Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:11, 18 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

Sebek ja też kuż to widze Iza pieknie !!!
A trawa to może być zatem kostrzewa , ale Ania może potwierdzi.

Poszukałam w sklepie gdzie kupowałam.... kostrzewa..... ale jaka?????? nie pamiętam

może być kostrzewa ... moja siostra umoralniła mnie, że to "broda niedźwiedzia" ... no ciekawe po kim my to mamy ...
Ogrodnik mimo woli 20:00, 18 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
w słusznej sprawie trawnik uszczyknięty więc bez protestów się obyło ... Ania zerknij do mnie ...

Zerkłam.. ale jaka to trawa to nie wiem.... nie pamiętam.. kostrzewa raczej A rabatka piękna....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:58, 18 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Poszukałam w sklepie gdzie kupowałam.... kostrzewa..... ale jaka?????? nie pamiętam
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:59, 18 sie 2012

Do góry
Ogród w Tarnowie 22:46, 17 sie 2012

Do góry
Dzisiejsze zakupy do uzupełnienia i podmiany

wrzośce czerwone Vivelli, trawa kostrzewa i zebrinus niski,/ podobno do 50 cm/, żurawki Georgia Peach

Mój ogród 23:09, 16 sie 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.

Kostrzewa sina

Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.

Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.

zanim trafiłam na Ogrodowisko, to miałam w ogrodzie tylko kostrzewę, teraz już zakupiłam miskanty i planuje dalsze trawy

twoje pięknie ci rosną jednak te trawy urokliwe są...
Mój ogród 23:04, 16 sie 2012

Do góry
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.

Kostrzewa sina

Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.

Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.

Dla odmiany czas na zmiany... 08:35, 13 sie 2012

Do góry
Cześć Agatko

mi się wydaje że nie jest, ale pewności nie mam, cos jakby kostrzewa?, ale też chyba nie
samam nie wiem, jest to raczej mocna trawa, taka zbita
Ogród w Holandii 08:07, 10 sie 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
Nie, nie - nic nie sadzić na kłączach tylko z przodu co by widok na kłącza zasłaniało

Niska trawka - kostrzewa, może goździk Heidi (jeszcze na różowo kwitnie), zawciąg nadmorski (też trawkowaty i też kwitnie na różowo )

Małe niebieskie kwiatki... hm, ciężko coś wymyślić mi na poczekaniu. Z wczesno wiosennych - szafirki, cebulice i wiośnianki, z późniejszych zaczynają kwitnąć wyższe i niższe dzwonki (tu odcienie bardziej fioletowe), z dzikszych - chaber, cykoria, dwuletnia niezapominajka?...
Tyle mi na razie przychodzi do głowy. Znalazłam jeszcze takie coś, ale nie mam z tym doświadczenia zupełnie: cebulowe, niewysokie, kwitnie latem, ma dużo synonimów - http://www.e-ogrody.com/a-845-brodiea.html

Rozchodnik - piękny! Będzie pewno różowy - posadź niedaleko coś co go trochę na wiosnę urozmaici zanim wylezie z ziemi O dziwo ładnie też wygląda z różowymi wrzosami jesienią.

Ozz, właśnie chodziło mi o sadzenie zasłaniające kłacza. Ale jak mówisz, że można to ok. Ten goździk nieźle brzmi
A wrzosy zapisałam
Wielkie dzięki
Ogród w Holandii 00:33, 10 sie 2012

Do góry
Nie, nie - nic nie sadzić na kłączach tylko z przodu co by widok na kłącza zasłaniało

Niska trawka - kostrzewa, może goździk Heidi (jeszcze na różowo kwitnie), zawciąg nadmorski (też trawkowaty i też kwitnie na różowo )

Małe niebieskie kwiatki... hm, ciężko coś wymyślić mi na poczekaniu. Z wczesno wiosennych - szafirki, cebulice i wiośnianki, z późniejszych zaczynają kwitnąć wyższe i niższe dzwonki (tu odcienie bardziej fioletowe), z dzikszych - chaber, cykoria, dwuletnia niezapominajka?...
Tyle mi na razie przychodzi do głowy. Znalazłam jeszcze takie coś, ale nie mam z tym doświadczenia zupełnie: cebulowe, niewysokie, kwitnie latem, ma dużo synonimów - http://www.e-ogrody.com/a-845-brodiea.html

Rozchodnik - piękny! Będzie pewno różowy - posadź niedaleko coś co go trochę na wiosnę urozmaici zanim wylezie z ziemi O dziwo ładnie też wygląda z różowymi wrzosami jesienią.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:42, 07 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
a te szaro-niebieskie kępki to co to? To znaczy wiem, że festuca ale jaka odmiana? Bo szukam takiej malutkiej.
W sprawie tej nigry nie pomogę, bo nawet nie wiem jak wygląda A poza tym ta rabata wydaje mi się już tak pełna, doskonała, że nie widzę tam miejsca. ALe ja mam bardzo ograniczoną wyobraźnię więc tym się absolutnie nie sugeruj

Witaj Agatko!
to kostrzewa sina. Kupiłam ją w ubiegłym roku, który był początkiem jakichkolwiek prac na naszym poletku i na samym początku, kiedy dokładnie nic nie było przemyślane ) obecne nasadzenie też jest przypadkowe, bo nie wiedziałam już co z nią zrobić a i sił już nie miałam po tegorocznej wiosennej akcji
Nigra jest piękna jestem nią zauroczona kupiłam szczepioną na pniu na wysokości 2 m czyli będzie wysoko tworzyć koronę i do tego w formę kulistą ta Nigra od dawna była obiektem mojego porządania )) trudno o nią teraz bo ostatnia zima załatwiła uprawy, a to co przetrwało pojechało na wschód. Może dopiero wiosną coś będzie. Była jedna jedyna w centrum ogrodniczym.
Dziękuję za komplement dla rabaty, ale to jeszcze nie jest to efekt pewnie będzie za kilka lat, chociaż i to co jest już cieszy
Za dobre słowo, dla Ciebie jedna z hortensji
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:11, 01 sie 2012

Do góry
Posadziłam kostrzewę w rzece co 40 cm i 40 cm od brzegu, bo pomyślałam, że chyba dobrze będzie, jeśli będzie widać z każdej strony, że rośnie w kamyczkach. Czy tak miało być? Czy więcej tej kostzrewy? W tej chwili wygląda to tak

Ale mam wątpliwosci jak rozwiązać wsadzenie jej w kamyczki. Tu gdzie nie dam włókniny chcę grubo kamyków, ale wtedy zagrzebię tą kostrzewę po pas. Co robić? Sypać po trochu i czekać aż się wyciągnie w górę i wtedy znów jej dosypać, czy jakiś lepszy pomysł istnieje? W tej chwili jeszcze można coś zmienić, bo jak zasypię...

To obrzeże się powyginało, ale jak będę zasypywać kamykami to damy mu odpowiedni kształt, wiem, że teraz brzydko wygląda. Kostrzewa też leżąca i to każda w inną stronę więc wygląda dość chaotycznie nasadzona, ale sadzona wg linijki. Kostrzewy się podniosą, prawda?
Zielony galimatias 14:03, 30 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
A ja wytyczyłam nowy kształt rabat, a teraz będę siedziała i myślała co gdzie poprzesadzać, żeby było ogrodowiskowo

Tematyka mojego dzisiejszego zadania nocnego to nasadzenia piętra pierwszego, a raczej parteru Będzie kilka takich odcinków-rabat przechodzących jedna w drugą. Próbowałam narysować to w paincie, ale poległam - nie potrafię Naszkicuję to na kartce i zamieszczę w razie czego. Zaraz sobie pooglądam nasze ogrodowiskowe ogrody wzorcowe i pewnie coś wpadnie mi w oko, ale co kilka głów to nie jedna

Do dyspozycji mam:
biało-zielone hosty - chciałam dać je z przodu tuż obok obrzeża z kostki. Czy to dobry pomysł?..Czy lepiej dać coś niziutkiego, a hosty za tym..?

Bordowe żurawki - niestety jako, że były najbardziej dostępne mam ich chyba z 10. Z czym to połączyć?... Chyba je podsadzę trzmieliną białą, albo wyspię granitowym grysem, żeby ładnie odbijały od ziemi...

Zurawki marmelade - mam ich około 6. Chyba nie będę ich sadzić koło bordowych... dam na inną rabatę...

kostrzewa sina - mam ok. 8 szt. I z tym wbrew pozorom mam największy problem.. Nie "czuję" tego koloru. U Domi mi się podoba, u Danusi też jest chyba.. a ja się motam jak bąk w pąku...

Na główną rabatę przesadziłam perukowca Grace, bo zakochałam się w bordowych liściach i peruczkach. I w okół niego teraz będzie się wszytko kręcić...

No i hasło na dziś: Pomożecie?
Odzew: Pomożemy

Buziolki
Ev

Odzew - pomożemy (no, trochę na wyrost to z mojej strony, bo nie umiem, ale chęci się liczą, a i co kilka głów, to nie jedna, prawda?

Ewuś, a możesz wrzucić jakiś szkic ogrodu z wyznaczoną linią rabat i obecnymi nasadzeniami?
Bo trudno coś radzić, jak się ogrodu nie widzi.
Ja pamiętam tylko, za to doskonale, gdzie ma być ciurkadełko i tę rabatę przy ścianie (co myślałaś, żeby ekran z cisów za nią zrobić).
Więcej nie
Zielony galimatias 03:46, 28 lip 2012

Do góry
Odzew pomożemy
Rysuj rysuj i pokazuj
kostrzewa fajnie wygląda gdy jest zrobione z niej spore skupisko pod np jakimś drzewkiem
Hosty na obrzeża ok ale od przymrozków do maja nie będzie ich widać więc lepiej podsadzić czymś niższym a w glębi hosty, chyba że to jest miejsce, ktorego jesienią i zimąnie oglądasz a tylko sezonie wtedy hosty jak najbardziej bez obrzeża

Tuje sadź co 60 cm a tych już posadzonych nie przesadzaj. Najwcześniej przynij po roku od posadzenia. I nie zgodzę sie z Bogusiem cięłabym je zamin osiągną pożądaną wysokość, na początku nieśmiało a z biegiem lat coraz śmielej Jak z kobietą Szybciej ci się zagęszczą, zwłaszcza że już mają 1,5 m to należy je zagęszczać. Nie obejrzysz się jak urosną, tylko podlewać, nawozić, pryskać, ściółkować korą....
Zielony galimatias 23:48, 27 lip 2012

Do góry
O.. uderz w stół a Bociek się odezwie! Gdzieś Ty latała?... Tujo jedna
Już myślałam, że pocałowałaś tą żabkę

I Tereska i Ania - obie walczące o rozpieszczanie kobiet, własną piersią A tak niewinnie się od tuji zaczęło....
Boguś.. widzisz jak to uważasz trzeba?... Zwlaszcza w KZ20tkach

Kondzio dziękuję za ślad. Spłoszyły Cię dziewczyny?.. Za nimi faktycznie trudniej nadążyć niż za pędzącym pociągniem, ale są naprawdę kochane I niegroźne

Z pola walki z Galimatiasem śpieszę donosić, że malż posadził kilka tuji w odległości 50 cm. O niebo lepiej to wygląda Jutro ciąg dalszy sadzenia Na razie wczorajsze nasadzenia zostają, nie będę człeka męczyć, bo i tak dobra chłopina z niego jest Jak widzicie - traktuje mnie jak tuje
A ja wytyczyłam nowy kształt rabat, a teraz będę siedziała i myślała co gdzie poprzesadzać, żeby było ogrodowiskowo

Tematyka mojego dzisiejszego zadania nocnego to nasadzenia piętra pierwszego, a raczej parteru Będzie kilka takich odcinków-rabat przechodzących jedna w drugą. Próbowałam narysować to w paincie, ale poległam - nie potrafię Naszkicuję to na kartce i zamieszczę w razie czego. Zaraz sobie pooglądam nasze ogrodowiskowe ogrody wzorcowe i pewnie coś wpadnie mi w oko, ale co kilka głów to nie jedna

Do dyspozycji mam:
biało-zielone hosty - chciałam dać je z przodu tuż obok obrzeża z kostki. Czy to dobry pomysł?..Czy lepiej dać coś niziutkiego, a hosty za tym..?

Bordowe żurawki - niestety jako, że były najbardziej dostępne mam ich chyba z 10. Z czym to połączyć?... Chyba je podsadzę trzmieliną białą, albo wyspię granitowym grysem, żeby ładnie odbijały od ziemi...

Zurawki marmelade - mam ich około 6. Chyba nie będę ich sadzić koło bordowych... dam na inną rabatę...

kostrzewa sina - mam ok. 8 szt. I z tym wbrew pozorom mam największy problem.. Nie "czuję" tego koloru. U Domi mi się podoba, u Danusi też jest chyba.. a ja się motam jak bąk w pąku...

Na główną rabatę przesadziłam perukowca Grace, bo zakochałam się w bordowych liściach i peruczkach. I w okół niego teraz będzie się wszytko kręcić...

Z Galimatiasu chyba nie mam szans wyjść, bo ja lubię kfiatki I lubię różnorodność I zmiany.. Ale uporządkować to muszę, bo wygląda nieporządnie...

Ile ja się od was nauczyłam...! Kanciki, pięterka, nasadzenia, rozsadzenia, cięcie... I ciągle mi mało jak w wierszu...
Uczę się Ciebie człowieku
pomału uczę, powoli,
od tego uczenia trudnego
raduje się serce.. i boli...

No może nie boli A kłuje czasami.. zwłaszcza jak wpadnę w ślepą uliczkę i nijak wyścia nie mogę znleźć....

No i hasło na dziś: Pomożecie?
Odzew: Pomożemy

Buziolki
Ev
Co zamiast trawnika?:) 22:41, 24 lip 2012

Do góry
Przychodzi mi na myśl karmnik ościsty żółty i zielony, albo kostrzewa "niedźwiedzie futro". W Japonii mają mchy.

Zdjęcia karmników ościstych
Zielony Punkt - ogród Finki 15:26, 22 lip 2012

Do góry
finka napisał(a)
Zbyszku to kostrzewa sina i prawie jak wszystkie trawy tnę wiosną. Ona dość szybko zaczyna wegetację jak na trawę, więc jeśli się spóźnie z cięciem to potem tylko wyskubuję stare źdźbła.

Dziękuję bardzo .
Zielony Punkt - ogród Finki 14:17, 22 lip 2012

Do góry
Zbyszku to kostrzewa sina i prawie jak wszystkie trawy tnę wiosną. Ona dość szybko zaczyna wegetację jak na trawę, więc jeśli się spóźnie z cięciem to potem tylko wyskubuję stare źdźbła.
Ogród u stóp klasztoru 19:21, 21 lip 2012

Do góry
chyba oszalałam , ale zapachniało mi dzisiaj jesienią . trawy nabierają pięknych kształtów i jesteśmy prawie na półmetku wakacji .
tak sobie pomyślałam że trawy ( moje oczko w głowie ) potrzebują u mnie szerszej prezentacji , ponieważ wszystkich bardzo zachęcam do ich stosowania w kompozycjach . często słyszę że podobają się , ale ich sprzątanie w jesieni sprawia dużo kłopotu....nic bardziej mylnego . potrzebny tylko duży nóż piłka i ścinanie trwa sekundę.

OSTNICA PONY TAIL A W TLE MISKANT GRACIMULUS

IMPERATA RED BARON

MISKANT MORNING LIGHT

PROSO RÓZGOWATE

ROZPLENICA JAPOŃSKA HAMELN

OWIES WIECZNIE ZIELONY

MISKANT GIGANTEUS

Molinia caerulea 'Variegata' (trzęślica modra)

Koeleria glauca (strzęplica sina)

OWIES WIECZNIE ZIELONY

Carex ciliatomarginata 'Treasure Island'

KOSTRZEWA SINA

Carex muskingumensis 'Ice Fountains'

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 21:37, 19 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
buuuu...płaczę za zlotowlosą Ale kupię sobie jeśli znajdę i zaryzykuję, jednak w naszym rejonie dosc ciepło...jedna ostnica mi przezimowala i wty toku pięknie kwitnie (festuca ovina)....

Ana festuca to kostrzewa Ostnica to stipa Daj Boze, zeby przezimowala, ja mam zamiar zwiazac sie z nia do smierci, nawet jesli bede musiala ja co roku sadzic na nowo

Betysia, wypozycz sasiada Ja mila jestem, umiem po francusku pare slow powiedziec I to kulturalnie, zeby nie bylo, ze tylko jakies wulewu i azurdli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies