Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wietrzny ogród 21:36, 08 sty 2021

Do góry
Moje Youngi będą rosły w donicach, mam nadzieję że dadzą radę. W starym ogrodzie mam Szmaragdy kule na pniu w donicach już z 15 lat (w moim avatarze jest jedna widoczna) i żyją
Koleżanka nie ma sosen, a pył jest
W tym roku będziesz dosadzała brzozy? Ile sztuk?

Byłam u Ciebie, ale wątek zamknięty i mogłam pomachać
Ogród w dolinie 20:47, 08 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jakoś cieplej... Nie wiadomo ile śnieg poleży...
Przepraszam za taczki, czekają na dalszą dalszą pracę hahaha
Przez brzozy od strony wjazdu (rowki odprowadzają nadmiar wody)

Z drogi gruntowej

Irga w śniegu ładnie wyglada

Okolica za płotem

Ale fajniutko

Pięknie to wszystko wygląda ,
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 20:28, 08 sty 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Gosia wiem jak lubisz brzozy, wszędzie byś je sadziła hi hi Mi też się podobają, ale najchętniej bym zrobiła rabatę z brzozami na którą w tym ogrodzie nie ma miejsca. Może kiedyś trawniczek mini zaadoptuję na drzewa, albo na trawniku coś wykombinuję

Agnieszka Dako w hortensjach zawsze wychodzi świetnie na zdjęciach

Sylwia ja mam z nią pozytywne doświadczenia. Kwitła ładnie, obficie, nie nic krócej niż inne magnolie. Liśćmi też nie straszyła po przekwitnięciu

To dobre wiadomości bo już się martwiłam, że to taka królowa jednej nocyA niesamowicie mi się jej kwiat podoba i jego zapach
Wietrzny ogród 11:26, 08 sty 2021

Do góry
U mnie w starym ogrodzie Youngi rosły w przed ogródku.I....niezłe potwory wyrosły, ale ja takie chciałam
Gdzie planujesz swoje posadzić??
Jedną miałam w donicy przy furtce, dawała radę ale strasznie się męczyła i wolniej rosła.
Ja będę dosadzała brzozy. Mam wrażenie, że wiosną ten pył żółty to jest od sosny, one bardzo pylą.
Wietrzny ogród 09:00, 08 sty 2021

Do góry
Przed drzwiami w donicach są Youngii z netu. A 4 duże Brzozy to Doorenbos, kupione w Kaliszu u Kulasa. Też lubię brzozy, choć moja koleżanka ma je posadzone wzdłuż ogrodzenia, gęstym szpalerem i szczerze je nienawidzi. Okna nie może otworzyć, na tarasie kawy wypić, bo wszędzie żółty pył i inne fruwające śmieci. Odradzała mi, ale się nie dałam, zobaczymy czy nie bedę żałować
Mały podmiejski 19:17, 07 sty 2021

Do góry
sylwia też tak właśnie myślalam żeby tej wiśni nie zasłaniać i "ukraść" ją sąsiadowi skoro mam ją tuż za płotem, ale chciałabym jeszcze gdzieś posadzić u siebie jakieś drzewo (nalepiej drugą drugą brzozę, ale sie nie upieram). Xały czas mam wrażenie że moja brzoza nie zrównoważy bryły budynku. Tylko gdzie? Z lilakami przemyślę, choć mam je już posadzone, ale mogę przesadzić albo nawet oddać (mam komu). Te kilka roślin które zaznaczyłam na planie mam zasadzone i właściwie tylko brzozy nie chciałabym ruszać. A co do zielonej przesłony - chciałabym jednak coś zimozielonego, aby zasłaniało mnie również w zimie,dlatego pomyślalam o żywotnikach.
inka74 na razie nie mam co pokazywać, bo nie wielkiego tam nie ma. Na razie posadzona trawa, wytyczona jest tylko rabata przy dłuższym boku (tam gdzie posadzony jest dereń i lilak) oraz kółko po lewej stronie (tam gdzie hortensje i laurowiśnie - docelowo w tym kółku ma być miejsce na odpoczynkowy kącik, np. na leżaki). Zatem ścieżki i kształty rabat mogę zmienić tym bardziej, że ścieżki chciałabym trawiaste więc nie ma problemu z brukiem czy inną powierzchnią. Jeśli scieżek za dużo to z których zrezygnować Twoim zdaniem?
Danusiu Plan obejmuje tylko tylnią część ogrodu (od południa) i część boków, a wejście i podjazd jest od północy (postaram się wrzucić tę drugą część planu). Może mylić furtka którą zaznaczyłam na planie na czerwono, ale to nie jest furtka główna tylko taka wewnętrzna pomiędzy mmną a sąsiadem 1, aby nasi synowie mieli do siebie bliżej i my dorośli też . I faktycznie dopiero teraz zauważyłam że od tej furtki nie jest narysowany kwałek ścieżki prowadzący do tej najbliższej, ale w rzeczywistości on tam jest.
I nie mogę doczekać się wiosny aby ruszyć z jakąś robotą
Dodałam jeszcze na planie wyjscia na taras oraz info o pnączach
Wietrzny ogród 11:06, 07 sty 2021

Do góry
Ha ha, szczotki do butelek, też może być, piękne są.
Jakie brzozy masz posadzone?
Ja to uwielbiam brzozy. Masz jakieś ulubione szkółki do polecenia niedaleko Poznania lub Tarn.Pod., bo chyba mieszkasz gdzieś w naszej okolicy)

Ogród pod lasem 16:07, 06 sty 2021

Do góry
Hej Mirka! Ten buczek to Franken, ślicznot z niego, więc musiałam gdzieś wcisnąć, sama rozumiesz;D
Nawadnianie mam w całym ogrodzie, bo nie dość, że piach to jeszcze brzozy, choć powiem Ci, że rośliny radzą sobie przy nich całkiem nieźle. Nawet róże rosną dzielnie. Chyba najbardziej udane zestawienie z brzozami to trzmielina i szafirki. Nie dość, że bezobsługowe, to wiosną widok bajka
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:06, 06 sty 2021

Do góry
Brzozy w trawniku Fajnie w małym ogródku, hamak na stelażu i już
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:05, 06 sty 2021

Do góry
Gosia wiem jak lubisz brzozy, wszędzie byś je sadziła hi hi Mi też się podobają, ale najchętniej bym zrobiła rabatę z brzozami na którą w tym ogrodzie nie ma miejsca. Może kiedyś trawniczek mini zaadoptuję na drzewa, albo na trawniku coś wykombinuję

Agnieszka Dako w hortensjach zawsze wychodzi świetnie na zdjęciach

Sylwia ja mam z nią pozytywne doświadczenia. Kwitła ładnie, obficie, nie nic krócej niż inne magnolie. Liśćmi też nie straszyła po przekwitnięciu
Mały podmiejski 00:04, 06 sty 2021

Do góry
W pierszych słowach mojego pierwszego postu chcę wszystkich serdecznie powitać i pozdrowić, życząc szczęśliwego Nowego Roku.

Uczestnikiem forum (choć biernym) jestem od lat. Jestem Kasia, mieszkam w Szczecinie, od niedawna w nowo wybudowanym domu z małym ogródkiem, a raczej kawałeczkiem ziemi, który ogródkiem ma dopiero zostać. Działka jest mała (wystawa południowa), ale dla mnie to raj, bo całe życie mieszkałam w blokowisku nie mając właściwie bliżego kontaktu z ziemią i roślinami,

Doświadczenie i praktyka więc u mnie żadne, ale chęci, zapał, a zwłaszcza chęć nauki - przeogromne. Kiedyś gdzieś przeczytałam, że marzenia o pięknym ogrodzie zaczynają się w styczniu....od planów...a więc zaplanowałam swój ogródek. Plan jest mój, rysunek pomógł wykonać mi kolega. Założeniem było brak trawnika i żywotników dookoła ogrodzenia. Nie chchciałam aby mój ogród był trawnikiem w tujowej ramce. Miał być miejscem kipiącym roślinnością. I napotkałam na pierwsze wątpliwości.

Ponieważ działka mała, a dom duży piętrowy, chciałam zrównoważyć bryłę budynku jakimiś drzewami. Uwielbiam brzozy więc umieściłam 2 sztuki w rogach działki. 1 szt. już posadziłam, a jeśli chodzi o drugą - no właśnie. Sąsiad zasadził w rogu swojej działki wiśnię japońską więc nie wiem czy jest sens umieszczać w pobliżu moją brzozę. Jeśli nie tam to gdzie, bo jedno drzewo to chyba za mało?

Poza tym z lewej strony mam sąsiada, który dom dopiero buduje, a jego działka jest zupełnie niezagospodarowana zatem chciałabym jakoś się od niego odgrodzić aby zyskać trochę intymnosci. Wymyśliłam żywotniki Szmaragd ale nie na całej dlugości tylko na kawałku. Czy ten kwałek wystarczy? Czy dosadzić więcej, czy może przed zaplanowanymi 5 żywotnikami posadzić jakiś krzew, który mnie zasłoni?

Poradżcie i pomóżcie proszę, za wszelkie uwagi, sugestie, pomysły będę wdzięczna.

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:55, 05 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Nie poznałam.
Ewa, zobacz edytowałam post wyżej

Ten trzcinnik pod brzozy? Myślę, że dałby radę

Gillenia pod brzozy nie, ona nie lubi zbyt sucho.
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:46, 05 sty 2021

Do góry
Dziękuję Ewa, lecę czytać o niej.
Edit. Ona by się chyba nadawała do mojego dolnego ogrodu, pod brzozy gdzieś? Śliczna jest.
A ta trawka to jaka?
Anda napisał(a)
W cieniu uśmiechniętego anioła 12:02, 05 sty 2021

Do góry
vita napisał(a)
Trudno nam się spotkać w wątkach, bo albo ja albo Ty chwilowo wybywamy
A mogłyśmy się spotkać w realu u Majewskich Przeczytałam wczoraj wątek i jestem pod wrażeniem. Takie drobiazgowe przemyślenia i dyscyplina Czy dosadziłaś w końcu coś pod brzozy, przy łanach imperaty? Podziwiam takie założenia. Serdecznie gratuluję

Moim problemem jest ciągłe rozkminianie tego co już wymyśliłam albo ktoś inny wymyślił, bo tyle na tym forum cudowności, że trudno się zdecydować.
Bardzo chętnie się spotkam i zapraszam również do siebie.
Ogród w dolinie 10:58, 05 sty 2021

Do góry
Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jakoś cieplej... Nie wiadomo ile śnieg poleży...
Przepraszam za taczki, czekają na dalszą dalszą pracę hahaha
Przez brzozy od strony wjazdu (rowki odprowadzają nadmiar wody)

Z drogi gruntowej

Irga w śniegu ładnie wyglada

Okolica za płotem
Ogród pod lasem 23:31, 04 sty 2021

Do góry
Ach te brzozy w bukiecie!
Ogród z zegarem 17:51, 04 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak na moje oko co do nasadzeń nad tym konkretnym oczkiem mam takie przemyślenia...(o ile dobrze przeczytałam bo dla mnie za małe literki)to:

- taka ilość drzew dookoła spowoduje całkowite zasłonięcie tego oczka i nie będzie go widać z tarasu, ani nie będzie do niego dojścia
- taka ilość drzew wokół przy oczku nie wykładanym folią spowoduje, że wody może nie być wcale bo wypiją( duże drzewo dużo wody wyciąga w krótkim czasie
- drzewa liściaste, brzoza, dąb to jesienią masa liści w oczku i problem z czyszczeniem, z sosnami co dwa trzy lata spora ilość igieł...
- w pobliżu takiego dużego zagęszczenia drzewnego mało roślin niższych będzie chciało rosnąć bo i zacienienie i brak wody, brzozy płytko się korzenią, sosny nie puszczają wody w czasie opadów pod koronę, dęby to potężne drzewa z czasem...

Nie piszę by podcinać skrzydła, pisze z doświadczenia swojego i innych osób. Drzewka piszesz jeszcze małe więc można je mądrze rozsadzić po ogrodzie i na nich opierać i budować wokół nich rabaty

Temat nasadzeń wokół oczka na pewno jest bardzo ważny. Dęby chce stamtąd zabrać, może coś jeszcze.
Dojście jest, ścieżka wokół oczka, a najbliżej drzewka są posadzone w odległości około 2 metrów od brzegu. Ale może je jeszcze bardziej odsunę i porozsadzam.

W najbliższym czasie zrobię lepsze rysunki (czytelniejsze), jak już zrobię spis tego, co mam.

Do Kondzia zajrzę .
Ogród z zegarem 17:13, 04 sty 2021

Do góry
Tak na moje oko co do nasadzeń nad tym konkretnym oczkiem mam takie przemyślenia...(o ile dobrze przeczytałam bo dla mnie za małe literki)to:

- taka ilość drzew dookoła spowoduje całkowite zasłonięcie tego oczka i nie będzie go widać z tarasu, ani nie będzie do niego dojścia
- taka ilość drzew wokół przy oczku nie wykładanym folią spowoduje, że wody może nie być wcale bo wypiją( duże drzewo dużo wody wyciąga w krótkim czasie
- drzewa liściaste, brzoza, dąb to jesienią masa liści w oczku i problem z czyszczeniem, z sosnami co dwa trzy lata spora ilość igieł...
- w pobliżu takiego dużego zagęszczenia drzewnego mało roślin niższych będzie chciało rosnąć bo i zacienienie i brak wody, brzozy płytko się korzenią, sosny nie puszczają wody w czasie opadów pod koronę, dęby to potężne drzewa z czasem...

Nie piszę by podcinać skrzydła, pisze z doświadczenia swojego i innych osób. Drzewka piszesz jeszcze małe więc można je mądrze rozsadzić po ogrodzie i na nich opierać i budować wokół nich rabaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:58, 03 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Przepięknie ogród w oszronionej szacie się prezentował mnie dzisiaj bardzo urzekły brzozy w brzeziniaku, tą zakręcającą ścieżkę Sylwuś poprowadziłaś idealnie no cudne są buziaki

Monia wiesz jak ja się z tego brzeziniaka cieszę, a dosadziliśmy jeszcze w 2018 10 dorenbosek z czego 9 się przyjęło i rosną, w tym sezonie już im pieńki bieleć zaczynały, jeszcze ze dwa lata i powinny być ładnie widoczne.....ogrodnik cierpliwy musi być
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:54, 03 sty 2021

Do góry
Przepięknie ogród w oszronionej szacie się prezentował mnie dzisiaj bardzo urzekły brzozy w brzeziniaku, tą zakręcającą ścieżkę Sylwuś poprowadziłaś idealnie no cudne są buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies