Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Mala_Mi 19:53, 18 sie 2012

Konstancja30 napisał(a)
trawka niebieska ... nie wiem jak poprawnie się zwie ... może Ania wie bo to z jej wiejskiego wykarczowana ... goździki pisze, że dwuletnie ... nie wiem tylko czy to ich pierwszy czy drugi rok ... bo jak kwitną to chyba drugi ... goździki z OBI naturalnie ... trawka ta lubi tworzyć takie mocno kuliste kepy ... nie jestem pewna ale chyba lepiej będzie wygladała jako poczochrany brzeg rabaty a między kfiatki muszę wynorac jakąs inną ... niezbyt wysoką ... mimizowatą ...

róża i lawenda będą piętrowymi tarasami (w skali mkro ) okalały taras ... już widać bo dzis nad dolnym tarasikiem się mozolę, że to może byc ładne ...

Słóńce... trawka nie bedzie miziowata.. i nawet jej na to nie pozwól... poczekaj aż zakwitnie, chwilę siępocieszcz kłosami, a jak bęzie chaiła sierozsiewać to ja tnij na jeża... krótko.... np. 10cm... będzie wtedy ąłdna i nie bedzie jej wszędzie pełno.... Ale tak łątwo się wcale nie wysiewa, tylko ja do tej pory jej nigdy nie ścinałam i ..... TO BŁAD. Tę trawę tniemy ..... i jest fajny jeżyk
Mala_Mi 19:53, 18 sie 2012

Acha... to zimozielone...wiec zimą też jest I do wiosny juz cieszy oczy..... natomiast jak się nazywa... oczywiście TRAWA
Mala_Mi 19:58, 18 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Sebek ja też kuż to widze Iza pieknie !!!
A trawa to może być zatem kostrzewa , ale Ania może potwierdzi.

Poszukałam w sklepie gdzie kupowałam.... kostrzewa..... ale jaka?????? nie pamiętam
Konstancja30 20:01, 18 sie 2012

asc napisał(a)
Moim zdaniem wybrana opcja jest lepsza.. kule pod płot...
No sięm zmienia...fiu, fiu, fiu....
Tylko róże sie rozrosną kilka razy tyle .... ja na różach się nei znam..ale z teg oco widze to majatendencje do rozpychania sie sakramencko.. i przyciecie wiosną nic nie zmienia..... popytaj fachowców od róż.. .. bo potem szkoda przesadzac..

róże jak się rozpanoszą zmienię na rabatowe ... ale to im zajmie pewnie ze dwa sezony ... wtedy okrywowe wypełnią linie wyznaczone rewwolucją ogrodową ... nic w przyrodzie nie ginie
Konstancja30 20:11, 18 sie 2012

asc napisał(a)

Sebek ja też kuż to widze Iza pieknie !!!
A trawa to może być zatem kostrzewa , ale Ania może potwierdzi.

Poszukałam w sklepie gdzie kupowałam.... kostrzewa..... ale jaka?????? nie pamiętam

może być kostrzewa ... moja siostra umoralniła mnie, że to "broda niedźwiedzia" ... no ciekawe po kim my to mamy ...
Mala_Mi 20:14, 18 sie 2012

Jest futo niedzwiedzie.. ale to nie jest to futro Futo jest drobniejsze......
Konstancja30 20:48, 18 sie 2012

futro ... faktycznie wystarczyło pół godziny i przekręciłam ...
Madzenka 22:23, 18 sie 2012

Konstancja30 napisał(a)
ufff ... jest ...

była góra i zalążek dołu ...

po całodziennym traceniu paznokci na starych cegłach ... będą domyte jak stanie się cud i karcher czy coś takiego posiądę ... jest prototyp takie czegoś ...

widok z góry ...

na dole mamy bliźniaczy pas lawenda - róża (lawenda jeszcze mała) ... w opasce bukszpaników ...za oczami wyobraźni widzimy trawki miskanty i ostróżki pełne białe chyba ...

była opcja aby bliźniaczy pas poszedł na sam brzeg a w środku kule bukszpaowe i trawki ale z tarasu widzę dobrze brzeg i wygrała obwódka ... kule będą pod płotem ..

i jak ? ...

Nie mogę sobie odmówić przyjemności zacytowania zdjęć
Ślicznie, romantycznie, regularnie Bardzo mi się podoba
nie licz, że róża potrzebuje dwoch sezonow... Za rok się na lawendę wepchnie... I coś mi się wydaje, że lawendę częsciowo wyciepiesz...
co ile posadziłaś lawendę? Z moich obserwacji wynika, że minimum co 50 cm... Jeśli będziesz ją strzyc w walec to odległość ok, jeśli w kulki to nawet większe odległości
Konstancja30 23:04, 18 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
(...)
Nie mogę sobie odmówić przyjemności zacytowania zdjęć
Ślicznie, romantycznie, regularnie Bardzo mi się podoba
nie licz, że róża potrzebuje dwoch sezonow... Za rok się na lawendę wepchnie... I coś mi się wydaje, że lawendę częsciowo wyciepiesz...
co ile posadziłaś lawendę? Z moich obserwacji wynika, że minimum co 50 cm... Jeśli będziesz ją strzyc w walec to odległość ok, jeśli w kulki to nawet większe odległości

... to mogę pójść spać spokojnie ... tzn mogłabym gdyby syn sąsiadki nie miał osiemnastki ... byle do rana ... muszę przetrwać bo raz na 18 lat to muszę ... okna nie zamknę bo się uduszę ...

zamknęłam ... otworzyłam drzwi i okno na holu ... zdecydowanie lepiej ... choć dźwiękoszczelność to największa porażka konstruktora ytongu )) ...

kulka lub walec ... no to mnie tym walcem zaintrygowałaś )) ... posadzona zgodnie z tym jak na opakowaniu napisali 30 cm ... trudno najwyżej będę wyciepywać ...
Madzenka 23:18, 18 sie 2012

Walec z lawendy tak mniej wiecej wygląda
http://lakierowo.blogspot.com/2011/05/namiastka-prowansji-avon-planet-spa.html