.. Przepiękny ogród. . Bardzo ładne jeżówki, tawuły ,perowskie...wszystko. Ozdoby rewelacyjne ( Synek Skarb).Pierścień to jak w Sandomierzu.
Moja ostoja 13:10, 30 sie 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Aniu (anka_) - czy kwiaty podobne do kwiatów tawuły? może trochę tak. Kobierzec był cudowny, gesty. Aż sama sobie się dziwię, że zrobiłam tylko takie jedno ujęcie. Liście podobne do melisy (?) I tak jak widac na zdjęciu - im starsze liście tym bardziej ciemnozielone.
Szkoda, że w ogrodach pokazowych tak rzadko spotykane rośliny nie były opisane.
Pozdrawiam

Elu pytam bo mi to przypomina tawułę japońską Bullata . Właśnie ona zupełnie nie przypomina tawuł, zupełnie inne liście, tylko kwiat troszkę podobny. Pooglądaj w necie, może to ona.
Moja ostoja 12:48, 30 sie 2018

Do góry
Basiu, Aniu, Aniu,
Sadziec purpurowy spodobał się mi. Był mojego wzrostu a kwiaty niemalże wielkości głowy Przeczytałam, ze nie jest kłopotliwy w uprawie. Dlaczego Basiu zrezygnowałaś z niego?

Aniu (anka_) - czy kwiaty podobne do kwiatów tawuły? może trochę tak. Kobierzec był cudowny, gesty. Aż sama sobie się dziwię, że zrobiłam tylko takie jedno ujęcie. Liście podobne do melisy (?) I tak jak widac na zdjęciu - im starsze liście tym bardziej ciemnozielone.
Szkoda, że w ogrodach pokazowych tak rzadko spotykane rośliny nie były opisane.
Pozdrawiam
Ogród bez roweru 21:53, 29 sie 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Maed, Edytko
Broń boże nie ruszaj teraz Everillo. W połowie marca, najpóźniej do końca marca wykop, starannie oczyść, podziel i sadź. To jedyny termin gwarantujący sukces. Jesli teraz podzielisz to na 99% padnie. Mam z nim lata praktyki - eksperymentów, prób i błędów...i chyba go rozgryzłam Zimą nie może padać na niego słońce.

Moje 3 mikrosadzonki rosną w miejscu, gdzie w zimie będzie słońce.
To chyba muszę je wykopać z dużym zapasem i w innym miejscu przechowalnik dla nich zrobić.

Toszka napisał(a)
Mary, tak samo dzielę azalie (nawet te rosnące w gruncie), tawuły japońskie, wrzosy i wszystko co się da
Dobrze, że zdjęcia pokazałaś

Ta hortensja taj jakoś wyglądała, że mnie natchnęło, że to może się udać.
Tawułę Albiflora też to musiało spotkać, bo wydaje się, że kupiłam jedną, a mam cztery.
Wrzosy może to jeszcze spotkać w tym roku.
Ostatnio wrzośca tak chciałam potraktować, ale jakoś miał tylko jeden pęd od ziemi i zrezygnowałam.

Toszka napisał(a)
Krwi też możesz dodać...hi, hi...potem wnukom będziesz opowiadać o "krwawicy babci"
Uprzedzam, że taki na prędce preparowany dół może bardzo osiąść...miej w zapasie kilka worków na mieszankę do uzupełnienia gdyby co...i zbierz suche liście, przemielone kosiarką i chomikuj na ziemię liściową. Na te twoje piachy to darmowy produkt, a bardzo cenny i jakościowo najlepszy.

W domu to już wiedzą, że mi kompletnie odbiło i kupuję do celów ogrodniczych krew, spirytus, ocet, tymol, siarkę, kredę, drożdże, jodynę, mączkę bazaltową i granitową... No czarownica...
Wiem, że ten dół powinien się uleżeć. Ale wiesz... są pewne granice tolerancji. Jakbym teraz stwierdziła, że sadzić nie można, że dopiero na wiosnę to ... chyba wyszłoby na to, że znowu coś kombinuję, zamiast po prostu posadzić.
Zapasy są. Jedyne ryzyko, że mogą zostać wykorzystane w innym miejscu. Ale to nic, zrobię kolejne zapasy.
Liście zbierałam już w zeszłym roku. Kompostowników mi zabrakło, więc do bigbuga sypałam. Roztworem mocznika zlewałam, bo klony mają plamistość. Rzeczywiście darmowe, tylko roboty z rozdrabnianiem sporo. Tak zwykle weekendy w październiku i listopadzie spędzam.

Toszka napisał(a)
Tak, na Krakowiaków z doniczek się cieszą (może są mało wylewni, ale nie raz kierowniczka mówiła nam, że dla nich te doniczki to skarby), a w pewnej szkółce - kiedyś tam - z łaską brali od nas doniczki i jeszcze pan mruczał pod nosem, że "te małe to do pieca polecą"...

Wylewni nie są to fakt. Coś mi zaczęli tłumaczyć, że im nie są potrzebne, ale na działki się przyda...
Ale natychmiast się nimi zajęli. Widać było, że nie pierwszy raz je przyjmują.
Ogród bez roweru 09:23, 29 sie 2018

Do góry
Maed, Edytko
Broń boże nie ruszaj teraz Everillo. W połowie marca, najpóźniej do końca marca wykop, starannie oczyść, podziel i sadź. To jedyny termin gwarantujący sukces. Jesli teraz podzielisz to na 99% padnie. Mam z nim lata praktyki - eksperymentów, prób i błędów...i chyba go rozgryzłam Zimą nie może padać na niego słońce.

Mary, tak samo dzielę azalie (nawet te rosnące w gruncie), tawuły japońskie, wrzosy i wszystko co się da
Dobrze, że zdjęcia pokazałaś

Krwi też możesz dodać...hi, hi...potem wnukom będziesz opowiadać o "krwawicy babci"
Uprzedzam, że taki na prędce preparowany dół może bardzo osiąść...miej w zapasie kilka worków na mieszankę do uzupełnienia gdyby co...i zbierz suche liście, przemielone kosiarką i chomikuj na ziemię liściową. Na te twoje piachy to darmowy produkt, a bardzo cenny i jakościowo najlepszy.
Tak, na Krakowiaków z doniczek się cieszą (może są mało wylewni, ale nie raz kierowniczka mówiła nam, że dla nich te doniczki to skarby), a w pewnej szkółce - kiedyś tam - z łaską brali od nas doniczki i jeszcze pan mruczał pod nosem, że "te małe to do pieca polecą"...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:56, 29 sie 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
tez mam Golden Princess jest ok szybko rosnie to konskiego nawiozlas dobrodziejstwa zazdroszcze kto ci ladowal do wora ja w tamtym roku reklamowke duza zebralam od kolezanki sasiada to malo wnetrznosci nie wyzygslam hihihi ale kwiatuchy rosly jak na drozdzach

Tawuły bardzo szybko rosną, mam zamiar je mocno trzymać w ryzach.
Obornik koński czysty jak już jest zleżały ma zero zapachu, nawet mój eMek był w szoku, sama ładowałam z nim do worków łopatką. Ale ja wsiowa dziołcha jestem, mimo mieszkania we Wrocku od urodzenia i nie ruszają mnie rolnicze klimaty hehe

Właśnie się zastanawiam, czy juz teraz odgarniac korę z rabat i wprowadzać obornik do ziemi wokół roślin, czy czekac na jesień?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:50, 29 sie 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Pomysł na przedpłocie bardzo fajny,też bardzo lubię te tawuły...mam nawet 3 szt. no i z miskantami bedzie super

Wiolu, mam nadzieję, że fajnie wyjdzie. Mam zamiar podziałać na przedpłociu w weekend.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:12, 28 sie 2018

Do góry
Pomysł na przedpłocie bardzo fajny,też bardzo lubię te tawuły...mam nawet 3 szt. no i z miskantami bedzie super
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:31, 28 sie 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Duże te tawuły. Jak wsadzisz będzie fajnie od razu. Też czekam na obornik,lada dzień powinien być.

Fajne są, myślę że w przyszłe lato będzie już efekt Chcę posadzić w ddwóch rzędach co 70 m, na mijankę. Jutro zamówię miskanty
Żałuję, że nie mam większego auta, bo bym nawiozła mnóstwo obornika, a tak po trochę będę zwozić. Lepsze to niż nic.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:31, 28 sie 2018

Do góry
Duże te tawuły. Jak wsadzisz będzie fajnie od razu. Też czekam na obornik,lada dzień powinien być.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:03, 28 sie 2018

Do góry
Aha i jeszcze tawuły japońskie Golden Princess dzisiaj do mnie przyszły
34 sztuki na przedpłocie

Duże większe sadzonki niż na zdjęciach
Kwiaty we włosach 22:38, 27 sie 2018

Do góry
Daria kiedy do Doni? W tym tygodniu? Oprócz piątku, pasuje Ci?
Nazwy jeżówek poszukam. Fajnie,że jeżówka ode mnie się przyjęła i podoba Ci się.
U mnie przetaczniki się rozsiewają i mam własne swoje.
Trawy u mnie oszalały.

Póki co tak jest teraz u mnie, zawilce i budleje cały czas kwitną.

lawendy i szałwie też jeszcze kwitną i zaczęły kwitnąć na nowo tawuły

Perukowiec gubi peruczki, wszędzie fruwają

Rudy na inspekcji

Ogród wśród pól i wiatrów 21:31, 27 sie 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jolu u Ciebie niczego nie ropoznaje oprócz sztandarowe rabaty z milorzebem . Wszystko się tak zagescily ze faktycznie trudno znaleźć puste miejsce. Rozchodniki w tskiej masie wyglądają pięknie i jak serca !!!! Wrzosy mówisz masz liche ....a ja je chciałam pochwalić na focie wyglądają kolorowo i dość grubasnie. NATOmost skarpa o rany jak ja lubię takie ogromne placki tych samych nasadzeń . Bosko Jolu u Ciebie

Joliś, faktycznie wszystko rośnie bardzo szybko. Ten rok to chyba więcej wycinałam, niż wsadzałam Trawy mi się strasznie rozrosły. Skarpa się zagęściła, winogrona i jeżyny wielkie porosły. Wrzosy są jedynie namiastką tego, czym były w ub. sezonie, ale jeszcze je zostawiłam. Mają ostatni jesień, żeby się zastanowić czy chcą u mnie rosnąć Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa, jednak Twój ogród może stanowić dla mnie jedynie niedościgniony wzór. Masz przepiękny ogród, rzadko piszę, ale często go oglądam

Zostawiam skarpę dzisiejszą w promieniach zachodzącego słońca Wyplewioną z ostów i innych dziadów.. oczywiście pod koniec tygodnia będzie się kwalifikować do kolejnego plewienia, heh

PS. luźna myśl w kontekście zdjęć powyższych...
Zastanawiam się, czy tawuły nie powtórzyć u góry skarpy...
Co sądzicie?? Będzie coś z tego czy nie ma sensu ...??
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:27, 27 sie 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ewa zazdroszcze zakupow roslinkowych uwielbiam konkretne zakupki jesli sie ma miejsce do nasadzen trawa naprawde powala na kolana

Oj, właśnie jutro bądź pojutrze przyjdą tawuły na przedpłocie, a ziemia zupełnie nie przygotowana... zakupy cieszą ale potem kupa roboty hehe
Za pochwałe trawy dziękuję Twoja holenderska też urośnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:10, 25 sie 2018

Do góry
A miało być tak pięknie. Deszczowy weekend zapowiadany w prognozach. Oczekiwany bardzo. Popadało skąpo kilkanaście minut wczoraj wieczorem. Zauważył to tylko trawnik. Ciut odżył. Dało się powyciągać mniszki. Na rabatach nic nie da się robić.

Powtórnie kwitną tawuły japońskie.

I troszkę takich tamów.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:07, 24 sie 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
Ja moje tawuły tnę 2 razy w roku. Raz wczesną wiosną, drugi raz po kwitnieniu i wtedy znowu robią się ładne i wypuszczają nowe liście. Ale ja mam kilka, a nie 40.

No tak, cięcie będzie pracochłonne, dlatego nie będę ciąć w kulki tylko w niski żywopłot, lekko zaokrąglony z przodu i z tyłu. No kupiłam 34 szt i 11 miskantów kleine fontanne.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:21, 24 sie 2018

Do góry
Ja moje tawuły tnę 2 razy w roku. Raz wczesną wiosną, drugi raz po kwitnieniu i wtedy znowu robią się ładne i wypuszczają nowe liście. Ale ja mam kilka, a nie 40.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:51, 24 sie 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tawule sobie chwale mam niski żywopłot i nawet jak zapomnę o cięciu to zawsze dobrze wygląda ))rabaty sciolkuje przekompostowana kora w LM i w Obi można kupić za 9 zł w promocji . Wiadomo że kompost osobisty lepszy. Ta workowana dobra dla roślinek i rabata fajniej wygląda tylko ma minus szybko się się przez wiatr i deszcz wymywa trzeba uzupełniać. Ogrodowo u Ciebie postępy fi fiu ❤

Również mam kilka kulek tawuły i rośnie w tempie ekspresowym, posadziła maleństwa 1,5 roku temu a teraz są wielkie kule, któe tnę kilka razy w sezonie, bo tak szybko rosną.
Znam tą korę, również ją kupuje i przekopuję z ziemia pod nowe rabaty. Różankę wysypałam ta korą, wygląda pięknie jak u Ciebie ale niestety bardzo szybko się wypłukała i zanika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies