Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

W samym słońcu 06:39, 12 wrz 2018

Do góry
Zebrinusy są ładne na zdjęciach. Miałam i skasowałam, bo jak dla mnie mają 3 niewybaczalne wady:
-łapią rdzę, co na szerokich liściach bije po oczach
-już przy pierwszych przymrozkach robią się suche, kiedy innym miskantom to nie przeszkadza
-okropnie śmiecą zimą i latają po całym ogrodzie. Żadne wiązania nie pomagają.
Dodam tylko, że to wielki miskant.
Szmaragdowy Zakątek 14:06, 11 wrz 2018

Do góry
ja tylko na momencik

https://albamar.pl/trawy-ozdobne/264-miskant-chinski-adagio-miscanthus-sinensis-0000000000264.html

Mam je od tamtego toku - podobny do Morninga, ale dużo niższy i kwitnie. Buziol
Zakręcony ogród 10:52, 11 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

No przecież tylko żartowałam. Cały urok ogrodniczkowania to to, że cały czas gonimy króliczka. Tetris przesadzankowy to nasza specjalność przecież. No w końcu znajdzie się jednak docelowe miejsce.

Odnośnie rabaty pod drzewami - skoro one tak strasznie chleją tę wodę, to chyba będziesz musiała pomyśleć nad zmianami. Obawiam się, że możesz nie doczekać bujności hortensji, jeżówki zmarnieją, miskant też może ledwo wegetować. Może trzeba pójść w rośliny, którym zbyt wiele do szczęścia nie potrzeba, trawy sucholubne. Ponoć sesleria im ma gorzej tym lepiej rośnie.

wiem ,wiem że żartowałaś ja też

podsadzę jeżówki seslerią, której za dużo na nigrowej i zobaczymy w przyszłym sezonie. Poprosiłam eMusia o zrobienie jakiegoś innowacyjnego patentu na podlewanie wgłębne wprost do korzeni. Zobaczymy czy to coś da. A jak nie da to tetris
Zakręcony ogród 10:45, 11 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

od razu lepiej co No wiem, wiem ale nie ma tego złego. Mam przynajmniej dodatkowe roślinki do wykorzystania Minus taki ,że przy tak częstym przesadzaniu nigdy nie doczekam się dorodnych roślin.

No przecież tylko żartowałam. Cały urok ogrodniczkowania to to, że cały czas gonimy króliczka. Tetris przesadzankowy to nasza specjalność przecież. No w końcu znajdzie się jednak docelowe miejsce.

Odnośnie rabaty pod drzewami - skoro one tak strasznie chleją tę wodę, to chyba będziesz musiała pomyśleć nad zmianami. Obawiam się, że możesz nie doczekać bujności hortensji, jeżówki zmarnieją, miskant też może ledwo wegetować. Może trzeba pójść w rośliny, którym zbyt wiele do szczęścia nie potrzeba, trawy sucholubne. Ponoć sesleria im ma gorzej tym lepiej rośnie.
Szmaragdowy Zakątek 09:43, 11 wrz 2018

Do góry
Kasya – wysokość liści raczej! Teraz myślę, że rozplenica też mogłaby być. Jakiś miskant "yaku..." mam i właśnie o nim myślałam, żeby może podzielić. U mnie w miarę niski rośnie więc byłoby ok ...ale jeszcze szukam...

jolanka – Dziękuję Jolu. Ha ha, a to dobre…zdjęcie pod lustrem zrobione jest w damskiej toalecie…akurat czekałam aż „kibelek” się zwolni. Mi też to zdjęcie się podoba…widać takie spontaniczne fotki są najlepsze, bez względu na okoliczności i otoczenie…hi hi.

AgataP – Agatko, bardzo się cieszę , że tak piszesz. Zawsze to lepiej wyglądać jak milion dolarów niż siedem nieszczęść...ha ha

Margarete – Dzięki Małgoś. Fryzurka też mi się spodobała...pierwszy raz tak byłam uczesana i chyba strzał w „10”.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 05:35, 11 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Piękny ten Twój miskant!
Może moje choć w połowie się dadzą tak utuczyć

Asiu. Jestem najdalszy od tego żeby porównywać czyje miskanty są ładniejsze. Chciałem podkreślić w Twoim wątku jak nas oszukują producenci, handlarze na allegro i szkółkarze. Oczywiście nie wszyscy ale w pogoni za szmalem wciskają nam towar którego nie chcemy lub którego nie zamawialiśmy. W dodatku różniący się również ceną. Już zauważyłem, że nie tylko oszukują nas na gracillimusach bo w miskantach Silberfeder widziałem etykiety Miscanthus Sinensis ,,Memory".
Twój to najprawdopodobniej Miscanthus Sinensis ,,Klaine Fontaine". Jeżeli tak, to utuczysz go tak samo jak gracillimusa.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:49, 10 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

A dlaczego jak śliwka w kompot? Przecież nic nie narozrabiałem. Fakt, że byłem u Ciebie o 3-ciej w nocy ale po cichutku.
Toszka ma rację. To są celowe działania tych którzy próbują wcisnąć nam trawy wąskolistne z etykietą: Miscanthus sinensis gracillimus. Gracillimusy w normalnych warunkach pogodowych kwitną na przełomie października i listopada. Ja nie liczę na to, że kiedyś mi zakwitną. Wystarczy mi to, że mają piękną soczystą zieleń i fontannowy, zwarty pokrój.
Fotka z wczoraj. Mój ma 3 lata i bezsprzecznie jest to już dwumetrowy gracillimus.

Piękny ten Twój miskant!
Może moje choć w połowie się dadzą tak utuczyć
Ogród z wilkiem zamkn. 21:27, 10 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Dziękuję Ewa moja gleba to glina jedynie przy równaniu terenu wielkie auto dobrej ziemi było dosypane i mieszane z macierzystą gliną no i na rabatach też wzbogacana ,ale nie tak profesjonalnie jak u Ciebie jedynie kora przekompostowana ,kompostu trochę .....teraz szukam obornika ,żeby na wiosnę przemieszać z podłożem
Taki ze mnie niepokorny ogrodnik
Miskant memory urzekł mnie bardzo i zamierzam do wiśniowej ze 3-4 szt dosadzić .....dziś chodziłam i szukałam mu miejsca ..... ale chyba dopiero w sobotę będę mieć czas na ogród

Kupiłaś zawilce ? Obłędne są ,kupuj
A bukszpany ......brak słów - jedynie pocieszam się faktem ,że za swoje niewiele zapłaciłam

Buziaki

Wzbogacałaś rabaty to teraz są efekty ja nie wszystkie szykowalam na bogato, są takie które były beznadziejnie przygotowane i muszę ulepszać je na bieżąco.
Miskanty Memory mam chyba z 4 lub 5 ,i teraz nie zachwycają, choć do lipca byłam nimi rozczarowana.
Zawilców nie kupiłam, bo nie było, zamówienia w necie kilka odmian, wyższe i niższe.
Buksy też mam.same tanizny, więc płakać szczególnie nie będę oprócz mojego staruszka giganta.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:11, 10 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Madziu, nie wiem ile już razy oglądałam zdjęcia Twojego ogrodu, jest przepiękny, wszystko rośnie dosłownie w oczach. Musisz mieć dobrą glebę. Miskant Memory jest obłędny, zwisające szerokie liście i dużo wyżej białe powiewajace luźne kwiatostany.
Przez Ciebie lecę jutro po zawilce!
Plagi bukszpanowej współczuję ale i u mnie podobnie. Niestety. Rozczarowują...
Buziaki

Dziękuję Ewa moja gleba to glina jedynie przy równaniu terenu wielkie auto dobrej ziemi było dosypane i mieszane z macierzystą gliną no i na rabatach też wzbogacana ,ale nie tak profesjonalnie jak u Ciebie jedynie kora przekompostowana ,kompostu trochę .....teraz szukam obornika ,żeby na wiosnę przemieszać z podłożem
Taki ze mnie niepokorny ogrodnik
Miskant memory urzekł mnie bardzo i zamierzam do wiśniowej ze 3-4 szt dosadzić .....dziś chodziłam i szukałam mu miejsca ..... ale chyba dopiero w sobotę będę mieć czas na ogród

Kupiłaś zawilce ? Obłędne są ,kupuj
A bukszpany ......brak słów - jedynie pocieszam się faktem ,że za swoje niewiele zapłaciłam

Buziaki
Szmaragdowy Zakątek 16:20, 10 wrz 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
O G Ł O S Z E N I E
Dziewczyny, poszukuję średniej (tak do 50-60 cm) wysokości trawy.
Najchętniej widziany byłby miskant, ale otwarta jestem na wszystkie propozycje. Możecie polecić jakąś fajną odmianę? Za tydzień będę w Skierniewicach to może udałoby mi się zakupić taką właśnie trawkę.
Madziu ja Ci mogę dac rozplenice red head i rozplenice hameln. U mnie rosną jak szalone i na wiosnę mogę Ci bardzo dużą sadzonke wykopać.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:12, 10 wrz 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tylko w tym sęk, że to nie są gracillimusy.

Waldku dzień dobry! Witam Cię w moim wątku, bo wpadłeś, jak śliwka w kompot

Miskant rzeczywiście zaskoczył.
Nie wiem, czy to nie gracek.
Wygląda zupełnie jak gracek i kwitnienie do tego opisu nawet pasuje.

https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus

Kwiatostany są takie.

W dole ogrodu mam jeszcze cztery ML. No i te też zakwitły. Muszę spytać Makadamii, czy u niej też kwitły...
Szmaragdowy Zakątek 01:54, 10 wrz 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
O G Ł O S Z E N I E
Najchętniej widziany byłby miskant, ale otwarta jestem na wszystkie propozycje. Możecie polecić jakąś fajną odmianę? Za tydzień będę w Skierniewicach to może udałoby mi się zakupić taką właśnie trawkę.

Ale to wysokość samych liści ? Czy całość ?
Są małe miskanty jesli ci taki pokroj najbardziej pasuje np yakushima

Sesja super slicznie wyglądasz !
Szmaragdowy Zakątek 01:43, 10 wrz 2018

Do góry
O G Ł O S Z E N I E
Ogród z wilkiem zamkn. 21:53, 09 wrz 2018

Do góry
Madziu, nie wiem ile już razy oglądałam zdjęcia Twojego ogrodu, jest przepiękny, wszystko rośnie dosłownie w oczach. Musisz mieć dobrą glebę. Miskant Memory jest obłędny, zwisające szerokie liście i dużo wyżej białe powiewajace luźne kwiatostany.
Przez Ciebie lecę jutro po zawilce!
Plagi bukszpanowej współczuję ale i u mnie podobnie. Niestety. Rozczarowują...
Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 19:42, 09 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Co to za cudny miskant?
Często odwiedzam Twój przepiękny ogród. Wszystko gustownie dopasowane i obsadzone. Co ty robisz, że wszystko tak Ci szybko rośnie?
Kącik wypoczynkowy uroczy
Pozdrawiam

Dziękuję

Ja Twój ogród też często odwiedzam ,bo lubię ale nie zawsze ślad zostawiam

Miskant to Memory , jeśli dobrze nazwę zapamiętałam ..........
A nie wiem czemu mi tak szybko wszystko porosło jakieś czary czy cuś hihi ......sama jestem w szoku
Pozdrawiam cieplutko też
Ogród z wilkiem zamkn. 19:28, 09 wrz 2018

Do góry

Co to za cudny miskant?
Często odwiedzam Twój przepiękny ogród. Wszystko gustownie dopasowane i obsadzone. Co ty robisz, że wszystko tak Ci szybko rośnie?
Kącik wypoczynkowy uroczy
Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 17:29, 08 wrz 2018

Do góry
A ja przed chwilą rzutem na taśmę wykopałam sobie jeżówki zwykłe z jednego miejsca, gdzie trafiły rok temu na przechowanie, bo nie miałam już miejsca na rabatach i tam zawędruje miskant ML do kompletu z różami Kimono wreszcie chyba jakąś dobrą miejscówkę mu znalazłam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:12, 08 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Kasia super będzie pod płotem z trzcinnikami.
Ale na rabatę miskanty. Trzcinnik jest bardziej jak zborze. Miskant ładniejszy na rabaty
Ja.trzcinniki z frontu wywaliłam i właśnie w szpalerze pod płot dałam

a powiedz mi, czy jakoś dogadzasz im w glebie? Qpa i te sprawy? Czy raczej lubią gorszą ziemię?

Dzięki za głos w każdym razie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:55, 08 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
mój mordorek na trzcinniki

A tu moje potwory kocimiętkowe - zostały już tylko 3 sztuki i z powodzeniem zarastają to samo co w wersji 6 sztuk

Ale tu pohawia się pytanie - czy bedzie fajnie z miskantami Kleine fontane jak ten na fotce po środku? Czy bezpieczniej iść w trzcinniki KF jak na poprzedni płotek?

Kasia super będzie pod płotem z trzcinnikami.
Ale na rabatę miskanty. Trzcinnik jest bardziej jak zborze. Miskant ładniejszy na rabaty
Ja.trzcinniki z frontu wywaliłam i właśnie w szpalerze pod płot dałam

Z ogródka na wsi 11:48, 08 wrz 2018

Do góry

Pierwszy miskant...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies