Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 16:43, 22 sty 2020

Do góry
Zuzka25 napisał(a)

Rośliny już posadzone to:
- żywopłot z cisów prawie na całej długości
- hortensja w rogu
- 3 tuje Aurea Nana
- Parocja perska, która coraz bardziej mi się podoba
- jeżówki kremowe ( mogę wysadzić)

Planuję posadzić:
- cisy aby zasłonić nieestetyczny kosz
- bordowe berberysy po obwodzie ,które już mam

Na łuku chciałam posadzić jakieś drzewo. Dziewczyny proponowały mi m.in jarząb, rajską jabłonkę, ale mi marzył się ambrowiec lub grab
Ale doszłam do wniosku, że to za duże drzewa i nie grałoby to z parocją.
Dziś wymyśliłam, że może posadzę bordowego klona jako niskie drzewo lub większy krzew? Co o tym sądzicie?

Witaj Zuzka

Oj widzę , że wiosną bedzie się działo ,
Plany już są ,
Będę zaglądać i podziwiać

Pozdrawiam cieplutko
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 16:39, 22 sty 2020

Do góry
Berberysy chciałam przesadzić w lepsze miejsce. W żwirze jest lawenda, ale chyba wolałabym jej się pozbyt
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 16:37, 22 sty 2020

Do góry
Po prawej stronie widac trochę kosze. Myślałam o cisach kolumnowych, bo mniej miejsca zajmują.
Ogród z koniczynką 16:36, 22 sty 2020

Do góry
Rumianka napisał(a)
Nieustanna walka o każdą godzinę życia, naszej kochanej piesi, zakończyła się przegraną...
Pozostał ogromny smutek oraz pęknięte serca
Za wcześniejsze słowa otuchy dziękuję.

Elisa ,

Bardzo CI współczuje ,
Zwierzaki to jak członkowie rodziny ,
Wiec ból jest wielki ,
Jestem z Tobą ,

Ściskamy , Ja i Śnieżka ( west terier )
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 16:35, 22 sty 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Zuzko, a masz jakieś zdjęcie tego miejsca? Jak duża jest ta rabata?

kostrzewa jest do wysadzenia
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:49, 22 sty 2020

Do góry

A póki co papryka rośnie. Chilli bardziej ochoczo w porównaniu ze słodką

Za drzwiami do ogrodu... 14:49, 22 sty 2020

Do góry
Basiu, u nas też od wczoraj wieje i temp.+ i dziś trochę pada deszcz.Strasznie ponuro.
Podłoże popieczarkowe w tamtym roku dawałam i na warzywniak, i na rabaty, i zakładając nowy trawnik ,jak również posypując przesianą- stary trawnik po wertykulacji.Teraz jeszcze dokupujemy, by złożyć na pryzmę ,niech się kompostuje i planuję dać jako ściółkę na rabaty kwiatowe. Ale będzie też do doniczkowych i do sadzenia nowych roślin do gruntu.Wszystko dzięki niej świetnie rośnie(bo zawartość obornika) ,ale też dobrze wpływa na zmianę struktury mojej piaszczystej ziemi.
Dlaczego ta pora zimowa taka długa...?I tyle trzeba czekać na takie widoczki?
Ogród z rzeźbą 14:46, 22 sty 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Roma doczytałam u Ciebie o doniosłym i podniosłym wydarzeniu. Gratulacje jeszcze raz

Sylwia no tak mnie pogoniłaś, że dobra, no wstawię, choć opór wielki mam. Fotka z połowy listopada, jeszcze w trakcie prac. Głównej rudery już nie ma, aktualnie nie ma też tych resztek zabudowań po lewej stronie. Ostał się ino mur i dom sąsiadów za murem. Zniknęło wszystko co rosło za płotem. A moje świdośliwy już w stanie bezlistnym. Pod siatką widać żywopłocik z ostrokrzewu, o który pytałaś (o ile go tam w ogóle dojrzysz).

A siatka dalej nie wymieniona, choć eM się tak zaklinał, że w tym roku to już koniecznie. No ale wiadomo, że jak facet mówi, że coś zrobi to on to zrobi i nie należy mu o tym co pół przypominać.
Oczywiście są od tej reguły chwalebne wyjątki.
widze, że u Ciebie zadyma - u mnie podobnie - mam wszystko w nieładzie - ale jak to mnie pocieszają, najpierw musi być brzydko, zeby potem mogło byc ładnie - powodzenia i trzymam kciuki
Tu narazie jest ściernisko... 14:42, 22 sty 2020

Do góry
Cześć Baiseńko

To ja po baaaaaaaaaardzo długim czasie pojawiam się na Twoim wątku

Kwiatuszek dla Ciebie

Ogród Basi i Romka 14:12, 22 sty 2020

Do góry
Pomorze, niedaleko Chojnic. A drzewka młode, niektóre około 5-6 lat, pierwsze owoce, ostatnia morela dosadzona w zeszłym roku, bo poprzednią nam połamało. Z jednej strony dobrze że młode, bo jak była u nas ta nawałnica to tylko je powyginało, starsze połamało, działkę mamy obsadzoną tujami i one też nas osłoniły. Parę fotek z ogrodu po nawałnicy w 2017r., a lasy rosną już nowe. Następne fotki zrobię na wiosnę jak zrobi się kolorowo.

Las nad jeziorem w tym roku , nawet z tymi korzeniami, na chwilę lekko przysypany śniegiem wyglądał bajkowo.

Sezon 2017 u Hanusi 13:53, 22 sty 2020

Do góry
Edytko.
A u mnie jeszcze choinka stoi, i nijak nie widać kwiecia. Ale uśmiecham się na widok rannika, i kusi mnie, żeby wstawić moje zeszłoroczne, ale nie będę z archiwum wyciągać, to było dobre w grudniu, teraz trzeba pokazywać świeżynkę.

Ale go jeszcze nie mam. Forsycja w wazonie będzie pod koniec tygodnia, a i hiacynt dopiero masy nabiera na parapecie. Zostaje więc czekanie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:44, 22 sty 2020

Do góry
Nie moglm sobie odmowic i juz w zeszly czwartek kupilam prymulke. Stoi przy wejsciu do domu i cieszy oko. Dzielnie znosi lekki mroz, bo nie zabieram jej na nc do domu.

Ranczo Edy 13:40, 22 sty 2020

Do góry
Edys a ja tam wiem czy ekstremalnie szybka, mi sie wydaje, ze teraz jest czas na jasmin i kaline hmm a Ty masz ranniki, ktore u mnie jeszcze spia.

Dla Ciebie moja prymulka, ktora juz zdobi wejscie do domu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:01, 22 sty 2020

Do góry
Danusiu, podpowiedź proszę co mogłabym posadzić na tym wąskim pasku przed tujami. Stanowisko północ, trochę słońca jedynie wieczorem na skrawku rabaty. W tej chwili są tam hortensje anabelle ale one są delikatne mąż za każdym razem obija je jak wysiada z samochodu. I są trochę za rozłożyste. Szukam czegoś kolumnowego. W sąsiedztwie jest klon jasnozielony kulka i dalej kulkowisko z bukszpanow

Ogródek Iwony II 12:55, 22 sty 2020

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na podjeździe robi się zielono, gdy od czasu do czasu pada...
Rośnie tam dzika trawa, trochę dosialiśmy, nie traktuję jej jak trawnika, nigdy nim nie będzie, ale i tak kosimy i nawozimy czasem ...

Zaczęły kwitnąć jeżówki. Uwielbiam ten czas

I kwitnie rudbekia. Ta omszona, która co roku zaskakuje wyborem miejsca, gdzie się pojawia...

I przestało mi przeszkadzać, że ogród ma różne kolory...żółty, niebieski, czerwony ...
Kolorowe Zapachy - jak byłam mała, dostałam na działce od cioci bukiet kolorowych kwiatów, cały dla mnie. Tak wtedy powiedziałam

Witaj Iwonka pięknie twój ogród się rozwinął my wiemy ile pracy i potu kosztował ,uwielbiam łany kwiatów traw super się to ci udało i kolory bajka .Fajnie zrobiłaś (wiadomo że z pomocą same nie damy rady prawda ale pomysły są nasze hii) chodniczki przejścia dodały uroku ...u mnie też ciągle ale stopniowo coś nowego dochodzi ale bez tego było by nudno
miłego tygodnia kochana buziaki zostawiam i podziwiam sobie jeszcze ...buziam
Wkomponować nowe rośliny w starodrzew - plany ogrodu. 12:54, 22 sty 2020

Do góry
Witajcie serdecznie Wszyscy. Chciałabym pomału zacząć coś robić z moim ogrodem. Mieszkamy już 10 lat tu gdzie mieszkamy, ale do tej pory ogród nie był moim priorytetem. Dwa lata temu troszkę zajęłam się warzywnikiem. I teraz chciałabym spróbować z czymś jeszcze na wiosnę. Na pewno interesuje mnie styl naturalistyczny, nie chcę robić rewolucji a raczej spokojne zmiany na lata. Zieleni mi nie brakuje, ale przydałoby się trochę koloru. I podpowiedzi ludzi doświadczonych.

Tu szkic stanu obecnego mniej więcej.

Na pewno zamierzam wstawić zdjęcia bardziej poglądowe jeszcze.
Gleba - glina w części działki, piach z gliną w niektórych miejscach. Chciałabym zagospodarować w najbliższym czasie następujące miejsca:
1. pas oddzielający moją działkę od pastwiska
2. odrestaurować stary skalniak
3. lepiej zagospodarować okolice studni
4. "zasłonić" czymś szambo i tu mam już zdjęcie z 2019 roku

Jak zacząć planować i projektować aby to miało sens?
Ogród Basi i Romka 12:47, 22 sty 2020

Do góry
Witam i także pozdrawiam życzę miłej zabawy z nami
pierwszy kwiatek ekstremalnej wiosny zostawiam na powitanie Rannik
buziaki

Ranczo Edy 12:41, 22 sty 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Och, Edytko! Ty pierwsza już taką piękną ogrodowiznę pokazałaś, Ja byłam w niedzielę, ale moje mikre kwiatki. U mnie jednak zimniejsze wiatry. Ale też coś rwie się do życia. Oby tylko luty nie zwarzył nam zieloności.
Dzięki za tyle optymistycznych fotek. Ściskam, całuski ślę.

Oj taak tak natura szaleje wczoraj mroźno wietrznie ale fajnie dziś mżawka i dalej wiatr no i zimno wilgotno głowa odpada ale trzeba się przyzwyczajać i hartować może się uda jak nie to kichamy na tą pogodę i już ja lecę do Kasi oczy nacieszam tym białym widokiem i na chwilę wystarcza
A pąki póki są ciemierników i czekają na słońce i dobrze nie muszą juz się otwierać pewnie wyczuwają huśtawkę pogodową ...cieszą mnie ranniki i na razie mi to wystarcza
a widziałam już rzucili prymulki kusiło mnie kusiło ale powstrzymałam się jeszcze haa
buziam Hanusia

Ogród Basi i Romka 12:38, 22 sty 2020

Do góry
Witam.
Jestem na Ogrodowisku już jakąś chwilę, obserwuję, podglądam, nieśmiało powoli robię małe kroki. Ogród mamy już prawie 9 lat. Niektóre rośliny są już trochę duże, inne młode, niedawno posadzone. Poza częścią rekreacyjną mamy nieduży warzywnik, małą folię, parę drzew owocowych i jagodnik. Nie wszystkie drzewka nam już owocują, w zeszłym roku mieliśmy pierwsze gruszki. Niektóre roślinki, głównie drzewka, straciliśmy po nawałnicy w 2017r. Ale podobno przyroda nie lubi pustki tak jak i my i pojawiają się nowe roślinki. Na początek kilka fotek z zeszłego roku.

Pozdrawiam Wszystkich

Sezon 2017 u Hanusi 12:34, 22 sty 2020

Do góry
Cudny aniołek i życzonka dziękuje w imieniu wnusi buziaczki Hanusia miłego tygodnia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies