może być kostrzewa ... moja siostra umoralniła mnie, że to "broda niedźwiedzia" ... no ciekawe po kim my to mamy ...
w słusznej sprawie trawnik uszczyknięty więc bez protestów się obyło... Ania zerknij do mnie ...
Sebek ja też kuż to widzeIza pieknie !!!
A trawa to może być zatem kostrzewa , ale Ania może potwierdzi.
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.
![]()
Kostrzewa sina
![]()
Imperacie Red Baronwybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.
![]()
Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.
![]()
wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
Nie, nie - nic nie sadzić na kłączach tylko z przodu co by widok na kłącza zasłaniało
Niska trawka - kostrzewa, może goździk Heidi (jeszcze na różowo kwitnie), zawciąg nadmorski (też trawkowaty i też kwitnie na różowo)
Małe niebieskie kwiatki... hm, ciężko coś wymyślić mi na poczekaniu. Z wczesno wiosennych - szafirki, cebulice i wiośnianki, z późniejszych zaczynają kwitnąć wyższe i niższe dzwonki (tu odcienie bardziej fioletowe), z dzikszych - chaber, cykoria, dwuletnia niezapominajka?...
Tyle mi na razie przychodzi do głowy. Znalazłam jeszcze takie coś, ale nie mam z tym doświadczenia zupełnie: cebulowe, niewysokie, kwitnie latem, ma dużo synonimów - http://www.e-ogrody.com/a-845-brodiea.html
Rozchodnik - piękny! Będzie pewno różowy - posadź niedaleko coś co go trochę na wiosnę urozmaici zanim wylezie z ziemiO dziwo ładnie też wygląda z różowymi wrzosami jesienią.
a te szaro-niebieskie kępki to co to? To znaczy wiem, że festuca ale jaka odmiana? Bo szukam takiej malutkiej.
W sprawie tej nigry nie pomogę, bo nawet nie wiem jak wyglądaA poza tym ta rabata wydaje mi się już tak pełna, doskonała, że nie widzę tam miejsca. ALe ja mam bardzo ograniczoną wyobraźnię więc tym się absolutnie nie sugeruj
A ja wytyczyłam nowy kształt rabat, a teraz będę siedziała i myślała co gdzie poprzesadzać, żeby było ogrodowiskowo
Tematyka mojego dzisiejszego zadania nocnego to nasadzenia piętra pierwszego, a raczej parteruBędzie kilka takich odcinków-rabat przechodzących jedna w drugą. Próbowałam narysować to w paincie, ale poległam - nie potrafię
Naszkicuję to na kartce i zamieszczę w razie czego
. Zaraz sobie pooglądam nasze ogrodowiskowe ogrody wzorcowe i pewnie coś wpadnie mi w oko, ale co kilka głów to nie jedna
Do dyspozycji mam:
biało-zielone hosty - chciałam dać je z przodu tuż obok obrzeża z kostki. Czy to dobry pomysł?..Czy lepiej dać coś niziutkiego, a hosty za tym..?
Bordowe żurawki - niestety jako, że były najbardziej dostępne mam ich chyba z 10. Z czym to połączyć?... Chyba je podsadzę trzmieliną białą, albo wyspię granitowym grysem, żeby ładnie odbijały od ziemi...
Zurawki marmelade - mam ich około 6. Chyba nie będę ich sadzić koło bordowych... dam na inną rabatę...
kostrzewa sina - mam ok. 8 szt. I z tym wbrew pozorom mam największy problem.. Nie "czuję" tego koloru. U Domi mi się podoba, u Danusi też jest chyba.. a ja się motam jak bąk w pąku...
Na główną rabatę przesadziłam perukowca Grace, bo zakochałam się w bordowych liściach i peruczkach. I w okół niego teraz będzie się wszytko kręcić...
No i hasło na dziś: Pomożecie?
Odzew: Pomożemy
Buziolki
Ev
Zbyszku to kostrzewa sina i prawie jak wszystkie trawy tnę wiosną. Ona dość szybko zaczyna wegetację jak na trawę, więc jeśli się spóźnie z cięciem to potem tylko wyskubuję stare źdźbła.
buuuu...płaczę za zlotowlosąAle kupię sobie jeśli znajdę i zaryzykuję, jednak w naszym rejonie dosc ciepło...jedna ostnica mi przezimowala i wty toku pięknie kwitnie (festuca ovina)....