Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:59, 17 paź 2017

Do góry
Ania, podlałam raz po wsadzeniu korzonkiem, później chyba z konewką raz latałam i od tamtej pory nie, bo padało. Jeszcze raz planuję korzonkiem podlać, ale coś mnie martwią bo chyba zółkną. Niemożliwe żeby usychały bo przecież korzenie były ok. Nie wiem czy z tym obornikiem nie przedobrzyłam, ale on jak próchno już był, parę lat zwierząt w oborze już nie ma, raczej nie powinien zaszkodzić

kompostownik mam z palet, super szło tylko pod koniec już miałam obawy, bo jak przerzucałam kiedyś pierwszy raz to natknęłam sie na gniazdo malutkich różowych myszek Zostało mi do przewalenia z 15 cm to może już tam nie będzie niespodzianki
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:54, 17 paź 2017

Do góry
Iwonka z innej beczki - jak często podlewasz teraz nowo wsadzone cisy????

Ostatnio tez przerzucałam kompostownik - umordowałam się przy tym plastikowym pudle jak ....ale coś już tam się nadaje do wybrania

iwka napisał(a)
i tak, w sobotę miała być pogoda, z rana piękne a od południa deszcz robota zaczęta więc trzeba było skończyć, wszystkie bluzy i kurtki powyciągałam, oczywiście każda nadawała się do prania, umorusana byłam od gumiaków po czapkę

Ja też
Klubik umorusanych po czapkę
Migawki z ogródka 18:27, 16 paź 2017

Do góry
no dobrze..beda z niej ludzie
a ta druga, hessei ?

piekny kompostownik, u mnie nie ma miejscca na taki wielki
Migawki z ogródka 17:13, 16 paź 2017

Do góry
Kompostownik super, rozmiar i wykonanie robi wrażenie. Fajnie ci róże jeszcze kwitną.
...uDany ogród 11:48, 16 paź 2017

Do góry
dana1s napisał(a)
No to teraz dzisiejsze efekty prac.
Rano M obudował kompostownik. Jestem bardzo zadowolona, wreszcie nie straszy jego zawartość

Dana, możesz pokazać od przodu? Chodzi mi o ścianki działowe, jak są umocowane?
Te metalowe szpikulce jaki mają przekrój 75x75 mm?

Jestem właśnie na etapie zamawiania desek z modrzewia (dłużej wytrzyma, mam nadzieję, choć marzy mi się dąb).

Świetnie kompostownik nawiązuje do ogrodzenia i sprytnie odwrócony plecami.

W kapliczce jest Frasobliwy czy MB?

To już teraz wiem, dlaczego Katowice kipią zielenią i mi się podobają.

Migawki z ogródka 09:28, 16 paź 2017

Do góry
Kompostownik mega super
Ja też mam stary z palet i widzę że kończy żywot. Nie wiem jednak czy coś wskóram w przyszłym roku... może jak zgromadzę materiały to może, może....
Pasowałby mi jeszcze taki z siatki, na liście ehhh jak zobaczyłam te kompostowniki u Ewci, Pszczółki i teraz Twój to mam o czym myśleć na zimę...eM znowu będzie marudził, że nic z listy nie ubywa
Migawki z ogródka 09:11, 16 paź 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Fajne plany Pokaz kompostownik.
Moj M robi mi kompostownik juz od 2 lat

Załapałam sie na piękną pogodę. Wczoraj mieliśmy 23 stopnie. Dziś ogarniam ogródek na zimę Myślałam, ze posadzę tez cebulki, ale niestety nie dojechały na czas.

Mój od 3-dlatego uśmiechnęłam się do sąsiada i załatwiłam sobie mega-skrzynię po warzywach
Migawki z ogródka 07:26, 16 paź 2017

Do góry
Kompostownik super wyglada. Bedzie duzo zlota
Migawki z ogródka 10:51, 15 paź 2017

Do góry
Fajne plany Pokaz kompostownik.
Moj M robi mi kompostownik juz od 2 lat

Załapałam sie na piękną pogodę. Wczoraj mieliśmy 23 stopnie. Dziś ogarniam ogródek na zimę Myślałam, ze posadzę tez cebulki, ale niestety nie dojechały na czas.
Migawki z ogródka 20:09, 14 paź 2017

Do góry
Depresyjna pogoda dzisiaj, miał być piękny weekend, a ja co rusz przed deszczem się chowałam.

M zrobił mi nowy kompostownik, to przerzuciłam to, co ze starego zostało do przerobienia. Reszta idzie na rabaty.

Udało mi się wykarczować trochę jaśminowca drugiego, bo sąsiad dziś nie mógł przyjść pomóc, ale to katorżnicza praca, m mi go przytnie piłą tak nisko jak się da, resztę potraktuję pędzelkiem roundupem niestety, żeby mi nie odbijał. 4 pędy ukorzenione zadołowałam, bo nie chcę się całkowicie jaśminowca pozbywać. Jednak to kawałek mojego dzieciństwa.

Przyszła paczka z drzewkami. Rozpakowałam i uczucia mam mieszane nieco. Wszystko zdrowe, ok, tylko malutkie raczej. Ale co tam, wsadzę i urośnie.

Owocówki w porządku. Już posadzone dwie jabłonki: Oliwka (papierówka) i Reneta Landsberska.

Przesadzona też róża Cardinal Richelieu. I mam miejscówkę dla rozpoznanych nn. Podsadzę nimi pnące. Tak pomiędzy wsadzę.

Skoro mam już kompostownik, to jutro pewnie uprzatnę trochę warzywnik.
...uDany ogród 07:36, 14 paź 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
rewelacja.. całość, a już obudowa kompostownika genialnie wtopiła się z ogrodzeniem

takie widoki mogę codziennie oglądać

Gosiu dziękuję bardzo!
Wreszcie mogę pokazać moją strefę wstydu. Nie szpeci i wcale nie rzuca się w oczy, do tej pory od razu człowiek patrzył tylko na kompostownik . Tam mam też poukładane wiadra, doniczki, worki i inne przydasie . Teraz są zasłonięte
Cieszę się, że lubisz do mnie zaglądać !
...uDany ogród 07:19, 14 paź 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
to samo pomyslalam
i nie czuje sie meczona
jak zwykle pomysly i realizacja najwyzszej klasy kompostownik super wyszedl
no i lezanki na podescie marzenie az bym sie rozlozyla na jednej

Izuś takie paliki kosztowałyby majątek, nadaje się tylko dąb, bo inne nie mają sensu .
Bardzo się cieszę,że tak pozytywnie odbierasz naszą pracę i jej efekty.
Miło mi bardzo.
Mam nadzieję ,że w przyszłym sezonie chociaż kilka razy skorzystam z tych leżaczków, no chyba że mnie urząd zaskoczy i będziemy stawiać domek
...uDany ogród 07:10, 14 paź 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Podest, ścieżki, mostek, kompostownik - wszystko takie spójne i eleganckie, bardzo mi się u Ciebie podoba. Ze zdjęć bije taka nostalgia, aż chce się tu przebywać i kontemplować. Pozdrawiam ciepło

Agnieszko bardzo dziękuję za miłe słowa
Staram się bardzo żeby ogród nie był przeładowany i elegancki, ale jak widać ponosi mnie w ilości cegły. Mam nadzieję,że jak spatynuje idealnie wtopi się w otoczenie
Zapraszam serdecznie zawsze kiedy najdzie Cię ochota , pozdrawiam!
...uDany ogród 20:09, 13 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
A całego stawu niech M nie opalikowuje, please ;(
to samo pomyslalam
i nie czuje sie meczona
jak zwykle pomysly i realizacja najwyzszej klasy kompostownik super wyszedl
no i lezanki na podescie marzenie az bym sie rozlozyla na jednej
Pszczelarnia 19:21, 13 paź 2017

Do góry
Jakoś mi umknęło, że masz tyle brzózek w ogrodzie.
Stwierdzam, że świetnie mieć wokół siebie gromadkę wspierającą. Już sobie wyobrażam Wasze rodzinne ogrodowe dysputy. Lubiłam swoje rozmowy z tatą na temat uprawy warzyw i cięcia drzewek. Po jego odejściu nie znalazł się nikt, kto mógłby go zastąpić. Brakuje mi tych rozmów i rozważań.
Kompostownik zacnie się zapowiada.
A rewolucje chyba są wpisane w pasje ogrodowe.
...uDany ogród 18:53, 13 paź 2017

Do góry
Podest, ścieżki, mostek, kompostownik - wszystko takie spójne i eleganckie, bardzo mi się u Ciebie podoba. Ze zdjęć bije taka nostalgia, aż chce się tu przebywać i kontemplować. Pozdrawiam ciepło
...uDany ogród 18:12, 13 paź 2017

Do góry
No to teraz dzisiejsze efekty prac.
Rano M obudował kompostownik. Jestem bardzo zadowolona, wreszcie nie straszy jego zawartość

Później przybyło ścieżek nad stawem

i w lesie

Sezon 2017 u Hanusi 17:42, 13 paź 2017

Do góry
Dziękuję za nadesłane słoneczko, nareszcie mogłam wybrać się między rabatki.
2 poczyściłam, 2 zagrabiłam, połowę placu przewidzianego na skopanie - skopałam.
Do wywózki na śmietnik wózeczek przygotowany, ale już dziś nie dałam rady. Kompostownik zapełnia się, a jeszcze dalie wykopywać będę. Dziś wykopałam 3 karpy, a jeszcze ze 20 zostało.

Powoli ogród pustoszeje.
Pszczelarnia 14:23, 13 paź 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Czytam i sie uśmiecham. My od lat przerabiamy ogród tak by poprawic co źle zostało posadzone i ograniczyc ilosc pracy , co rok jesienia mówimy ze teraz juz chyba dobrze a juz zimą widzimy że od wiosny znów sie zacznie przesadzanie. Rh zrobiły nam psikusa i urosły wielkie tak ze juz nie ma na nie sposobu więc jedynie ich nie ruszamy ale to jest niekończaca sie praca i chyba tylko brak sił na starosc jest w stanie ja przerwac. Nie narzekam bo przeciez to lubimy , ciągłe zmiany daja tez radosc ze ogród jest inny , zmienia sie bo monotonia w tym zakresie jest jednak męczaca co wiem własnie po rh, jak ja bym chętnie je jeszcze poprzesadzała , pozmieniałaNie ma sie co oszukiwac ta praca sie nie kończy ale chyba to jest własnie fajne.Owocnych planów i zmian w Twoi pięknym ogrodzie w którym nic zmieniac nie musisz a mimo to na pewno nadal zmieniac bedziesz.

Czytam i się uśmiecham, Bożenko. Świetne podsumowanie naszych poczynań ogrodowych -neverending story. Myślałam, że u mnie już tylko drobny lifting, a tu zanosi się na rewolucję. Tydzień temu były u mnie Mira, Gabrysia i Ewa (Sierika). Myślałam, że coś pomogą w planowanych zmianach, ale zapewniłam im inne atrakcje i zabrakło czasu na ogród.
Ewo, piękna jesień u Ciebie, a kompostownik do skopiowania
O ogrodzie myślę w koło... 13:27, 13 paź 2017

Do góry
Ewelinko, zacznij od robienia kompostu - to olbrzymia oszczędność finansowa
Dla przykładu:
kompostownik z palet. Jedna komora to około 1m sześcienny. A to co najmniej 20 worków kupnego podłoża torfowego. Średnia, minimalna cena to 8zł. Na wejściu wychodzi 160zł oszczędności. Nawet nie porównuję jakości (z qpą kucyka jako dodatek, bo z kompostu otrzymasz bogatą próchnicę, a kupne podłoże to torf bez większej wartości.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies