Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 11:31, 25 paź 2017

Myślę o tych krzewach w ogrodach, że nie są dość popularne i chętnie sadzone, jak piszesz. Myślę, że to w wyniku selekcji - jak ogród mały, to potrzebuje tuj lub innego żywopłotu do cięcia oraz kilku tych samych efektownych krzewów (czytaj hortensji). Na resztę fantazji nie ma miejsca. Bo krzewy potrzebują miejsca.

Chociaż wydaje mi się, ze na O. chętnie sadzi się wiele innych krzewów, widzę je w wielu ogrodach. W sumie każdy ogród ma jakieś krzewy. U mnie też jest ostra selekcja miejsca pod nie: jest ich niewiele w gatunkach ale w wielu sztukach: derenie 22 szt., laurowiśnie - 4 szt. z apetytem na więcej, kaliny - 8, jaśminowce - 4, hortensje - 18, oczary - 3, lilaki - 11 i bzy - 3, tawuły białe wczesne- 4, z mniejszych irgi. Nie wspominam o rh i azaliach wielkokwiatowych.
Nie mam forsycji, krzewuszek, tawuł czerwcowych. Ale lubię złotliny - mam 2 i 4 berberysy Green Carpet.

Uf, zrobiłam inwentaryzację - mam jeszcze śnieguliczkę Dorenboosa i pospolitą, róże krzaczaste. I tak się wyklarowały moje upodobania.

wrobelki 12:20, 25 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pokazywałam zdjęcia tutaj.

Mam jeszcze zdjęcia z kwietnia takie

z lipca

Haniu na tej rabacie masz z traw hakone, rozplenice i ...? Bardzo mi się podoba, ale nie wiem jak się nazywa Rabata cudna jest
Gruszka_na_w... 18:04, 25 paź 2017

Kasiu, sarenkom tez się coś od życia należy. Dobrze, że nie zjadły całości.

Gosiek, my to się możemy nad sarenkami litować. W naszych ogrodach się nie goszczą.

Kasya, kiedy oglądam zdjęcia z czerwca, to często nie mogę uwierzyć, że było aż tak bujnie. Oko szybko zapomina.

Ewo, pewnie jest tak jak piszesz, ale co zrobię, kiedy najbliżej mi do nieco naturalistycznych klimatów i trochę mi żal, że nasz krajobraz opanowały tuje. Nawet na wsi. A Twoja lista krzewów wygląda imponująco.

Brzozowa, akurat New Dawn najbardziej mi podpadła w moim ogrodzie. To przez nią zaczęłam rozmyślać o ograniczaniu róż. To bardzo silna róża, mocno kolczasta. Trudno znaleźć dla niej miejscówkę. Jakaś ściana, pergola? Wymaga solidnych podpór.

Wrobelki, to jasnozielone, o którym myślisz, że to hakone, to w rzeczywistości tatarak trawiasty Ogon. Jest zimozielony, rośnie w kształcie wachlarza. Końcówki lekko się przewieszają. W innych miejscach ogrodu rośnie kiepsko, a na tej rabacie bez problemów. Mocno czerwona to imperata cylindryczna Red Baron, a zielona pionowa to imperata cylindryczna bezodmianowa. Na tej rabacie są jeszcze miskanty Variegatus.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:14, 25 paź 2017

Ścięłam dzisiaj badylki parzydeł i kolejnych astrów. Rekreacyjnie pograbiłam liście.
Otworzyłam budki lęgowe. W mniejszej było legowisko, większa była pusta. Musiałam wzmocnić wkrętami ścianki, bo złapane były tylko zszywkami. Oczyściłam. Może przydadzą się ptaszkom zimą.

Rozplenice na podokiennej wciąż zielone. Takie trudne stanowisko, a rosną najbardziej okazale.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:19, 25 paź 2017

Wrzosowa

Bardzo długo w tym sezonie kwitną tojady.

Gosiek33 19:00, 25 paź 2017

rewelacyjne te rozplenice

grabić liści nie mogę bo ciągle pada a w poniedziałek śnieg zapowiadają !!!!
Gruszka_na_w... 19:05, 25 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
rewelacyjne te rozplenice

grabić liści nie mogę bo ciągle pada a w poniedziałek śnieg zapowiadają !!!!

Aż zerknęłam na prognozy dla mojej okolicy. U nas deszcz, ale w nocy -2. Selery muszę wykopać.
anka_ 19:09, 25 paź 2017

Dziewczyny nie straszcie tą zimą... Bardziej optymistyczne prognozy poproszę, bo ja dużo roboty jeszcze mam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 19:21, 25 paź 2017

Optymistyczne to były pierwiosnki na zdjęciu. Zapachniało mi wiosną.
Gabriela 19:36, 25 paź 2017

Przeglądam zdjęcia wstecz i chociaż najwięcej wstawiasz fotografii roślin i kompozycji z bliska, bez szerszych planów, to z innych szczątkowych zdjęć i po rozmowie z naszą wspólną znajomą, już wiem że Twój ogród jest bardzo dobrze skomponowany, harmonijny, przemyślany. Tak czułam.
Drzewa które posadziłaś przed ogrodem, zwłaszcza klon strzępiastokory, czy ambrowiec to świetny wybór, chciałoby się je mieć, tylko gdzie? Gdyby tak chciały lubić wodę w stopach.
Napisz mi jeszcze proszę, w jakim tempie rozrastają się te jesienne tojady. Nabyłam trzy pojedyncze sztuki, bez żadnych odrostów na dole.