Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

...uDany ogród 19:43, 14 wrz 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Danulku jaka to trawa z tymi białymi miotełkami?

Basiu to miskant cukrowy, trochę go ograniczam, bo ma zapędy do dominacji ale jest uroczy i uspokajająco szumi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:31, 14 wrz 2018

Do góry
admete napisał(a)
[img

Fajny gąszcz. Czy tu na tym zdjęciu jest może miskant klei fontain? Podobny kupiłam. Bardzo ładny.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:43, 14 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Bardzo duża ilość pracowników w szkółkach to przypadkowi ludzie zarabiający grosze i będący na śmieciowych umowach To są tylko pracownicy sezonowi znajacy tylko nazwy podstawowych gatunków.
Nie ma innego wyjscia jak opracować strategię zakupów, czyli nie pytać się np. Czy to miskant Morning Light?, tylko "co to za miskant?" Zazwyczaj sprzedawca chcąc sprzedać towar mówi nam to co chcemy kupić, czyli jesli pytamy o ML to taką odpowiedź dostaniemy...

Ta metoda jest najlepsza
Teściowa tak kwiaty kupiła, zapytała czy te są na pewno na słońce, sprzedawca odpowiada,że oczywiście tak- i co? I słońce je spaliło bo to były cieniolubne
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:29, 14 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Bardzo duża ilość pracowników w szkółkach to przypadkowi ludzie zarabiający grosze i będący na śmieciowych umowach To są tylko pracownicy sezonowi znajacy tylko nazwy podstawowych gatunków.
Nie ma innego wyjscia jak opracować strategię zakupów, czyli nie pytać się np. Czy to miskant Morning Light?, tylko "co to za miskant?" Zazwyczaj sprzedawca chcąc sprzedać towar mówi nam to co chcemy kupić, czyli jesli pytamy o ML to taką odpowiedź dostaniemy...

Zgadzam się z tymi pracownikami...ja z regułu nie pytam czy coś jest,tylko patrzę na etykiety,ale wiadomo i to nie daje gwarancji...nie opisanych roślin których nie znam nie kupuję...

Masz rację,ze jesli zadamy takie pytanie, to odpowiedź dostaniemy....wiadomo w kazdej branży są sprzedawcy uczciwi i nieuczciwi lub niedouczeni i to się nie zmieni...
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:03, 14 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Toszko moje miały etykiety. Więc nikt nie miał wątpliwości
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:57, 14 wrz 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Nie lubię jak ktoś wciska ludziom kit...albo się nie znają w szkółkach,albo sprzedają świadomie...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:19, 14 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Asiu.
A czym Ty się przejmujesz. Ja osobiście uważam, że miskant Kleine Fontaine jest ładniejszy od Gracillimusa. Przynajmniej ma to na co czekamy cały sezon.
A Gracillimus? Albo zakwitnie albo nie.
Twoje trawki w przyszłości będą takie:

Czyli mój wygląda na Kleine Fontaine,dzięki za rozpoznanie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:21, 14 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Asiu.
A czym Ty się przejmujesz. Ja osobiście uważam, że miskant Kleine Fontaine jest ładniejszy od Gracillimusa. Przynajmniej ma to na co czekamy cały sezon.

Jak widzisz Waldku, ja się właśnie nie przejmuję.
Ale bardzo mi miło, że tu taki klub dyskusyjny w temacie mamy.

A z innych dobrych wieści , od wczoraj po południu pada.
Tralalalala!!!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 03:46, 14 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ja tam i tak będę mówiła, że to są moje gracki
A niech one mają nawet i kwiatki! Ważne, że srebrzysty koloryt liścia, zwiewny pokrój i podobają mnie się

Asiu.

Wśród brzóz i dębów 21:17, 13 wrz 2018

Do góry
Ładnie już zazielenia się altanka. A ten miskant to może memory? Fajne białe wiechy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:27, 13 wrz 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Mam pytanko,czy masz u siebie kupowany miskant ML przez internet ?
Bo wiosną ptrzebuję kupić z pewnego źródła

Kupiła w lipcu w A. takie sadzonki (to te po lewej stronie), nie powalały wielkością ale ta cena...

Teraz są już sporo większe
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:27, 13 wrz 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Kupiła w lipcu w A. takie sadzonki (to te po lewej stronie), nie powalały wielkością ale ta cena...

Teraz są już sporo większe
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:27, 13 wrz 2018

Do góry
Podmiejski ogródek 13:22, 12 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Oj, jak oczyma wyobraźni zobaczyłam korzenie tych kilkudziesięcioletnich miskantów...to już Im szczerze współczuję

I dlatego ja sie boje miskantow, chce miec tylko jednego z wiekszych, morning light w uk w niektorych miejscach sa popularne trawy pampasowe, to rosnie znacznie wieksze niz miskant, karczowania tegoz nikomu nie zazdroszcze Albo tych 'traw' z NZ bodajze, phormium, widzialam kiedys jak pozbywala sie jej koparka o bbambusach posadzonych w ziemi nawet nie wspominam.
Ale z drugiej strony, wszystko kiedys duze roznie, drzewa takze, czasami choruja, albo rozwalaja fundamenty domow i trzeba je wyciac, wiec mozna czasem zaszalec i posadzic cos b egzotycznego i modnego.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:16, 12 wrz 2018

Do góry
Witam, a może to Miskant chiński (Miscanthus sinensis) 'Graziella'.
W samym słońcu 07:39, 12 wrz 2018

Do góry
Masz wąskie rabaty i starannie musisz wybierać rosliny. Znam ten problem, bo mam wąski ogród i już kilka wpadek miałam - w opisach roslina miała byc nieduża, kompaktowa, wolnorosnaca...a rzeczywistość plus jakość gleby szybko zweryfikowały teorię do praktyki.

Z nieduzych, a spektakularnych (i zdrowych) miskantów to na pewno zwiewny, delikatny Morning Light. Potem na pewno Rotfeder lub Silberfeder - niewysoki (ok.1,70-1,90m z kłosami), ładnie przybierająca kępa, piękne pionowe kłosy, liscie na jesieni cudownie się przebarwiają. Nie wymaga dodatkowego podlewania. I duzy miskant, niezawodny to Malepartus.
W samym słońcu 06:39, 12 wrz 2018

Do góry
Zebrinusy są ładne na zdjęciach. Miałam i skasowałam, bo jak dla mnie mają 3 niewybaczalne wady:
-łapią rdzę, co na szerokich liściach bije po oczach
-już przy pierwszych przymrozkach robią się suche, kiedy innym miskantom to nie przeszkadza
-okropnie śmiecą zimą i latają po całym ogrodzie. Żadne wiązania nie pomagają.
Dodam tylko, że to wielki miskant.
Szmaragdowy Zakątek 14:06, 11 wrz 2018

Do góry
ja tylko na momencik

https://albamar.pl/trawy-ozdobne/264-miskant-chinski-adagio-miscanthus-sinensis-0000000000264.html

Mam je od tamtego toku - podobny do Morninga, ale dużo niższy i kwitnie. Buziol
Zakręcony ogród 10:52, 11 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

No przecież tylko żartowałam. Cały urok ogrodniczkowania to to, że cały czas gonimy króliczka. Tetris przesadzankowy to nasza specjalność przecież. No w końcu znajdzie się jednak docelowe miejsce.

Odnośnie rabaty pod drzewami - skoro one tak strasznie chleją tę wodę, to chyba będziesz musiała pomyśleć nad zmianami. Obawiam się, że możesz nie doczekać bujności hortensji, jeżówki zmarnieją, miskant też może ledwo wegetować. Może trzeba pójść w rośliny, którym zbyt wiele do szczęścia nie potrzeba, trawy sucholubne. Ponoć sesleria im ma gorzej tym lepiej rośnie.

wiem ,wiem że żartowałaś ja też

podsadzę jeżówki seslerią, której za dużo na nigrowej i zobaczymy w przyszłym sezonie. Poprosiłam eMusia o zrobienie jakiegoś innowacyjnego patentu na podlewanie wgłębne wprost do korzeni. Zobaczymy czy to coś da. A jak nie da to tetris
Zakręcony ogród 10:45, 11 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

od razu lepiej co No wiem, wiem ale nie ma tego złego. Mam przynajmniej dodatkowe roślinki do wykorzystania Minus taki ,że przy tak częstym przesadzaniu nigdy nie doczekam się dorodnych roślin.

No przecież tylko żartowałam. Cały urok ogrodniczkowania to to, że cały czas gonimy króliczka. Tetris przesadzankowy to nasza specjalność przecież. No w końcu znajdzie się jednak docelowe miejsce.

Odnośnie rabaty pod drzewami - skoro one tak strasznie chleją tę wodę, to chyba będziesz musiała pomyśleć nad zmianami. Obawiam się, że możesz nie doczekać bujności hortensji, jeżówki zmarnieją, miskant też może ledwo wegetować. Może trzeba pójść w rośliny, którym zbyt wiele do szczęścia nie potrzeba, trawy sucholubne. Ponoć sesleria im ma gorzej tym lepiej rośnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies