Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Przerwa na kawę... 22:50, 25 wrz 2018

Do góry
Dziś udało mi się skończyć obsadzanie jednej z 2 rabat na tyłach. Ilość doniczek z roślinkami drastycznie zmalała. W końcu. Został mi środek jednej rabaty i kawałek boku. Środek w który miał iść cis ale... zamarzył mi się tam miskant i 2 hortki albo coś takiego bardziej pionowego. Albo 2 miskanty. No i jestem w kropce. Bo cisa nigdzie indziej nie wsadzę chyba, że w doniczkę. Dużą donicę właściwie. I co tu teraz zrobić? Zdjęć nie zrobiłam bo kończyłam sadzenie po ciemku. Może jutro wrzucę jak ogarnę teren z bałaganu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:48, 25 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu i znowu po obejrzeniu zdjęć nasuwa mi się pytanko Który to miskant tak Ci pięknie miotełkami srebrzy przy tarasie? Dojrzewam do kupna któregoś i znowu zbieram typy
Zawilce są piękne. Zdobią całe lato intensywnie zielonymi, pięknymi liśćmi, a kwiaty mają urocze. Miałam bladoróżowego, a w tym roku nabyłam białego Whrilwind i karminwego Margarete - i ten skradł moje serce
P.S. Ach, jak ja lubię dyniową...Tylko niestety w moim domu tylko ja..więc rzadko się pojawia
Lawendowy zawrót głowy 16:27, 25 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Fidek wymiata
a ja myślalam ze tylko mój mały gnojek lubi sie tarzac po skoszonej trawie
rozplenice piękne i ten miskant??!!! jaki to?

To miskant Huron Sunrise . Mam nadxieje ze myślimy o tym samym bo nie zacytowalas fotki ))
Małymi kroczkami do celu... 21:21, 24 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Paula no widzisz bo ja ogólnie to miła jestem
zimnica okropna
u mnie jakieś przeziębienie panuje
mam nadzieję że po dzisiejszych wiatrach u ciebie szkód brak
a ten twój miskant wygląda jak moja graziella
jutro jakieś foty wstawię kilka jeszcze pstryjnęłam przed tą wichurą
macham

Kamilka jako takich strat nie ma, wywiało mi tylko chryzanteme z doniczki, róże straciły wszystkie kwiaty, cały dzień nie było internetu no i pół nocy nie przespałam, bo mi markiza w okno uderzała, ale ogólnie jest ok no właśnie kojarzę,że razem chyba u F. go zamawiałyśmy, znalazłam etykietę i to on. Na zdjęcia czekam przebierając nóżkami
Rozpoznawanie traw 14:52, 24 wrz 2018

Do góry
Kupiony jako Miskant Gold Bar, znajoma wczoraj stanowczo stwierdzila ze to zebrinus. Zastanawiam sie w takim razie czy oby bedzie mial wysyarczajaco duzo miejsca, to mloda roslina niedawno wsadzona-moglabym jeszcze przesadzic.
Lawendowy zawrót głowy 14:49, 24 wrz 2018

Do góry
Fidek wymiata
a ja myślalam ze tylko mój mały gnojek lubi sie tarzac po skoszonej trawie
rozplenice piękne i ten miskant??!!! jaki to?
Małymi kroczkami do celu... 14:42, 24 wrz 2018

Do góry
Paula no widzisz bo ja ogólnie to miła jestem
zimnica okropna
u mnie jakieś przeziębienie panuje
mam nadzieję że po dzisiejszych wiatrach u ciebie szkód brak
a ten twój miskant wygląda jak moja graziella
jutro jakieś foty wstawię kilka jeszcze pstryjnęłam przed tą wichurą
macham
Przerwa na kawę... 18:08, 23 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trawnik bedxie jak z bajki pogoda sprzyja .

Memory mam i planuje go wymianie za variegatusy u mnie bo mnie wkurzają.
podoba mi się Memory i to bardzo ale ogromny jest. Nie na mój ogród. W ramach testów na moich chłopakach kupiłam miskant Little Miss czy jakoś coś tak z nazwy i rozplenicę niską małą. Jakaś trawiasta się zrobiła ta rabata z tyłu. Obawiam się, że to nie był dobry pomysł ze względu na niewielką ilość słońca jaka tam dociera. Zobaczymy za rok. W sumie zawsze można coś zmienić. Na razie prace na rabatach trwają. Mój front robót przedstawia się tak - no niezły sajgon

Małymi kroczkami do celu... 12:52, 23 wrz 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
Albo miskant kleine fontane, silberpinne, adagio?

Monia adagio zamówiłam wiosną jeszcze malutki, silberpinne na pewno nie miałam, więc albo to Kleine fontane albo graziella, ale chyba ten drugi o ile dobrze kojarzę
Małymi kroczkami do celu... 12:18, 23 wrz 2018
Do góry
Albo miskant kleine fontane, silberpinne, adagio?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:32, 22 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)
OMG, co to się dzieje! Za chwilę obojętnie jaki miskant będzie miał etykietę Gracilimus... Też jestem za zmianą tych pseudogracków

No właśnie, OMG!
Dam im jeszcze rok.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:31, 22 wrz 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

Nie mam gracka chyba juz ale one sa sztywne raczej
Jak miskant się pokłada to chyba raczej tak ma i juz
Ja mam np takie silberfeder, nie lubie tego, musiały dostać łukowate podpory

Pieknie sztywne są malepartusy, memory, silberspine, kleine fontan

Te moje powiązane wyglądają trochę lepiej ale jednak nie o to chodzi by je trzeba było wiązać...
Dzięki Kasiu za nazwy sztywnych odmian. Ten Kleine Fontan pewnie wygra .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:44, 21 wrz 2018

Do góry
OMG, co to się dzieje! Za chwilę obojętnie jaki miskant będzie miał etykietę Gracilimus... Też jestem za zmianą tych pseudogracków
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:31, 21 wrz 2018

Do góry
Ostatsnio przystopowałam ze zdjęciami, ale jakoś mnie nie cieszą nadzwyaczajnie te moje kadry. Ale że kilka kwiatków jest już ładnych, to poszłam pocykać.

Niezbyt znany miskant Jos van der Palen

Cudowna werbena - powiem szczerze, że teraz moja bylinówka między pergolami bez niej byłaby bardzo smutna

Green jewel jeszcze się starają, choć zdążyły nieco wypłowieć

Kilka zawilców

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:45, 21 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

To, że to nie te co.miały byc to pikuś. Najgorsze, że nie mają ładnego, zwartego, fontannowego pokroju tylko tworza taką luźną, rozczochraną kępę i psują mi wygląd rabaty .

Nie mam gracka chyba juz ale one sa sztywne raczej
Jak miskant się pokłada to chyba raczej tak ma i juz
Ja mam np takie silberfeder, nie lubie tego, musiały dostać łukowate podpory

Pieknie sztywne są malepartusy, memory, silberspine, kleine fontan
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:22, 20 wrz 2018

Do góry
Witam, planuje obsadzić rabatę o szerokości 2 m (rośnie tam juz szpaler tuj więc zostaje około 1 m do dyspozycji) w iglaki i trawy. Prosze doradźcie gatunki iglaków które będą dobrze wyglądać na tak wąskiej rabacie.

Myślałam o:
-czymś na kształt stożka ( 4 szt ciemno zielone tak aby dorastało do max 1-1,5 m na wysokość)
- berberys (2 szt bordowe)
-tuje kulki 3 szt
- jałowce ( 3 szt jasno zielone, coś co dorośnie do około metra na szerokośc i wysokość albo nawet i mniej
- miskant gracillimmus (mam)
- rozplenice (mam)

Rabata jest bardzo długa wzdłuz całego ogrodzenia. Z jednej strony iglaki będą sie łazcyć z dereniami Elegantissima a z drugiej strony będą hortensje.

Prosze o podpowiedzi gatunków bo gdy ide do szkółki bez planu to głupieje i kupuje dziwne rzeczy. Jutro wstawie zdjecia jak wyglada reszta nasadzen tak aby wszystko było spójne.

Pytanie dodatkowe: czy Ogrodowisko ma założona grupę na fb ? Bardzo by się przydała.

Ogród pod lasem 16:43, 20 wrz 2018

Do góry
co to za miskant?
Małymi kroczkami do celu... 14:34, 20 wrz 2018

Do góry
Graham Thomas w tym roku zrobił się z niej wielki krzak, również muszę jej jakąś podporę zrobić Kwiaty piękne, ale szybko się sypią, ale i tak co przechodzę upajam się jej zapachem

A tak urosły mi róźe artemis i Chopin są wyższe niż miskant Ml i ogrodzenie, niestety już nie kwitną

No i coś zeźarło artemis liście oprysk nie pomógł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies