Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mały podmiejski

Mały podmiejski

inka74 07:10, 19 lut 2021

Zobacz jak bardzo różne kształty drzew mogą zmienić wygląd przestrzeni. Powiem szczerze, że mam problem z brzozą - ona jest za szeroka docelowo na posadzenie tu pod płotem. W ktœrymś momencie przejdzie za płot do sąsiadów. Jak dosadzisz do niej inne drzewo to trzeba szukać podobnej wysokości drzewa na wysokości tarasu. Druga brzoza tam nie wejdzie fizycznie więc jest problem. Po obu stronach działki pasują mi po prostu u ciebie podobne drzewa 2, maks. 3. Tę brzozę można by było przesadzić na rabatę przy dojściu do ścianki. W tle miałaby brzozę sąsiada.
Grab na stelażu też wymaga powtórzenia lub czegoś bardziej o konkretnym kształcie. Musisz sobie sama porysować co chcesz tu widzieć i odpowiedzieć na pytanie ile czasu możesz poświęcić na ich pielęgnację. Górny rysunek to 2-3 graby typu Frans lub Lukas.
izabela_magd... 13:03, 19 lut 2021

Agatorek napisał(a)
Iza, jest tylko niebezpieczeństwo, że sąsiad się zmieni np. sprzeda komuś dom i ten nowy może wyciąć te drzewa „na mijankę”.

racja

izabela_magd... 13:22, 19 lut 2021

maksimini napisał(a)

Wiem że muszę zastanowić się nad drzewami, cały czas to robię (myślę ) ale to nie takie proste Jak tu zrobić żeby przysłonić ale nie zacienić. Z tego m.in względu wybrałam brzozę. Ma taką ażurową koronę, a poza tym ma je sąsiad, sąw najbliższej okolicy, no i mi się podoba, choć boję się czy coś pod brzozą mi wyrośnie.

Ja brzozy bardzo lubię, i ich grupy mi się bardzo podobają ale dziewczyny mają większe doświadczenie, bo ja dopiero będę obsadzać działkę w tym roku

Alsolutnie nie proponuję Ci rzędu drzew, żebyś mnie dobrze zrozumiała.

Pytanie, chcesz się osłaniać też od okien sąsiadów?
Średnio domki jednorodzinne to 9-11 m wys. Poziom podłogi na piętrze to zazwyczaj 3,1-3,5m? Plus 1,70, daje 4.8-5,2 m - na takiej wysokości masz oczy sąsiada.
Aby osłonić ogród żywopłot musiałby być naprawdę wysoki . Żeby był ładny dobrze go strzyc, a to już jest ogrom pracy. I jest ogrom zielonej ściany, która może przytłaczać ogród.
Ładnie to rozrysowała Inka niższy żywopłot (łatwiejszy w pielęgnacji) a nad nim różne korony drzew, różne efekty. Drzew nie musi być dużo, ważniejsze żeby były w odpowiednich punktach.
Mi tylko w tych rysunkach brakuje zarysu budynków sąsiadów i ich okien, dlatego trudno mi się odnieść usytuowania drzew na planie. Wiesz, żebyś potem nie żałowała bo na kartce wygląda super, ale w rzeczywistości super by było przesunąć o 2-3 m.
inka74 14:37, 19 lut 2021

Iza, ja też nie lubię wysokich żywopłotów, uważam, że robią z działki klatkę. Ale przy tak niewielkich odległościach i sąsiadach taras w taras jednak trzeba trochę się zasłonić. Mój sasiąd ma takie 4 metrowe tuje, koszmar. Nie dosyć, że nic mu pod nimi nie rośne to wygląda to jeszcze karykaturalnie.

Ja u Kasi zaproponowałam żywopłoty na wysokości maks. 2,5 metra a resztę zakrywała bym drzewami tam gdzie potrzeba. 1-2 drzewa raczej na 100% się przydadzą. Pierwsze od lewej jest na wysokości tarasu zarówno tego u Kasi, jak i u sąsiadów. Tam za bardzo innej opcji ludzie na zrobienie tarasów nie mają. Więc jest tak jakby "talerz w talerz". Środkowe drzewo i to w sumie ostatnie są pod znakami zapytania. To środkowe być może nie będzie potrzebne i może zbyt dużo słońca zabierać choć nie wiem jak ono tam dokładnie operuje - gdzie wschodzi, gdzie mniej więcej jest w południe i gdzie zachodzi. Bardzo zmienia się zacienienie jakie dają różne obiekty w różnych porach roku.
Bo tu i o zasłonienie od sąsiadów chodzi i o to by zbytnio nie zacienić działki.
Warto sprawdzać ilość słońca wtedy, gdy jest go najwięcej i jest najwyżej. Cienie są wtedy najkrótsze a to w letnim czasie najwięcej przebywamy na zewnątrz i ten upał doskwiera najbardziej. U mnie tuje na froncie wysokości 2,2 metra teraz w zimie dają prawie dwa razy dłuższy cień niż w lato i praktycznie prawie 4 metry od od ściany tuj nie ma słońca w południe. Natomiast w lato cień jest tylko do 1/3 głębokości rabaty owalnej więc jakieś 2 metry od tuj.
Ostatnie drzewo fajnie by wyglądało i raczej jest potrzebne ale nie wiem jak wpłynie na zacienienie placyku jak miałby służyć do opalania. Po drugie, jakby tam miało być miejsce na ognisko/palenisko to luźna, duża korona prosi się o pożar. Palenisko musiałoby być z znacznej odległości od drzewa lub po prostu być niewielkie.

No drzewa to ogólnie trudny ale bardzo ważny temat, jedni lubią, dla innych jest to tylko praca a jeszcze inni sadzą od sasa do lasa a potem jest problem.
maksimini 19:01, 19 lut 2021

inka74 napisał(a)

Cały ogród ujęła bym w ramy formalne a rabaty biegnące od tarasu do płotu z furtką zrobiłabym takie mniej formalne, w stylu Białego ogrodu choć może odrobinę uporządkowane. Cisa bym nie sadziła aż takim długim pasem bo finansowo popłyniesz. Jak kupisz małe sadzonki tańsze to będziesz bardzo długo czekała na efekt a to ma być przesłona. Z jednej strony sąsiad posadził tuje ale z drugiej jest pusto. Coś by się przydało co szybciej zasłoni. Tu na tym planie została jeszcze wersja żywopłotu z innego planu. Ona się nie nadaje, jeżeli brzozy miałyby być w narożnikach a one tam psują.

Chciałam po lewej stronie przy płocie posadzić na całej długości cis - wiem że wyjdzie drogo, chyba że podzielę to na etapy - najpierw posadziłabym od lewego rogu do domu, bo najpierw tę część trzeba zasłonić. Odcinek na długości domu potem bo i tak go nie widzę. Jeśli jednak nie na całości cisy to co w tych kawałkach, w których cisów by nie było - tuje? Jakoś tego nie widzę. Chciałam taką zieloną strzyżoną ścianę. Smaragd nie bardzo się chyba nadaje, a Brabant mi się nie podoba. Chyba więc zostaną cisy.
Brzozy psują cza pasują?

inka74 napisał(a)
Ty na 100% potrzebujesz drzew na wysokości tarasu i to z obu stron działki. Dlatego dałabym tu graby, jakieś węższe odmiany typu Frans czy Lukas.

Graby Frans są ok. podobają mi się, ale nie na stelażi tylko w naruralnej formie
Na wysokości tarasu, czyli mniej więcej w tych okolicach? Tylko orientacyjnie bo wiadomo, że tylko na żywo da się wybrać najlepsze miejsce. To miałaś na myśli?

inka74 napisał(a)
mam problem z brzozą - ona jest za szeroka docelowo na posadzenie tu pod płotem. W ktœrymś momencie przejdzie za płot do sąsiadów. Jak dosadzisz do niej inne drzewo to trzeba szukać podobnej wysokości drzewa na wysokości tarasu. Druga brzoza tam nie wejdzie fizycznie więc jest problem. Po obu stronach działki pasują mi po prostu u ciebie podobne drzewa 2, maks. 3. Tę brzozę można by było przesadzić na rabatę przy dojściu do ścianki. W tle miałaby brzozę sąsiada.

maksimini 19:28, 19 lut 2021

izabela_magdalena napisał(a)

Pytanie, chcesz się osłaniać też od okien sąsiadów?
Średnio domki jednorodzinne to 9-11 m wys. Poziom podłogi na piętrze to zazwyczaj 3,1-3,5m? Plus 1,70, daje 4.8-5,2 m - na takiej wysokości masz oczy sąsiada.
Aby osłonić ogród żywopłot musiałby być naprawdę wysoki . Żeby był ładny dobrze go strzyc, a to już jest ogrom pracy. I jest ogrom zielonej ściany, która może przytłaczać ogród.

Nie, nie Inka74 dobrze pisze, żywopłot między 2-2,5 m nie wyższy. Przez ogrodzenie od sąsiada rozumiem odrodzenie dołu, parteru, tarasu, ogródka, w żadnym razie piętra Iza absolutnie, żywopłot na 4 m nie wchodzi w grę, nie o to mi chodziło Górne okna sąsiadów o ogóle mi nie przeszkadzają, bardziej zależało mi na zrównoważeniu drzewami bryły budynku

izabela_magdalena napisał(a)

Drzew nie musi być dużo, ważniejsze żeby były w odpowiednich punktach.
Mi tylko w tych rysunkach brakuje zarysu budynków sąsiadów i ich okien, dlatego trudno mi się odnieść usytuowania drzew na planie. Wiesz, żebyś potem nie żałowała bo na kartce wygląda super, ale w rzeczywistości super by było przesunąć o 2-3 m.

100% racji, tylko jak to zrobićWiem że na żywo najlepiej, ale chciałam choć orientacyjnie
maksimini 19:44, 19 lut 2021

inka74 napisał(a)

Środkowe drzewo i to w sumie ostatnie są pod znakami zapytania. To środkowe być może nie będzie potrzebne i może zbyt dużo słońca zabierać choć nie wiem jak ono tam dokładnie operuje - gdzie wschodzi, gdzie mniej więcej jest w południe i gdzie zachodzi. Bardzo zmienia się zacienienie jakie dają różne obiekty w różnych porach roku.
Bo tu i o zasłonienie od sąsiadów chodzi i o to by zbytnio nie zacienić działki.
Ostatnie drzewo fajnie by wyglądało i raczej jest potrzebne ale nie wiem jak wpłynie na zacienienie placyku jak miałby służyć do opalania

Wydaje mi się że w ogóle nie zacieni.
Latem wszystkie drzewa posadzone po lewej stronie po godz. 11-12 na pewno nie zacienią nic (co najwyżej sąsiadów). Tam się drzew nie boję. Trudniej z prawą stroną, bo tam posadzone już zacienią. One nie muszą zacieniać jakoś szczególnie bo aby osłonić cały taras musiałabym zasadzić tam las. I tak planuję jakieś zadaszenie, częściowo trwałe, częściowo obrośnięta pergola. Celem drzew je przede wszystkim zrównoważeniu bryły budynku no i ogród bez drzew (nie mylić z tujami) to nie ogród.
A przed sąsiadami wystarczy żywopłot
inka74 20:14, 19 lut 2021

Taki układ mógłby być ok. Ja myślałam bardziej o narożnikach - na pomarańczowo. Aby było bardziej symetrycznie.
Na zielono potencjalne miejsce na brzozę. Reszta, różowe znaki zapytania, to miejsca być może potencjalne na jakiekolwiek drzewa ale niekoniecznie. I tu coś niższego na tych rabatach środkowych.

Brzoza pasuje na planie a potem miałam kłopot z zestawieniem jej z innym drzewem pokrojem. Dlatego przy żywopłocie dałabym graby, jednakowe.

Ogólnie plan planem ale na żywo trzeba zobaczyć co pasuje. Przykład ode mnie. Sąsiad założył sobie klimatyzację. Jak siedziałam na tarasie to widziałam ją w całej okazałości. Strasznie mnie to denerwowało. Tak bardzo że aż posadziłam nieplanowane w ogóle drzewo. Ale to widziałam tylko ja siedząc codziennie na tarasie. Z innych miejsc ona jest widoczna ale nie drażni tak bardzo.

Co do żywopłotu - cisa zestawiła bym z bukiem. Przez lato jest zielony, potem na jesieni zmienia kolor na żółto-miedziany a na zimę zachowuje rudo-miedziane liście. Hania Gruszka pokazywała swój niedawno. 50 sztuk kopanych większych sadzonek kosztuje ok. 100-130 zł z przesyłką. 6-8 sadzonek na metr, możesz sadzić w 1 rzędzie lub w 2 na mijankę jak ma być grubszy. Zestawienie cisowego żywopłotu z bukowym w zimie wygląda obłędnie. Wady - trzeba ciąć i uważać na takie białe, klejące, wełnowce chyba. Edit. Zdobniczka bukowa to się nazywa. Ja z mojego zmywam strumieniem wody. Cis też nie jest wolny od robaczków. Tu miseczniki są utrapieniem. Skutecznie potrafią ograniczyć wzrost rośliny.
Sorry za literówki ale piszę na telefonie. Nie mam siły po całym dniu wyciągać kompa.
Agatorek 20:38, 19 lut 2021

Ładne te graby, obie odmiany mi się podobają. Może kiedyś sobie zrobię jakiś szpalerek .
maksimini 20:50, 19 lut 2021

Iwonko, dziękuję za zaangażowanie, pomoc, pomysły rysunki i w ogóle wszystko
Jak będziesz miała chwilę to podpowiedz coś nt. płotu po prawej stronie. Jak wiesz rosną tam tuje sąsiada (szmaragdy), sadzić coś od swojej strony żywopłotowego? To samo co po lewej?
No i na wprost pod płotem też? Sąsiedzi też mają tam tuje (część Szmaragdów, część Brabantów> Sadzić tam po swojej stronie żywopłot )czy to cisy, graby czy mieszany)żeby wokół swojego ogrodu zrobić coś na kształt obramówki?
Nad drzewami jeszcze będę myśleć, ale pomalutku coś mi się kluje w głowie Musi dojrzeć