Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:46, 07 maj 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Asia, narcyzy absolutnie piękne, mam zapisane na jesień. Kojarzą mi się z sielskim ogródkiem mojej Babci, a jednocześnie mimo tego skojarzenia, nic nie tracą na elegancji O paprociach też intensywnie myślę i jakoś mi schodzi Ściskam ciepło!
P.S. Moja frontowa rabata w bólach się rodzi Ciekawa jestem, czy zdążę tej wiosny

Będą jeszcze inne wiosny...
A rabata nie ucieknie

Odnośnie suchych, cienistych rabat, właśnie wyhaczyłam posta, gdzie są polecane rośliny na takie stanowiska.
Nie powiem, trochę humor mi się poprawił, bo ze wspomnianych mam brunnerę, parzydło, bergenię, zawilce (choć nie na tym stanowisku). Nie mam i nie znam rodgersji, języcznika i kirengesztomy. Z liriope mam kiepskie doświadczenie: rośnie drugi rok, a ciągle mniejsze niż sadzonki w porządnym sklepie. Chyba się z nim pożegnam.
makadamia 14:48, 07 maj 2018

Monia81 napisał(a)

Też o niej myślę intensywnie od zeszłego roku, naweyt mam ja na liście, ale jej jeszcze u siebie w ogrodniczym nie spotkałam, może jak będę zamawiać coś internetowo i będzie to od razu se ją kupię..

Ja ją właśnie internetowo kupiłam, ale podobno w zielonych progach też jest, więc się tam wybieram

jolanka napisał(a)
400 caluskow

Ej, obśliniłaś mnie!

(młodszy syn uwielbia się całuskować)
Anda 14:57, 07 maj 2018

Co do kruszyny, to u nas w szkolce polecamy ja na stanowiska sloneczne. Tam dobrze sobie daje rade i jest niewymagajaca A mowilas przy kupnie, ze chcesz ja posadzic w cieniu i w poblizu swierkow?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 15:07, 07 maj 2018

Nie miałam komu mówić, bo - jak wszystko u mnie - kupowałam internetowo.

Ale nic nie szkodzi - znajdę jej inne miejsce.

Ona tam miała mi kompostownik zasłaniać, ale wygląda na to, że klon palmowy urośnie mi szybciej, niż się spodziewałam
Anda 15:20, 07 maj 2018

Nie ma tego zlego, coby na dobre nie wyszlo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 15:20, 07 maj 2018

makadamia napisał(a)

Czyli mój skrupulatny plan jest do wyrzucenia

Wymień wietlice na zielone wyższe narecznice. Jak dla mnie brunnery fajniej się prezentują z zielenią niż z innym metalicznym. Ale to jak dla mnie oczywiście.
Kasia_CS 15:39, 07 maj 2018

Tiarelkę i ja kiedyś chciałam kupić - bo miałam taki chytry plan poznac dobrze ofertę ZP i każdą jedną roślinę sobie wygooglałam i też moją uwagę zwróciła Może jeszcze kiedyś między moje hosty zawita jak z nimi zrobię jako taki porządek
AgataP 17:20, 07 maj 2018

makadamia napisał(a)

No trudno
Ale nie robiłam szerszych kadrów, tylko konkretne

tutaj tiarelka pink skyrocket w rozkwicie; uważam, że to jakieś dziwne przeoczenie, że ona nie należy do ogrodowiskowych must have-ów: pięknie kwitnie, atrakcyjna z liści, wytrzymała, ale nie rozłazi się, długo trzyma liście (przez całą zimę).. no po prostu ideał, a nie wiadomo dlaczego - rzadko spotykana

wcale nie tak rzadko - u mnie jest, dzielę ją bo jest śliczna i bezproblemowa
i zaraz ją wstawię u siebie na wątku dla potwierdzenia słów moich
Gardener27 20:22, 07 maj 2018

Ja też bardzo lubię tiarelle, niestety nie wszystkie odmiany dobrze zimują w naszym klimacie. Z trzech została mi się tylko jedna 'Spring Symphony' Nie do zdarcia, rośnie nawet na patelni.
makadamia 07:25, 08 maj 2018

Zana napisał(a)

Wymień wietlice na zielone wyższe narecznice. Jak dla mnie brunnery fajniej się prezentują z zielenią niż z innym metalicznym. Ale to jak dla mnie oczywiście.

Narecznice testuję 2 metry dalej - nie jestem pewna, czy im nie będzie za sucho.
Masz rację, że kolorowe wietlice lepiej będzie przenieść gdzie indziej. W tym miejscu mam już paskowane variegatusy, paskowane Ice Dance, dwykolorowe brunnery i mocno powycinane tiarelki - trochę za dużo tego dobrego

Anda napisał(a)
Nie ma tego zlego, coby na dobre nie wyszlo

Ano