Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Czubajkowy Ogród 22:04, 13 wrz 2019

Do góry
Żółwik już tak dobrze tej suszy nie zniósł, ma pozasychane listki i małe kwiatki.

Kalina kusi koralami, choć rzadkimi

A konewki czekają w pogotowiu

Przyjeżdżają kolejne pudełka z roślinami - poszalałam w ubiegłym miesiącu ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:18, 13 wrz 2019

Do góry
Ta rabatka jest robiona bardziej pod męża, brakowało mu u nas krzewów, dlatego kalina itd. i chcialby tutaj akcenty kwiatowe, kolorowe. Ja bardziej lubię nowoczesne ogrody. I tutaj mam zagwozdkę, bo chciałabym żeby pasowała do reszty tworzącego się jeszcze ogrodu. Mam problem co posadzić koło buków, na razie są wąskie i małe, ale zakładam, że osiągną kiedyś swoje rozmiary.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:06, 12 wrz 2019

Do góry
Witam,

jestem na forum nowa, ogród tworzymy z mężem od 8 lat. W tym roku wygospodarowaliśmy kawałek na kolejną rabatkę, w miejscu gdzie rok temu posadziliśmy 3 buki, które docelowo mają nas zasłonić od ulicy. Miały sobie tak rosnąć w trawie, ale przyszedł pomysł na kolejną rabatkę. Tylko teraz mamy problem bo nie wiem co tam jeszcze dosadzić, żeby to ładnie wyglądało. Generalnie na wszystkich naszych rabatach królują iglaki wolnorosnące jak świerki conici, cisy i dużo odmian berberysów, które kochamy. Ogród raczej w stronę nowoczesnego. Tą rabatkę chcemy zrobić bardziej kolorową, zmieniającą się z porami roku. Mamy na niej posadzone: buk Dawyck Purple, buk Dawyck Gold, Buk Wolke, guzikowiec zachodni, migdałek, kalina koralowa roseum, krzewuszka variegata. Bardzo proszę o pomoc i pomysły. Ekspozycja południowo-zachodnia.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:12, 11 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

A teraz interesy - coś mi się majaczy, że masz obielę, nawet odmiana mi się majaczy The Bride ?!? Powiedz mi proszę coś o niej, jak Ci się ona sprawuje, bo wpadła mi w oko

Nabyłam tę obielę impulsywnie i dzisiaj bym tego nie powtórzyła.
To bardzo wolno rosnący krzew o wiotkich gałązkach, z silną tendencją do pokładania. Podejrzewam, że idealnie nadawałby się do obsadzania donic, murków- czegoś, z czego mógłby zwisać. Atrakcyjny krótko, ze dwa tygodnie, podczas kwitnienia. Brak spektakularnych jesiennych przebarwień.
Gosiek podpowiedziała mi, że można ją podwiązywać do patyka w celu wypiętrzenia, ale na płaskiej rabacie średnio to wygląda.
Podczas tych impulsywnych zakupów nabyłam jeszcze fotergillę i kalinę Compactum. Fotergilla bardzo kiepsko znosi upały i brak wilgoci w glebie. Kalina spisuje się nad wyraz dobrze- pięknie kwitnie, przebarwia się i ma dużo korali.
W archiwum zdjęciowym nie zachowałam ani jednego zdjęcia obieli i fotergilli, tzn. że nie bardzo było co upamiętniać.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:39, 10 wrz 2019

Do góry
Dlaczego kalina Kilimandzaro nie rośnie symetrycznie? Ciągnie ją na lewo .

Nostalgiczny krajobraz z czerwonymi akcentami .

Tajemniczy Ogród 12:42, 05 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Bo wszyscy się zachwycają trawiasto-bylinowymi rabatami ale nie ma się co oszukiwać - te rabaty w pierwszej połowie roku wcale nie czarują. Natomiast jest mnóstwo krzewów, które kwitną od lutego do czerwca: forsycje, oczary, kaliny bodnanteńskie, japońskie i inne, świdośliwy, tawuły, już nie wspominając o rododendronach.
Duża część tych krzewów poza okresem kwitnienia jest całkiem niepozorna i bez bez stresu można je zakryć wysokimi trawami i bylinami.

zgadzam sie z toba w wszystkim co tu napisalas. dlatego po ostatnim sezonie mocno zmieniam i uzupelniam rabaty. docelowo dąze do tego by na rabacie roslin bylo duzo i sie wymieniały sezonowo. niech kazda ma swoje 5 minut. zimą to oczar, kalina i niektore iglaki, wiosna to np. kalina, azalia, cebulowe a latem jezowka, trawa czy rozchodnik. byle to jeszcze rozsadnie pokomponowac
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:56, 26 sie 2019

Do góry
eMka napisał(a)
Dzień dobry. Pani Danusiu, bardzo proszę o pomoc, wskazówki co zmienić na rabacie, którą widzę z dużego okna (strona południowo - zachodnia). Okno to jest w centralnym miejscu naszego domu. Od płotu sąsiada dzielą nas 4 metry.

W przyszłym roku usuniemy trawnik na całej długości tej strony domu, chcemy połączyć obie rabaty (tą pod płotem i tą bezpośrednio pod oknem) w jedną całość, zamiast trawy dać np. barwinka i kilka nieregularnych dużych kamieni które wytyczą ścieżkę. Zależy mi na takim trochę dzikim, leśnym, tajemniczym klimacie i piętrowości roślin. W gęstwinie roślin będzie karmnik dla ptaków i ukryte oświetlenie, jakieś sympatyczne "latarenki". Pod tym oknem mamy stół jadalniany, więc fajnie będzie zimą obserwować przylatujące ptaki.

Wczoraj udało nam się kupić w dobrej cenie 7 wysokich na 140 cm cisów 'Hilli' i chcę je wsadzić pod płotem, żeby zrobiły ładne tło i osłoniły nas od okien sąsiada. Proszę o podpowiedź w jakiej odległości od siebie je posadzić.
Boję się żeby ta rabata nie wyszła taka nijaka, zależy mi żeby była ciekawa, żeby płot był osłonięty roślinami – żeby nie było go widać, no i żeby widok z okna był piękny. Sąsiad mówił że on po swojej stronie da tuje.

Zaraz podam rośliny które mamy już nasadzone. Pogrubioną trzcionką rośliny które wchodzą w światło okna, stojąc w połowie długości okna - widok na wprost. Pozostałe wymienione rośliny widać stojąc po lewej czy prawej stronie okna. Nasadzone już rośliny:
dereń 'Ivory Halo', trzmielina 'Red cascade', tuja 'Szmaragd', kalina 'Koralowa', laurowiśnia – nie pamiętam gatunku, obok niej, przed bluszczem mają być wsadzone 2 różaneczniki (z białym kwiatem i fioletowym), potem kula bukszpanu i miodunka, trzmielina na pniu 'Emerald Gaiety', hortensja bluebird. Jak usuniemy trawnik to odsuniemy ją bardziej od płotu, a przed nią w planie mamy nasadzenie małego cisa 'Repondens'. Mamy jeszcze: Cis Hilli (ponieważ kupiliśmy duże, to ten przesadzę w inne miejsce), hortensja dębolistna 'white snow' 2 x miskant chiński 'Goliath', pięknotka bodinieri – nie wiem czy to dobry pomysł, nigdy jej na żywo nie widziałam, cis 'Hilli', miskant chiński 'Goliath', 4 x tuja szmaragd. Jak pozbędziemy się już trawnika to rośliny poprzesuwamy nieco.

Analizuję dekalog Pani Danusi i zastanawiam się czy nie powinnam ograniczyć liczby roślin. Jeśli tak to których się pozbyć. Siedząc przy stole w salonie ma się szeroki widok na tą rabatę. Będę bardzo wdzięczna za porady. Bardzo w moich klimatach jest Pani bukszpanowy ogród. Bałam się ogrodu zimozielonego, że będzie nudny, a teraz obawiam się żeby nie zrobiło mi się zbyt kolorowo pod tym oknem. Dodam, że bardzo podobają mi się rośliny o mięsistych liściach, ciemnozielonych.

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Marysia

PS. W ogrodzie mają dominować takie kolory:
biel i łamana biel: różanecznik 'Cuningham's White', runianka, konwalie, róża 'Aspirin', piwonia 'Miss America', kalina 'Koralowa', hortensja 'Strong Anabelle', 'Limlight', 'Little lime',
Róż: krzewuszka 'Eva Rathke', rododendron (jeszcze nie wiem jaki),
Niebieski, Fiolet: niezapominajki, Hortensja 'Bluebird', bodziszek, rododendron 'Catawbiense Gradiflorum', pięknotka 'Bodinieri'.

Moim zdaniem za bardzo pofalowane to jest, trawnik zbyt wąski, dwie rabaty wąskie, jedna pod oknem, a druga pod płotem, obydwie za wąskie Nie wiem czy likwidować trawnik w ogóle??
Zlikwidować pod oknem wtedy trawnik nie będzie taką kiszką, a pod płotem będzie więcej miejsca.
Cis długo będzie zasłaniał, to dobra roślina na żywopłot, ale nie mam przekonania.
Faktycznie za dużo roślin, ale jak będzie jedna widokowa rabata pod płotem to może coś z tego wyjdzie
Ogród Basi 21:10, 25 sie 2019

Do góry

Kalina sztywnolistna.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:34, 24 sie 2019

Do góry
Dzień dobry. Pani Danusiu, bardzo proszę o pomoc, wskazówki co zmienić na rabacie, którą widzę z dużego okna (strona południowo - zachodnia). Okno to jest w centralnym miejscu naszego domu. Od płotu sąsiada dzielą nas 4 metry.

W przyszłym roku usuniemy trawnik na całej długości tej strony domu, chcemy połączyć obie rabaty (tą pod płotem i tą bezpośrednio pod oknem) w jedną całość, zamiast trawy dać np. barwinka i kilka nieregularnych dużych kamieni które wytyczą ścieżkę. Zależy mi na takim trochę dzikim, leśnym, tajemniczym klimacie i piętrowości roślin. W gęstwinie roślin będzie karmnik dla ptaków i ukryte oświetlenie, jakieś sympatyczne "latarenki". Pod tym oknem mamy stół jadalniany, więc fajnie będzie zimą obserwować przylatujące ptaki.

Wczoraj udało nam się kupić w dobrej cenie 7 wysokich na 140 cm cisów 'Hilli' i chcę je wsadzić pod płotem, żeby zrobiły ładne tło i osłoniły nas od okien sąsiada. Proszę o podpowiedź w jakiej odległości od siebie je posadzić.
Boję się żeby ta rabata nie wyszła taka nijaka, zależy mi żeby była ciekawa, żeby płot był osłonięty roślinami – żeby nie było go widać, no i żeby widok z okna był piękny. Sąsiad mówił że on po swojej stronie da tuje.

Zaraz podam rośliny które mamy już nasadzone. Pogrubioną trzcionką rośliny które wchodzą w światło okna, stojąc w połowie długości okna - widok na wprost. Pozostałe wymienione rośliny widać stojąc po lewej czy prawej stronie okna. Nasadzone już rośliny:
dereń 'Ivory Halo', trzmielina 'Red cascade', tuja 'Szmaragd', kalina 'Koralowa', laurowiśnia – nie pamiętam gatunku, obok niej, przed bluszczem mają być wsadzone 2 różaneczniki (z białym kwiatem i fioletowym), potem kula bukszpanu i miodunka, trzmielina na pniu 'Emerald Gaiety', hortensja bluebird. Jak usuniemy trawnik to odsuniemy ją bardziej od płotu, a przed nią w planie mamy nasadzenie małego cisa 'Repondens'. Mamy jeszcze: Cis Hilli (ponieważ kupiliśmy duże, to ten przesadzę w inne miejsce), hortensja dębolistna 'white snow' 2 x miskant chiński 'Goliath', pięknotka bodinieri – nie wiem czy to dobry pomysł, nigdy jej na żywo nie widziałam, cis 'Hilli', miskant chiński 'Goliath', 4 x tuja szmaragd. Jak pozbędziemy się już trawnika to rośliny poprzesuwamy nieco.

Analizuję dekalog Pani Danusi i zastanawiam się czy nie powinnam ograniczyć liczby roślin. Jeśli tak to których się pozbyć. Siedząc przy stole w salonie ma się szeroki widok na tą rabatę. Będę bardzo wdzięczna za porady. Bardzo w moich klimatach jest Pani bukszpanowy ogród. Bałam się ogrodu zimozielonego, że będzie nudny, a teraz obawiam się żeby nie zrobiło mi się zbyt kolorowo pod tym oknem. Dodam, że bardzo podobają mi się rośliny o mięsistych liściach, ciemnozielonych.

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Marysia

PS. W ogrodzie mają dominować takie kolory:
biel i łamana biel: różanecznik 'Cuningham's White', runianka, konwalie, róża 'Aspirin', piwonia 'Miss America', kalina 'Koralowa', hortensja 'Strong Anabelle', 'Limlight', 'Little lime',
Róż: krzewuszka 'Eva Rathke', rododendron (jeszcze nie wiem jaki),
Niebieski, Fiolet: niezapominajki, Hortensja 'Bluebird', bodziszek, rododendron 'Catawbiense Gradiflorum', pięknotka 'Bodinieri'.

Ogród bez reguł 20:33, 24 sie 2019

Do góry
Po pierwsze: Do ciętego żywopłotu musiałabyś mieć dostęp z dwóch stron.
Po drugie: Tam już rosną jakieś świerki. Zważywszy, że skłaniasz się raczej ku ogrodowi swobodnemu i uwielbiasz jesienne przebarwienia, to ciśnie mi się pomysł na uzupełnienie nasadzeń w formie nieformowanego żywopłotu; takiego, który wymagałby od Ciebie niewielkiej korekty/przycinania. Są krzaczaste irgi: pomarszczona i błyszcząca, trzmielina europejska, forsycja (pięknie się jesienią przebarwia), tawuły szare i nippońskie, derenie, kalina. Zastanów się, jak często widzisz to miejsce zimą- to istotne, bo okres bezlistny trochę jednak trwa.

Zielony zakątek z Antonówką 12:59, 24 sie 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ziółka się suszą - cykoria podróżnik, krwawnik, wrotycz, kwiat mięty, dzika marchew, kalina, jarzębina, głóg, dzika róża, orzech włoski, słoneczniczek, jeżówka, marchew, pietruszka, pszenica ... liść hosty ... dzikie trawy

a w sobotę drobny zakup poczyniłam był tylko jeden :-\

Jesienna kompozycja prześliczna, widać, że jesień puka już do ogrodu.
Widzę, że kupiłaś sobie krwiściąga, u mnie też rośnie, ale inna odmiana, kwitnie bordowymi kuleczkami. Bardziej podobają mi się te o podłużnych kwiatostanach, np. krwiściąg Menziesa, muszę zapolować na niego.
Zielony zakątek z Antonówką 17:45, 19 sie 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ziółka się suszą - cykoria podróżnik, krwawnik, wrotycz, kwiat mięty, dzika marchew, kalina, jarzębina, głóg, dzika róża, orzech włoski, słoneczniczek, jeżówka, marchew, pietruszka, pszenica ... liść hosty ... dzikie trawy

Aniu, piękny, bogaty bukiet
O, i udało si się kupić krwiściąg .Suuper. To niższy niż ten u Gosi ??
Zielony zakątek z Antonówką 16:00, 19 sie 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

ale mi się podoba
Wśród brzóz i dębów 23:27, 18 sie 2019

Do góry
Basiu mimo suszy twoje roślinki w bardzo dobrej kondycji. Namęczyłaś się z ich podlewaniem. Skarpa po południowej stronie po deszczach ruszy z kopyta, jak i trawnik. Kalina prześliczna.
Moja rosplenica z nasion od ciebie wypuściła pierwszy kwiatostan, jest niziutka bo na początku słabo rosła. Dopiero w gruncie ruszyła. Daj znać jak będziesz zbierać z niej nasiona, to też spróbuję. Pozdrawiam.
Zielony zakątek z Antonówką 22:26, 18 sie 2019

Do góry

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:16, 14 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

U Ciebie jest duża przestrzeń, przydałyby się jakieś większe drzewa, tym bardziej że po drugiej stronie bramy planowałaś jakiegoś klona. Nie mogłabyś go powtórzyć w miejscu magnolii? Tym bardziej, że jej koło cisa i z seslerią w korzeniach i tak chyba nie będzie zbyt dobrze?

Krzaczków na pniu wydaje mi się za dużo. Zamieniłabym krzewuszkę na jakiś niezbyt duży krzewik typu hortensja czy jakaś mała kalina.

Pomiędzy miskanta a seslerie/daniki dałabym jakieś pośrednie piętro (jeśli się zmieści). Może imperata, tylko gatunek, a nie red baron?

A tak w ogóle to rabatki bardzo ładnie zaczynają Ci wychodzić

Asiu ten klon to całkiem niezły pomysł tyle że niewiem czy to nie będzie dziwnie wyglądać bo od Dębu byłoby jakieś 3m i tu pień i tu za chwilę pień a magnolię zaczełabym podkrzesać i zrobiło by się drzewko wielopniowe

Zamiast krzewuszki może hortka Little lime
mam do przesadzenia

Pomiędzy miskanty obawiam się że nic nie wcisne musiałabym już tam nie sadzić cisa na żywopłot

Za pochwałę bardzo dziękuję miód na moje serce
W końcu uczę się od najlepszych
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 11:41, 14 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Upał u mnie dziś jak diabli nic nie da się robić ,człek oblewa się potem w mig więc w ramach luzu nabazgroliłam plan nasadzeń na nową rabatkę
Przepraszam za jakość rysunku artystką nie jestem
Bardzo proszę o radę czy tak to mogło by być
Każda opinia mile widziana

U Ciebie jest duża przestrzeń, przydałyby się jakieś większe drzewa, tym bardziej że po drugiej stronie bramy planowałaś jakiegoś klona. Nie mogłabyś go powtórzyć w miejscu magnolii? Tym bardziej, że jej koło cisa i z seslerią w korzeniach i tak chyba nie będzie zbyt dobrze?

Krzaczków na pniu wydaje mi się za dużo. Zamieniłabym krzewuszkę na jakiś niezbyt duży krzewik typu hortensja czy jakaś mała kalina.

Pomiędzy miskanta a seslerie/daniki dałabym jakieś pośrednie piętro (jeśli się zmieści). Może imperata, tylko gatunek, a nie red baron?

A tak w ogóle to rabatki bardzo ładnie zaczynają Ci wychodzić
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:54, 14 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, właśnie wróciłam do domu po szkółkowej objazdówce, ufff, gorąco jak w piekle...
Wróciłam z niczym. Nawet nie dlatego, ze nic nie było (choć było coś tylko w jednym miejscu) tylko dlatego, że mnie naszły wątpliwości co wybrać i czy w ogóle coś sadzić czy poczekać... W tym jednym miejscu były do wyboru lilak Palibin szczepiony na ok. 120/130 i kalina December Dwarf szczepiona gdzieś na 150/160cm. Lilak chyba odpada bo za niski a nad kaliną się zastanawiam, bo nie do końca mnie przekonuje termin jej kwitnienia oraz mam wątpliwość czy będzie widoczna na tle tuji. Lilka wyglądałby lepiej.

Ale przede wszystkim naszły mnie wątpliwości czy to w ogóle dobry pomysł, by tam coś takiego sadzić, bo w ciągu sezonu proporcje tego czegoś na kiju i hortki będą się zmieniać. Może nie kombinować tylko tę Limkę wyżej prowadzić i już?
Trzy foty poglądowe, trzaśnięte na szybko, na bałagan nie patrzymy (dzięki bogu rozplenica litościwie zasłania stare płyty zwalone na kupę). Pierwsza fota ze szczotką imitującą lilaka, druga z grabiami imitującymi kalinę - wysokości obu roślin są zachowane tzn. korony zaczynałyby się w miejscu gdzie kończą się kije. Trzecia fota bez niczego dla porównania. Limka na razie jest mała, obecnie ma ok. 90cm. I tak naprawdę to żaden kij mi tam nie pasuje... Jeden za niski, drugi za wysoki..Co myślicie?

tak na szybko wpadłam i zauważyłam dyskusje .Może przyda Ci się informacja ,że moje limki po 6 latach mają ok.1,80 cm. Pomysł ,żeby dac tej Twojej szansę jest chyba bardzo dobry.Super na tle tuj będzie wyglądac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies