Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Szmaragdowy Zakątek 09:43, 11 wrz 2018

Do góry
Kasya – wysokość liści raczej! Teraz myślę, że rozplenica też mogłaby być. Jakiś miskant "yaku..." mam i właśnie o nim myślałam, żeby może podzielić. U mnie w miarę niski rośnie więc byłoby ok ...ale jeszcze szukam...

jolanka – Dziękuję Jolu. Ha ha, a to dobre…zdjęcie pod lustrem zrobione jest w damskiej toalecie…akurat czekałam aż „kibelek” się zwolni. Mi też to zdjęcie się podoba…widać takie spontaniczne fotki są najlepsze, bez względu na okoliczności i otoczenie…hi hi.

AgataP – Agatko, bardzo się cieszę , że tak piszesz. Zawsze to lepiej wyglądać jak milion dolarów niż siedem nieszczęść...ha ha

Margarete – Dzięki Małgoś. Fryzurka też mi się spodobała...pierwszy raz tak byłam uczesana i chyba strzał w „10”.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 05:35, 11 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Piękny ten Twój miskant!
Może moje choć w połowie się dadzą tak utuczyć

Asiu. Jestem najdalszy od tego żeby porównywać czyje miskanty są ładniejsze. Chciałem podkreślić w Twoim wątku jak nas oszukują producenci, handlarze na allegro i szkółkarze. Oczywiście nie wszyscy ale w pogoni za szmalem wciskają nam towar którego nie chcemy lub którego nie zamawialiśmy. W dodatku różniący się również ceną. Już zauważyłem, że nie tylko oszukują nas na gracillimusach bo w miskantach Silberfeder widziałem etykiety Miscanthus Sinensis ,,Memory".
Twój to najprawdopodobniej Miscanthus Sinensis ,,Klaine Fontaine". Jeżeli tak, to utuczysz go tak samo jak gracillimusa.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:49, 10 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

A dlaczego jak śliwka w kompot? Przecież nic nie narozrabiałem. Fakt, że byłem u Ciebie o 3-ciej w nocy ale po cichutku.
Toszka ma rację. To są celowe działania tych którzy próbują wcisnąć nam trawy wąskolistne z etykietą: Miscanthus sinensis gracillimus. Gracillimusy w normalnych warunkach pogodowych kwitną na przełomie października i listopada. Ja nie liczę na to, że kiedyś mi zakwitną. Wystarczy mi to, że mają piękną soczystą zieleń i fontannowy, zwarty pokrój.
Fotka z wczoraj. Mój ma 3 lata i bezsprzecznie jest to już dwumetrowy gracillimus.

Piękny ten Twój miskant!
Może moje choć w połowie się dadzą tak utuczyć
Ogród z wilkiem zamkn. 21:27, 10 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Dziękuję Ewa moja gleba to glina jedynie przy równaniu terenu wielkie auto dobrej ziemi było dosypane i mieszane z macierzystą gliną no i na rabatach też wzbogacana ,ale nie tak profesjonalnie jak u Ciebie jedynie kora przekompostowana ,kompostu trochę .....teraz szukam obornika ,żeby na wiosnę przemieszać z podłożem
Taki ze mnie niepokorny ogrodnik
Miskant memory urzekł mnie bardzo i zamierzam do wiśniowej ze 3-4 szt dosadzić .....dziś chodziłam i szukałam mu miejsca ..... ale chyba dopiero w sobotę będę mieć czas na ogród

Kupiłaś zawilce ? Obłędne są ,kupuj
A bukszpany ......brak słów - jedynie pocieszam się faktem ,że za swoje niewiele zapłaciłam

Buziaki

Wzbogacałaś rabaty to teraz są efekty ja nie wszystkie szykowalam na bogato, są takie które były beznadziejnie przygotowane i muszę ulepszać je na bieżąco.
Miskanty Memory mam chyba z 4 lub 5 ,i teraz nie zachwycają, choć do lipca byłam nimi rozczarowana.
Zawilców nie kupiłam, bo nie było, zamówienia w necie kilka odmian, wyższe i niższe.
Buksy też mam.same tanizny, więc płakać szczególnie nie będę oprócz mojego staruszka giganta.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:11, 10 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Madziu, nie wiem ile już razy oglądałam zdjęcia Twojego ogrodu, jest przepiękny, wszystko rośnie dosłownie w oczach. Musisz mieć dobrą glebę. Miskant Memory jest obłędny, zwisające szerokie liście i dużo wyżej białe powiewajace luźne kwiatostany.
Przez Ciebie lecę jutro po zawilce!
Plagi bukszpanowej współczuję ale i u mnie podobnie. Niestety. Rozczarowują...
Buziaki

Dziękuję Ewa moja gleba to glina jedynie przy równaniu terenu wielkie auto dobrej ziemi było dosypane i mieszane z macierzystą gliną no i na rabatach też wzbogacana ,ale nie tak profesjonalnie jak u Ciebie jedynie kora przekompostowana ,kompostu trochę .....teraz szukam obornika ,żeby na wiosnę przemieszać z podłożem
Taki ze mnie niepokorny ogrodnik
Miskant memory urzekł mnie bardzo i zamierzam do wiśniowej ze 3-4 szt dosadzić .....dziś chodziłam i szukałam mu miejsca ..... ale chyba dopiero w sobotę będę mieć czas na ogród

Kupiłaś zawilce ? Obłędne są ,kupuj
A bukszpany ......brak słów - jedynie pocieszam się faktem ,że za swoje niewiele zapłaciłam

Buziaki
Szmaragdowy Zakątek 16:20, 10 wrz 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
O G Ł O S Z E N I E
Dziewczyny, poszukuję średniej (tak do 50-60 cm) wysokości trawy.
Najchętniej widziany byłby miskant, ale otwarta jestem na wszystkie propozycje. Możecie polecić jakąś fajną odmianę? Za tydzień będę w Skierniewicach to może udałoby mi się zakupić taką właśnie trawkę.
Madziu ja Ci mogę dac rozplenice red head i rozplenice hameln. U mnie rosną jak szalone i na wiosnę mogę Ci bardzo dużą sadzonke wykopać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:12, 10 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tylko w tym sęk, że to nie są gracillimusy.

Waldku dzień dobry! Witam Cię w moim wątku, bo wpadłeś, jak śliwka w kompot

Miskant rzeczywiście zaskoczył.
Nie wiem, czy to nie gracek.
Wygląda zupełnie jak gracek i kwitnienie do tego opisu nawet pasuje.

https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus

Kwiatostany są takie.

W dole ogrodu mam jeszcze cztery ML. No i te też zakwitły. Muszę spytać Makadamii, czy u niej też kwitły...
Szmaragdowy Zakątek 01:54, 10 wrz 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
O G Ł O S Z E N I E
Najchętniej widziany byłby miskant, ale otwarta jestem na wszystkie propozycje. Możecie polecić jakąś fajną odmianę? Za tydzień będę w Skierniewicach to może udałoby mi się zakupić taką właśnie trawkę.

Ale to wysokość samych liści ? Czy całość ?
Są małe miskanty jesli ci taki pokroj najbardziej pasuje np yakushima

Sesja super slicznie wyglądasz !
Szmaragdowy Zakątek 01:43, 10 wrz 2018

Do góry
O G Ł O S Z E N I E
Ogród z wilkiem zamkn. 21:53, 09 wrz 2018

Do góry
Madziu, nie wiem ile już razy oglądałam zdjęcia Twojego ogrodu, jest przepiękny, wszystko rośnie dosłownie w oczach. Musisz mieć dobrą glebę. Miskant Memory jest obłędny, zwisające szerokie liście i dużo wyżej białe powiewajace luźne kwiatostany.
Przez Ciebie lecę jutro po zawilce!
Plagi bukszpanowej współczuję ale i u mnie podobnie. Niestety. Rozczarowują...
Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 19:42, 09 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Co to za cudny miskant?
Często odwiedzam Twój przepiękny ogród. Wszystko gustownie dopasowane i obsadzone. Co ty robisz, że wszystko tak Ci szybko rośnie?
Kącik wypoczynkowy uroczy
Pozdrawiam

Dziękuję

Ja Twój ogród też często odwiedzam ,bo lubię ale nie zawsze ślad zostawiam

Miskant to Memory , jeśli dobrze nazwę zapamiętałam ..........
A nie wiem czemu mi tak szybko wszystko porosło jakieś czary czy cuś hihi ......sama jestem w szoku
Pozdrawiam cieplutko też
Ogród z wilkiem zamkn. 19:28, 09 wrz 2018

Do góry

Co to za cudny miskant?
Często odwiedzam Twój przepiękny ogród. Wszystko gustownie dopasowane i obsadzone. Co ty robisz, że wszystko tak Ci szybko rośnie?
Kącik wypoczynkowy uroczy
Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 17:29, 08 wrz 2018

Do góry
A ja przed chwilą rzutem na taśmę wykopałam sobie jeżówki zwykłe z jednego miejsca, gdzie trafiły rok temu na przechowanie, bo nie miałam już miejsca na rabatach i tam zawędruje miskant ML do kompletu z różami Kimono wreszcie chyba jakąś dobrą miejscówkę mu znalazłam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:12, 08 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Kasia super będzie pod płotem z trzcinnikami.
Ale na rabatę miskanty. Trzcinnik jest bardziej jak zborze. Miskant ładniejszy na rabaty
Ja.trzcinniki z frontu wywaliłam i właśnie w szpalerze pod płot dałam

a powiedz mi, czy jakoś dogadzasz im w glebie? Qpa i te sprawy? Czy raczej lubią gorszą ziemię?

Dzięki za głos w każdym razie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:55, 08 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
mój mordorek na trzcinniki

A tu moje potwory kocimiętkowe - zostały już tylko 3 sztuki i z powodzeniem zarastają to samo co w wersji 6 sztuk

Ale tu pohawia się pytanie - czy bedzie fajnie z miskantami Kleine fontane jak ten na fotce po środku? Czy bezpieczniej iść w trzcinniki KF jak na poprzedni płotek?

Kasia super będzie pod płotem z trzcinnikami.
Ale na rabatę miskanty. Trzcinnik jest bardziej jak zborze. Miskant ładniejszy na rabaty
Ja.trzcinniki z frontu wywaliłam i właśnie w szpalerze pod płot dałam

Z ogródka na wsi 11:48, 08 wrz 2018

Do góry

Pierwszy miskant...
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:45, 08 wrz 2018

Do góry
Następna w kolejce zamienić dzielżany na porzeczkowej z wielkim biało zielonym miskantem spod muru

miskant zasłania mi szpaler miskantów pod samym murem
a pod siatką będzie się pięknie odzielał od zieleni lasu

wyjątkowo mi ten dzielżan nie pasuje z rudbekią
w ogóle zastanawiam się czy nie ciachnąć trawnika i nie zrobić całego pasa rudbeki, porzeczka chyba też jest do wyjęcia bo brzydka jak noc

nie mam jeszcze pomysłu na dzielżana hahahahahahaha
Miskant - Miscanthus 01:18, 08 wrz 2018

Do góry
Ale piękny tez Zbyszkowy miskant...
Miskant - Miscanthus 01:10, 08 wrz 2018

Do góry
Tak, trawy na fotce są jednoroczne, szykuję im miejsce w piwnicy, ale bez pewności, że przeżyją... Mam nadzieję, że z tego samego źródła kupię nowe. Ten rok był u nas, w Sopocie, bardzo korzystny dla traw - ciepło, słonecznie i wieczorem zawsze wilgotne powietrze. Chodzi mi o to, jak wielka potrafi być żyrafka, czyli miskant, a szczególnie na szerokość. Już posadziłam, czyli po herbacie, najwyżej w przyszłym roku będę się martwić gdzie wyeksmitować...
Zbieram się, żeby zrobić wizytówkę ogrodu, chociaż to takie maleństwo, ale rok szkolny się zaczął i pewnie trochę potrwa, bo czasu mniej, a pracy w ogrodzie pod jesień też trochę.
Tajemniczy Ogród 21:49, 07 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo ładnie na frontowej urósł miskant i pięknie się zgrała ze sobą cała reszta.
U mnie glina. Cebulki sadzę gdzieś w połowie października i wszystkie kwitną.
Pamiętacie jak pod koniec zimy było ciepło, cebulowe wystartowały z liśćmi, potem w marcu przyszły mrozy i wszyscy obawiali się, czy będą kwiaty. Były!

U czosnków nie było. U mnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies