Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Podmiejski ogródek 11:45, 12 lip 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Drugie pytanie:
Na małą rabatkę, jak może pamiętacie, chciałam palibina na pniu
.
Nie wiem, czy znajdę odpowiednio wysoki pieniek (100 cm to absolutne minimum)
Do wyboru mam jeszcze kalinę hillieri winton i kalinę wonną nanum.
Obie pachną i przebarwiają się na jesieni, tylko winton, z tego co widziałam na zdjęciach, ma niezbyt atrakcyjne kwiaty (mało widoczne) a kalina nanum bardzo wcześnie kwitnie - nie wiem, czy o tej porze to jeszcze będę wychodziła do ogrodu i mi się to kwitnienie zmarnuje

Poza tym obawiam się, żeby korona nie urosła za duża, bo przytłoczy całą rabatkę. Malutka powinna być.

Jakieś wskazówki?

Ja bym tu dała lespedenzę dwubarwną, limonkowa zieleń zwiewnych listeczków i biskupi kolorek drobniutkiego kwiecia, tniesz na jakiej wysokości chcesz, prowadzisz tyle patyczków ile masz ochotę
Podmiejski ogródek 11:27, 12 lip 2018

Do góry
Drugie pytanie:
Na małą rabatkę, jak może pamiętacie, chciałam palibina na pniu
.
Nie wiem, czy znajdę odpowiednio wysoki pieniek (100 cm to absolutne minimum)
Do wyboru mam jeszcze kalinę hillieri winton i kalinę wonną nanum.
Obie pachną i przebarwiają się na jesieni, tylko winton, z tego co widziałam na zdjęciach, ma niezbyt atrakcyjne kwiaty (mało widoczne) a kalina nanum bardzo wcześnie kwitnie - nie wiem, czy o tej porze to jeszcze będę wychodziła do ogrodu i mi się to kwitnienie zmarnuje

Poza tym obawiam się, żeby korona nie urosła za duża, bo przytłoczy całą rabatkę. Malutka powinna być.

Jakieś wskazówki?
Ogród bez roweru 08:29, 12 lip 2018

Do góry
Kwiecień 2018 - ciąg dalszy

Szafirek Green Pearl

W marcu pociachałam mocno choiny, więc w kwietniu były prawie łyse. Kupiłam klona Garnet.

Zaczęła kwitnąć kalina Watanabe

Kotka sąsiadów testowała seslerie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 10 lip 2018

Do góry
lilie szybko mi mówią papa

moje kochane floksy

paprocie

kalina
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:27, 03 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, poczytałam. Jestem z przetworami w tyle (ale jeszcze zdążę włączyć się do maratonu).

Zauważam jednak, że bardzo szybko przycięłaś swoje drzewka owocowe. U Ciebie ogród troszkę pędzi i dobrze, że lipiec go trochę przytrzymuje.

Wiśnie i czereśnie zawsze przycinałam po zbiorach. W normalnych warunkach był to koniec czerwca dla czereśni i koniec lipca dla wiśni. W tym roku wszystko jest wcześniej. Dojrzewa aronia, kalina koralowa ma czerwone korale, jarzębina też.
Lipiec jest dla mnie zawsze lekkim szokiem. Po orgii barw w czerwcu, nagle takie wyciszenie. Ale tak to jest, kiedy się nie ma rabat stricte bylinowych.

Od miesiąca obserwuję niezmienny w wyglądzie duet krwawnika kichawca i stipy. I nachodzi mnie myśl, że gdybym miała wielkie połacie ogrodu, to z tych dwóch roślin zrobiłabym potężną rabatę.

Blaski i cienie nowego życia 07:54, 01 lip 2018

Do góry
Jeszcze poranny rzut oka na rabaty które robiłam wiosną. Tu też naupychane sadzonkami, które czekają na słoneczko i ciepło.

Zastanawiam się co tu dać kwitnącego przy rozchodnikach bo to najbardziej nasłonecznione miejsce w południe i równocześnie najniżej położone więc dość mokre. Sama nie jestem pewna czy rozchodniki będą tu na dłuższą metę. Co w zamian??

Przejrzałam listę proponowanych roślin na gliniastą ziemię: magnolie, budleja, hortensje, kalina, bez, tawułki, peonie,dzwonki,ostróżki,hosty,liliowce,łubin,języczki,zawilce.

Więc upchałabym tam bez Palibin na pniu z różą w nogach i sesselerią ewent zawilcami.
Moja bajka 19:05, 26 cze 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

A jaka to Kalina co ma takie wielkie liściory…..

No i się zapytała , muszę iść na metkę zerknąć .
Moja bajka 18:55, 26 cze 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Gosię też zainteresowała ta kalina. A, że nie mogę zapamiętać nazwy, to przezornie zostawiłam karteczkę

A jaka to Kalina co ma takie wielkie liściory…..
Moja bajka 17:40, 26 cze 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Kasiu dziękuję za bardzo miłe przyjęcie. Pozdrowienia dla całej rodziny.

Gosiu bardzo miło było Cię gościć . Wrzucam kilka foteczek na pamiątkę Twoich odwiedzin

Gosię też zainteresowała ta kalina. A, że nie mogę zapamiętać nazwy, to przezornie zostawiłam karteczkę
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:10, 26 cze 2018

Do góry
Wszystkie mahonie w takich owockach

ktoś wie czy jadalne?

kalina też w koralach

tych zatrzęsienie, ale czy jadalne też nie wiem

Ogród pod lasem 05:41, 22 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja podlewam ręcznie, konewką. Godzinę to trwa. Ale wolę konewką niż wężem bo leję tam gdzie trzeba.

No właśnie...a mój eM nie moze zrozumieć dlaczego ja wole z konewki....
A jego podlewanie z węża było takie właśnie ze kalina wypuściła liście dopiero jak ja wróciłam w połowie maja i ją podlalam...
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:02, 15 cze 2018

Do góry
Pomozecie mi zaprojektowac ten kącik? Wymiary 5 na 6-7 m, przy garażu sasiadow.

Z tego co tam jest i chce zostawic to Magnolia Geni, dobrze jej tam, ladnie rosnie.

Sa tam tez 4 piwonie, rozchodniki rozowe, piorkowki, eden roze (ale chyba jej tam za ciemno), slonce ma tylko rano i wieczorem, przez caly dzien jest w cieniu garazu.
Jest tam tez kalina (miedzy magnolia a jasminowcem) ale idzie out, liscie ochydnie smierdza, blee.

Moja ostoja 22:14, 14 cze 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kalina piękna jest więc ja zostaw ale bedzie trudno kosic jak rośnie wraz z rodkami w trawie, jakas rabata dla nich potrzebna bo ten kto kosi bedzie sie stale denerwował.

najczęściej ja koszę, ale jeszcze nie narzekam.
W razie czego, to przesunę obwódkę Akurat w tym miejscu, korona surmii fajnie chroni rodki przed najmocniejszym słońcem.
Moja ostoja 07:09, 14 cze 2018

Do góry
Kalina piękna jest więc ja zostaw ale bedzie trudno kosic jak rośnie wraz z rodkami w trawie, jakas rabata dla nich potrzebna bo ten kto kosi bedzie sie stale denerwował.
Moja ostoja 22:52, 13 cze 2018

Do góry
Elu, dzięki że zajrzałaś.
Masz tyle pomysłów, że pobudziły moją wyobraźnię. No i dzięki Tobie postawiłam sobie pytanie: co bym chciała?
Ale po kolei.
1. Kalina kwitnie co roku. Kwiatów ma moc, aż się dziwię, że nie mam zdjęcia z tej wiosny. Rosła kiedyś w rogu, tam, gdzie widać na 3 i 4 zdjęciu hortensję Anabelle. Gdyby tam została, dziś już by Nie miała miejsca. Dlatego posadziłam ją na środku jednego z dwóch kolistych części (patrz str.1 mojego wątku). Hortensje Limelight i Little (tą małą) mam w trzech miejscach

2. A wiesz, że pierwotnie chciałam tam zrobić kompozycję ze świerkiem w roli głównej? Jakoś nie wyszło.

3. O jałowcach juź nie myślę, raczej bym je całkowicie wyeliminowała ze względu na rdze jałowcowo gruszkową. Juź w tym roku usunęłam dwa jałowce chińskie Robusta Green.

4. Drzewka na pniu to duża catalpa bignoniowa szczepiona i mały platan kulisty Alphens Globe.

5. Wysokie miskanty podobają się mi, mam bliżej tarasu zebrinusa, rozplenicę japońską i jeszcze jeden mlody którego nazwy nie pamiętam.

I teraz już potrafię odpowiedzieć na pytanie - co bym chciała. Chyba więcej cienia i intymności w tej części ogrodu od ulicy. Jak widzisz na zdjęciach domy sąsiadów są zamazane. Gdybym posadziła iglaki, to mogłabym, ze wzgledu na wiek, nie doczekać końcowego efektu. Mogłyby być nawet liściaste, szczepione, rozrzucone luźno, co myślisz? Wtedy szybciej osiągnęła bym to co chcę? Może i wtedy kalina „się ostała”? Albo w jej miejsce posadzić trawy?Może powtórzyć jeszcze platany? Czy jakieś inne? Bo w catalpy bym nie szła.
Nie chodzi mi o to, żeby murem oddzielić od sąsiadów, bo sąsiadów dobrze mieć - jak mówią słowa piosenki. W tym celu posadziłam właśnie platana, trochę za wysokiego. Tylko, że ja w swoim ogrodzie troszkuję, mam za dużo gatunków roślin.
Bo wszystko ładne i wszystko chciało by się mieć

Oj, chyba za dużo nawymyślam. Sprowadź mnie na ziemię
Moja ostoja 21:07, 13 cze 2018

Do góry
Jest piekna, ale coz nie wszystkim sie podoba. Ona pieknie whglada gdzies w kacie ogrodu. Kwitla w tym roku?
Czy to srodek trawnika? Czy chcesz tam cos posadzic lisciastego a co by ci sie podobało?

Ten iglak to chyba jalowiec zolty czy cyprys na trzeciej focie bylby ladny na srodku ale za duzy aby go przesadzic.

A co myslisz o trawach? U kogos widzialam piekna kompozycje na srodku trawnika z traw ozdobnych takich zwiewnych.
Mozesz posadzic 1-3 szt hortensji limeling to są wysokie krzewy. U Bacowej widzialam takie piekne.
Tez zrobie taki klab z hortami tylko musze najpierw jesienia swierka wykopac.

Trawy wiosna sa małe. Miejsce łyse, ale mozna nasadzic cebul tulipanow, pozniej orliki to trawa juz wyzsza.

Kalina ktora ci sie podoba u mnie posadzic wieksza.
Mozna zrobic okragla rabate nie duza.
Mozna posadzic swierka srebrnego "topsi" sa nieregularne o pieknych kolorach masz tam takiego niskiego.

Ja bym dala trawy, swierka lub horty w jakiejs kompozycji.

Pomysl nad tym moze sie na cos zdecydujesz.

Nie wiem czy tam ma byc rabata czy tylko pojedynczy akcent (krzak jakis).

Poza tym mas, bardzo ładnie, nie jest napchane roslinami zwiewnie. I trzeba sie tej konwencji trzymac.
Bardzo ladne cisy zywotne.

Te drzewka na pniu to klony czy tulipanowce.

Elu to tyle napisalam chaotycznie pisze na tablecie slownik mam beznadziejny i co chwile poprawiam.

Pozdrawiam

Moja ostoja 19:25, 13 cze 2018

Do góry
Tak to wygląda:
Cały mój ogród ozdobny jest mocno nasłoneczniony. W cieniu plotu kryje się żywopłot z cisów, w cieniu surmii na trawniku dwa rododendrony (tegoroczny nabytek)
Problemem jest kalina Watanabe, ktora wyrosła już na spory krzew, ma dość duże przyrosty. Nie akceptują ją domownicy, sugerujac, aby posadzić coś bardziej okazałego. Ja nie mam żadnej koncepcji.
Elu, co o tym sądzisz?

Jeśli ktoś tu do mnie jeszcze zajrzy, to też proszę o sugestie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:21, 13 cze 2018

Do góry
Witam, przeglądam wasze ogrody i w niektórych zakochałam się bez reszty. Staram się nimi inspirować ale chyba niezbyt mi to wychodzi, w każdym razie dużo przesadzam . Mam problem z częścią tej rabaty, nie do końca jestem pewna swojej koncepcji, byłabym wdzięczna za pomoc. W tej chwili od lewej strony rośnie sosna (nie wiem jaka odmiana, posadził ją poprzedni właściciel) hortensja magicalcandle, rhododendron Cunningham's White i hortensja phantom, a za nią sosna, dalej Kalina sztywnolistna. Rhodendrona, chcę przenieść w inną część ogrodu (za klon Aurerum) i zrobić tam większe skupisko różaneczników. Zastanawiam się co posadzić zamiast tego rhododendrona, myślę o bzie Black Lace Eva, myślicie że to dobry pomysł ? Mam jeszcze 3 hortensje Bobo i 1 hortensję Limelight oraz 4 żurawki Black Pearl (zostały z innej rabaty) Hortensję Limelight planowałam posadzić za kaliną sztywnolistą, a może dać ją zamiast tego bzu, lub posadzic coś zupełnie innego?
Moja ostoja 23:35, 12 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Adela odczytalam u mnje. Pokaz to cos zaradzimy.

To kalina zimozielona sztywnolistna.

Cieszę się. Jutro wieczorem, Elu.
Dobrej nocki
Moja ostoja 23:16, 12 cze 2018

Do góry
Witam. Adela odczytalam u mnje. Pokaz to cos zaradzimy.

To kalina zimozielona sztywnolistna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies