Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ptasi gaj 23:52, 22 lip 2017

Do góry
Znowu się dzisiaj urobiłam. Obcinałam kurniki i irgi. Porządkowałam róże ścinałam kocimiętkę i tawuły. Na szczęście nie trzeba było podlewać bo widać, że padał deszcz.
Trawniczek też skoszony na całym areale i drodze.
Kilka taczek badziewia wywiozłam.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:06, 22 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Pewnie, że będzie kwitła, ale skromnie. Ścięta przy ziemi kwitnie ponownie obficie. Kępa robi się masywniejsza. Niskie cięcie ważne kiedy dół jest łysy od grzyba (co nie jest tragedią dla rosliny, ale dla oka już tak)

Ciachnęłam niebieską tak jak pisałaś Niemal przy ziemi. Zobaczymy co pokaże A ścięta już jakiś czas temu biała, na razie nie pali się do ponownego kwitnienia. Jakby coś... można usiąść na huśtawce i poczekać, aż zakwitnie Hehe

Toszka napisał(a)
Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.

No wiem, że mi nie proponowałaś I ja nie mam do nikogo pretensji Wiadomo, każdy doradza przez pryzmat swoich doświadczeń, ale decyzja tak czy inaczej jest moja. Tawuły na pewno posadzę, bo je lubię. Ale na razie mam pilniejsze tematy, tak więc temat skarpy znów nieco oddalony.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:48, 21 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Tawuły niestrzyżone są- powiem oględnie- mało atrakcyjne. Wszędzie ich pełno w zieleni miejskiej, rosną na krzaczory jak chcą.

Piknie rabatę urządziłaś

Marta, dziękuję za uznanie dla moich wątpliwych zdolności .

Tawuły rzeczywiście w zieleni miejskiej funkcjonują w stanie swobodnym, u mnie będą trzymane w ryzach .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:46, 21 lip 2017

Do góry
Tawuły niestrzyżone są- powiem oględnie- mało atrakcyjne. Wszędzie ich pełno w zieleni miejskiej, rosną na krzaczory jak chcą.

Piknie rabatę urządziłaś
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:31, 21 lip 2017

Do góry
Asiu, Toszko - tawuły zamierzam strzyc w kuleczki tak by nie zdominowały wszystkiego innego. One z założenia mają za zadanie robić rabatę wiosną zanim rozchodniki i rozplenice urosną. Czy moje założenie jest prawidłowe sprawdzę w przyszłym roku . Ten rozchodnik, który rośnie na środku będzie raczej duży, ale dziękuję za zwrócenie uwagi - będę obserwować proporcje i w razie czego przesadzać . Na rabacie mam też trzy niższe rozchodniki i one właśnie rosną na brzegu.
Blaski i cienie nowego życia 09:11, 21 lip 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tawuły miały być wykopane, ale ponieważ po 3 latach nie dało się ich ruszyć bo siedza jak zabetonowane...więc... musiałam wyrwać chwasty aż po pas sięgające. I tawuły zostały. Tak to teraz wygląda przez siatkę

Ula nie możesz przykryć szmatą ale tą plastikową na jakiś czas, daj tylko otwór tawułkom. Wszystko pod szmatą się spali. Ja tak zrobiłam pod bukszpanami - miałam trawsko, nakryłam szmatą, obciążyłam kamieniami, bo nie miałam szpilek.
Leżało ponad rok, potem odkryłam, wszystko się spaliło. Przykryłam gazetami i nasypałam kompostu. Nic nie wyrasta
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:35, 21 lip 2017

Do góry
Tawuły mozna strzyc
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:16, 21 lip 2017

Do góry
Mnie się podoba, choć mam jedną uwagę:
rozchodnika widzę w środku rabaty a tawuły przy brzegach.
Teraz wygląda to dobrze, bo są równej wielkości, ale tawuły urosną, a rozchodnik nie bardzo i będzie między nimi schowany...
(Tak mi się wydaje)
Ogród wśród pól i wiatrów 09:17, 20 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Teraz (i sierpień) to czas na dzielenie bylin. Dziel.
Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.

Właśnie tak przycięłam szałwię z tydzień temu i już są młode listki i pąki nawet się pojawiają
Ogród wśród pól i wiatrów 09:12, 20 lip 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Co Ty powiesz?? Przy ziemi?? To może niebieską tak zetnę
A myślisz, że mogę ją dzielić??

Przy okazji pytanie - myślisz Tosia, że mogę podzielić teraz przycięte kocimiętki?? Na przykład wykopać sadzonkę, przeciąć na pół i do ziemi?? Czy jakoś inaczej?? Nie chciałabym ich zniszczyć, a z drugiej strony brakuje mi czterech sadzonek, a boję się, że znów kupię jakąś badziewną odmianę co się będzie pokładała.

Teraz (i sierpień) to czas na dzielenie bylin. Dziel.
Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Blaski i cienie nowego życia 22:31, 19 lip 2017

Do góry
Mam to samo. Ale nie chce chemią psikać. Staram się nie ingerować aż tak.
Urszulla napisał(a)
r

Te tawuły rosną w bardzo suchym miejscu, a ostatnio przeczytałam że lubią wilgoć. Tak czasem sadzimy a rośliny mają swoje wymagania, ciągle się o tym przekonuję.

Ogród dla moich synków 21:07, 19 lip 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Podoba mi się połączenie lawendy z tawułą

Hacone Albo Striata

Nie mam co pokazywać ...w kółko to samo.

Ale pięknie, też mam takie połączenie, ale tylko pojedynczych egzemplarzyJak gęsto sadziłaś tawuły, żeby uzyskać taki szpaler?
Blaski i cienie nowego życia 17:28, 19 lip 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
O kurczę, nie wiedziałam, że one sie tak mocno zakorzeniają. Ja mam przed ogrodzeniem jakieś krzewy z jagódkami, którym listki na zimę opadają. Muszę Wam wrzucić zdjęcie do identyfikacji co to jest. Ale fajnie wiosną i latem mnie zakrywa od drogi.

r

Te tawuły rosną w bardzo suchym miejscu, a ostatnio przeczytałam że lubią wilgoć. Tak czasem sadzimy a rośliny mają swoje wymagania, ciągle się o tym przekonuję.

Blaski i cienie nowego życia 09:15, 19 lip 2017

Do góry
O kurczę, nie wiedziałam, że one sie tak mocno zakorzeniają. Ja mam przed ogrodzeniem jakieś krzewy z jagódkami, którym listki na zimę opadają. Muszę Wam wrzucić zdjęcie do identyfikacji co to jest. Ale fajnie wiosną i latem mnie zakrywa od drogi.

Urszulla napisał(a)

Tawuły miały być wykopane, ale ponieważ po 3 latach nie dało się ich ruszyć bo siedza jak zabetonowane...więc... musiałam wyrwać chwasty aż po pas sięgające. I tawuły zostały. Tak to teraz wygląda przez siatkę

Blaski i cienie nowego życia 20:20, 18 lip 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Ula, własnie miałam zapytać. Jak Twoje tawuły przed ogrodzeniem?

Blaski i cienie nowego życia 16:17, 18 lip 2017

Do góry
Ula, własnie miałam zapytać. Jak Twoje tawuły przed ogrodzeniem?
Ogród Grodzi 06:13, 18 lip 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Mi także Toszka polecała więc kupiłam niedawno.Zaczął kwitnąć,nie wiem jak się rozmnaża,muszę poczytać,bo na mojej ogromnej skarpie musiałoby go być w ogromnych ilościach.Będę go mieć na oku!

To taki miniaturowy krzaczek. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to mozna porównać go do tawuły japońskiej - czyli tak samo wypuszcza z ziemi nowe gałązki, które mozna delikatnie podkopać, odciąć z korzonkami i przesadzić.
Mój mały wymarzony ogród 22:26, 17 lip 2017

Do góry
Gosia więcej fotek daj, bardzo ładnie u Ciebie i widzę pomocnika masz

Przed śliwami masz tawuły? Nie chcesz ich w kulki prowadzić?
Działeczka Asi :) 13:53, 17 lip 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witaj Asiu pospacerowałam po Twoim ogrodzie, przyjemność dla oka.
Białe tawuły masz bardzo ładne, u mnie jakoś nie chcą rosnąć, są mizerne.
Kibicuję Twoim buksom.U nas w nocy padało ale jest ciepło.Malujemy teraz altanę na biało i krzątam się po swoich zakamarkach.Też przychodzę późno do domu, chyba każdy z nas tak ma.Pozdrawiam .

Gosiu, dziękuję Ci bardzo
Tawułki były przesadzane kilka razy z miejsca na miejsce, chyba to lubią hihihi...
Działeczka Asi :) 12:48, 17 lip 2017

Do góry
Witaj Asiu pospacerowałam po Twoim ogrodzie, przyjemność dla oka.
Białe tawuły masz bardzo ładne, u mnie jakoś nie chcą rosnąć, są mizerne.
Kibicuję Twoim buksom.U nas w nocy padało ale jest ciepło.Malujemy teraz altanę na biało i krzątam się po swoich zakamarkach.Też przychodzę późno do domu, chyba każdy z nas tak ma.Pozdrawiam .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies