Pełny tu w postaci zielonkawych kwiatów, później jest prawie biały
to Pigwowiec okazały Yukigoten
Mam je w ogrodzie, wszystkie rośliny które pokazuje sa w moim ogrodzie
O lista bogata Ciesze się, że podoba Ci się zestawienie roślin u mnie. Cały czas dążę do tego żeby było kwitnąco o każdej porze sezonu. Ale jeszcze daleko żebym była całkowicie zadowolona.
jak chcesz to śnieguliczkę mogę Ci wiosną podesłać
Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś
Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała
Tutaj dosadzić obwódkę bukszpanową w "L" + ostrokrzew w stożek + magnolia "Susan"
Pod tym dużym bukszpanem i lilakami widzę hortensje bukietowe + kulki bukszpanowe z zawilcami japońskimi.
Pod płot różaneczniki + klony japońskie
Z tej strony są posadzone razem ze starą jabłonią: kalina Roseum, jaśminowiec, lilak. Wzdłuż płotu są już posadzone liliowce z piwoniami a na końcu lilaki.
Dosadzić kule bukszpanowe + dereń Kousa i różę pnącą na jabłoń.
Zależy mi na swojsko-romantycznym klimacie
Agniesiu uwielbiam mój mały świat
Tam czuję, że żyję. wszystkie smutki mijają i dostaje taką dawkę energii, że mogę góry przenosić
To moje miejsce na świecie!
Kaliny są jak najbardziej warte tego, żeby zaprosić je do ogrodu. U mnie w najbardziej suchym miejscu rośnie Kalina Burkwooda Ann Russell. Liście ładne skórzaste, ciemne. Kwiaty biało-różowe pachnące, kształtne. Zwarta w pokroju , ładnie przyrasta. No same zalety
Od 2-3 lat się wybieram na wystawę do Pszczyny i za każdym razem przegapię termin. W tym roku obowiązkowo muszę tego przypilnować. Jest tam jakiś fajny wybór roślin do kupienia czy bardziej wystawa?
Na tym zdjęciu jest widoczna mocno przycięta jabłoń.
Chciałabym tu stworzyć taki swojski romantyczny zakątek i przyszła mi na myśl róża pnąca.
Poproszę o poradę jaka róza byłaby najlepsza i czy to w ogóle dobry pomysł....
Poza jabłonią jest tu kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Może dołożyć dereń Kousa.
On kwitnie trochę później i dopołniałby całości....
Kalin mam sporo, kocham wszystkie. Różowe są cudowne, własnie zaczynają moje zimowe Dawn i December Dwarf.
Zapisałam sobie tą Molly może trafie ją w Pisarzowicach w tym roku.
Onondagę kupiłam na wystawie Ogrody Daisy w Pszczynie , byłaś kiedyś? Tam też piękne rośliny były
Koreańska Eskimo to najpiękniejsza moja kalina.
Mszyce atakują głównie te pospolite odmiany, ale radzę sobie z nimi bez problemu.
Piękna jest też Kalina Pregense ma ogromne dwudziestocentymetrowe kule Jest śliczna.
Ciekawie to będzie wyglądało. Bukszpan imponujący jak znam Ciebie to w 2 lata będzie fajnie zwłaszcza że ziemię masz dobrą.
Ogołociłaś tę starą jabłoń do naga ale wiesz co robisz, może poczuje drugie życie
A derenia czerwonego muszę sobie posadzić bo nie mam - no to już jest coś na listę zakupową która na razie jest pusta i tak miało być do maja - no dobra krzaki mają ulgowe - dereń, hortensja kosmata albo kalina
od lewej - kalina wonna, 5 krzewów porzeczek i agrestu (od strony ścieżki podsadzę je np. pierwiosnkami, od strony róż będzie rządek barbuli klandońskiej lub werbeny).
"O" to ostrokrzew meserveae Blue Prince i Blue Princess ew. kolczasty (też w wersji damskiej i męskiej). Przy pergoli będzie róża pnąca, reszta róż łukiem na rabacie, od przodu podsadzona bodziszkiem i dzwonkiem karpackim. Magnolia jest teraz od południowej strony budynku, muszę ją umieścić na granicy trawnika, bo zapomniałam, że trzeba ją odsunąć, aby śnieg spadający z dachu nie uszkodził gałęzi, z tego też powodu obok magnolii nie będzie róż, a byliny, ścinane na zimę (mam nadzieje, że w tą zimę uda mi się sprawdzić, jak daleko w głąb rabaty śnieg spada!).
Róże już wybrałam, "wypełniacze " stanowiące kolorystyczne uzupełnienie również, ale to później.
pogoda bez sniegu ale ladna wiec bylo dzis bieganie a wczoraj bylismy z kijami w Bad Birnbach i kwitnie tam pieknie kalina New Dawn. Szkoda, ze nie ialam aparatu ale w sobote sie wybieram to zrobie fotke. Moja tez juz zaczyna ale malutka jeszcze jest wiec efekt jeszcze nie taki
W ogródku teraz jest faza późnej jesieni, choć pod ziemią cebulowe rosną jak szalone - trochę nasadziłam więc miło będzie czekać
jeszcze kalina angielka ma liście kolorowe - jutro obejdę ogród i zobaczę
teraz będę podziwiać kory drzew i kwiatostany zaschniętych
Mam co robić - jak obejdę ogród to ustalę priorytety
a na razie myśli o prezentach,pierogach mnie dominują
pierniczki upieczone, mi wiele nie zostało
akcja była - dochodzę do siebie
myślę z czym cynie połączyć
jutro sobie coś poddekoruję bo czas leci
ściętą karaganę włożyłam do doniczki - pasuje coś powiesić - może szyszki , sama nie wiem