Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawy niepożądane w trawniku 07:14, 07 paź 2019

Do góry
Bartlondon napisał(a)
Witam,

Czy jest jakikolwiek sposób na usuniecie z trawnika zeschniętej jak i żywej trawicy?
W tym roku zakładałem nowy trawnika, a z racji tego, że było w tym okresie bardzo sucho to zasiało się bardzo dużo trawicy i teraz mam 1/3 trawnika z chwastami, a 2/3 ładnej trawy. Jak sobie z tym poradzić poza roundup?

Z góry dziękuje za pomoc

Założyć trawnik od nowa. Zerwać to z wierzchu bo są miliony nasion, albo teraz opryskać czym chcesz (wszystko jest szkodliwe), przerobić jakimś sprzętem, na wiosnę odczekać aż wzejdzie, opryskać kolejny raz.

Teraz to już nie masz trawnika, więc nie szkoda tej roboty.
Gunnera - parzeplin 06:52, 07 paź 2019

Do góry

a to druga
Gunnera - parzeplin 06:51, 07 paź 2019

Do góry

No i podmarzła mieliśmy tutaj -2
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 01:01, 07 paź 2019

Do góry
Ja w swoich zapiskach mam nazwę tej hosty jako ,,Diana Grenfell". W tej chwili spotykam się również z nazwą ,,Diana Remembered".
Ptasi gaj 23:59, 06 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Pochodziłam Elu i pooglądałam Twój ogród. Wszystko pięknie kwitnie, jeszcze jest bujnie i kolorowo.
Ale szczególnie spodobał mi się taki jakby papirus w wodzie. Co to jest?

Tak to cibora papirusowa. Nie zimuje, już jest w pomieszczeniu miały być przymrozki i schowałam

Ptasi gaj 23:53, 06 paź 2019

Do góry
Aniu poniższa fotka to Memory Kupiona w zeszłym roku jesienią w tym roku wygląda zupełnie inaczej trzecia fotka ta jasna w środku.

Czwarta fotka to początek rozkwitu kupionej wiosna 2018 która ma obecnie piękne białe pioropusze

Czubajkowy Ogród 23:19, 06 paź 2019

Do góry

A tu jeszcze posadzona świeżo hortensja dębolistna - po posadzeniu zaczęła rozwijać młode listki, mam nadzieję, że jej to nie zaszkodzi

Ponieważ jesień to moja ulubiona pora roku, więc spodziewajcie się, że jeszcze Was będę zanudzać jesiennymi zdjęciami A tymczasem dobranoc
Czubajkowy Ogród 23:17, 06 paź 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Kuleczki guzikowca

Mam i ja. Zaciekawił mnie ten guzikowiec u Ciebie i sobie guzika kupiłam
Czubajkowy Ogród 23:14, 06 paź 2019

Do góry

Ostatnie różyczki cieszą tak, jak i te pierwsze

Chmiel - mój wróg numer jeden od tego roku

Czubajkowy Ogród 23:11, 06 paź 2019

Do góry
Kuleczki guzikowca

Sadziec w pokłonie

Trzmielina z bliska - piękny kolor

Czubajkowy Ogród 23:09, 06 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Każda pora roku u Ciebie urocza

Miło mi to czytać, dziękuję

Czubajkowy Ogród 23:08, 06 paź 2019

Do góry
Widzicie motylka?

Pod koniec września gościłam na działce kuzynkę, a że rwała się do roboty, to dostała za zadanie oczyścić pas wzdłuż ogrodzenia, gdzie rosną stare krzewy czarnych porzeczek - chciałam je odmłodzić i rozmnożyć przez odkłady, więc potrzebna mi była oczyszczona gleba wokół nich. Potem pomyślałam, że to będzie dobre miejsce na jednoroczne kwiaty do bukietów, bo nie lubię ich sadzić z bylinami na rabatach. No a potem okazało się, że przywiezione duże pudło z sadzonkami zamówionymi w końcówce lata, trzeba opróżnić i że nie ma gdzie tego posadzić, i że dobrze się sprawdzi w roli przechowalni nowy wolny kawałek gruntu ... A jak praktyka ogrodnicza pokazuje, takie przechowalnie mają tendencję do trwania w niezmienionym kształcie latami, więc nie zdziwię się, jeżeli porzeczki od przyszłego sezonu będą rosły wśród morza kwiatów I tak to zyskałam nową rabatę do pielenia

Nasadzenia opisałam skrupulatnie w zeszycie, bo przecież do wiosny zapomnę co tam posadziłam
Za drzwiami do ogrodu... 23:08, 06 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Pięknie ANiu, ławka cudo.
U mnie jeszcze piwoniowe liście ładne, powoli się wybarwiają. Leje u mnie ale chyba pójdę oliwnik posadzić, dostałam 2, jeden już rośnie, jest cudowny

Ławeczka przypomina mi o świetnym letnim spotkaniu u mnie
I niezmiennie mnie zachwyca!

Zastanawiam się czy moje piwonie miały za mało wody ,czy to wina słońca ,czy jakiejś choroby grzybowej.
U mnie też trochę popadało,ale dobrze że w sobota była bez deszczu mogłam też co nieco posadzić a także sprzątnąć warzywnik
Po raz pierwszy sadziłam tapinambur.Teraz trzeba spróbować jak to smakuje,bo nawet obrodził Nie doczytałam wcześniej ,że lepiej nie dopuścić do kwitnienia i ściąć je do 2/3 wysokości ,bo kwitnienie osłabi rozwój bulw.ale w sumie to przynajmniej zobaczyłam jak kwitnie Wykopałam też może jeszcze trochę za wcześnie!?
Świerk serbski - Picea omorika 23:03, 06 paź 2019

Do góry
Martka napisał(a)

Tomaszek, tu aktualne drzewka, w międzyczasie nie są już wcale małe mają dobre 3 metry i świetnie wykonują swoją robotę

Piękny szpaler Serbów Proszę napisz o cięciu.
Też mam szpaler 25 Serbów cięłam je wiosną pierwszy raz.
Czubajkowy Ogród 22:59, 06 paź 2019

Do góry

Lilak drobnolistny i ottawski pięknie żółknie, jego liście wyglądają niemal koronkowo na tle dziko czerwonego dzikiego wina

A to najstarsza i najmniej ciekawa rabata, na którą wciąż nie mam pomysłu. I wciąż nie wiem, czy usunę świerka, czy jednak pozwolę mu rosnąć ... Dużo zależy od jabłoni, o której życie walczę od kilku lat
Czubajkowy Ogród 22:55, 06 paź 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:53, 06 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Tak wygląda latem, mniej okazały niż u Ciebie, teraz też się pokłada! Mimo wszystko też go lubię

O! Dziękuję za zdjęcie W pięknym otoczeniu rośnie Lubimy go nie tylko my, ale i motylki, i inne bzyczki, co widać na załączonym obrazku
Ogród z uśmiechem 22:52, 06 paź 2019

Do góry
jolanka napisał(a)
Nowe nabytki to klony Red Sunset i Brandywine. Oba na razie stoją poprzywiązywane do czego się da
RS jest wysoko prowadzony i trzeba będzie mu trochę ukształtować górę ale to dopiero wczesną wiosną. Ciekawa jestem jak my go damy radę posadzić

Ale super
Kocham drzewa
Czubajkowy Ogród 22:51, 06 paź 2019

Do góry
Czubajkowy Ogród 22:49, 06 paź 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Aniu, takie pełne kwitnienie to chyba faktycznie nie trwa zbyt długo, jakieś 2-3 tygodnie, ale ja go bardzo lubię w fazie zawiązywania i rozwoju pąków, a teraz to już bym go chętnie wycięła, bo zrobił się straszną zawalidrogą Łodygi nie utrzymują jego rozwiniętych kwiatów i zawsze się pokładają - u Ciebie też tak?

Tak wygląda latem, mniej okazały niż u Ciebie, teraz też się pokłada! Mimo wszystko też go lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies