Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu narazie jest ściernisko... 14:55, 26 mar 2019

Do góry
Dziewczyny w sprawie tulipanów pozwólcie że odpowiem zbiorowo. Jeszcze w piątek miały zaledwie wychodzące pączki, a już w sobotę w południe kwitły. Sama byłam w szoku. Z powodu temperatury one pewnie też. Teraz u nas zimnica i stoją bidaki skulone. Pewnie tak to wygląda

Mem z neta idealny do sytuacji.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 14:28, 26 mar 2019

Do góry
W weekend udało mi się wszystko podciac . Prawie wszystko posprzątane......jeszcze oczyszczenie wszystkiego z chwastów- tu może zejść chwilę i zabieram się za coroczne wiosenne przesadzanie bo plany co gdzie i jak już są reszta wyjdzie w trakcie. Mam też kawał nowej rabaty na zewnątrz działki. Już planuję i wymyślam co tam będzie i nie mogę się doczekać nowych obsadzen.......
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:23, 26 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Efekty wczorajszej pracy. W kręgu wszystko suche wycięte. Widać już czosnki i tulipany.

trawy juz cięłas wszystkie ? tzn miskanty i rozplenice ? nie pamiętam czy masz ale u Ciebie dużo wszystkiego więc pewnie gdzieś jest
Blaski i cienie nowego życia 13:57, 26 mar 2019

Do góry
Zimno i wieje więc pokażę uprawy domowe: pomidorki i stipę

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:41, 26 mar 2019

Do góry
Zimno, wietrznie i mokro, brrr. Mam nadzieję, że weekend będzie lepszy pogodowo bo mam jeszcze co robić w ogrodzie.
Krokusy już powoli odchodzą, a tulipany jeszcze daleko...
Ostatnia foteczka krokusów .
Ogród w remoncie 13:33, 26 mar 2019

Do góry
Pada u mnie z przerwami i bardzo zimno się zrobiło, dałam sobie spokój z ogrodem i wykorzystałam ten czas na porządki z wysiewami. Pipikowałam co tam się dało

Ogród sensoryczny 13:31, 26 mar 2019

Do góry
Tak było jesienią, po wytyczeniu rabat i posadzeniu na nowo roślin. Niektóre zmieniły miejsce, niektóre usunęliśmy całkiem, i dosadziliśmy też nowe.
Tajemniczy Ogród 13:10, 26 mar 2019

Do góry
Zapisuję dla pamięci. Kwitną krokusy i ciemiernik od Toszki. Zawilce i przebiśniegi. Ale zdjęć brak. I weny także brak. Okołoszpitalnego czasu ciąg dalszy. Dzięki potrzebie odreagowania ogród w miarę ogarnięty. I to chyba jedyny plus Wszystko przycięte poza trawami na frontowej, czekam na kwiecień. Żurawki odmłodzone, sąsiadkę zasiliłam kilkunastoma sadzonkami Zasiliłam superfosfatem bukszpany, rozsypałam zalegający dolomit pod zasadolubne i byliny. Oczyściłam rabaty. Zrobiłam oprysk żelazem i florovitem do kwaśnych rodki, runiankę, choiny i azalie. Nie było czasu na Promanal, trudno. Jeśli nie dam rady w tym tygodniu, to odpuszczę w tym roku.
A te kilka fotek wisi mi w telefonie od weekendu więc wrzucam.
Ogród Małej Mi 2017 12:20, 26 mar 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tylko ciągle mam popsuty odkurzacz, poprzedni się popsuł i było długo bez.. Kupiłam latem i zaraz się zepsuł.. zapomniałam o tym i nie mam czym wybrać tej ilości syfa z dna i woda brudna

Taki drogi odkurzacz i po 2 użyciach się rozleciał..
A na rabacie taka niespodzianka

Niespodzianka super
Ogród Małej Mi 2017 12:08, 26 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Twoje jeziorko to super rybna zupa, niesamowite masz te ryby.

Tylko ciągle mam popsuty odkurzacz, poprzedni się popsuł i było długo bez.. Kupiłam latem i zaraz się zepsuł.. zapomniałam o tym i nie mam czym wybrać tej ilości syfa z dna i woda brudna

Taki drogi odkurzacz i po 2 użyciach się rozleciał..
A na rabacie taka niespodzianka
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:28, 26 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Cebulice mam u siebie pod zywoplotem, czy anemony zniosa suche i sloneczne stanowisko? Dosadzilabym je od strony drogi.
Sezon 2017 u Hanusi 11:18, 26 mar 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Basiu, Zoju, Ewo dziękuję za odwiedziny.

Dwa tygodnie mnie w ogrodzie nie było, no a teraz czekam na żonkile i tulipany. Tulipany w doniczkach, bo te na polu, to sarny udziamdziały.Wcale nie żartuję.

O kurcze....dobrze, że moje już z pod płota poszły dalej.
Hanuś to migdałowiec już w takich pączkach???
Sezon 2017 u Hanusi 11:01, 26 mar 2019

Do góry
Rymotwórstwo moje nie wysokiego lotu, ale że czytane...chacham się trzymając się płotu! Pozdrawiam amatorów rymów spod miedzy.
Ptasi gaj 10:51, 26 mar 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ale zakwasić glebę i podlać miksturą, myślę, że można wcześniej. 2 tygodnie to dość sporo czasu.

Zawitko, to dobra pociecha dla mnie. Mam nadzieję, że i mnie się uda.

Ja też kiedyś ratowałam sosnę czarna od mszycy mrówki poniżej latały jak na autostradzie samochody. Pół metra od niej nie można było podejść jakieś mrówki skrzydlate nie miałam pojęcia co to jest. Napisałam do jakiegoś znawcy odpisał że nic z niej nie będzie. Polewalam na nią co się dało. Teraz wygląda tak podcięta bo nie można było przejść 4 m szerokość eM się wkurzył i podciął.

...uDany ogród 10:32, 26 mar 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Myślę, że żółty raczej rozświetla To kolor słońca. Czerwień wg mnie jest ognista i agresywna. Zaś żółty dodany z rozwagą... Hej, sprawdż w jedny miejscu efekt. Myślę, że się pozytywnie zdziwisz. To kolor, który cudownie komponuje się z niebieskim i fioletem.

Dla ciebie do przemyślenia jedna z rosnących u mnie róż okrywowych. Solero kwitnie nieprzerwanie do mrozów. W słońcu leciutko cytrynowa, prawie biała, ciemnieje w półcieniu i ma wtedy kolor jak na zdjęciu. Ma śliczne błyszczące liście. Nie choruje. Sama się oczyszcza i nie wymaga kopczykowania. Cała praca sprowadza się do karmienia i wiosennego cięcia.

Kasiu masz rację, napisałam ogólnie o agresywnym kolorze w duecie z czerwienią.
Ja chyba póki co nie jestem taka odważna i nie będę próbowała. Może kiedyś mi się zmieni, ale póki co zostanie spokojnie, biało i pastelowo
Róża cudowna, ale na mnie jakoś bardziej działa biel Wiem, że jestem nudna w swoich wyborach ogrodowych, ale już taka jestem i nie chcę tego zmieniać
Kolorki podziwiam w Waszych ogrodach

Mój nudny świat

Na zakręcie. 10:29, 26 mar 2019

Do góry
Tak bym tuje skróciła. Nie bój się cięcia

Masz ładną bazę roślinną. Warto ją wykorzystać. Na spokojnie i z planem
...uDany ogród 10:22, 26 mar 2019

Do góry
Myślę, że żółty raczej rozświetla To kolor słońca. Czerwień wg mnie jest ognista i agresywna. Zaś żółty dodany z rozwagą... Hej, sprawdż w jedny miejscu efekt. Myślę, że się pozytywnie zdziwisz. To kolor, który cudownie komponuje się z niebieskim i fioletem.

Dla ciebie do przemyślenia jedna z rosnących u mnie róż okrywowych. Solero kwitnie nieprzerwanie do mrozów. W słońcu leciutko cytrynowa, prawie biała, ciemnieje w półcieniu i ma wtedy kolor jak na zdjęciu. Ma śliczne błyszczące liście. Nie choruje. Sama się oczyszcza i nie wymaga kopczykowania. Cała praca sprowadza się do karmienia i wiosennego cięcia.
Wszystkiego po trochu 09:49, 26 mar 2019

Do góry
A to moja plantacja papryki, pomidorków, jeżówek, nawet kilka bladych, rozplenicy pegasus, trawy pampasowej, której nasionka kupił eM, i musialam wysiać

Oby lato w tym roku było takie piękne i ciepłe jak w zeszłym, to papryczki dojrzeją

Skarpa w ogrodzie 09:47, 26 mar 2019

Do góry
Oto mój przedogrodek. Pakiet 3 skarp o zachodniej wystawie smaganej deszczem, słońcem i wiatrem. Ziemia glina ale pod nasadzenia mieszam z ziemią kupowana i piaskiem. Lubię fiolet, biel i róż w ogrodzie. Nie przepadam za żółtym i czerwonym.

Przedogrodek niby juz obsadzony ale coś tu nie gra...Nie wiem też czy te pasmowe nasadzenia są ok? Jakoś dziwnie mi to wszystko calosciowo wygląda... Nie jestem zadowolona z efektów mojej pracy

Przedogrodek na skarpach moja zmora i bolączka, a marzę żeby był prawdziwą wizytówką ogrodu.

Zaraz postaram się dodać zdjęcie.

Skarpa z prawej strony schodów, zachodnia, zachodnia: 3 kulki bukszpanowe, jakieś skrawki macierzanki i plożacych rozchodników, w pasie trzmieliny Emerald Gaiety, pas tawuły japońskiej, pas zurawki Obsidian, trójkąt irgi Major, 3 kosodrzewiny. Na górce trójkąt na który brak pomysłu (może Budleja?). W murowanej donicy z palisad Lawenda w żwirku, poniżej 2 róże okrywowe Lovely Fairy.

Skarpa z lewej strony schodów, zachodnia: 3 kulki bukszpanowe w trzmielinie Emerald Gaiety, pas tawuły japońskiej, pas dąbrówki rozgłogowej, trójkąt z tawulca, 2 kosodrzewiny. Nad nimi krzewuszka i hortensja Wims Red. W murowanej donicy trzcinnik i rozchodnik (tak jak po drugiej stronie), poniżej róże okrywowe Fairy bladoróżowe.

Skarpa 3 płn: za 2 kosodrzewinami pas irgi, pas berberysa green carpet, pas trzmieliny Sunspot. Na szczycie skarpy berberys Red Rocket, 2 derenie Elegantissima i znów berberys Red Rocket, 2 rozplenice Moudry.
murek oporowy bedzie zamaskowany winobluszczem. Na parkingu będzie szara kostka.

Proszę o radę, szczególnie panią Danusię, jak to ogarnąć bo zrobił się chyba bazarek różności Co zostawić, co oddać, co przesadzić a co dokupić?
Wszystkiego po trochu 09:44, 26 mar 2019

Do góry
Jakoś pod koniec lutego cięłam hortensję anabelkę strong. Dostałam jej sadzonkę i jeszcze mi nie kwitła tylko wypuściła dwa silne pędy w zeszłym roku.
Postanowilam spróbować i ukorzenić pocięte patyczki.
Cięłam na trzy oczka, jedno zanurzyłam w ukorzeniaczu i do ziemi, dwa ponad ziemią.
Po jakimś czasie patyczki się zazieleniły, wypuściły z oczek pędy.
Bałam się że nie mając jeszcze korzonków zwiędną mi te malutkie pędy i poobrywałam wszystkie z górnego piętra. Szkoda było mi je wyrzucać, więc każdy maleńki pędzik zanurzałam w ukorzeniaczu i do ziemi.
Tak powstało poletko

zdjęcie z początku marca

Sadzonki na począku przykrywałam folią, ale też wietrzyłam jak zobaczyłam pleśń na ziemi. Nie więdły, trzymały cały czas turgor.
Ostatnio zauważyłam że ich listki powiększają się, więc chyba się ukorzeniły?

Dzisiaj tak wyglądają

Patyczki, po oberwaniu górnych pędów

i dziś

Najdziwniejsze że niektóre młodziutkie pędy mają już zawiązki kwiatów, a ja nadal nie wiem czy mają korzonki A niektóre z nich wypuszczają z oczek po oberwaniu pędów nowe pędy, i to dwa z jednego oczka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies