Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:26, 10 sie 2016

Do góry
Ja przychodzę w gości a Ty wyjeżdżasz Udanego urlopu życzę
Wielu tu masz doradców, z nimi nie zbłądzisz a ja przy okazji też z ich rad skorzystam
Ładny masz teren wokół domu, podoba mi się to zróżnicowanie poziomów. To zdecydowany jego walor i myślę, że podpowiedź Toszki by iść w kierunku ogrodu Magnolii jest strzałem w dziesiątkę.
Czytam że tak jak i ja zachłysnęłas się ogrodem Malkulki O tak, też wiele się od niej nauczyłam, przede wszystkim konsekwencji.

Jeśli mogę słówko wtrącić na temat rabat, planistką jestem żadną ale w chwili gdy zobaczyłam wytyczoną rabatę ze skarpą to zobaczyłam tam nic innego jak lawendę. Już ktoś wcześniej Ci o tym wspomniał i ja wtóruję. Przenieś lawendę, zrób tam pole lawendowe podbite stipą.Na górze róże, dołem spływająca lawenda
Popatrz tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1972-stary-dom-zapomniany-ogrod-i-ja-na-francuskiej-ziemi?page=68
Zresztą u Magnolii znajdziesz jeszcze piękniejsze pole

Z drugiej strony tak teraz myślę, że pewnie chcesz mieć na lawendę widok z okien a skarpa tego efektu nie da niestety.
No tak takich doradców jak ja jak najmniej Ci życzę
Z przyjemnością będę tu zaglądać a w wolnej chwili chętnie rzucę oko na domek
Pozdrawiam, baw się dobrze

Ogródek frontowy 10:49, 09 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Gdzie ta preriowa inspiracja Przemka. Ja tu szperam po ina tu szukam po Pintereście moich smug, a tu pod nosem na ogrodowisku artykuł Danusi Ogród preriowy - spotkanie z naturą

Tu jest https://www.ogrodowisko.pl/watek/4081-zycie-w-wiejskim-ogrodzie?page=1198

Ale to rabata nie skarpa co nie zmienia faktu że cudna
Ogródek frontowy 08:39, 09 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Chodziło bardziej o kolor niż o odmianę, ale rozumie i już nie męczę
Po drugiej stronie altanki/pergoli będzie skarpa obsadzona coś między tą inspirką którą wrzuciłaś u Asi (Rojodziejowej) a preriową Przemka Nada się?

Gdzie ta preriowa inspiracja Przemka. Ja tu szperam po ina tu szukam po Pintereście moich smug, a tu pod nosem na ogrodowisku artykuł Danusi Ogród preriowy - spotkanie z naturą
Ogródek frontowy 00:09, 09 sie 2016

Do góry
Chodziło bardziej o kolor niż o odmianę, ale rozumie i już nie męczę
Po drugiej stronie altanki/pergoli będzie skarpa obsadzona coś między tą inspirką którą wrzuciłaś u Asi (Rojodziejowej) a preriową Przemka Nada się?
Ogródek frontowy 21:41, 06 sie 2016

Do góry
Bardzo mi się ona podoba choć chyba nie aż tak jak rozplenica
A reszta roślin nada się?
Jeszcze mam jeden pomysł ponieważ u mnie ta skarpa długa jest to zastanawiałam się czy nie zrobić taki sektorów prostokąt trawy + drzewko na przemian z prostokątem takich nasadzeń jak wcześnie pisałam?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:15, 05 sie 2016

Do góry
chagall napisał(a)
Asiu, wielka ta skarpa!!!
Mam taką sugestię - przesadź te małe roślinki gdzie indziej, a na skarpie posadź większe i szybciej rozrastające się rośliny. Może na szczycie lawenda w dużej ilości? Ona lubi słońce i sucho

Wiesz, lawendy mama bardzo duż obok skarpy przed ddomeme. I będzie tam prawie na całej połaci.
Skarpę planowałam poszatkować w kratę i posadzić na niej regularnie wrzosy różne oraz kostrzewy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:06, 05 sie 2016

Do góry
Asiu, wielka ta skarpa!!!
Mam taką sugestię - przesadź te małe roślinki gdzie indziej, a na skarpie posadź większe i szybciej rozrastające się rośliny. Może na szczycie lawenda w dużej ilości? Ona lubi słońce i sucho
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:37, 05 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
A mnie wzięło ostro na cięcie, bo to ostatni dzwonek przed zimą. Przycięłam 11 szt.tawułek, karaganę, wierzbę i 4 tuje kulki, które miały być danicami...a nie są rosną dużo.

A przy okazji pełno chwastów powyrywałam.
Cała skarpa oplewiona.

To zapracowałaś na coś dobrego, tzn. takie cosik na chudej, długiej nóżce...
Co i jak? Nowicjuszka 21:34, 05 sie 2016

Do góry
Obiecałam zdjęcia tobie Domi są to starsze ale chodzi o całokształt.

jak widzisz mam skarpy i w niej są posadzone tuje szmaragdy, na cisy to bym majątek wydała
Tuje od płotu są odsunięte na 1,2 m, skarpa jest dosyć szekoka, więc mogę rośliny zacząć sadzić na brzegu skarpy, jednak odsunęłam trochę trawy, bo przecież miskanty rosną
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:09, 05 sie 2016

Do góry
Wpadłam do domu wieczorową porą. Myślałam, ze jeszcze za dnia obfocę, ale w Toruniu bardzo pochmurno (wyjeżdżając z Wawy było 34 stopnie, tu jest ledwo 20)
Ale co tam! Obfociłam!
A oto i skarpa. Aż nie widać, ze to górka W dole prostokąt będzie wysypany żwirem i będzie tam palenisko.
Widok ze schodów do domu (a dokładniej z murku balustrady):

A tu widok z tarasu, już bardziej stromy:

A to co na niej rośnie z zeszłego roku:

Nie ma zdjęć z dołu, bo mi się po błocie nie chciało latać
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:31, 05 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Na razie skarpa służy ci za poligon i daje trening ogrodowy
Podskórnie przeczuwam, że będziesz ją jeszcze nie raz przerabiać, aby finalnie wszystkich zaskoczyć.
Odnośnie roślin - sama długo przekonywałam się do przywrotnika. Jeszcze dłużej do rudbekii, która przepięknie wygląda w dużych nasadzeniach. I co ważne - jest bezproblemowa i praktycznie kwitnie od lipca do mrozów.
Do kocimiętki nijak nie mogę się przekonać ale trzeba przyznać jej jedno - bezproblemowa i jeśli ją systematycznie ciąć to kwitnie 3-4 razy w roku.

Toszka Twoja wiara w efekt finalny daje kopa Bardzo mi się podoba to określenie poligon!!
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:26, 05 sie 2016

Do góry
Na razie skarpa służy ci za poligon i daje trening ogrodowy
Podskórnie przeczuwam, że będziesz ją jeszcze nie raz przerabiać, aby finalnie wszystkich zaskoczyć.
Odnośnie roślin - sama długo przekonywałam się do przywrotnika. Jeszcze dłużej do rudbekii, która przepięknie wygląda w dużych nasadzeniach. I co ważne - jest bezproblemowa i praktycznie kwitnie od lipca do mrozów.
Do kocimiętki nijak nie mogę się przekonać ale trzeba przyznać jej jedno - bezproblemowa i jeśli ją systematycznie ciąć to kwitnie 3-4 razy w roku.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:16, 05 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
no widzisz, z podobnych pobudek walczę o tą twoją skarpę - byle by nie wyglądała jak przy autostradzie
I jestem pewna, że skarpa będzie rozwojowa

no jakby się udało uzyskać efekt "dobrze, że mam skarpę, bo by nie było tak ładnie" ... marzenie
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:15, 05 sie 2016

Do góry
A mnie wzięło ostro na cięcie, bo to ostatni dzwonek przed zimą. Przycięłam 11 szt.tawułek, karaganę, wierzbę i 4 tuje kulki, które miały być danicami...a nie są rosną dużo.

A przy okazji pełno chwastów powyrywałam.
Cała skarpa oplewiona.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:06, 05 sie 2016

Do góry
no widzisz, z podobnych pobudek walczę o tą twoją skarpę - byle by nie wyglądała jak przy autostradzie
I jestem pewna, że skarpa będzie rozwojowa
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:38, 05 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
oj Asia żebys Ty sobie z tą skarpą wiecej roboty tylko nie narobiła, ja bym została przy jałowcach i irdze jak u Navi...zobaczysz ile ogrod cię będzie absorbował a tu jeszcze skakanie po skarpie sobie dokladasz...
w dobrej intencji to piszę, nie gniewaj się tylko

Ja nie z tych co się obrażają, więc jak tylko chcesz coś napisać, to pisz.
Aniu ja właśnie na razie to nie mogę nigdzie poszaleć, czekam jak głupia na murki, żebym mogła coś wsadzić, więc na razie się wyżywam na skarpie. Jak mnie będę wkurzać, to się wytarga i już, ale taka zielono czarna mnie najzwyczajniej w świecie irytuje.
I trochę też podeszłam do tematu tak, że: wiem, że skarpa to zazwyczaj skazana jest na te same rozwiązania, tj.płożące irysy, irgi, berberysy, ale o ile by było fajnie jakby się udało zrobić coś czego nie ujrzę na każdej skarpie, obok której przejeżdżam

Dziś muszę kolejną część drabiny dostawić, bo nie dałam rady irgi posadzić.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:12, 05 sie 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Mam to samo. Nie podoba mi się

Powiedzmy tak: jak patrzę na inspiracja, albo u kogoś na to połączenie, to potrafię docenić urok i to, że to się tak ładnie komponuje, ale nie czuję tego żółtego u siebie. Ale te liście faktycznie ładne są u tego przywrotnika. Moze spróbuję, tylko kwiaty będę ścinaś wcześnie
Nie przeszkadza mi natomiast takie żołte ulistnienie jak np. w trzmielinie, choć też chwilę mi zajęło, żeby się do niej przekonać.

Toszka napisał(a)
powiem szczerze, że nie jestem fanką jałowców - kłują, czernieją od spodu i panoszą się bez składu i ładu. Jeden plus - zimą zielone.

Toszko no cóż... ja tych jałowców też jakoś szczególnie nie kocham, ale po pierwsze sadzone w czasie, kiedy mój ogród to miały być tuje+trawnik. Poza tym gdzie nie szłam, to wszędzie jak mówiłam skarpa, to pierwsze co to jałowce rzucali. Ale jednocześnie ta zieleń o każdej porze roku mi bardzo odpowiada.
Ogród z łezką II 08:45, 05 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
czytałam u Bogdzi ze bukszpanowe obwódki ci zmarniały ...moje tez (sadzone zeszłej wiosny ) tez psikałam i jeszcze powtórzę po niedzieli oprysk na grzybowe.

nie przejmuje sie tym faktem zbytnio choc wiekszość liści opadła i stercza badyle ...miałam juz taka sytuację "na ludwiczkach" tez w drugim sezonie je podtopiło i tez zrobiły sie takie same ...w tym roku ludwiczki zdecydowanie w lepszej formie ...ale nie są doskonałe cos straciły z urody.

W ogóle to mam pecha to bukszpanowych żywopłotów. Na salonowej miałam taką samą sytuację, ale Signum pomogło. Liczę na to, że teraz też tak będzie, ale wygląda to paskudnie Na dodatek to jest skarpa przy wejściu do domu...

Co to są "ludwiczki"??????
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 06:47, 05 sie 2016

Do góry
Wy planujcie Dziewczyny, a ja podgląm Moja skarpa wciąż w tozsypce.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:44, 04 sie 2016

Do góry
Asia, skarpa niezła. W przyszłości czeka mnie trochę mniejsza aale nie w moim ogrodzie (u siostry), więc podglądam pomysły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies