Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród prawie romantyczny 22:42, 16 maj 2019

Do góry
Napia napisał(a)

Foty pięknych miejsc zapodałaś. Na rabacie przy drewutni już tak gęsto? O ile dobrze pamiętam to nie tak dawno, zastanawiałaś się nad jej obsadzeniem.
Czy Kalina która jest na fotce to mamusia tej która rośnie u mnie?

Trzymam więc kciuki za bodziszki i czekam na Twoje tawułki.
Ogród Mirelli 20:13, 16 maj 2019

Do góry
Tamaryszek piękny, kawał bluszczu masz, moja kalina maciupka w porównaniu do Twojej. Ładnie u Ciebie.
Te różowe kwiatki pod orlikiem to co?
Ogród Mirelli 12:13, 16 maj 2019

Do góry
Kalina

Mój ogrodowy pamiętnik 09:20, 16 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wylazłam dzisiaj na chwilę na ogród mimo deszczu. Woda mi już stoi na trawie i w niektórych miejscach na rabatach no więc pytam się ile jeszcze może lać? .
Ale wyjść trzeba bo jeszcze się przegapi jakieś kwitnienie.
Rośliny jak zmokłe kury a drzewka jak wierzby placzące.

Kalina Molly Schroeder.

Śliczniusia
Mój ogrodowy pamiętnik 19:16, 15 maj 2019

Do góry
Wylazłam dzisiaj na chwilę na ogród mimo deszczu. Woda mi już stoi na trawie i w niektórych miejscach na rabatach no więc pytam się ile jeszcze może lać? .
Ale wyjść trzeba bo jeszcze się przegapi jakieś kwitnienie.
Rośliny jak zmokłe kury a drzewka jak wierzby placzące.

Kalina Kilimandżaro i Molly Schroeder.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:11, 14 maj 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Bogdzia mam też gatunek ale w tym roku nie kwitnie, The Bride zdecydowanie ładniejsza i dłużej kwitnie - ma jeszcze pąki kwiatowe

to chyba jednak ten kolor będzie kolorem dnia

i dla kontrastu kalina koreańska

Piekne piwonie , u mnie ciągle jescze w pąkach. Moje obiele obydwie to The Bride.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:56, 14 maj 2019

Do góry
Bogdzia mam też gatunek ale w tym roku nie kwitnie, The Bride zdecydowanie ładniejsza i dłużej kwitnie - ma jeszcze pąki kwiatowe

to chyba jednak ten kolor będzie kolorem dnia

i dla kontrastu kalina koreańska

Podmiejski ogródek 11:09, 13 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Iwonka - Twoja kalina będzie kwitła. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności sadzonkowania
Cieszę się, że żyje moja połówka też zaczyna kwitnąć. Niech się zdrowo rozwija i cieszy wzrok.
Podmiejski ogródek 10:38, 13 maj 2019

Do góry
Co by tu jeszcze...

nie jestem wielką miłośniczką host, ale lubię ich rysunek.
Tamaryszek ostatnio napisała ciekawego posta o hostach. Podobnie jak ona, nie lubię mocno dwukolorowych host. Mam ich parę, ale pewnie nie zagrzeją u mnie miejsca

Tutaj ciekawostka:
to są trzy sadzonki z tej samej rośliny matecznej - w trzech różnych stadiach rozwoju:

Iwonka - Twoja kalina będzie kwitła. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności sadzonkowania

No, chyba starczy na ten tydzień, co?
Kwiatków na zdjęciach dużo, a w rzeczywistości mało (co zresztą widać na szerszych kadrach). Nieustająco dzielę i mnożę. Cieszę się, że byłam u Danusi - mniejsze wyrzuty sumienia, że je tak zagęszczam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:54, 12 maj 2019

Do góry
kalina Burkwoodi Anne Russel zawiązała nasionka

...uDany ogród 18:44, 12 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)
śliczne te kaliny, moja pink beauty dopiero sie zbiera do kwitnienia. za to po wczorajszym slonecznym dniu od polnocy pieknie pada i ma padac do poznego wieczora. ziemia az chlonie wode. taka sympatyczna niespodzianka od pogody. a mezus wczoraj skosil trawe wiec wszystko fajnie sie zazebilo. tylko chwasty w oczach wychodza.

Aniu uwielbiam kaliny, Pink Beauty jest piękna dzisiaj kupiłam drugą tym razem Kalina białojagodowa o tej samej nazwie Pink Beauty, zakochałam się!
Kwitnie najpóźniej i ma cudowne jagody, a jesienią purpurowe liście

ja wczoraj opieliłam prawie cały ogród i zdążyłam wyczyścić chodniki. Teraz niech pada
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:39, 11 maj 2019

Do góry
Kontynuuję obserwację cypelka. Po tulipanowym szaleństwie kolorystycznym zostały wspomnienia. W tle kwitnie teraz kalina koralowa Rozeum, zaczyna lilak węgierski, potem będzie kwitł jaśminowiec. Ciemna zieleń rozjaśniają mocno cięte pęcherznice Dart's Gold.

I nieco na prawo- jodła kalifornijska ma za zadanie zamaskowanie komina.

Aktualny stan tamaryszka

i wiązu JH

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:05, 11 maj 2019

Do góry
anna_t napisał(a)

Znalazłam dzisiaj w szkółce koło mnie tą kalina pachnąca, tylko niewiem gdzie bym ją posadzila...

Mira z ogrodowego spektaklu, co trwa, swoją kalinę angielską podkrzesuje. Ma w pobliżu krzesełko, a kalina jest soliterem.

U mnie jest częścią rabaty. Kiedy przekwitnie obok niej dorastają róże, powojniki, jeżówki, gracki, potem astry.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:55, 11 maj 2019

Do góry
Bardzo dobrze że aż tyle
Akurat to szkolenie było fajne ale ja już mam nawyk że w praktycznie każdej wolnej chwili zerkam na O. I twoje fotki zawsze cieszą oko, zieleń cieszy oko...
Znalazłam dzisiaj w szkółce koło mnie tą kalina pachnąca, tylko niewiem gdzie bym ją posadzila...
...uDany ogród 20:33, 11 maj 2019

Do góry
Zawilce mnie zachwyciły

A kalina pink sensation powala

Pink beauty tez pokazuje swoje piękno

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:47, 11 maj 2019

Do góry
W trakcie majowego weekendu udało mi się zrobić krótki wypad, ale przyznam, że jedynie fakt, że była na miejscu kiepska pogoda na prace ogrodowe nieco uspakajał moje wyrzuty sumienia. Oj zagapiłam się w tym roku w tym moim miszmaszu

Po powrocie z majówki trochę ręce mi opadły.

Trawnik miejscami łysawy a miejscami trawa przerośnięta prawie pod kolana... I jak tu skosić jak mokro i wciąż dolewa a eM wciąż mruczy pod nosem na temat skutków wertykulacji

Posadzone jesienią hiacynty i tulipany niestety w większości leżały pod ciężarem swoich kwiatów na ziemi, oblepione ziemią

Kalina koralowa cała w pomponikach... ale też pełna mszyc. Chyba nic nie będzie z pięknego kwitnienia, bo nie mam jak zrobić oprysku na te dziady
Zamarłam jak zobaczyłam również mszyce (chyba) na wszystkich rozchodnikach (rosną w pobliżu tej kaliny). Cz to możliwe aby były atakowane przez mszyce?

Na fotce kalina z jakby uwiędniętymi pomponami i rozchodniki z pozwijanymi i już lekko zniekształconymi liśćmi

Chwasty puściły się jak szalone

Obleciałam raz ogród naprędce robiąc jakieś fotki ku pamięci bo za chwilę po tych deszczach znikną cebulowe.

A teraz z choróbskiem przygwożdżona jestem w domu

Podwórkowa rehabilitacja 23:43, 10 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Wilczomlecz nie ten kolor (dobrze mnie znasz Ewa, moje preferencje roślinne tym bardziej ), chabrom muszę się przyjrzeć u Was. Gdybyście mogły wstawić zdjęcia to byłbym wdzięczna. Orlaya będzie u mnie wszędzie, bo wysiałam dużo nasion, część już w ogródku reszta do posadzenia to tu to tam
Ok żywokost niech rośnie sobie tam gdzie jest, brunera piękna ale nie da rady. Obok tego miejsca jest stanowisko lilii martagon i ona ma zwieszone główki, dopiero jak podleję wodą to się podnosi. Dziś też jest podniesiona, bo wczoraj cały dzień padało. Też pewnie do przesadzenia. Ułudka zniknie tak jak niezapominajki które tam w okolicy są.

Rozmyślałam dać nawet jakiegoś rarytasa: piwonię delikatną ale one kwitną tydzień, może jakaś kalina eskimo nisko szczepiona, taka ładna kuleczka, by się sprawdziła.
No i są jeszcze groszki wiosenne. U Bogdzi wyglądają zachwycająco, zwłaszcza te fioletowe.
Mogłabym tam też bergenie posadzić, bo moje rosnące teraz w cieniu mają duże liściory. Lubią przecież też słońce.
Tak to jest jak ma się za mało miejsca...
Szkoda, że to takie słoneczne miejsce, bo posadziłabym serduszka okazałe

Kobieto sadź serduszke wszak moja już pięć lat na całkowitej patelni i mam chyba największa na O z tego co pisza, kwiatów zawsze masa
A jak nie to różowe niezapominajki siej co roku w czerwcu, one teraz właśnie kwitną i długo, a jak przekwitną wyrwiesz nim złapią mączniaka
Ogród z koniczynką 21:50, 10 maj 2019

Do góry
Wiosna w przydomowym piękna i kolorowa.
Ilość prymulek imponująca a i widzę że tiarellę posiadasz, mało popularna u nas roślina.
Kalina koralowa szybko rośnie, za 3 lata będzie już ładnych rozmiarów. Ja swoją bardzo mocno w ubiegłym roku przyciąłem bo zrobił się krzew 3 metrowy.
Podwórkowa rehabilitacja 13:56, 10 maj 2019

Do góry
Wilczomlecz nie ten kolor (dobrze mnie znasz Ewa, moje preferencje roślinne tym bardziej ), chabrom muszę się przyjrzeć u Was. Gdybyście mogły wstawić zdjęcia to byłbym wdzięczna. Orlaya będzie u mnie wszędzie, bo wysiałam dużo nasion, część już w ogródku reszta do posadzenia to tu to tam
Ok żywokost niech rośnie sobie tam gdzie jest, brunera piękna ale nie da rady. Obok tego miejsca jest stanowisko lilii martagon i ona ma zwieszone główki, dopiero jak podleję wodą to się podnosi. Dziś też jest podniesiona, bo wczoraj cały dzień padało. Też pewnie do przesadzenia. Ułudka zniknie tak jak niezapominajki które tam w okolicy są.

Rozmyślałam dać nawet jakiegoś rarytasa: piwonię delikatną ale one kwitną tydzień, może jakaś kalina eskimo nisko szczepiona, taka ładna kuleczka, by się sprawdziła.
No i są jeszcze groszki wiosenne. U Bogdzi wyglądają zachwycająco, zwłaszcza te fioletowe.
Mogłabym tam też bergenie posadzić, bo moje rosnące teraz w cieniu mają duże liściory. Lubią przecież też słońce.
Tak to jest jak ma się za mało miejsca...
Szkoda, że to takie słoneczne miejsce, bo posadziłabym serduszka okazałe

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:07, 10 maj 2019

Do góry
MartaKozak napisał(a)

Jak patrze na to zdjecie to dochodze do wniosku ze moj kasztan jadalny to tak naprawde orzech
Ech te zakupy internetowe...
A kaline eskimo dopisalam sobie na liste chciejstw

Mój to odmiana o dwubarwnych liściach, są też z czysto zielonymi , ale orzech włoski nie ma ząbków na krawędziach
Kalina Eskimo jest cudna i z wygladu i z zapachu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies