Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W kamiennym kręgu od początku 05:32, 12 kwi 2026

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu, czy Twój paw nie potrzebuje czasem wsparcia przy ogonie? Zadołowałam ze trzy lata temu cisy, oczywiście się ukorzeniły. Część wysadziłąm na rabatę, a część dalej w szklarni. Ja już ich nie posadzę, bo nie mam gdzie.
Wyrosły na 1,5m i bez rozgałęzień. Pomyślałam, że może by się Tobie nadał. Spytaj się pawia, czy nie chce mieć puszystego ogonka. Zabalotuję go po wykopaniu, to za bardzo nie ucierpi, a odległość nie taka duża.

Robótki ekstra fajne. Kiedy idą do dzieci? Pozdrawiam wszystkich hobbystów.

Haniu, dziękuję bardzo za chęć przesyłki cisów ☺️ Paw jest już w miarę wyprowadzono i nic mu nie trzeba dosadzać. Mam wiele cisowych siewek. Niektóre już mają prawie metr i co roku znajduję nowe☺️ Cisów ci u mnie dostatek☺️
W kamiennym kręgu od początku 05:22, 12 kwi 2026

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, w ogrodzie już wiosennie, pięknie, kwiatów już sporo, a tulipany się rozkręcają, więc niedługo będzie bardzo kolorowo.
Króliczki są śliczniutkie, jak można ręcznie zrobić coś takiego, jesteś mistrzem dokładności, dla mnie niewykonalne, podziwiam.

Alu, ta wiosna u nas bardzo sucha i zimna. Codzienne przymrozki nie pozwalają roślinom się rozkręcić ☺️
Co do szydełkowych maskotek to sama jestem w szoku że można mieć tyle radości z ich wykonywania☺️
Najbardziej cieszą malutkie detale ☺️

W kamiennym kręgu od początku 05:13, 12 kwi 2026

Do góry
Roocika napisał(a)
Aniu, świetnie te przebiśniegi w masie wyglądają i szydełkowe króliczki urocze.

Asiu, przebiśniegi i inne cebulowe w masie robią dobrą robotę☺️

Teraz po przekwitnięciu zawiązały nasiona☺️
Przy ścieżce 00:56, 12 kwi 2026

Do góry
Taką miałam przygodę, próbując rozróżnić estragon rosyjski od francuskiego. Ponieważ pogoda nie sprzyjała bardzo, wyskoczyłam do centrum ogrodniczego, gdzie to mają na stanie lawendę angustifolia i drzewka cytrynowe 'Ręka Buddy' . Widząc estragon w doniczce zapytałam jaki? No, estragon. Dziewczyny coś tam próbowały sprawdzić w sieci, ja wróciłam do sklepu i przejrzałam nasiona. Wzięłam torebkę, wołając, że bez płacenia biorę, celem identyfikacji w szklarniach. Koniec końców kupiłam i nasiona i sadzonkę. W domu zagłębiłam się w temat i zwykle zawodząca w identyfikacji roślin AI, o dziwo, poprowadziła mnie za rękę. Organoleptycznie okazało się, że estragonem francuskim okazała się sadzonka, nasiona to raczej na pewno estragon rosyjski.
Dodam, że estragon francuski to ceniona przyprawa, rosyjski przyprawowo bezwartościowy 'zapychacz' przyprawowy, jak kupujesz nasiona estragonu, to na pewno kupujesz rosyjski. Francuski nie wytwarza produktywnych nasion, jest rozmnażany wegetatywnie. Z torebką 'bezwartościowego' estragonu wróciłam do sklepu, zwróciłam i kupiłam jeszcze trzy sadzonki estragonu francuskiego. To centrum ok. 40 km ode mnie

No co? Zrobię ocet estragonowy Mniam mniam
Przy ścieżce 00:11, 12 kwi 2026

Do góry
Moje nowe pomysły. Kilka lat temu ukorzeniałam z patyczków derenie. I już coś widać. Zielone pędy to derenie ze Swarzewa, czerwone z Celbowa. Odrobina Pomorza na Lubelszczyźnie

Tutaj potrzebowałam białej chmurki kwiatów do malowanych motywów na drzwiach. Sprawdziła się biała forsycja, z kulkowanych pędów. Forsycja doskonale się ukorzenia i jest piękna. Nienachalnie piękna

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:08, 12 kwi 2026

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

i tydzień później

Ten zakątek masz prześliczny.
Ciemierników zatrzęsienie
Ptasi gaj 00:07, 12 kwi 2026

Do góry
Poza tym pachnie w ogrodzie hiacentami.

Ta zielona Kępa na pierwszej focie to goździki

Ptasi gaj 00:05, 12 kwi 2026

Do góry
Miałam nie pisać, aby się nie denerwować.
W lutym zamówiłam Hortensje w szkółce Kwiatomanisk. Jak żyje takiego badziewia nie dostałam.
Zjechałam ich zaczęli się usprawiedliwiać, pouczać. Więc ostro zareagowałam aby oddali pieniądze.

To jest moje zamówienie

Te trzy doniczki to hortensja "Ground breaker Blush" to jest hortensja niższa. Jednak to co o dostałam 1 szt 37.50 zł to 2 patyczki wysokości 6 cm od nasady ziemi.

Większą doniczka to hortensja zamówiła 2 szt. "Uciekająca Panna młoda" Przysłali 1 szt widocznie pozostałość po ostatnim sezonie. Sadzonka katastrofa połowa sucha. Ten suchcielec kosztuje 115 zł.

Co gorsze jeszcze się ogłaszają na Fejsie i w reklamach że mają w sprzedaży.

Nie dajcie się nabrać.

Te zamówione horty chciałam posadzić w do oczach są bardzo ładne, ale cóż nie wiem czy coś z tego będzie.

U mojego sąsiada też są co prawda dużo droższe ale to są solidny krzaki.
Przy ścieżce 23:17, 11 kwi 2026

Do góry
Transylwańska najpóźniejsza, nie ma chyba dobrego stanowiska, ale na dole po prawej widać kolejne kwiatki, dzisiaj odkryłam jeszcze jedne po drugiej stronie. Coś czuję, że będzie przesadzanie i dzielenie Na fotce po prawej to moje doświadczalne poletko samosiewów, fragment pod brzozą. Magiczne wręcz, bo żadnej z tych różowych przylaszczek tam nie sadziłam. Ani cieszynianki, cyklamena, cisa. Cebulica jest zbędna, ale cóż poradzić? Pewnie mrówki/ptaki nanoszą tu nasiona Miejsce pod drzewem ma potencjał.

Zauważyłam w rządku tych przylaszczek jedną blado różową. Na fotce dobrze to widać. I w szczególe, chociaż zdjęcie kiepskie. Będzie co obserwować i na co czekać w przyszłym sezonie.

Zieleń, drewno i antracyt 22:47, 11 kwi 2026

Do góry
Ostatni raz tu zaglądałam jak jeszcze śnieg był na tapecie

Mało mam czasu na forum, na ogród też nie za dużo. Coś czuję, że to będzie sezon pod znakiem chwastów i roślinnej samowolki
Zostawiam pozdrowienia oraz kilka kadrów z wiosennymi mikrusami i pączkowymi zapowiedziami większego kwiecia

Przy ścieżce 22:44, 11 kwi 2026

Do góry
Okno pogodowe u mnie wykorzystały zdrojówki, ładnie się sieją Cieszą mnie także obrazki włoskie (chyba?) Nic a nic nie robią sobie z arktycznych o tej porze temperatur, za chwilę powinny zakwitnąć. Takimi zabawnymi, żółtymi pochewkami.

Zachwycona też jestem witalnością Sangwinarii kanadyjskiej Flore Pleno. Posadziłam ledwie małą kępkę, a lezie w tempie ekspresowym, dwa, trzy lata. To te maleńkie pikulce, po lewej. To się nazywa znaleźć dla rośliny miejsce Powtórzę, nie rozumiem jej tak wysokiej ceny, kiedy roślina jest tak bezproblemowa i tak dobrze się namnaża.

Po prawej zaś to mój drugi, po transylwańskiej przylaszczce bonus zakupowy. Trójlist NN, którego nabyłam od kolekcjonera z Zamościa. Próbowałam go identyfikować, ale pewna nie jestem. Fakt faktem, że doskonale przyrasta i niezawodnie kwitnie, Mam już z osiem takich kęp po bezproblemowym podziale, serce się raduje Kwitnie burgundowymi, lekkimi kwiateczkami. Cudo
Znowu na wsi 21:17, 11 kwi 2026

Do góry
No nie wiem, dotychczas wszystkie próby kończyły się niepowodzeniem. Pewnie w końcu będę musiała posadzić do ziemi bo nie dam rady nosić w te i we w te.
Miałam na oku ogrodówkę w jednym z osiedlowych ogródków ale kwitła słabo i już w zeszłym roku jej nie było, została zastąpiona przez jakąś mniej chimeryczną bukietową. A rosła w osłoniętym miejscu.
Natomiast optymistycznie prezentuje się przylaszczka transylwańska. Na pewno będą młode listki a może i kwiaty. Boję się głębiej zajrzeć żeby nie zepsuć .

Ostatnia noc znowu była z przymrozkiem -2,5 st. Magnolia wygląda smętnie ale część pąków jeszcze się nie otworzyło więc trochę nadziei jest. Zdjęcie sprzed bodajże 2. dni, jeszcze nie liźnięta mrozem

Natomiast na ciemiernikach przymrozki nie robią wrażenia, to aktualnie mój ulubiony fragment ogrodu.

Skromne zakupy , ciemiernik Double Ellen White "chodził za mną" od ubiegłego roku

Dzisiaj wykopałam najstarsze lawendy, zrobiły się brzydkie. Okazało się że wszystkie były martwe, załatwiła je zima. Na szczęście nowe sadzonki w sześciopaku już czekają .
A myślałam że tej wiosny nie będę miała zbyt dużo do roboty...
Przy ścieżce 20:45, 11 kwi 2026

Do góry
Magnolia 'Leonard Messel', podobno znosząca przymrozki do -5 w trakcie kwitnienia
Na japońskiej kwiaty doszczętnie zmrożone, tą cieszę się. Ciekawe jaki los będzie kolejnych magnolii?

Przy ścieżce 20:25, 11 kwi 2026

Do góry
Trudny ten początek wiosny. Zimnica potworna, przelotny śnieg na zmianę z gradem.

Wspomniałam o hortensjach ogrodowych. Długo mi się nie udawało z nimi, ale też chyba zbyt wrażliwe odmiany sadziłam. Szukałam miejsc w miarę zacisznych w ogrodzie, bo wzdłuż ścieżki snuły się strefy zimnego powietrza. Zajęło mi to kilka lat obserwacji, ale też tyle samo rozmnażanie hortek z patyczków. Patyczki były z Pomorza i ze wschodu, nazywam je wołyńskimi. Wiem, śmiesznie to wygląda i chyba tak samo brzmi, ale nic nie poradzę na to, że lubię zapraszać do ogrodu rośliny z... emocjonalnym rodowodem

Po lewej hortki od Mirki, po prawej jedna z wołyńskich. Wszystkie mniej więcej tak przezimowały.
Już w zeszłym roku dobrze zakwitły, w tym liczę na trochę więcej
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:51, 11 kwi 2026

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Ten Twój ulubiony ciemiernik mnie też się bardzo podoba. Sporo ładnych sadzonek paptyki masz, ja na parapecie mam pikówki pomidorów.
Ciasteczek nie widzę, piekłas?

Niemalże identyczny przepis znalazłam w termomixie, więc z niego zrobiłam i dodałam tylko kakao jak u Ciebie.
Ogród z plażą 19:23, 11 kwi 2026

Do góry
W sumie to nie wiedziałam nic o odrostach, nie wiem gdzie lepiej by się pojawiły. Mogą sobie wyłazić za płot Iwonka z Wzgórza chaosu ma przepiękną glediczję. Widzałam ją też we Wrocławiu, przepiękne drzewo. Rośnie dość duże, ale ma ażurową koronę.

Nie mogę znaleźć żadnego dobrego zdjęcia. Tam gdzie strzałka, przy tujach, muszę coś posadzić

Przypomniałam sobie, że bardzo podobała mi się kalina spring red compact u mrokasi. Może coś takiego za jarzębinę?

PS. Doczytałam, u Iwonki że z glediczji sypią się kwiaty, co faktycznie może być uciążliwie u mnie w przedogródku, bo mam tam obok warzywniak.
Ogród z plażą 18:47, 11 kwi 2026

Do góry
Tak straszyła jarzębina w zeszłym roku

Tu ma być glediczja. Chyba, że glediczję posadzę w przedogródku, a tu coś innego ... rany znów to wałkuję od nowa

W zgodzie z lasem 18:37, 11 kwi 2026

Do góry
Ja bym go obcięła. Właśnie ochlastałam jednego z moich
Tak wygląda cięty próbnie, po kilka pędów.

A tak ogolony do zera zeszłego lata.

Nie ma się czego bać.
Ogród z plażą 16:41, 11 kwi 2026

Do góry
Dziś cudowna pogoda. Powyrywałam trochę chwastów, poprzycinałam cały żywopłot z laurowiśni.

Posadziliśmy nowy nabytek: dąb green pillar, który mi się marzył od dłuższego czasu

I od drugiej strony

Kupiliśmy też i posadziliśmy 13 laurowiśni novita wzdłuż płotu. Mamy już je przy podjeździe i bardzo ładnie nam rosną.

Z nowych nabytków jest jeszcze glediczja sunburst, która ma być posadzona w miejsce umierającej jarzębiny. To będzie chyba praca na całe popołudnie. Gdyby mój eM wiedział, że to drzewo będzie zamiast jego ukochanej jarzębiny, to by tak chętnie ze mną nie wybierał Mam nadzieję, że to był ostatecznie dobry wybór.

Cały czas szukamy też drzewa do przedogródka które posadzę zamiast cisa Wojtka (ten ostatecznie ma rosnąć bliżej domu). Miała to być magnolia soulangeana lub Alexandrina różowa w formie drzewa, ale nawet nie wiedziałam, że to taki problem kupić taką formę. Jeżdżę pytam i na razie bez sukcesu. Już nie wiem czy nie kupić w to miejsce czegoś innego. Np derenia kousa kolumnowego flower tower.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:40, 11 kwi 2026

Do góry
Ciekawe kiedy te drzewka owocowe będzie widać

Kalarepki i sałata rosną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies