Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród wśród pól i wiatrów 22:03, 31 lip 2016

Do góry
A jak tam Twoja skarpa jakieś plany jeszcze na ten rok??? Czy już jesień u Was czuć
Biało różowy ogród za płotem. 21:44, 31 lip 2016

Do góry
Plan jest taki
lewa skarpa: CIsy odmiana Farmen, hortensje Limlight, trzmielina Sunspot i Red Baron
prawa skarpa: berberys Red Jewel, rozplenica Hameln, Choina kanadyjska Jedolloh, i moje męka 'choinka' rosliny wybrała sobie w większości "inwestorka" ja tylko to jakoś poukładałem
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:59, 31 lip 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Czy między 1 a 5 jest spad? Czy dopiero od 5 zaczyna się ta skarpa?

To jest moja słynna skarpa. Mam nadzieję, że widać dobrze spadki.
Pokratowalam ją trochę w celach planistycznych. Chwilowo widzę tam kostrzewa i wrzosy ☺
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:52, 31 lip 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Bardzo czytelnie narysowane
A nie masz wrażenia, że ten przód w stosunku do tyłu za bardzo naćkany ??
Może faktycznie lepiej będzie wyglądała sama lawenda?, skoro ładnie Ci rośnie, nie potrzebuje dobrej ziemi, jest zimozielona, tylko wiosną jest lekko łyso ale to możesz jakieś cebulowe pomiędzy krzaczki powtykać.
Przybliż co to za roślinki oprócz lawendy są na 2. Czyli 1 i 2 się stykają tak? nie będzie tam trawnika? Chyba dobrze widzę.

Agcia, tył pusty, bo jeszcze nie mam pomysłu. Tam oczywiście coś będzie
Nie wszystkie rabaty narysowałam.
Przed domem to tylko taki szkic. Pewna jest kocia trawa i lawenda.
Z przodu nie będzie trawnika, więc muszę to jakoś sensownie zagospodarować.
Skarpa na rysunku ma numer 5.
Będą na niej kostrzewy na pewno i myślę jeszcze o wrzosach.
Mam taką inspiracę skarpową:
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:19, 31 lip 2016

Do góry
Hmmm to może lepiej nie pchać róży jeszcze.
Wolałabym coś uzyskać bardziej naturalistycznego na tej skarpie. Tak jak niektóre pola w rabatach planuję zrobić. Tylko że tu by była ogromna skarpa.
http://harpurgardenimages.thirdlight.com/viewpicture.tlx?containerid=26367339155&pictureid=26368158950

Tak się zastanawiam, czy ewentualnie gdzieś na tej skarpie z tych moich suchodrzewów nie wyciąć kostek. Parę przesadzić w inne miejsca, żeby zgubić te linie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:01, 31 lip 2016

Do góry
agapant napisał(a)
Witaj, lawenda to chyba dobry pomysł. Jest mało wymagająca potrzebuje tylko cięcia a patent na wspinanie już masz (i nie myślę o mamie )kawałek deski z poprzeczkami z czasem dorobić kolce na górnym końcu, dasz radę. Duże plamy lawendy super.

Muszę jeszcze muły wypracować do dźwigania takiej "drabiny" bo ledwo to daję radę ruszyć, a dalej skarpa jeszcze wyższa, może lepiej o jakiejś uprzęży pomyśleć
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:01, 31 lip 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Narysowałam od nowa

Bardzo czytelnie narysowane
A nie masz wrażenia, że ten przód w stosunku do tyłu za bardzo naćkany ??
Może faktycznie lepiej będzie wyglądała sama lawenda?, skoro ładnie Ci rośnie, nie potrzebuje dobrej ziemi, jest zimozielona, tylko wiosną jest lekko łyso ale to możesz jakieś cebulowe pomiędzy krzaczki powtykać.
Przybliż co to za roślinki oprócz lawendy są na 2. Czyli 1 i 2 się stykają tak? nie będzie tam trawnika? Chyba dobrze widzę.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:46, 31 lip 2016

Do góry
Hej Asia
Podglądam Twój wątek więc się także witam.Nie doczytałam -na czym stanęło na froncie? Projekt Jazzy bardzo mi się spodobał .Piękna skarpa wrzosowa jest przy drodze chyba w Czchowie jesli dobrze pamiętam. I jesli jeździsz w stronę Nowego S.
Choć u mnie całkiem nie klimaty śledzę z uwagą i pozdrawiam

Jesteś architektem czy plastykiem?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:42, 30 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Tennusima czy jakos tak
czytam, że żeby dobrze przezimować musi mieć przepuszczalną glebę a u mnie skarpa cala z gliny :/
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:08, 30 lip 2016

Do góry
No tak właśnie myślałam Siakowa

Skarpa nachylona w stronę południową Słoneczko rąbie po niej ostro. Lawenda rośnie jak ta lala na niej.
A drzewa to fakt fajne (dęby), ale musimy je co jakiś czas skorygować, bo się boimy, żeby nam chałupy w czasie jakiejś wichury nie uszkodziły.
No właśnie z racji tego, że kiepsko się porusza po tej skarpie to pasowałoby żeby było to coś tak jak piszesz Asiu nie wymagającego nadmiernej uwagi.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 10:37, 30 lip 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)

ale masz widoczki skarpa z roku na rok piękniejsza
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 05:08, 30 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajna ta skarpa pod altaną

Dziękuję
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 00:10, 30 lip 2016

Do góry
Fajna ta skarpa pod altaną
Ogród z uśmiechem 21:17, 29 lip 2016

Do góry
Pora na rabatę różaną.

Na razie to róże i byliny były posadzone zgodnie z wyobrażeniem o niech Okazalo się, że niektóre są inne niż być miały, inne rosną większe. A więc.

Moje plany i mam nadzieje Wasze zmiany

Po prawej stronie od ulicy wewnętrznej są posadzone cisy, przed nimi róże: candleligh (nie widac na zdjęciu), od prawej geisha, meinzer fastanacht, bonica,

Na wprost betonu sa 3 łuki - myślę, że uda mi się zmienic je na drewniane pergole. Od ulicy pienne róże Camelot ( nie jestem pewna czy pasuje), brązowa to miala być Lawender ale jest NN bordo, bialy kolor to New Dawn, a czerwony to będzie jakas burgundowa może?
Pomiędzy nimi lekko do przodu jest Louise Odier, a te drugie wrzosowe kreski to William Morris a przed nim Minerwa.

Szary kolor ścieżki to przejście na tyły domu a zielony jakieś płożące "coś" bo w tym miejscu jest niewielka skarpa od podjazdu do garażu.
Przy ścieżce może jakąś różę na pionowej pergolce: Ławeczka , placyk wysypany żwirkiem - kamulce to magazyn eMa, zamykamy oczy

Aha, bylin jest juz trochę: ostróżki, jeżówki, szałwie, lawenda, troche traw. Wiele pojedynczych na rozmnożenie

Doradzicie coś? Plizzz
Ogródek frontowy 17:30, 29 lip 2016

Do góry
Rabatka powstanie tu koło moich kratek z różami

Plan jest taki od środka kratek ma być altanka z materiałowym dachem więc pod spodem jak na razie zostanie trawa przy płotkach między różami będą trawy ( rozplenice lub hakone) od zewnątrz przy samych kratkach będzie szpaler hortensji przed nimi buksy a na samym przodzie myślę o szałwii białej rabatka będzie wykończona murkiem oporowym ( teraz jest tam skarpa) postaram się zrobić dokładniejsze zdjęcie tego miejsca Próbowałam to narysować ale niestety nie idzie mi to tak dobrze jak Asi to może wieczorem choć rzut z góry zrobię.
Moje ukochane miejsce na ziemi 10:34, 29 lip 2016

Do góry
Skarpa również się zagęszcza

Moje małe wielkie marzenie 10:32, 29 lip 2016

Do góry
Jałowce jak nie masz co z nimi zrobić, to chętnie przygarnę Moja skarpa jest jak czarna dziura pochłonie wszystko
Ogród wśród dębów. 13:55, 28 lip 2016

Do góry
carolina01 napisał(a)

Teraz są tu lawendy ale do wywalenia.

mam propozycję - ten fragment pod płotem brązowym - ja bym dosadziła szmaragdy. Dodatkowo ruchomą część bramy też bym przesłoniła żywopłotem/ekranem ale z cisa. Natępnie całą rabatę od strony domu dałabym bukszpanową obwódkę.
Pas hortencji od bramy po łuku i wzdłuż szmaragdów. Jesli chcesz to pomiędzy hortkami sekwencja z miskantów - ze 3-5.

Rabatę bym obsadziła kombinacją grup/"rodzin z kul bukszpanowych, albo z kostek bukszpanowych. Jesli chcesz rozplenice to proponuję jakieś niewysokie np. Little Boy.
wszystko musi być czyste i klarowne bez przeładowania gatunków roslin.

A w tym czasie eMa bym urabiała, aby przed tarasem zrobił murowane piętra-donice, bo ta skarpa nie ten tegens
Wiejski ogródek pod wielkim miastem 00:51, 27 lip 2016

Do góry
Dorzucam plan sytuacyjny:

Powyższa prośba o pomoc w projektowaniu dotyczy miejsca oznaczonego jako "skarpa z palisadą"

Na wszelki wypadek jeszcze raz pierwsze zdjęcie:
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:33, 26 lip 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Nie no suuuuuuper! Chwasty kilka razy potraktujesz kosiarką i padną, bo zdaje sie tam głównie lebiodka zagościła. Fajnie ta skarpa u Ciebie już zarosła roślinnością. Jak to na co dzień się nie zauważa jak jednak ogród dojrzewa...
P.S. Buciki szykowne

Fakt skarpa przez trzy sezony nabrała wyglądu
Buty ogrodowe, jak nie ma deszczu, na deszcz mam inny model
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies