Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Księżycowy... 19:45, 30 mar 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

dużo masz tych piwonii??

Miałam z osiem młodych z tamtego roku. Na razie widzę tylko dwie wychodzące, mam nadzieję, że reszta też wyjdzie. Dokupiłam kolejne dwie, siedzą w doniczkach już i je hartuję.
Chodzi o światło, źle to zrobiłam na początku i nie chcę tego ciągnąć z myślą; może jakoś to będzie. Lepiej teraz jak młode wszystko.

Trawę zaczęliśmy sypać pod koniec tamtego sezonu, będę kontynuować. Mój kompost wystarcza na razie tylko na część warzywnego, ale zapewne niedługo dorobię się więcej, to będę i na bylinową sypać. Maciek właśnie stawia mi pięciokomorowy kompostownik. Przegrody są mniejsze, ale w końcu będę miała możliwość segregacji i przerzucania.

Kilka lilii wsadzałam w tamtym roku, skuszona chyba jakimiś inspiracjami. Jednak ta rabata dopiero zakładana była, więc marnie to wyglądało.
Księżycowy... 18:40, 29 mar 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Aga, jestem.

Co Ty za rewolucje planujesz?
Czekam w tym roku na Twoją bylinową rabatę... już będzie przepiękna coś czuję.

Pamiętam, że w warzywniku chciałaś rabaty podniesione robić, ale czy w tym roku dasz radę?

powoli wracam na tory, jeszcze mam kilka spraw do wyprostowania i prywatnych i zawodowych, ale jak to początkiem wiosny jest nadzieja i widać światełko w tunelu

Agata, cieszę się, że dajesz oznaki życia. Czyściłam dzisiaj przez godzinkę bylinową rabatę i intensywnie myślałam o Tobie I wywołałam...
Ostatnie miesiące dały mi wiele do myślenia i całkowicie inny temat spowodował, że spojrzałam na swoje ogrodowe życie zupełnie inaczej. Nic na siłę, co ma być, to będzie, jest tyle istotniejszych spraw np.życie. Odłożone pieniądze wydałam na zdrowie, zmiany będą niskobudżetowe, w warzywnym tylko nowy kompostownik.
Będę zmieniała miejscami hortensjową z piwoniową, ze względu na światło. Jakie trzy byliny dałabyś do piwonii, kwitnących w okresie lipiec-wrzesień? To jest moje pytanie.
Na bylinówkę nie licz w tym roku. Na pewno zrobię przemieszanie. Też patrzę na nią trochę inaczej. Plus. Po tych dwóch pełnych sezonach naprawdę wiem czego chcę, reszta to ciężka praca i czas
Wiesz, że trzymam kciuki, prawda? Wierzę, że będzie dobrze.
Typografia ogrodu 09:35, 28 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Moja dzisiejsza walka:
-oczyscilam pas do konca i wywiozłam wszystkie resztki do kompostownika- ta metoda jeden kompostownik już pełen
- wyrównała teren w pasie przywożąc kompost ze starych kompostownikow-jak wszystko ładnie zgrało się w czasie - jakieś 15-20 taczek
- posadziłam 6 z 9 rzędów trzcinnikow. Czyli jakieś...160 sztuk. Jutro reszta bo to ostatni dzień w tym tygodniu dla ogrodu
- zaczelam zasypywać pozostałe krawężniki
Będę miała po czym w święta odpoczywać

Szaleństwo....U Ciebie Asia zawsze coś się dzieje!!!Ogrom pracy masakra.
Typografia ogrodu 09:06, 27 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Moja dzisiejsza walka:
-oczyscilam pas do konca i wywiozłam wszystkie resztki do kompostownika- ta metoda jeden kompostownik już pełen
- wyrównała teren w pasie przywożąc kompost ze starych kompostownikow-jak wszystko ładnie zgrało się w czasie - jakieś 15-20 taczek
- posadziłam 6 z 9 rzędów trzcinnikow. Czyli jakieś...160 sztuk. Jutro reszta bo to ostatni dzień w tym tygodniu dla ogrodu

Hi, hi Dobrze, że święta przed nami, to odpoczniemy

Macham szpadlem U mnie dzisiaj akcja sadzenia ML.

Typografia ogrodu 17:58, 26 mar 2018

Do góry
Moja dzisiejsza walka:
Ogrodowa przygoda Łukasza II 19:29, 25 mar 2018

Do góry
Deski na malowanie czekają, ale wczoraj w tempie pioruna wycinałem hortensje, część traw, inne zielsko.
Udało mi się przyciąć resztę drzew, rolę tarzana na ten rok już wykorzystałem

Może uda się jeszcze coś zrobić w tym tygodniu, a nie powiem kompostownik bardzo by się przydał bo bałagan znowu zrobiłem sobie niezły.

Moje setki krokusów zaczynają wychodzić i sporo już kwitnie, ale nawet mi aparat w ręce nie wpadł, a niedziele to przecież trzeba prace nadrabiać a nie odpoczywać

Pozdrawiam wszystkich i oby te zapowiadane ciepełko przyszło ekspresowo
Typografia ogrodu 18:58, 24 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

ja też mam wszędzie zimny i w domu i w ogrodzie po prostu taki lubię
miłego wekendu

kompostownik nowy fajny muszę zrobić i pozwolisz ,że zgapię ?
zgapiaj do woli
Typografia ogrodu 18:57, 24 mar 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Super kompostownik i kupa zrębek!
Jak to nie będzie dekoracji świątecznych? Protestuję !
za to relax będzie
Typografia ogrodu 18:46, 24 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
my wszędzie zimny

ja też mam wszędzie zimny i w domu i w ogrodzie po prostu taki lubię
miłego wekendu

kompostownik nowy fajny muszę zrobić i pozwolisz ,że zgapię ?
Typografia ogrodu 18:41, 24 mar 2018

Do góry
Super kompostownik i kupa zrębek!
Jak to nie będzie dekoracji świątecznych? Protestuję !
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 06:07, 21 mar 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pobrykała na spacerze???się znaczy z raportu,że nie masz już nic do roboty w ogrodzie??
muszę rozparcelować kompostownik na rabaty i ogarnąć siewy na zewnątrz.
Typografia ogrodu 09:01, 20 mar 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja wciąż uważam że też powinnam mieć kompostownik. Niestety w miejscu gdzie najbardziej pasuje rosną maliny i agrest. A eM nie zgadza się na ich przesadzenie. Wprost przeciwnie - dosadza kolejne maliny. Mi chyba przyjdzie kupować gotowy kompost jak nasza oczyszczalnia zacznie w końcu go sprzedawać.
maliny o chyba dobry sasiad do kompostownika bo u mnie tez tak jest. Maliny jeszcze są w słońcu a kompostownik już bardziej w cieniu. Maliny czasem dobrze przesadzić, oczyścić, odmłodzić-kozę to eMa przekona ja jakos do kupowanego kompostu z jakichś składów bym się bała. Chyba ze ma się jakas pewność co go tworzy
Typografia ogrodu 08:54, 20 mar 2018

Do góry
Ja wciąż uważam że też powinnam mieć kompostownik. Niestety w miejscu gdzie najbardziej pasuje rosną maliny i agrest. A eM nie zgadza się na ich przesadzenie. Wprost przeciwnie - dosadza kolejne maliny. Mi chyba przyjdzie kupować gotowy kompost jak nasza oczyszczalnia zacznie w końcu go sprzedawać.
Typografia ogrodu 20:20, 19 mar 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

U mnie kompostownik to ograniczone deskami miejsce. Jak wyrzuca się resztki to na wierzchu są nierozłożone a na spodzie już przerobione. Trzeba wtedy przełożyć górę na dół Inaczej jak?
Pewnie masz taki plastikowy z otworem na dole.
plastikom mówie nie moje kompostowniki były trzy strony temu. w zasadzie juz ich nie ma bo budujemy nowe- stare się zuzyły po paru latach - z palet. i takie polecam. nic w nich nie ruszam. mam dwa i w jednym mam resztki zeszłoroczne a drugi napełniam przez cały rok. ten pierwszy otwieram i wysypuje na wiosnę i jest już w zasadzie sama ziemia.
Typografia ogrodu 18:40, 19 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a jakie przekładnię masz na mysli? Bo jeśli kompost robi się sam a ja mam takie wlasniebdoswiadczenia to jedynie trzeba go już wysypać z kompostownika ale to już sama przyjemność

U mnie kompostownik to ograniczone deskami miejsce. Jak wyrzuca się resztki to na wierzchu są nierozłożone a na spodzie już przerobione. Trzeba wtedy przełożyć górę na dół Inaczej jak?
Pewnie masz taki plastikowy z otworem na dole.
Za drzwiami do ogrodu... 00:25, 19 mar 2018

Do góry
Asiu dziękuję Ci, że zechcesz poświęcić mi trochę swojego czasu ,jeżeli zechcesz...?Bo jak widzisz trudny ze mnie przypadek i pewnie nie będzie łatwo
Ale do rzeczy:
Bramą jeżdżą czasem duże samochody np. z drzewem na opał. wtedy jadą trochę przez trawę.Za bramą jest działka na której jest warzywniak, więc i kompostownik.

Furtką natomiast jeździmy(zielona linia) tam taczką i np. glebogryzarką bo wygodniej i bliżej niż bramą. Od furtki do bramy (w lewo)ciągnie się siatka którą będziemy wymieniać na płot drewniany, więc może d.narzędziowy pójdzie tam gdzie furtka ,a furtka już też drewniana może być przesunięta w lewo(pomarańcz.linia).

Krąg biesiadny najlepiej zrobić w sprawdzonym dotychczas używanym miejscu tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół : ze wzgl. na cień i blisko zejścia z tarasu,który też jest"biesiadny"i pełni funkcję letniego pokoju,tak jak mniej więcej narysowałam na mapce na niebiesko a na zdj tam gdzie stoi zielony stół :

Typografia ogrodu 19:44, 18 mar 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kompostownik z palet - nie pomyślałabym...

Wianek z cebul - tym bardziej...

a ja Myslalm ze to najpowszechniejszy z możliwych kompostownikow
Typografia ogrodu 19:07, 18 mar 2018

Do góry
Kompostownik z palet - nie pomyślałabym...

Wianek z cebul - tym bardziej...

Ogród sensoryczny 18:10, 18 mar 2018

Do góry
Ogród sensoryczny pomaga dzieciom odkrywać tajemnice natury, edukować, poznawać swoje zmysły. Powinien oddziaływać poprzez wzrok, dźwięk, zapach, dotyk, smak.
Trzeba wybrać takie rośliny, które mają wpływ na te wszystkie zmysły.
To bardzo cenne miejsce.

Trochę chaotycznie, ale staram się jak najwięcej wyszukać informacji i je zgromadzić tutaj.

Ważne w ogrodzie sensorycznym: (nigdy takiego nie robiłam, więc dla mnie to nowość)

- uprawa odpowiednich roślin (ustalenie ich listy)
- samodzielne wysiewy i pikowanie (miejsce do tego)
- kompostowanie (jakiś mały kompostownik)
- kolorowe pojemniki i doniczki do wykorzystania (często z odzysku - opakowania pet, pudełka metalowe)
- recycling (kapsle, płyty CD) z nich można zrobić fajne, kolorowe ozdoby ruchome
- robienie naturalnych wyciągów z roślin do nawożenia
- karmienie ptaków
- budowa domków dla pożytecznych owadów-
- szlaki, zakamarki, ogrody "dziurki od klucza", pętelki, ścieżki sensoryczne
- zakątki zmysłowe
- wzbogacenie krajobrazu
- zestawy narzędzi ogrodowych
- wytrzymałe rośliny sensoryczne
- dużo roślin które ulegną zniszczeniu podczas zajęć

Lista roślin ważnych:

szczypiorek, mięta, monarda, bazylia, oregano, paprocie, perowskia, szałwia, rozchodnik, czyściec wełnisty, dąbrówka rozłogowa, tojeść rozesłana, konwalnik, tymianek, trawy ozdobne miękkie w dotyku jak: tatarak, trzcinnik, następnie koniecznie lawenda, rozmaryn, truskawki, poziomki, borówki

Typografia ogrodu 19:56, 15 mar 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja kompostuje głownie z kuchni i warzywnka ..chwastów niet tylko byliny ciete w sezonie troche lisci ale mój kompost niezdązy sie tak ładnie przerobic bo teraz taki kompletnie nie przerobiony po zimie glównie odpady kuchenne wwale do skrzyń warzywnych, dół sie wykopie a potem zasype ziemia i sieje ...tym sposobem pomidory lepiej mi idą ...szybciej bo zienia cieplejsza jesienia robie to samo bo az mam jeden kompostownik ten kupny . choć M sie juz zarzekał ze w tym roku zrobi wreszcie regularne 3 komory ...bo ten plastikowy kompostownik po 5 czy 6 latach jest juz mało wyjściowy
ja jednak wolę palety niż plastik. no i gabaryty nie takie. u nas co roku jeden kompostownik jest otwierany na wiosnę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies