Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kwiaty we włosach 22:39, 24 cze 2017

Do góry
U mnie teraz ruszają tawuły

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:04, 22 cze 2017

Do góry
Jesienią wyprowadzałam z ogrodu grupę dużych krzewuszek. Było ich chyba 5 i po kwitnieniu tak sobie wyglądały. W ich miejsce wsadziłam tawlinę jarzębolistną, obielę, kalinę Watanabe, kalinę Compactum, fothergillę i hortensję dęblistną. Watanabe zmroziły kwietniowe przymrozki i ledwie zipie. O dębolistnej pisałam parę postów wcześniej. Obiela, Compactum i fothergilla to maluszki. Najbardziej zadowolona jestem z tawliny. Bardzo wcześnie startuje wiosną, a teraz swoimi kwiatami spasowała się z bzem Aurea. Na drugim zdjęciu śmiałek darniowy. Opryski z PW chyba mu służą, bo wyjątkowo w tym roku nie podłapał rdzy. Muszę go już podzielić, bo rośnie w tym miejscu 5 rok.

Perukowiec podolski straszy swymi perukami.

Podrosły mi drzewa sadzone na przedpłociu i zaczynam je widzieć zza żywopłotu. Fajne, jasne tło daje oliwnik. Powinnam przyciąć tawuły, żeby odsłonić rosnące obok turzyce CF, ale te pierwsze lubię w fazie kwitnienia. Jeszcze się wstrzymam z cięciem.

Wciąż brakuje wysokiej przesłony na zachodniej granicy. Jeszcze 3-4 lata

Mój ogród pod lasem 11:07, 22 cze 2017

Do góry
Ale super Toszko,ze wpadłasCiachnę tawuły mocno ,chcę gęste kulki z nich zrobić.
A te chude cisy co sadziłam w maju i doradzałaś mi je mocno przyciąć maja małe przyrosty.Powiedz czy w tym sezonie jeszcze po raz drugi je przycinac? czy już dać im spokój?

po pracy pstryknę im fotkę , jakoś wcześniej o tym nie pomyslałam
Mój ogród pod lasem 10:56, 22 cze 2017

Do góry
Tawuły ciachaj, nawet o połowę - po dwóch tygodniach straszenia (w maksymalnym czasie, a zazwyczaj po tygodniu) będą jak nowo narodzone
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:28, 22 cze 2017

Do góry
Wczoraj rano sobie o Tobie myślałam, że coś umilkłaś z tą frontową rabatą. I myślę sobie, no jak nic Kasia nas tam pewnie przeklina, żeśmy jej kazały ciąć, wywalać itd.. A tu proszę, rabatka się zrobiła. Juki na te trudne warunki z rozrośniętymi korzeniami iglaków to chyba dobry wybór, one za wiele do szczęścia nie potrzebują. Żółte tawuły fajnie rozbijają zieleń. Jedyne co, to ja bym tam jeszcze szałwię dosadziła i cebulowe jesienią. Wtedy od wiosny do jesieni coś tam będzie kwitło. Najpierw cebulowe, potem szałwia, juki i na koniec rozchodniki.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:01, 21 cze 2017

Do góry
U mnie masa różnych obowiązków, co sprawia że dla ogrodu mam niewiele czasu . A jak już mam trochę czasu to upał odbiera jakiekolwiek chęci.

Ale rabata frontowa doczekała się przeróbki . Wyszło zupełnie inaczej niż było planowane. Ciekawe co powiecie . Na razie wygląda mizernie, bo rośliny z podziału więc nie za duże i odchorowują podział, ale to nic. Oczyma wyobraźni widzę efekt ostateczny . Jestem zadowolona, bo teraz obie rabaty po obu stronach chodniczka łączy wspólny mianownik czyli juka . Na mniejszej rosną kosodrzewiny, juki i lawenda a na długiej frontowej świerki, juki, tawuły goldmound i rozchodniki. Pasuje mi bardzo forma tych juk. Jak próbowałam tawuł i kulek danica to drażniło mnie nagromadzenie tych kulistych form. Fot na razie nie ma, będą wieczorem (mam nadzieję ).
Ogród w Tarnowie 23:38, 19 cze 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Azalie oszałamiające, kaskada też. Kule z tawuł piekne, tniesz je po przekwitnięciu?

Dzięki Kasiu że się podoba, tawuły tnę przed kwitnięciem bo ograniczony jestem miejscem.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:00, 19 cze 2017

Do góry
Nie mam zbyt wiele fotek bo gadanie było ważniejsze No i przecież Szefowa zrobiła cudną relację więc konkurować nawet nie ma co. Danusia cudne foty robi ale moim okiem cudne zakątki
Kasia podziwia niebieski zakątek
Piękne limonkowe cisy i zgrane z nimi tawuły aż świecą
Kindzia chyba mówi cuuudne
Typografia ogrodu 20:35, 18 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
tawuły takie mnie zaciekawiły ...jakos nie lubie tawuł ..nie posiadam ...ale o takiej pierwszy raz słysze ...w necie wyglada nieźle ...u ciebie bedzie pasowac jak nic
ale ja już ja mam i to kilkanaście tylko na innej rabacie. O tu ostatnio pokazywałam
Typografia ogrodu 19:58, 18 cze 2017
Do góry
tawuły takie mnie zaciekawiły ...jakos nie lubie tawuł ..nie posiadam ...ale o takiej pierwszy raz słysze ...w necie wyglada nieźle ...u ciebie bedzie pasowac jak nic
Kwiaty we włosach 12:49, 18 cze 2017

Do góry
Lilie też rozkwitają

tawuły

kłosowiec

Małopolski ogródek 11:04, 18 cze 2017

Do góry
Po deszczu... sobota była paskudna, ale róże raczej zadowolone

Tawuły też pokazały swoją najpiękniejszą stronę

A to kalmia Olympic Fire

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:16, 17 cze 2017

Do góry
Warmia napisał(a)

To mi chyba jedynie szałwie i pęcherznice sieją się bez problemu.

Pęcherznice... u siebie nie zauważyłam żeby się siały, a nie obcinam kwiatów. Tawuły też nie - te chyba przygniotę kamieniem żeby mieć więcej a z szałwią zobaczymy jak będzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:13, 15 cze 2017

Do góry
Aniu, niezwykle miłe jest to, co piszesz.
Nie na darmo była więc lektura 3 tysięcy stron Twojego wątku plus strony wyczytane u Pszczółki, Vivy, Dzidki, Miry i Gabrysi. Najlepsze wzorce miałam.
Moje najstarsze nasadzenia właśnie weszły w 5 sezon. Obserwuję podobne objawy, które Ty miałaś u siebie. Byliny, które sadziłam jako zadarniacze między krzewami, zaczęły zanikać. Ale zauważyłam też, że nie mam tylu sił, co 5 lat temu, dlatego godzę się z tym, że byliny będą tylko na obrzeżu rabat.

Wiosna dokonywałam lekkiej korekty rabaty brzozowej. Brakowało mi zimą czegoś zimozielonego w nóżkach dereni. Wsadziłam tam bukszpany. Są jeszcze malutkie, ale pozostaję w nadziei, że w końcu urosną. Tymczasem plączą się tam samosiejki maków, chabrów, kocimiętka i uroczy wilczomlecz sosenka. Poza wyrywaniem chwastów przy bukszpanach nic już tam nie robię.

I bardziej w lewo

Perukowiec podolski o tej porze roku wygląda dość ponuro. I prawdę pisząc nie lubię go w tym stanie. Za chwilę to się zmieni. Tawuły japońskie zaczęły kwitnąć i kolorem kwiecia zneutralizują te bordowe odcienie. Jednocześnie same stracą jaskrawą barwę liści i plamy nie będą tak kontrastować. Ten zakątek najbardziej lubię jesienią. Przebarwieniem jesiennym perukowiec wynagradza swoją wiosenno-letnią burość.

Ogrodowe szaleństwo ... 12:12, 15 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
U ciebie też kwieciście

A piłaś sok z kwiatów czarnego bzu? Smak pyszny, a zapach jeszcze lepszy

Tak się myślę sobie ocięciu tej twojej tawuły. No bo ona raczej zawiązuje teraz pączki-bynajmniej u mnie. Więc zastanawiam się czy zakwitnie. Jeśli chodzi o kształt to nie jest tak żle

Radziu, nie zakwitnie - to kij jej w nos, trudno. Sok z czarnego bzu piłam - robiła go kiedyś moja teściowa, robiła też pyszny sok z mniszka lekarskiego - niesamowity. Niestety, teściowej nie ma już z nami 22 lata.
Ogrodowe szaleństwo ... 12:10, 15 cze 2017

Do góry
U ciebie też kwieciście

A piłaś sok z kwiatów czarnego bzu? Smak pyszny, a zapach jeszcze lepszy

Tak się myślę sobie ocięciu tej twojej tawuły. No bo ona raczej zawiązuje teraz pączki-bynajmniej u mnie. Więc zastanawiam się czy zakwitnie. Jeśli chodzi o kształt to nie jest tak żle
Zakątek z fioletową ławeczką 23:55, 10 cze 2017

Do góry
A te szałwie to te ostatnie? To masz teraz szałwiowo, orlikowo. Jeszcze będą jeżówki.

Renatko lawendy, szałwie i takie , które kwitną po kolei, potem lilie, jeżówki, budleje.
U mnie teraz jest festiwal irysów żurawek, róż, dzwonków, zaczynają tawuły i zawsze coś kwitnie.
Z południa Polski - ogród Marzeny 14:59, 10 cze 2017

Do góry
Tawuły się bardzo rozrosły, zbierają się do kwitnienia. I jakaś zagubiona lilia...
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:55, 08 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Pamiętam jak już w ubiegłym roku podziwiałam Twoje kulkowane tawuły. A te fiołki to niezła zmyłka, ależ się zdziwiłam, bardzo fajnie tam wyglądają.

Aniu kilka dobrych lat☺pewnie 5 podlewałam ogród eliksirem z pokrzyw. Zauważyłam, że rośliny są bardzo bujne. Moje fiołki sięgają do łydki.
serio widać na fotce dokąd płotek a gdzie fiołki w tym roku brakło czasu na pokrzywy.

Muszę nazbierać wrotyczu.
Podlewam nim rodki i żurawki.

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:48, 08 cze 2017

Do góry
Pamiętam jak już w ubiegłym roku podziwiałam Twoje kulkowane tawuły. A te fiołki to niezła zmyłka, ależ się zdziwiłam, bardzo fajnie tam wyglądają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies