Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Anna i Ogród 13:00, 23 sie 2017

Do góry
Rozchodniki czerwone można dać przed Vanilkę.

Derenie nie zapomnij przyciąć na kulkę.

Tawuły żółte dałabym przed sosne-lewa strona. I pod ogrodzeniem zebrinusy.
Anna i Ogród 12:00, 23 sie 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Ania z pomyslu Poli podoba mi sie jednorodna mniejsza rabata a z pomyslu Andzeli dwa szpalery hortensji wedlug mnie masz rozwiązanie. na wiosne podziel wszystko na poł, ogranicz gatunki, dokup teraz hortensji i bedzie bajka
napiszesz wszystkie rosliny jakie tam masz?

Żeby to było takie łatwe.
Szpaler Andżeli z hortek do wykorzystania bo już kilka takich skupisk w ogrodzie mam. Niestety nie wyrzucę za dużo.
Mam tam:
- bukszpany

- tuje Rheingold żółte
- tawuły japońskie żółte
- Zebrinusy żółto zielone

- rozchodniki czerwone
- berberys kolumnowy czerwony

- owies wiecznie zielony
- czyściec wełnisty
- lawendy

- hortensje
- jeżówki
- turzyce The Beatles

- derenie Elegantissma
- choiny Jedelloh

Rabata ma wymiary 20m x 6m.

No drzewek nie wymieniłam.
Myślę że jak na taką dużą rabatę to nie jest zbyt różnorodnie tylko to poukładać ewentualnie dokupić sztuk więcej.

Ogrodowe kreacje 19:28, 21 sie 2017

Do góry
Dzisiejsza relacja to przede wszystkim: co w końcu trzeba posadzić !!!
berberys - może ktoś odgadnie odmianę ?

hortensje ukorzenione z pędów oraz roslina, której ciągle zapominam nazwy.... ?

a berberys powędruje na miejsce przeniesionej tawuły wierzbolistnej ożywi to miejsce :
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:24, 21 sie 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
och Kochana mój dół wynika wyłącznie z tego, że mam wątpliwości... czy mnie się uda skończyć. ale lepiej mieć doła z powodu wątpliwości i robić niż mieć pseudoogródek

pokazuj zdjęcia, pokazuj, bo bez nich to jeszcze gorzej

takiej odwrotnie ciemnej nie mam. Rosną mi ładnie, pikowane wcześniej są olbrzymie, mojego wzrostu, czyli ponad 150 cm. Pikowane później dopiero zaczynają kwitnienie.

Ogrodu się nie kończy więc się nie dołuj - on stale jest w obróbce,
ja mam cały żywopłt z tawuły do wycięcia....a po tych deszczach chyba jałowiec mój ulubiony tez złamany itd non stop coś
musimy wyciąć głóg i znów coś tam
ogród wymaga jednak cierpliwości - ja stale się tego uczę

No to mi potwierdziłaś trzeba szybko z kleome działać - hehe czyli w lutym siejemy
no ok teraz zbieramy nasiona jak już dojrzałe

pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:14, 20 sie 2017

Do góry
Polinko, kiedyś robiłam sporo przetworów. Teraz tylko te, których nie da się nabyć w odpowiadającym mi smaku lub cenie. Sporo mam kiszonych ogórków, trochę suszonych pomidorów w zalewie czosnkowo-ziołowej i konfituro-dżemików.
Burz nie było, deszczyk był. Taki akuratny.
Ochłodziło się bardzo. Na termometrze ledwie 15 stopni.
Tawuły japońskie powtórnie kwitną. Musze w przyszłym tygodniu poszerzyć te część rabaty, bo turzycom brakuje miejsca na złapanie oddechu. To jeden z moich ulubionych bezobsługowych zestawów. Spokojny od wczesnej wiosny do późnej jesieni.

Drugie kwitnienie zaczęła Mary Rose (za jeżówkami). Wkrótce jeżówki zastąpione zostaną przez astry.

Ładnie powtarzają kwitnienie Rhapsody in blue i róże na pergoli.

Elmshorn ma sporo pąków. O tej porze roku lubię kolory na rabacie zachodniej.

Kwiaty we włosach 21:28, 13 sie 2017

Do góry
Donia jak było? Dałaś radę?
Ela jak wrócisz pokaż co u ciebie. Róże teraz ładnie kwitną, zresztą wszystko ładnie rośnie, mokro, ciepło.

Hibiskus zaczyna

perowskia

clematis

tawuły

Ogródek frontowy 21:44, 12 sie 2017

Do góry
Toszko uwielbiam go I bardzo, bardzo dziękuje i za komplementa i za pomoc, buziol wielki dla Ciebie :* Gwizdek zachwyca mnie o każdej porze roku. Nawet nie spodziewałam się że uda się tak żeby cały czas coś zachwycało. Jesienią muszę dosadzić czosnków między śliwy, tulipanów 'Elegant Lady' między czarne i myślę jeszcze o różowych hiacyntach przed Vanilkami. Reszta zostaje tak jak jest chyba że żurawki będą kaprysić to wymienię na hakone lub hosty. Tawuły, hortki, rozplenice, szałwie i lawenda to są rośliny, które uwielbiam i to one będą powtarzane z drugiej strony ogrodu. Dlatego na skarpie je chce
Zakopałam się ostatnio u Kasi z ogrodu pod górkę może coś podpatrzę

Toszko z tymi trawami na skarpie to tak myślę że system korzeniowy byłby idealny tylko nie wiem czy chociaż części nie chciałabym jednak zimozielonej. Za murkami w zimie będzie pusto ( tylko zasuszone hortki, snopki trawy i kulki azalii ). Części bez murków snopki same i dywan pod śniegiem. Choć taki pas Gracillimusa to cudowny jest.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:56, 10 sie 2017

Do góry
A tak w ogóle - to czy można teraz jeszcze trochę przyciąć tawuły i wierzbę hakuro???
Podmiejski ogród Cataliny 08:53, 09 sie 2017

Do góry
Hortensje i hosty mam sprawdzają się. Krzewami się ratuje, pigwowce, derenie biale, forsycje, jasminowce, lilaki, kaliny i tawuły. To głownie te.

Urszulla napisał(a)

Drzewa na pewno. Ale też patrz na duże rośliny wielkościowo jak hortensje, z host też te duże.

Osobiście nie zapalam się nadmiernie do krzewów bo te trzeba przycinać 2 razy w roku. Hortensje tylko wiosną. Dlatego wolę trawy i zimozielone. Ale to są moje priorytety
Ogród wśród pól i wiatrów 22:09, 08 sie 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Winoroślą tak szybko się krzywdy nie zrobi, a już cięciem to ciężko ją skrzywdzić lubi to Tylko wiem że czasem szkoda człowiekowi Wtedy trzeba pamiętać że tam owoce mają być, a nie tylko liście

Nie będzie za nisko u nas część na 50 cm. Nie musisz jeszcze przyginać to co zdrewnieje zostanie na zimę to wiosną przywiążesz. Jak będzie około 15 liści na jednym to uszczyknij czubek żeby puścił boczne pędy. A jak one wyrosną to trzeba oberwać za pierwszym liściem każdy boczny pęd. Gronko super teraz będzie miało więcej słońca to będzie szybciej cukru nabierać Winorośl lubi się przesilać jak nie tnie się jej mocno to potem owoców jest bardzo dużo i nie są smaczne.

Ogrodem Twoim się zachwycam, jest piękny U mnie na skarpie to chyba w tym roku przygotuję ziemię i to nie pod całość Coś bardzo wolno prace w tym roku idą

No, zawsze to jakieś pocieszenie, że ciężko winorośl cięciem skrzywdzić. ALE z tego co piszesz, to chyba jednak trochę zawaliłam Wyłamałam wszystkie boczne pędy u nasady, nie za pierwszym liściem Bardzo źle się stało???

CO do przyginania OK, wszystko jasne. Na razie nie ruszam, wiosną przywiąże do pierwszego druta. No i pytanie, czy teraz trzeba je jakoś nawozić, coś im jeszcze robić??

Skarpa u mnie tak jak pisałam, górą irga coś tam próbuje, a dołem chyba tawuły posadzę. Na razie tylko chwasty usuwam. A za miłe słówka bardzo dziękuję
Z południa Polski - ogród Marzeny 20:37, 07 sie 2017

Do góry
Dominika - sprawa z mączką już załatwiona.

Toszka - nie wiedziałam, że tawuły można dzielić. Już wiem.

Krakus - pod żwirkiem nie wybierałam głęboko. Może ok. 10 cm. Mata jest pod nim.
Z południa Polski - ogród Marzeny 12:25, 07 sie 2017

Do góry
Tawuły warto na wiosnę przystrzyc 5-8cm nad ziemią, a wokoło ziemię przemieszać z granulowanym obornikiem i kompostem. Rosną jak burza Można je też dzielić - obkopać jedną gałązkę rosnącą z ziemi, odciąć i sadzić. Mocno przyciąć. W ten sposób z jednej tawuły mam spory szpaler. Tak samo po kwitnieniu można "rozmnażać" azalie japońskie.
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:16, 06 sie 2017

Do góry
Jana - tawuły są naprawdę śliczne. Ten seledynowy kolor liści jest cudowny. Wg mnie są to rośliny bezproblemowe. Ja je tnę solidnie na wiosnę a potem po pierwszym kwitnieniu. Teraz nawet po cięciu patyczki do ziemi wsadziłam i widzę już niektóre mają listeczki. Może coś z nich będzie. Planujemy więcej tych roślin w naszym ogrodzie. Trudno mi powiedzieć jakby to było u ciebie ze śniegiem ale wydaje mi się że nie są to rośliny bardzo delikatne. Jeśli chodzi o łamanie gałązek.
Z południa Polski - ogród Marzeny 15:24, 06 sie 2017

Do góry
Dziękuję za wizytę niestety z mączką bazaltową nie pomogę bo nigdy nie stosowałam, jeszcze..... piękne masz kule z tawuły, myślę o nich tylko tylko boję się że śnieg z podjazdu je zniszczy, czy masz w tym zakresie doświadczenie;?
Z południa Polski - ogród Marzeny 15:24, 06 sie 2017

Do góry
Dziękuję za wizytę niestety z mączką bazaltową nie pomogę bo nigdy nie stosowałam, jeszcze..... piękne masz kule z tawuły, myślę o nich tylko tylko boję się że śnieg z podjazdu je zniszczy, czy masz w tym zakresie doświadczenie;?
Ogródkowe rewolucje 18:13, 05 sie 2017

Do góry
Polinko, Marzenko gracków tam nie będzie, ale oczywiście nie wytrzymałam i posadziłam liatrę, którą miałam w przechowalniku.

Udało się posadzić ML

Było:

Posadzone ML

Dosadzone tawuły i posypane korą

Toszko, Polinko dziękuję. Buziaki dla Was

Niech teraz zdrowo rosną. We wtorek akcja gracki i wrzośce. Mam nadzieję, że kurier nie zawali .
Ogród do odnowy 12:12, 05 sie 2017

Do góry
tam są jasne żurawki, kiścień, tawuły ale to niewiele zmienia
Bajkowy ogród Weroniki 00:57, 05 sie 2017

Do góry
Z okna parteru chciałam utrwalić zwisające kwiaty milinu, ale trudno je tu dostrzec.

Kwiaty host sztywne, wytrzymują 50C w słońcu.

Pelargonie męża nie bardzo mi pasowały na tarasie do surfiń, ale bardziej niż wielki grill, który zniknął stąd pod warunkiem miejsca dla pelargonii.

Słoneczniczki wychylają się do słonka zza wiosennej tawuły wczesnej. Rudbekie też.

A tu ryją krety. Ułatwiają mi z tej skorupy wyrywać chwasty ale same powodują, że rośliny nie sięgają ziemi korzonkami, tylko wiszą nad ich korytarzami, albo leżą na wierzchu, np. różowe goździki.
Z południa Polski - ogród Marzeny 17:01, 04 sie 2017

Do góry
Tawuły po cięciu jak nowe Na rozplenicy wypatrzyłam kotki.
Ogród do odnowy 21:45, 03 sie 2017

Do góry
Od płotu: rodki, pierisy, kiścienie, tawuły niskie, ciemierniki, żurawki, przywrotnik a ostatnio zagościła kalina. Rosły tam hortensje grandiflora ale po pięknym pierwszorocznym kwitnieniu w drugim roku prawie zamarły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies