Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mirkowy ogród (początki) 22:00, 07 paź 2017

Do góry
Jesienne kolorki berberysy,rudbekie ,Kocimiętka i tawuły.

Ogród, mydło i powidło. 22:04, 06 paź 2017

Do góry
Tawuły masz śliczne! Bardzo je lubię i za wygląd i za niekłopotliwość , a na dodatek super można je rozmnażać (wystarczy patyczek wetknąć w glebę w cieniu). Moje w tym roku bardzo zzieleniały bo mają za dużo cienia, ale w przyszłym podetnę im trochę leszczyny. A co to masz za odmianę?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:56, 06 paź 2017

Do góry
Elu, u mnie i berberysy i tawuły poza tą Carpetowatą, zdrowe jak łza od zawsze. Golden Carpet już w momencie zakupu była jakaś rachityczna i tak jej zostało.
Blaski i cienie nowego życia 20:54, 06 paź 2017

Do góry
I miejsce dla sadzonek tawuły i lawend a wogóle to było miejsce przeznaczone na drzewo..

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:25, 06 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Zgadzam się co do tawuł i berberysów

O tej porze bardzo lubię przejeżdżać przez centrum handlowe, bo obsadzone jest właśnie berberysami, które dają wspaniały spektakl

A do żółtolistnej tawuły przekonałam się, jak mi w tym roku zakwitły przy niej rozchodniki (całkiem przypadkiem tam wsadzone) i okazało się, że różowe kwiaty jednego i drugiego fantastycznie do siebie pasują

To właśnie odkryłam w zeszłym roku. Te kwiatuszki świetnie się komponują z bylinami.
To samo miejsce

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 06 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ja mogę się wtrącić w temacie tawuły - odmiany Golden Princess (złoto-limonkowa cały sezon, różowe kwiaty, drobniejsza) i Goldmound (złota cały sezon, różowe kwiaty, nieco sztywniejsza i większa). Obie świetnie znoszą cięcie.Obie ok. 40-50cm wysokie przy cięciu. Pokrój półkulisty, kulisty.
Jest jeszcze Golden Carpet - bardziej płożąca, też złota, niższa do 30cm.

To może ten mój nieudany zakup to właśnie Golden Carpet, bo niziutki jest bardzo.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:33, 06 paź 2017

Do góry
Ja mogę się wtrącić w temacie tawuły - odmiany Golden Princess (złoto-limonkowa cały sezon, różowe kwiaty, drobniejsza) i Goldmound (złota cały sezon, różowe kwiaty, nieco sztywniejsza i większa). Obie świetnie znoszą cięcie.Obie ok. 40-50cm wysokie przy cięciu. Pokrój półkulisty, kulisty.
Jest jeszcze Golden Carpet - bardziej płożąca, też złota, niższa do 30cm.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:29, 06 paź 2017

Do góry
Zgadzam się co do tawuł i berberysów

O tej porze bardzo lubię przejeżdżać przez centrum handlowe, bo obsadzone jest właśnie berberysami, które dają wspaniały spektakl

A do żółtolistnej tawuły przekonałam się, jak mi w tym roku zakwitły przy niej rozchodniki (całkiem przypadkiem tam wsadzone) i okazało się, że różowe kwiaty jednego i drugiego fantastycznie do siebie pasują
Ogród wśród pól i wiatrów 08:03, 06 paź 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Jolka a gdzie zamawiasz te tawuły? Chodzi za mną żywopłocik z tawuł

Mireczka mi podała namiary na szkółkę, z której nic wcześniej nie kupowałam. Może poczekam na finalizację transakcji i zobaczę co to przyjdzie Jeśli będę zadowolona to napiszę publicznie skąd dostawa, bo uważam że jeśli ktoś zasługuje, to dobrą opinię warto upowszechniać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:20, 05 paź 2017

Do góry
Tak sobie dzisiaj rozmyślałam podczas drugiego w tym roku otrzepywania tujowatych w ogrodzie nad tym, że charakterystyczna dla naszego klimatu zmienność pór roku pozwala dostrzec urodę i wdzięk zwykłych, pospolitych roślin.
Takie tawuły japońskie z etykietką "roślin zieleni miejskiej", nieco wzgardzone poprzez skojarzenia z latami 80-90 ubiegłego wieku. O tej porze roku nawet w pochmurne dni mają piękny odcień ciepłych, łagodnych żółcieni. Wiosną są jaskrawe, w okresie kwitnienia świetnie się uzupełniają z trawami, ale to jesienią lubię je najbardziej.
jesienią i wiosną

latem

Podobną opinię mają zielonolistne berberysy. Jesień odkrywa zupełnie nowe oblicze tych krzewów. Nagle mają swoje 5 minut. Niewiele jest roślin, które mogą im dorównać w intensywności przebarwień.
Berberys Green Carpet- u mnie rośnie u stóp potężnego miskanta. W sąsiedztwie rosną dwa berberysy Erecta.

Ogród wśród pól i wiatrów 18:10, 05 paź 2017
Do góry
Jolka a gdzie zamawiasz te tawuły? Chodzi za mną żywopłocik z tawuł
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:46, 05 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Super fajne fotki, bardziej letnie niż jesienne.
No i kawałek tawuły zobaczyłam, hehe

Joluś , no widzisz, na tawułę się załapałaś . Jakoś tej jesieni tak bardzo w kolorach u mnie jeszcze nie widać, raczej w degeneracji roślin .
Ogród, mydło i powidło. 22:59, 04 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
WOW!! Dziękuję za tawuły Pięknie wyglądają, szczególnie w połączeniu z czosnkami. U mnie będą rosły na południowym stoku, więc intensywny żółty kolor gwarantowany

I zebrinus tak pięknie kwitnie!! Kurczę, mam ich kilka ale jakoś mi się nie podobają za bardzo te paskowane trawy. Miałam wywalić, ale teraz, jak widzę te jasne kłosy to się waham. No i kolekcja rozplenic imponująca

Tawuły na słońcu będą pięknie żółciutkie .
Jolu ten miskant to Memory - pomyliłam się - już poprawiłam, żeby w błąd nie wprowadzać .
Memory jest ładniejszy - przepiękny, jeszcze jedną fotkę wrzucę - trochę kiepskie z września tego roku.

Zebrinus dzisiejszy, jeszcze nie kwitnie:

Tu jeszcze zeszłoroczny Zebrinus z końca września:
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:56, 04 paź 2017

Do góry
Super fajne fotki, bardziej letnie niż jesienne.
No i kawałek tawuły zobaczyłam, hehe
Ogród, mydło i powidło. 22:39, 04 paź 2017

Do góry
WOW!! Dziękuję za tawuły Pięknie wyglądają, szczególnie w połączeniu z czosnkami. U mnie będą rosły na południowym stoku, więc intensywny żółty kolor gwarantowany

I zebrinus tak pięknie kwitnie!! Kurczę, mam ich kilka ale jakoś mi się nie podobają za bardzo te paskowane trawy. Miałam wywalić, ale teraz, jak widzę te jasne kłosy to się waham. No i kolekcja rozplenic imponująca
Ogród, mydło i powidło. 22:30, 04 paź 2017

Do góry
Kilka zdjęć dla Joli.
Moje tawuły są jeszcze małe, sadzone rok temu (jedną mam kilkuletnią i z niej brałam patyczki. Zdjęcia tuż po sadzeniu - warto zwrócić uwagę że część jest zielona - to te które stały w cieniu a część żółta - te które były na słońcu a niektórych prawie nie widać są tak malutkie - to najsłabsze z sadzonek patyczkowych.

Zdjęcia z rego roku - kwiecień żłóciutkie.

Maj - zasłonięte tulipanami.

Czerwiec - z czosnkami.
Liliowo i kolorowo:) 18:06, 04 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ten domek, wiosną jest całkowicie odsłonięty. A teraz prawie niewidoczny. Dach tylko o nim przypomina. Lasek brzozowy zachwyca cały rok. Lecz tą żółć jest obłędna
Mało fotek, chyba nie masz czasu wrzucać wszystkiego

Ula mam bardzo dużo zdjec ale zalezy o ktore zdjęcia pytasz? z mojego grodu czy z pokazowych ogrodów Czasu nie mam to fakt, dziś miałam duża rewolucje w ogrodzie i znów zupełnie inaczej wygląda ogród a teraz moge myslec o zagospodarowaniu nowych rabat, moja koncepcja z pergola po wycieciu tawuły troche legła w gruzy bo chyba inaczej to zrobie. Porobie zdjecia to Ci pokaze te miejsca i doradzisz.
Popatrz jak pięknie róże kwitły.
Podoba mi się to zestawienie berberysów z rozchodnikami, zawilce cudne, przejscie z grabów boskie
Ogród wśród pól i wiatrów 22:29, 03 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Dziewczyny, mam zamiar podziałać jeszcze trochę w temacie skarpy. Chcę posadzić, tak jak kiedyś pisałam - pas tawuły dołem. No i się zastanawiam jaką wybrać??

Goldflame?? Golden princess?? Goldmund?? Czy jeszcze inną??

A że muszę kupić ok 50 sadzonek, więc nie chciałabym "wtopić", że tak się wyrażę Z jednej strony mnie kuszą czerwone wczesną wiosną listeczki u goldflame, z drugiej ten seledynek całoroczny (np golden princess) też jest ładny. Nie wiem co tam jeszcze posadzę więcej na tej skarpie, ale nie wykluczam stella d'oro w dużej ilości, albo perovski ... te by się chyba ładniej z golden princess komponowały. W grę wchodzą też czerwone berberysy, tu by chyba bardziej goldflame pasowała...

Jakby się komuś jakieś przemyślenie nasunęło w tej materii... będę wdzięczna

Już doczytałam że wybrałaś, ja z tych 3 mam u siebie goldmound i jestem nimi zachwycona. Golden Princes chyba bardzo podobna . Jeszcze dodam że bardzo łatwo je rozmnożyć - po wiosennym cięciu wkładałam patyczki do ziemi - bez żadnego ukorzeniacza - tylko koniecznie do cienia i trzymać wilgoć i 99% sukcesu. Jutro poszukam zdjęć moich i wstawię u siebie - zawołam jak już będą .
Pięknie komponują się z czerwienią i niebieskim.

Typografia ogrodu 12:40, 03 paź 2017

Do góry
i opis serby a między nimi gracki
przed nimi anabel i tawuła brzozolistna tor
na froncie tawuły i hameln
Ogród wśród pól i wiatrów 20:01, 02 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, jak jutro nie będzie padać to sfocę dla Ciebie moje tawuły i irgę, będziesz mogła rzucić okiem . Irga najpierw stała w miejscu ale jak ruszyła to ho ho .

O super Wrzuć fotki od razu u mnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies