Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Księżycowy... 21:02, 10 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Serio? Ja myślałam że z końcem lutego. Mam na myśli np. bez czarny, oridono-nishiki, berberysy, tawuły japońskie, cisy, dereń biały. Można już teraz mimo że będą jeszcze mrozy?

Cięcie cisów i bukszpanów odłóż do marca. Resztę krzewów i drzewek możesz ciąć (poza tymi kwitnącymi wiosną- je tnie się po kwitnieniu)
Mój ogrodowy pamiętnik 20:24, 10 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Danusia też tak wszystko już tniesz jak inni? Czytam na necie że tnie się na przełomie lutego i marca a tu już wszyscy szaleją. Mam do cięcia bez czarny, Hakuro, tawuły japońskie, berberysy, derenia IH, hortensje bukietowe, pigwowca.

Aż tak nie szaleję, bo mnie prognozy trochę wstrzymują. Zawsze w lutym tnę wierzby, leszczyny i derenie. Z resztą czekam.
Jeszcze minimum do początku marca z hortensjami ido końca marca z trawami, lawendami i innymi Róże jak zakwitną forsycje
Ja tawuły tnę po kwitnieniu, wszystkie
Pigwowce tez jak przekwitną, już mają wielkie pąki szkoda mi kwiecia.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:12, 10 lut 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Nie znam, zaraz zobaczę co tam znalazłaś
Ten śnieg jest taki zmrożony i wcale nie ma ochoty zniknąć. Moi już w wieku nie sankowym, coś przebąkują, że mi pomogą jutro w ogrodzie. Ja będę cięła wierzby oni będą sprzątać. Oby nie padało, bo ma być ciepło ale głoszą opady...

Danusia też tak wszystko już tniesz jak inni? Czytam na necie że tnie się na przełomie lutego i marca a tu już wszyscy szaleją. Mam do cięcia bez czarny, Hakuro, tawuły japońskie, berberysy, derenia IH, hortensje bukietowe, pigwowca.
Księżycowy... 15:41, 10 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przecież teraz jest najlepszy czas na ciecie krzewów i drzewek.

Serio? Ja myślałam że z końcem lutego. Mam na myśli np. bez czarny, oridono-nishiki, berberysy, tawuły japońskie, cisy, dereń biały. Można już teraz mimo że będą jeszcze mrozy?
...uDany ogród 15:29, 10 lut 2019

Do góry
Na horyzoncie nadal zimowo, ale coraz mniej śniegu, topi się na potęgę
Staw powoli rozmarza,nawet zauważyłam zielonkawą poświatę na wierzbach.
Żyć mi się zachciało

Owocówki mają wielkie pąki, wszystkie tawuły zapączkowane, a nawet niektóre rozwinęły pierwsze listki. Lilaki w pogotowiu chyba wreszcie uraczy mnie Krasawica Moskwy
Kaliny maja ogromne pąki, wiele z tych które nigdy dotąd nie kwitły
Ciekawa jestem, czy to będzie piękna kwietna wiosna?
Oby teraz nie przyszły jakieś arktyczne mrozy. Korci mnie już pościągać ubranka z roślin, ale rozsądek podpowiada, że to nie czas
Kiedy najlepiej rozebrać roślinki?
Trawy tniemy pod koniec marca dopiero? Bardzo brzydko już wyglądają, ale trzeba czekać
A lawendę razem z trawami? Hortensje pod koniec lutego, początkiem marca muszę zrobić dużo sadzonek i obsadzić resztę ogrodu. Przedogródek woła o przemianę. Zlikwidujemy starą siatkę i przesadzimy rośliny.
Wiosna przybywaj

ogród (nie)Mocy 12:25, 08 lut 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Powiem ci Basiu, że to zestawienie Andy jest cudne. I przyszło mi do głowy, czy by tego zestawu nie posadzić na pasie pod płotem przy żwirowej drodze dojazdowej. System korzeniowy nie będzie groźny dla tamtych instalacji w ziemi, a pas będzie cieszył od wiosny i nie będzie straszyć zachwaszczeniem.
Można by dosadzić mini szpalerki tawuły japońskiej, np. po 3 sztuki i zestaw Andy (nie wiem tylko czy z różami da radę)

W której części Toszko kochana? Zaznaczam strzałką, bo wiesz jak u mnie z rozumieniem Tylko które z tych roślin dadzą radę na bardzo, bardzo ubogiej ziemi?

A czy od strony okna przy domu, też mogłoby pójść ?

Ewo, jak Ty to widzisz?

ogród (nie)Mocy 12:13, 08 lut 2019

Do góry
Powiem ci Basiu, że to zestawienie Andy jest cudne. I przyszło mi do głowy, czy by tego zestawu nie posadzić na pasie pod płotem przy żwirowej drodze dojazdowej. System korzeniowy nie będzie groźny dla tamtych instalacji w ziemi, a pas będzie cieszył od wiosny i nie będzie straszyć zachwaszczeniem.
Można by dosadzić mini szpalerki tawuły japońskiej, np. po 3 sztuki i zestaw Andy (nie wiem tylko czy z różami da radę)
Skarpa w ogrodzie 09:40, 08 lut 2019

Do góry
Nie wiem czy to już nie za dużo, ale narysowałam taki plan działania:

1 obecne róże Alberich
2 Trzmieliny na pniu
3 Miskanty maks do 160cm
4 Szałwie omszone, Dzwonki karpackie, Przetaczniki kłosowe, Kulniki sercolistne
5 zimozielone trzmieliny, macierzanki cytrynowe
6 Tawuły Golden Princess
7 Berberysy Bagatelle
8 Bergenie
9 Czyściec wełnisty albo coś innego o srebrnym zabarwieniu

ogród (nie)Mocy 09:10, 08 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Też mam tawuły japońskie i są nie do zdarcia ja mam goden princess ,wiosną seledynowe ,potem kwitną na różowo delikatnie i jesienią się przebarwiają bardzo je lubię tnę w marcu

Ja je polubiłam, wdzięczne są nie wiem jak z pielęgnacją, bo mam dopiero od zeszłego lata. Będę Cię odwiedzać i prosić o radę
ogród (nie)Mocy 08:51, 08 lut 2019

Do góry
Też mam tawuły japońskie i są nie do zdarcia ja mam goden princess ,wiosną seledynowe ,potem kwitną na różowo delikatnie i jesienią się przebarwiają bardzo je lubię tnę w marcu
ogród (nie)Mocy 18:58, 07 lut 2019

Do góry
Cisy Wojtek bardzo lubię / mam 3 sztuki / i uważam, że pasują wszędzie i do wszystkiego.
Ja pod tym oknem poszłabym w kolory, zrobiłabym bogatą kwietną łączkę.
Marzę o niej, ale nie mam miejsca.
Tawuły są niezniszczalne, odbiją.
Między polem, a lasem. 21:14, 27 sty 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Kasiu wydaje mi się, że ten mini żywopłot z kulami danica pomieszanymi z czymś nie będzie dobrze wyglądał. Daj coś jednolitego może. Mi podobają się tawuły japońskie. Można je strzyc lub nie, mają różne kolory liści, wcześnie ruszają z wegetacją. Co do reszty się nie wypowiadam, bo wiem za mało.

Miałam wiele wątpliwości na temat tego akurat fragmentu. Pomyślałam, że może fajnie by było, gdyby choć niewielki fragment był zimozielony. Sama już nie wiem
Między polem, a lasem. 21:03, 27 sty 2019

Do góry
Kasiu wydaje mi się, że ten mini żywopłot z kulami danica pomieszanymi z czymś nie będzie dobrze wyglądał. Daj coś jednolitego może. Mi podobają się tawuły japońskie. Można je strzyc lub nie, mają różne kolory liści, wcześnie ruszają z wegetacją. Co do reszty się nie wypowiadam, bo wiem za mało.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:56, 24 sty 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)

Czy ja Ci Mira mówiłam, że Twój ogród (w tym i warzywnik) ma klimat angielskiego ogrodu?
Pozdrawiam

nie nie mówiłaś , a klimat w ub roku miał raczej afrykański,
jednak luzacki kawałek ogrodu przywołuje od razu myślenie o angielskich ogrodach - to oznacza jak je postrzegamy - a nie zawsze tak jest
np.

Tamaryszek napisał(a)
Widzę, że znalazłaś Monty'ego!
Dzięki za rady co do ośmiału, na razie sobie odpuszczę. Natomiast łączę się z Tobą w miłości do epimediów, mam na tegorocznej liście zakupów kolejne.
Na Gardenię nie jadę, byłam raz i więcej nie pojadę, nic ciekawego dla mnie (no, może poza sprzedażą ciemierników). Ale jeśli wybierzesz się do Warszawy na Green Days albo Zieleń to Życie, z wielką przyjemnością się z Tobą spotkam, daj znać, jak by co.
Masz śliczny kalendarz ogrodniczy i rozczuliły mnie te brateczki w malusich doniczkach.
(zajrzyj do mnie, zobacz ogród Vivy)

Izo no musiałam Montiego ujrzeć we fraku hehe bezcenne, jednak wolę teraz zwłaszcza oglądać odcinki wiosenne i nie tylko. Uwielbiam ten program, muzyczka, śpiew ptaszków w tle i cudowne zdjęcia, zbliżenia, kadry kolory
no i Monty oczywiście ale nie tylko bo i cała ekipa.
Epimedia testuję pod kątem roślin do suchego cienia - ale chyba za bardzo uwierzyłam w słowo suchy - to tak nie jest - podlewałam - zobaczymy.

Myślałam o Gardenii ale jedynie w kontekście jakiś wykładów, prelekcji.
Jeszcze nie mam planów wyjazdowych na ten rok - klują się.

kasiek napisał(a)
Ale czarująca wiosna u Ciebie
A ten żywopłot z tawuł całkiem wyciełaś czy do ziemi tylko? Powiem Ci że moja tawuła przycięta do ziemi pieknie puściła, warto było Cię posłuchać, troszkę co prawda potem trzeba poczekać na efekt ale odradza się pięknie!

Żywopłot z tawuły chętnie bym wymieniła na grabowy. Ale po przycięciu do ziemi okazało się że korzenie są przeogromne, wielkie karpy i do usunięcia potrzebny byłby chyba ciężki sprzęt i kilku chłopa. No i odpusciliśmy.
Już jesienią ta część wycinana wcześniej puściła nowe pędy.Ciekawa jestem jak będzie szybko odrastał.
Najlepsze jest to że wcale nam nie przeszkadza tak istotne odsłonięcie a tego obawialiśmy się najbardziej.

abiko napisał(a)
Mira próbowałam sobie przypomnieć co ty masz na tej ziemi, ale widać bardziej patrzyłam wyżej
Nadprycić.. fajne słówko

Nadrypcić takie tup tup

jak byłaś to mogło jeszcze nie być
tu fotki wczesny kwiecień

Zakręcony ogród 09:53, 23 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
To zależy od tego, czy uda Ci się kupić lizaki z odpowiednio wysoką nóżką

z tym to w ogóle będzie chyba problem ale będę szukać
Mam tez w poczekalni 3 dorodne kulki tawuły goldflame. Pasują tam czy nie bardzo reprezentacyjne na front ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:48, 22 sty 2019

Do góry

U mnie na rabatach rosną wiśnie Pod jedną rosną kukliki. Kwitną razem z wiśnią. Pod drugą mam rozplenice, astry i jeżówki. Byliny kwitną już po zbiorze wiśni. Pod trzecią mam cebulowe, kulki z tawuły japońskiej i turzyce z żurawkami.

Hania, fajnie, że napisałaś,czytam twój wątek od kilu dni ale jestem dopiero na 23 stronie, jeszcze nie doszłam do tych zdjęć. Fajne te Twoje rabaty, u mnie tak sie nie da bo już dużo większe mam drzewa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:13, 20 sty 2019

Do góry

U mnie na rabatach rosną wiśnie Pod jedną rosną kukliki. Kwitną razem z wiśnią. Pod drugą mam rozplenice, astry i jeżówki. Byliny kwitną już po zbiorze wiśni. Pod trzecią mam cebulowe, kulki z tawuły japońskiej i turzyce z żurawkami.

Mogę zapytać te kwitnące na biało drzewka jaka to odmiana?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:25, 20 sty 2019

Do góry
danusia_84 napisał(a)
Witam, czy jest tu ktoś, kto ma ogród ozdobny razem z drzewami owocowymi? Szukam inspiracji jak to połączyć. Mam taki ogród w którym są drzewa owocowe a chciałabym dodać rabaty.

Majówka na Majówce 10:30, 18 sty 2019

Do góry
Jak Hania zauważyła, na ostatnim zdjęciu ta rabata zaczyna już jakoś wyglądać. Trochę racji w tym jest, jest dużo berberysów, oczywiście każdy z innej parafii, są tawuły brzozolistne - moje ulubione - tu cis jeszcze przed fryzjerem (06.2018)

Cis ma być kiedyś pięknym stożkiem, na razie kształtem podobny do rakiety kosmicznej

po cięciu

Są też trzy fajne kule bukszpanu (od Karoli Popcorn) tylko cicho żeby się ćma nie dowiedziała (pułapkę już zawiesiłam, na razie był spokój)

I mini wrzosowisko, to na razie dzielnie się trzyma i nawet mi się podoba chociaż wiem, że powinnam bardziej o nie zadbać, ale tu liczę na Wasza pomoc.

Jest kolorowo
Tu na razie jest klepisko.... 10:25, 18 sty 2019

Do góry
Aaa, no to faktycznie w tym miejscu żywopłot nie bardzo.

A kolejna koncepcja wygląda tak:

Mniej żywopłotków do cięcia, duże żywopłoty pod ogrodzeniem jak Bóg przykazał, parę poduch na środku, zamiast dereni tawuły japońskie anthony waterer (mogą być i inne ale tylko te znam, które nie mają żółtych liści)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies