Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kasya 21:47, 08 maj 2018

Strasznie ciężki do fotek się dogrzebać
Ale pieknie jest
Kasia_CS 22:51, 08 maj 2018

Ewulka, dzięki za wypowiedź w sprawie głębokości sadzenia róży :*
Anda 14:33, 09 maj 2018

tulucy napisał(a)
Od sąsiadów to ja bym normalnie kupiła, jakby tylko chcieli sprzedać... Brakuje mi niedużo, tak z 500 metrów bym była w miarę zaspokojona

Ostatnio sąsiadka przyjechała sprzątanie wiosenne zrobić. Ucieszyłam się, że może zacznie dbać (ona teraz na odległość trochę, mieszka kilkanaście km dalej). A tu zonk, okazuje się, że sama z siebie to by był cud, wezwania sąsiedzi niektórzy podostawali do uprzątnięcia posesji... Chwała gminie czy komu tam za to...

Dobre choć i to, że została zmuszona do zrobienia porządku. Moi sąsiedzi maja większą działkę niż ja, a oprócz krzaków przy płocie i paru drzew owocowych z trawnikiem nic. A to wszystko posadzone przez poprzedniego sąsiada. Tak często widzę zero zainteresowania naturą i ogrodem u ludzi posiadających ogrody tzn. miejsce na ogrody, że czasem mam ochotę na przymusowe wywłaszczenie ze względu na lekceważenie problemów pszczelich
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:35, 09 maj 2018

gosika67 napisał(a)
Trawniczek kolor m taki intensywny, rzuca się w oczy.Jak róże, masz mszyce?
Posiedziałabym u Ciebie na tarasie.

Gosiu, fajny avatar

Mszyc mało, róże zapączkowane Sikorki i wróble się uwijają, więc pewnie wszystkie mszyce zostają od razu zjedzone
Na tarasie właśnie odpoczywam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 14:41, 09 maj 2018

Anda napisał(a)

Gosiu, fajny avatar

Mszyc mało, róże zapączkowane Sikorki i wróble się uwijają, więc pewnie wszystkie mszyce zostają od razu zjedzone
Na tarasie właśnie odpoczywam

kurcze, odwiedzające mnie ptaszorki nie uwijają się nigdzie przy mszycach, za to jeden taki egzemplarz wyłapuje mi ziemi dzdzownice, których tak pożądam na mojej słabej glebie.. mógłby za to złe robactwo się zabrać!
Anda 14:49, 09 maj 2018

jankosia napisał(a)
Ewa, jak u ciebie wszystko dopieszczone to napatrzeć się nie mogę Mój stół ogrodowy był ostatnio tak czysty z osiem lat temu. Czym ty go traktujesz że tak wygląda? Taras wraz z otoczeniem prezentuje się bardzo bardzo, do folderu reklamowego w sam raz. I chyba rzeczywiście zwykle pokazujesz ogród z innej perspektywy, bo ja tylko pamiętam kiedyś kawałek okna tarasowego, ale szerszych kadrów ni chu chu.

I na łączkę miejsce znalazłaś? Jak? Chabry lubię bardzo i one mnie też
Pierwiosnek superowy, w tym sezonie byłam na niego już prawie skuszona, ale się opamiętałam, bo u mnie żadne nie rosną, a ja nie mogę się za bardzo starać

Jak fajnie, że wpadłaś Mało Cię tutaj, za mało.

Stół traktuję wodą z szarym mydłem i szczotą o sztywnych włosach Lubię ten srebrzysty kolor. Od razu tak sielsko się robi
Nie sądziłam, że taras tak się spodoba, bo ... No właśnie, bo jest taki normalny wg mnie Bez firlefanców
Deseczki muszą być, inaczej podeptalabym to co przekopane. Sposób podpatrzony oczywiście u Monty Dona

Zamiast łączki miał być duży kompostownik, ale stwierdziłam, że owady ważniejsze. Kompost będę brała z kompostowni w dalszym ciągu. Dla owadów ludziska tak mało sadzą, u mnie w okolicy przynajmniej, że choć mała ale łączka być musiała. Miałam tyyyle kwiatów na czereśni. Czereśnia sąsiada też była cała biała. A owoców będę miała chyba tylko trzećią część tego co kwitło. Zapylaczy coraz mniej tutaj.

No a prymulka (to pierwiosnek?) na próbę. Lubię te nietypowe kwiatuszki, ale jeszcze żadnych owadów przy niej nie widziałam.

Pozdrawiam serdecznie
Anda 14:59, 09 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

kurcze, odwiedzające mnie ptaszorki nie uwijają się nigdzie przy mszycach, za to jeden taki egzemplarz wyłapuje mi ziemi dzdzownice, których tak pożądam na mojej słabej glebie.. mógłby za to złe robactwo się zabrać!

Zacznij ptaki dokarmiać to mu sie odechce szukania w ziemi

Na tych pięknych grabach mogłabyś powiesić jakąś budkę dla sikorek. Może to je zwabi, razem z mszycami U mnie na liściach czereśni wydzióbane dziurki przez ptaki, które dziobały mszyce.
Anda 15:00, 09 maj 2018

Makao_J napisał(a)
Soczysta zieleń u Ciebie. Moja nie jest taka ładna.

Podlewałam trawnik, to pewnie dlatego
Anda 15:01, 09 maj 2018

Kawa napisał(a)
ślicznie
rabatki dopieszczone
macham deszczowo

U mnie jutro ma podobno padać, zobaczymy. Susza jak w środku lata. Hortensja stanęła w rozwoju
Anda 15:01, 09 maj 2018

Basilikum napisał(a)

nie przetrwal, zebralam nasionka, powinnam je wysiach cholerka, zapomnialam. No i przez ta susze mi sie wcale nie chce siac, bo to ciagnie za soba podlewania

Ja podlewam, ale mój ogródek mały, to mi się jeszcze chce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies